Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Jelgavas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 20

Jelgavā 2023. gada 28. decembrī
Par Jelgavas novada pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem
APSTIPRINĀTI
ar Jelgavas novada domes
2023. gada 28. decembra lēmumu Nr. 36 (prot. Nr. 28)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka Jelgavas novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu (turpmāk – Pabalsts) veidus, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību, un to personu loku, kurām ir tiesības saņemt šajos Noteikumos minētos Pabalstus.

2. Noteikumos noteikto Pabalstu piešķiršanai, netiek izvērtēta Pabalsta pieprasītāja materiālā situācija.

3. Pabalstu ir tiesības saņemt personai, kura savu dzīvesvietu deklarējusi Pašvaldības administratīvajā teritorijā un kura atbilst Noteikumos noteiktajiem Pabalstu piešķiršanas kritērijiem, ja šajos Noteikumos nav noteikts citādi.

4. Pašvaldības Pabalstu veidi:

4.1. Pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā;

4.2. Pabalsts daudzbērnu ģimenei;

4.3. Pabalsts par bērniem, kas neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādi;

4.4. Pabalsts par bērnu vispārējās pamata vai vidējās izglītības apguvei privātā izglītības iestādē;

4.5. Pabalsts par aizbildnībā esošu bērnu;

4.6. Pabalsts par aizgādnībā esošo personu;

4.7. Pabalsts politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem;

4.8. Pabalsts Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušajām personām un Afganistānas kara dalībniekiem (veterāniem);

4.9. Pabalsts dzīves jubilejā;

4.10. Apbedīšanas Pabalsts.

II. Pabalstu piešķiršanas un izmaksas kārtība

5. Lai saņemtu Pabalstu, persona Noteikumos noteiktajam Pabalsta administrētājam iesniedz iesniegumu. Iesniegumu var iesniegt Pabalsta administrētājam, Valsts un pašvaldības vienotajos klientu apkalpošanas centros, nosūtot uz e-adresi, izmantojot portālu latvija.lv vai nosūtot elektroniski parakstītu ar drošu elektronisko parakstu uz e-pasta adresi dome@jelgavasnovads.lv.

5.1 Noteikumu IX un X nodaļā norādīto Pabalstu saņemšanas iesnieguma iesniedzējam ir pienākums 1 (viena) mēneša laikā rakstiski informēt Jelgavas novada Labklājības pārvaldi par izmaiņām iesniegumā sniegtajās ziņās.

6. Pabalsta administrētājs pēc iesnieguma saņemšanas ne vēlāk kā viena mēneša laikā pieņem lēmumu par Pabalsta piešķiršanu, tā apmēru un izmaksas veidu, vai atteikumu piešķirt Pabalstu. Pabalstu izmaksā 5 (piecu) darba dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas, pārskaitot to uz Pabalsta pieprasītāja kredītiestādes norēķinu kontu, ja šajos Noteikumos nav noteikts citādi.

7. Uzskatāms, ka ir pieņemts labvēlīgs lēmumu, ja 6. punktā minētajos termiņos Pabalsts ir ieskaitīts iesniegumā norādītajā kredītiestādes maksājumu kontā vai izmaksāts skaidrā naudā, ja šajos Noteikumos nav noteikts citādi.

8. Ja labvēlīga lēmuma gadījumā, nevar veikt tā izpildi, no Iestādes neatkarīgu iemeslu dēļ, Iestādei ir tiesības to atcelt. Pirms labvēlīga lēmuma atcelšanas Iestāde par to informē Pabalsta pieprasītāju Paziņošanas likuma kārtībā. Ja 6 (sešu) mēnešu laikā Pabalsta pieprasītājs neveic 5.punktā minētās darbības, Iestāde pieņem lēmumu par labvēlīgā lēmuma atcelšanu.

9. Nelabvēlīga lēmuma gadījumā Pabalsta administrētājs par pieņemto lēmumu paziņo personas iesniegumā norādītajā veidā (uz vietas Pabalsta administrētāja iestādē, izmantojot pasta pakalpojumus vai elektroniski), ja šajos Noteikumos nav noteikts citādi.

III. Pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā

10. Pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā var saņemt viens no bērna likumiskajiem pārstāvjiem, tai skaitā, aizbildnis vai audžuvecāks, kurš savu dzīvesvietu un bērna pirmreizējo dzīvesvietu ir deklarējis Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

11. Pabalsta apmēru bērna piedzimšanas gadījumā nosaka, ņemot vērā Pabalsta pieprasītāja bērnu skaitu, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā ar Pabalsta pieprasītāju:

11.1. 100,00 euro (viens simts euro) apmērā par pirmo bērnu;

11.2. 160,00 euro (viens simts sešdesmit euro) apmērā par otro bērnu;

11.3. 290,00 euro (divi simti deviņdesmit euro) apmērā par trešo bērnu;

11.4. 430,00 euro (četri simti trīsdesmit euro) apmērā par ceturto bērnu;

11.5. par katru nākamo bērnu ģimenē Pabalsta bērna piedzimšanas gadījumā apmērs palielinās par 150,00 euro (viens simts piecdesmit euro).

12. Pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā piešķir 150,00 euro (viens simts piecdesmit euro) apmērā par katru bērnu, ja pirmdzimtie ir dvīņi.

13. Ja ģimenē vienās dzemdībās piedzimst trīs un vairāk bērni, Pabalsta apmēru bērnu piedzimšanas gadījumā, nosaka ar atsevišķu Jelgavas novada domes lēmumu.

14. Pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā var pieprasīt sešu mēnešu laikā no bērna dzimšanas dienas un par katru bērnu vienu reizi.

15. Pabalsta bērna piedzimšanas gadījumā piešķiršanu administrē Jelgavas novada Labklājības pārvalde.

IV. Pabalsts daudzbērnu ģimenei

16. Pabalstu daudzbērnu ģimenei ir tiesības saņemt ģimenei, kura atbilst šādiem kritērijiem:

16.1. tās aprūpē ir vismaz trīs bērni, tai skaitā audžuģimenē vai aizbildnībā esoši bērni un pilngadīgas personas, kuras nav sasniegušas 24 gadu vecumu, ja tās iegūst vispārējo, profesionālo, augstāko izglītību vai uzrāda derīgu Latvijas Goda ģimenes apliecību. 

16.2. viena daudzbērnu ģimenes likumiskā pārstāvja, tai skaitā, aizbildņa vai audžuvecāka un vismaz trīs ģimenes apgādībā esošo bērnu, deklarētā dzīvesvieta ir Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

17. Pabalsts tiek piešķirts esošā kalendārā gada ietvaros:

17.1. līdz 15,00 euro (piecpadsmit euro) mēnesī katram bērnam profesionālās ievirzes izglītības, interešu izglītības programmu dalības maksas segšanai un privātprakses pedagoga nodarbību maksas segšanai. Pabalsts tiek piešķirts, ja profesionālās ievirzes izglītības, interešu izglītības programmas un privātprakses pedagoga darbība ir atbilstoša Izglītības likumam.

17.2. līdz 80,00 euro (astoņdesmit euro) katram bērnam ar veselības aprūpi (ārstēšanās, medicīniskā diagnostika, medicīniskās manipulācijas, medicīnisko ierīču iegāde, zobārstniecība, briļļu iegāde un vakcinācija) saistīto izdevumu daļējai segšanai.

17.3. 50,00 euro (piecdesmit euro) gadā katram bērnam mācību gada uzsākšanai izglītības iestādē. Pabalstu pieprasa laika periodā no 1. augusta līdz 30. novembrim.

18. Noteikumu 17.1. un 17.2. punktā minētie Pabalsti tiek izmaksāti, pamatojoties uz izdevumus attaisnojošiem dokumentiem. Izdevumus attaisnojošajos dokumentos jābūt norādītiem maksājuma saņēmēja rekvizītiem, maksājuma mērķim, bērna vārdam, uzvārdam un personas kodam.

19. Pabalstu administrē Jelgavas novada Labklājības pārvalde. 

V. Pabalsts par bērniem, kas neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādi

20. Pabalstu piešķir vienam no bērna likumiskajiem pārstāvjiem, kurš savu pamata dzīvesvietu un bērna dzīvesvietu ne mazāk kā 12 mēnešus pirms Pabalsta pieprasīšanas ir deklarējis Pašvaldības administratīvajā teritorijā un kura bērns neapmeklē izglītības iestādi, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu.

21. Pabalsta pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai apmērs ir 80,00 euro (astoņdesmit euro) mēnesī par katru Pabalsta pieprasītāja bērnu, kurš:

21.1. ir vecumā no pusotra gada līdz obligātās izglītības apguves vecumam;

21.2. atbilst vismaz vienam no šādiem kritērijiem:

21.2.1. bērnam nav nodrošināta vieta Pašvaldības izglītības iestādē, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu un nav piešķirts līdzfinansējums privātās pirmsskolas izglītības iestādes apmaksai;

21.2.2. bērnam ir ģimenes ārsta izsniegts atzinums par veselības apstākļiem, kuru dēļ izglītības iestādi apmeklēt nav ieteicams.

22. Ģimenei, kura atgriezusies no pastāvīgās dzīvesvietas ārvalstīs un par dzīvesvietu ārvalstīs sniegtas ziņas Iedzīvotāju reģistra likumā noteiktajā kārtībā, ir tiesības saņemt Pabalstu, neievērojot Noteikumu 20. punktā noteikto deklarēšanās termiņu. Pabalstu saņem no brīža, kad bērns un viens no viņa vecākiem vai likumiskais pārstāvis ir deklarēti Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

23. Pabalstu pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai piešķir uz laiku līdz nākamā mācību gada sākumam. Pabalstu pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai aprēķina no dienas, kad saņemts Pabalsta pieprasītāja iesniegums un to pamatojošie dokumenti, par nepilnu mēnesi Pabalsta pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai apmēru nosakot proporcionāli dienu skaitam.

24. Pabalsta pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai izmaksu pārtrauc:

24.1. ar dienu, kad bērns tiek nodrošināts ar vietu Pašvaldības izglītības iestādē, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu;

24.2. ar dienu, kad viens no bērna vecākiem vai likumiskais pārstāvis ir atteicies no bērnam piedāvātās vietas izvēlētajā vai tā paša ciema robežās piedāvātajā citā Pašvaldības izglītības iestādē, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu;

24.3. ar dienu, kad par bērnu ir piešķirts Pašvaldības līdzfinansējums privātajai pirmsskolas izglītības iestādei;

24.4. ar dienu, kad bērns ir nodrošināts ar vietu citas pašvaldības izglītības iestādē, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu;

24.5. ar dienu, kad vecākiem tiek atņemtas vai pārtrauktas aizgādības tiesības, vai izbeidzas bērna uzturēšanās pie aizbildņa vai audžuvecāka;

24.6. ar dienu, kad neviens no bērna vecākiem vai likumiskais pārstāvis nav deklarēts Pašvaldībā.

25. Pabalsta pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai izmaksa tiek nodrošināta reizi mēnesī līdz nākamā mēneša 5. datumam.

26. Pabalsta pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai piešķiršanu administrē Jelgavas novada Izglītības pārvalde.

VI. Pabalsts par bērnu vispārējās pamata vai vidējās izglītības apguvei privātā izglītības iestādē

27. Pabalstu piešķir par bērnu, kura likumiskais pārstāvis savu pamata dzīvesvietu un bērna dzīvesvietu ne mazāk kā 12 mēnešus pirms Pabalsta pieprasīšanas (neattiecas uz bērnu, kurš ir aizbildnībā vai audžuģimenē) ir deklarējis Pašvaldības administratīvajā teritorijā un kura bērns apgūst vispārējo pamata vai vidējo izglītību privātā izglītības iestādē (turpmāk šajā nodaļā – Izglītības iestāde).

28. Pabalsta apmērs tiek noteikts ar Jelgavas novada domes lēmumu kā līdzfinansējums Izglītības iestādes izdevumu segšanai, ievērojot šādus kritērijus:

28.1. ja bērns apgūst izglītības programmas klātienē, atbilstoši vidējām izmaksām Pašvaldības vispārējās pamatizglītības un vidējās Izglītības iestādēs, kas īsteno izglītības programmu klātienē;

28.2. ja bērns apgūst izglītības programmas neklātienē vai tālmācībā, atbilstoši vidējām izmaksām Pašvaldības Izglītības iestādēs, kas īsteno neklātienes un tālmācības izglītības programmas.

29. Pabalsta piešķiršanas nosacījumi:

29.1. Izglītības iestāde ir reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā;

29.2. Izglītības iestāde īsteno Latvijā akreditētu vispārējās pamatizglītības vai vidējās izglītības programmu; 

29.3. bērns ir reģistrēts programmas apguvei Izglītības iestādē;

29.4. Izglītības iestādei ir noslēgts līgums ar Pašvaldību par Pabalsta piešķiršanu bērnam vispārējās pamata vai vidējās izglītības programmas apguvei Izglītības iestādē un iesniegta izmaksu tāme;

29.5. Izglītības iestādei nav nodokļu parādu.

30. Gadījumos, ja Izglītības iestādes maksa par vispārējās pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības programmas pakalpojumu, kurā nav iekļauta maksa par izglītojamā ēdināšanu, ir zemāka par Jelgavas novada domes apstiprināto Pabalsta apmēru, Pabalsts tiek piešķirts atbilstoši Izglītības iestādes noteiktajai maksai.

31. Lai pieteiktos Pabalsta piešķiršanai, bērna likumiskais pārstāvis raksta iesniegumu Pašvaldībai, un Pašvaldība slēdz līgumu ar atbilstošo Izglītības iestādi.

32. Lai pamatotu Pabalsta izlietojumu atbilstoši līdzfinansējuma mērķim, Izglītības iestāde, slēdzot līgumu ar Pašvaldību, pievieno izmaksu tāmi atbilstoši pakalpojuma sniedzēja apstiprinātiem iepriekšējā gada pēc naudas plūsmas uzskaitītiem izdevumiem vai atbilstoši apstiprinātai plānoto izdevumu tāmei gadījumā, ja tiek dibināta jauna privātā Izglītības iestāde. Tāme tiek sagatavota atbilstoši normatīvajiem aktiem par izmaksu ekonomisko klasifikāciju.

33. Pabalsts tiek aprēķināts proporcionāli bērna apmeklējumam un maksāts par nepilnu mēnesi – atbilstoši reģistrācijas datumam Valsts izglītības informācijas sistēmā – gadījumos, kad bērns uzsāk vai pārtrauc mācības Izglītības iestādē.

34. Pašvaldība veic norēķinus ar Izglītības iestādi 10 darba dienu laikā pēc rēķina saņemšanas, naudas līdzekļus ieskaitot Izglītības iestādes kontā kredītiestādē.

35. Pašvaldība pārtrauc Pabalsta izmaksu, ja:

35.1. bērna un vismaz viena tā likumiskā pārstāvja dzīvesvieta vairs nav deklarēta Pašvaldības administratīvajā teritorijā;

35.2. Pašvaldība konstatē, ka piešķirtais Pabalsts netiek izmantots atbilstoši Noteikumiem;

35.3. bērns Valsts izglītības informācijas sistēmas datu bāzē nav reģistrēts attiecīgajā privātajā Izglītības iestādē.

36. Pabalsta administrētāja darbinieks paziņo Izglītības iestādei par Pabalsta izsniegšanas pārtraukšanu konkrētajam izglītojamam, nosūtot elektroniski informāciju uz Izglītības iestādes līgumā noteikto elektronisko pasta adresi.

37. Ja Pabalsta pārmaksa ir izveidojusies Izglītības iestādes vainas dēļ, sniedzot nepatiesu vai nepilnīgu informāciju vai nepaziņojot par apstākļiem, kas ietekmē tiesības uz Pabalstu, Izglītības iestāde mēneša laikā pēc tam, kad nosūtīts Pašvaldības rakstisks paziņojums, pārmaksātos līdzekļus ieskaita Pašvaldības kontā, kas norādīts rakstiskajā paziņojumā.

38. Pabalstu administrē Jelgavas novada Izglītības pārvalde.

VII. Pabalsts par aizbildnībā esošu bērnu

39. Tiesības saņemt Pabalstu par aizbildnībā esošu bērnu ir personai, kuru Jelgavas novada Bāriņtiesa (turpmāk – Bāriņtiesa) ir iecēlusi par aizbildni vai pagaidu aizbildni (turpmāk – Aizbildnis) bārenim vai bez vecāku aizgādības palikušam bērnam, ja:

39.1. bērna deklarētā dzīvesvieta ir Pašvaldības administratīvajā teritorijā un lēmumu par Aizbildņa iecelšanu bērnam pieņēmusi Bāriņtiesa;

39.2. bērnam deklarētā dzīvesvieta līdz aizbildnības nodibināšanai ir bijusi Pašvaldības administratīvā teritorija.

40. Bāriņtiesa, ieceļot Aizbildni, informē to par tiesībām saņemt Pabalstu par aizbildnībā esošu bērnu.

41. Pabalsta apmērs par aizbildnībā esošu bērnu ir 50,00 euro (piecdesmit euro) mēnesī par vienu bērnu.

42. Pabalstu par aizbildnībā esošu bērnu uzsāk maksāt ar dienu, kurā Pabalsta administrētājs ir saņēmis iesniegumu. Pabalsta par aizbildnībā esošu bērnu skaitu par nepilnu mēnesi nosaka proporcionāli dienu skaitam mēnesī un 41. punktā noteikto Pabalsta apmēru.

43. Pabalstu par aizbildnībā esošu bērnu izmaksā reizi mēnesī, par kārtējo mēnesi to pārskaitot uz Aizbildņa kredītiestādes norēķina kontu līdz nākamā mēneša 5. datumam.

44. Pabalsta par aizbildnībā esošu bērnu izmaksa konkrētajam bērnam tiek pārtraukta vai izbeigta ar brīdi, kad Bāriņtiesa ir pieņēmusi lēmumu par Aizbildņa atcelšanu, atlaišanu vai atstādināšanu no Aizbildņa pienākumu pildīšanas.

45. Pabalsta par aizbildnībā esošu bērnu piešķiršanu administrē Jelgavas novada Sociālais dienests.

VIII. Pabalsts par aizgādnībā esošo personu

46. Tiesības saņemt Pabalstu par aizgādnībā esošu personu ir personai, kura ir iecelta par aizgādni vai pagaidu aizgādni (turpmāk šajā sadaļā- Aizgādnis) personai, kuras deklarētā dzīvesvieta ir Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

47. Bāriņtiesa, ieceļot Aizgādni, informē Aizgādni par tiesībām saņemt Pabalstu par aizgādnībā esošu personu.

48. Pabalsta apmērs par vienu aizgādnībā esošo personu (neatkarīgi no aizgādņu skaita) ir:

48.1. 50,00 euro (piecdesmit euro) mēnesī, ja aizgādnībā esošā persona dzīvo Pašvaldības administratīvajā teritorijā esošā mājoklī;

48.2. 30,00 euro (trīsdesmit euro) mēnesī, ja aizgādnībā esoša persona saņem ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojumu, grupu dzīvokļa pakalpojumu vai ilgāk par trīs mēnešiem uzturas ārstniecības iestādē.

49. Pabalstu par aizgādnībā esošu personu var pieprasīt 12 mēnešu laikā no tiesību rašanās dienas.

50. Pabalstu par aizgādnībā esošu personu uzsāk maksāt ar dienu, kurā iesniegts iesniegums. Pabalstu par nepilnu mēnesi izmaksā proporcionāli dienu skaitam mēnesī un 48. punktā noteiktajam Pabalsta par aizgādnībā esošu personu apmēram.

51. Pabalstu Aizgādnim izmaksā reizi mēnesī, par kārtējo mēnesi to pārskaitot uz Aizgādņa kredītiestādes norēķina kontu līdz nākamā mēneša 5. datumam.

52. Pabalsta izmaksa tiek pārtraukta vai izbeigta, ja Bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par Aizgādņa atcelšanu no pienākumu pildīšanas, Aizgādņa atstādināšanu uz laiku no Aizgādņa pienākumu pildīšanas vai Aizgādņa atlaišanu no Aizgādņa pienākumu pildīšanas.

53. Pabalsta par aizgādnībā esošu personu piešķiršanu administrē Jelgavas novada Sociālais dienests.

IX. Pabalsts politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem

54. Tiesības saņemt Pabalstu ir:

54.1. personai, kurai piešķirts politiski represētās personas statuss;

54.2. personai, kurai piešķirts nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statuss.

55. Pabalstu politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem piešķir vienu reizi gadā – novembra mēnesī.

56. Pabalsta apmērs politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem ir 100,00 euro (simts euro) gadā.

57. Pabalsta politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem piešķiršanu administrē Jelgavas novada Labklājības pārvalde.

X. Pabalsts Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušām personām un Afganistānas kara dalībniekiem

58. Pabalstu Černobiļas atomelektrostacijas (turpmāk – Černobiļas AES) avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem, Černobiļas AES avārijas rezultātā cietušām personām un Afganistānas kara dalībniekiem ir tiesības saņemt uzrādot attiecīgā statusa apliecinošu dokumentu (izziņu, Valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca" izsniegtu apliecību, karaklausības apliecību un kara komisariāta izsniegtu atvieglojuma apliecību).

59. Pabalsta Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem, Černobiļas AES avārijas rezultātā cietušām personām un Afganistānas kara dalībniekiem izmaksa tiek nodrošināta vienu reizi gadā:

59.1. Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem un Černobiļas AES avārijas rezultātā cietušām personām – aprīļa mēnesī;

59.2. Afganistānas kara dalībniekiem – februāra mēnesī.

60. Pabalsta apmērs Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem, Černobiļas AES avārijas rezultātā cietušām personām un Afganistānas kara dalībniekiem ir 100,00 euro (simts euro) gadā.

61. Pabalsta Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem, Černobiļas AES avārijas rezultātā cietušām personām un Afganistānas kara dalībniekiem piešķiršanu administrē Jelgavas novada Labklājības pārvalde.

XI. Pabalsts dzīves jubilejā

62. Pabalstu dzīves jubilejās piešķir, lai godinātu Pašvaldības iedzīvotājus nozīmīgās dzīves jubilejās.

63. Pabalsta apmērs dzīves jubilejās:

63.1. personām 75 gadu, 80 gadu un 85 gadu jubilejā – 30,00 euro (trīsdesmit euro);

63.2. personām 90 gadu un 95 gadu jubilejā – 80,00 euro (astoņdesmit euro); 

63.3. personām 100 gadu jubilejā – 150,00 euro (viens simts piecdesmit euro);

63.4. personām katrā nākamajā jubilejā pēc 100 gadu sasniegšanas – 150,00 euro.

64. Pabalstu dzīves jubilejās izmaksā: 

64.1. dzīvesvietā personas dzīves jubilejas dienā;

64.2. dzīvesvietā vai pagasta pārvaldē sešu mēneša laikā, skaitot no dzīves jubilejas dienas;

64.3. pārskaitot uz personas iesniegumā norādīto kredītiestādes kontu sešu mēneša laikā, skaitot no dzīves jubilejas dienas.

65. Noteikumu 64.1., 64.2. punktos minētās izmaksas tiek veiktas skaidrā naudā, Pabalsta saņēmējam uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

66. Pabalsta dzīves jubilejās piešķiršanu administrē Jelgavas novada Labklājības pārvalde.

XII. Apbedīšanas pabalsts

67. Apbedīšanas Pabalstu var saņemt mirušās personas ģimenes loceklis vai persona, kura uzņēmusies apbedīšanu, ja mirušās personas pēdējā deklarētā dzīvesvieta bijusi Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

68. Tiesības uz apbedīšanas Pabalstu par personu, kura pirms miršanas ir saņēmusi aprūpes pakalpojumu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas iestādē, ir tad, ja šīs personas pēdējā dzīvesvieta pirms iestāšanās šajā punktā minētajā iestādē bija deklarēta Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

69. Apbedīšanas Pabalsta apmērs ir 80,00 euro (astoņdesmit euro).

70. Apbedīšanas Pabalstu var pieprasīt trīs mēnešu laikā no miršanas apliecības izsniegšanas dienas.

71. Apbedīšanas Pabalsta piešķiršanu administrē Jelgavas novada Labklājības pārvalde.

XIII. Noslēguma jautājumi

72. Iestādes lēmumu par Pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt var apstrīdēt viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas Pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijā Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

73. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

74. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē Jelgavas novada pašvaldības 2022. gada 8. februāra saistošie noteikumi Nr. 8 "Par brīvprātīgas iniciatīvas pabalstiem Jelgavas novada pašvaldībā" (protokols Nr. 8/2022, lēmums Nr. 2).

Jelgavas novada domes priekšsēdētājs M. Lasmanis
Paskaidrojuma raksts
Jelgavas novada domes 2023. gada 28. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. 20 "Par Jelgavas novada pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem"
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 2023. gada 1. janvārī stājies spēkā jaunais Pašvaldību likums un spēku zaudējis likums "Par pašvaldībām." Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktā noteikts, ka dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un līdz 2024. gada 30. jūnijam izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši Pašvaldību likumā ietvertajam pilnvarojumam.

Jelgavas novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) 2022. gada 8. februāra saistošie noteikumi Nr. 8 "Par brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Jelgavas novada pašvaldībā" (turpmāk – Saistošie noteikumi) izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 12. pantu, 43. panta trešo daļu. Līdz ar to šo Saistošo noteikumu izdošanas tiesiskais pamats neatbilst Pašvaldību likumā ietvertajam pilnvarojumam un nepieciešams tos izdot no jauna.

Saistošie noteikumi sagatavoti atbilstoši Pašvaldību likuma 44. panta otrajai daļai.

Saistošie noteikumi sagatavoti, lai noteiktu vienotu kārtību, kā pieprasāmi Pašvaldībā noteiktie brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti, kā arī aktualizēti un precizēti pabalstu piešķiršanas un saņemšanas nosacījumi.

Ar Saistošajiem noteikumiem:

– noteikti Pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidi; – pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā; daudzbērnu ģimenēm (interešu izglītības daļējai maksas segšanai, ar veselības aprūpi saistītu izdevumu daļējai segšanai, pabalsts mācību gada uzsākšanai izglītības iestādē); bērniem, kas neapmeklē izglītības iestādi pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai; bērnu vispārējās pamata vai vidējās izglītības apguvei privātā izglītības iestādē; par aizbildnībā esošu bērnu; par aizgādnībā esošo personu; politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem; Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušajām personām un Afganistānas kara dalībniekiem; dzīves jubilejā; apbedīšanas pabalsts.

– precizēta pabalstu pieprasīšanas un saņemšanas kārtība;

– grozīts pabalsta par bērnu vispārējās pamata vai vidējās izglītības apguvei privātā izglītības iestādē piešķiršanas process tā, lai finansējumu saņemtu pakalpojuma sniedzējs.

– Lai nodrošinātu bez vecāku gādības palikušu bērnu un personu ar ierobežotu rīcībspēju atrašanos ģimeniskā vidē un nodrošinātu individuāla atbalsta saņemšanu, ir paredzēts pabalsts par aizgādnībā esošu personu un pabalsts par aizbildnībā esošu bērnu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Pabalstu apmēri:

III nodaļa – Pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā

100,00 euro (viens simts euro) apmērā par pirmo bērnu, 160,00 euro (viens simts sešdesmit euro) apmērā par otro bērnu, 290,00 euro (divi simti deviņdesmit euro) apmērā par trešo bērnu, 430,00 euro (četri simti trīsdesmit euro) apmērā par ceturto bērnu, par katru nākamo bērnu ģimenē Pabalsta bērna piedzimšanas gadījumā apmērs palielinās par 150,00 euro (viens simts piecdesmit euro). Pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā piešķir 150,00 euro (viens simts piecdesmit euro) apmērā par katru bērnu, ja pirmdzimtie ir dvīņi. 2024. gada budžetā šim mērķim ieplānoti 65000,00 (sešdesmit pieci tūkstoši euro).

IV nodaļa – Pabalsts daudzbērnu ģimenei

Līdz 15,00 euro (piecpadsmit euro) mēnesī katram bērnam profesionālās ievirzes izglītības, interešu izglītības programmu dalības maksas segšanai un privātprakses pedagoga nodarbību maksas segšanai. Līdz 80,00 euro (astoņdesmit euro) katram bērnam ar veselības aprūpi (ārstēšanās, medicīniskā diagnostika, medicīniskās manipulācijas, medicīnisko ierīču iegāde, zobārstniecība, briļļu iegāde un vakcinācija) saistīto izdevumu daļējai segšanai. 50,00 euro (piecdesmit euro) gadā katram bērnam mācību gada uzsākšanai izglītības iestādē. 2024. gada budžetā šim mērķim ieplānoti 100000,00 (simts tūkstoši euro).

V nodaļa – Pabalsts par bērniem, kas neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādi

80,00 euro (astoņdesmit euro) mēnesī par katru Pabalsta pieprasītāja bērnu.

Plānotais finansējums (balstoties uz 2023. gada budžeta izpildi) 2024. gadam – 10000,00 (desmit tūkstoši euro).

VI nodaļa – Pabalsts par bērnu vispārējās pamata vai vidējās izglītības apguvei privātā izglītības iestādē

Pabalsta apmērs tiek noteikts ar Jelgavas novada domes lēmumu kā līdzfinansējums Izglītības iestādes izdevumu, kas nepieciešami izglītības programmas īstenošanai, segšanai. Balstoties uz 2023. gada domes lēmumu, t.i., klātienes izglītības programmās 104,60 euro par bērnu, neklātienes un tālmācības programmās 8,39 euro par bērnu. 2024. gada budžetā šim mērķim ieplānoti 11083,00 (vienpadsmit tūkstoši astoņdesmit trīs euro), balstoties uz 2023. gada budžeta izpildi. Ja pabalsta saņemšanai pieteiktu visus pašvaldībā deklarētos bērnus, kas apgūst pamatizglītību vai vidējo izglītību privātās izglītības iestādēs, tad nepieciešamais finansējums nākamajam gadam būtu 48 402,00 (četrdesmit astoņi tūkstoši četri simti divi euro), jo izglītojamo skaits, kas 2024. gada laikā būs deklarēti pašvaldībā 12 mēnešus un 2023./24. m. g. (pēc datiem Valsts izglītības informācijas sistēmā uz 18.12.2023.) mācās privātās izglītības iestādēs ir 163 skolēni.

VII nodaļa – Pabalsts par aizbildnībā esošu bērnu

50,00 euro (piecdesmit euro) mēnesī par vienu bērnu.

Pabalstam par aizbildnībā esošu bērnu 2023. gada budžetā ieplānoti 38520 euro (par 107 bērniem; pabalsta apmērs 30 euro mēnesī).

Pabalstam par aizbildnībā esošu bērnu 2024. gadā ieplānoti 64200 euro (107 bērni x 12 mēneši x 50 euro = 64200 euro).

VIII nodaļa – Pabalsts par aizgādnībā esošo personu

50,00 euro (piecdesmit euro) mēnesī, ja aizgādnībā esošā persona dzīvo Pašvaldības administratīvajā teritorijā esošā mājoklī, 30,00 euro (trīsdesmit euro) mēnesī, ja aizgādnībā esoša persona saņem ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojumu, grupu dzīvokļa pakalpojumu vai ilgāk par trīs mēnešiem uzturas ārstniecības iestādē.

Pabalstam par aizgādnībā esošu personu 2023. gada budžetā ieplānoti 14400 euro (35 personām kas dzīvo mājās un 10 personām kas dzīvo institūcijās).

Šobrīd aizgādnībā ir 46 personas. 2024. gadā pabalstam par aizgādnībā esošu personu ieplānoti 26760 euro (personām kas dzīvo mājās – 38 personas x 12 mēneši x 50 euro =22800 euro un personām kas dzīvo institūcijās – 11 personas x 12 mēneši x 30 euro = 3960 euro).

IX nodaļa – Pabalsts politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem

100,00 euro (simts euro) gadā.

X nodaļa – Pabalsts Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušām personām un Afganistānas kara dalībniekiem

100,00 euro (simts euro) gadā. 2024. gada budžetā šim mērķim ieplānoti 5200,00 (pieci tūkstoši divi simti euro).

XI nodaļa – Pabalsts dzīves jubilejā

Personām 75 gadu, 80 gadu un 85 gadu jubilejā – 30,00 euro (trīsdesmit euro), personām 90 gadu un 95 gadu jubilejā – 80,00 euro (astoņdesmit euro), personām 100 gadu jubilejā – 150,00 euro (viens simts piecdesmit euro), personām katrā nākamajā jubilejā pēc 100 gadu sasniegšanas – 150,00 euro. 2024. gada budžetā šim mērķim ieplānoti 26900,00 (divdesmit seši tūkstoši deviņi simti euro).

XIII nodaļa – Apbedīšanas pabalsts

Pabalsta apmērs ir 80,00 euro (astoņdesmit euro). 2024. gada budžetā šim mērķim ieplānoti 32800,00 (trīsdesmit divi tūkstoši astoņi simti euro).

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošie noteikumi pozitīvi ietekmēs Pašvaldības iedzīvotāju ģimenes.

Saistošajiem noteikumiem nav tiešas ietekmes uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Līgumu slēgšana ar privātām izglītības iestādēm un rēķinu apmaksa.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu projekts izstrādāts kā Pašvaldības brīvprātīgā iniciatīva un netraucē Pašvaldības kompetencē esošo autonomo funkciju un deleģēto pārvaldes uzdevumu izpildei.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas Pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Pabalstu par bērnu, kas iegūst pamata vai vidējo izglītību privātā izglītības iestādē administrēs Izglītības pārvalde sadarbībā ar Finanšu nodaļu un Labklājības pārvaldi.

Pabalsta par aizgādnībā esošu personu un pabalsta par aizbildnībā esošu bērnu piešķiršanu un izmaksu administrē Jelgavas novada Sociālais dienests.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Salīdzinot ar pabalsta (Pabalsts par bērnu vispārējās pamata vai vidējās izglītības apguvei privātā izglītības iestādē) piešķiršanu iepriekšējā periodā, pabalsta administrēšanas kārtībā izmaiņas nav būtiskas, savukārt pabalsta pieprasītājs finansējumu nesaņems personīgi, bet kā maksas par bērna izglītību privātā iestādē atvieglojumu.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Tika veiktas konsultācijas ar procesa administrēšanā iesaistītajām pusēm.

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par saistošo noteikumu projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, saistošo noteikumu projekts tika publicēts Jelgavas novada pašvaldības tīmekļvietnē www.jelgavasnovads.lv. Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas. Laiks viedokļa izteikšanai bija noteikts no 2023. gada 4. decembra līdz 2023. gada 18. decembrim.

Publicēšanas laikā par noteikumu projektu netika saņemti sabiedrības viedokļi.

Jelgavas novada domes priekšsēdētājs M. Lasmanis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Jelgavas novada pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Jelgavas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 20Pieņemts: 28.12.2023.Stājas spēkā: 01.02.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 22, 31.01.2024. OP numurs: 2024/22.24
Satura rādītājs
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
349451
01.02.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"