Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Preiļu novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 2023/17

Preiļos 2023. gada 28. septembrī
Par braukšanas maksas atvieglojumiem un kārtību, kādā tiek apmaksāti transporta izdevumi izglītojamajiem Preiļu novadā
APSTIPRINĀTI
ar Preiļu novada domes
2023. gada 28. septembra sēdes lēmumu (prot. Nr. 12, 2. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Preiļu novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) vispārējās izglītības iestāžu izglītojamie (turpmāk – izglītojamie), kuri iegūst izglītību Preiļu novada pašvaldības dibinātās izglītības iestādēs (turpmāk – izglītības iestāde) ir tiesīgi izmantot braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā, un kārtību, kādā Pašvaldība izglītojamajiem un to likumiskajiem pārstāvjiem kompensē transporta izdevumus.

2. Pašvaldība piešķir braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā un kompensē transporta izdevumus no izglītojamā deklarētās dzīves vietas Latvijas Republikas teritorijā (turpmāk – dzīvesvieta) līdz Pašvaldības vispārējās izglītības iestādei – pamatizglītības un vidējās izglītības iestādei un atpakaļ.

3. Braukšanas maksas atvieglojumu un transporta izdevumu segšanas kārtībai tiek noteikta šāda secība:

3.1. lietojot E-karti, kuru izsniedzis pakalpojuma sniedzējs, un ar kuru Preiļu novada Izglītības pārvalde ir noslēgusi līgumu par pakalpojuma sniegšanu braukšanai reģionālās nozīmes pasažieru pārvadājumu sabiedriskā transporta maršrutu autobusos;

3.2. sabiedriskā transporta biļešu kompensēšana, ja ar izmantotā sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzēju nav noslēgts līgums;

3.3. personiskā transporta lietošanas kompensēšana – izdevumus apmaksā, ja netiek nodrošināts regulārs sabiedriskā transporta vai Pašvaldības pašpārvadājuma pakalpojums un attālums no pastāvīgās dzīvesvietas līdz tuvākajai izglītības iestādei vai tuvākajai sabiedriskā transporta pieturai pārsniedz 3 (trīs) kilometrus;

3.4. pašpārvadājuma autotransports – ar Pašvaldības autotransportu veikts nekomerciāls pasažieru pārvadājums, atbilstoši Preiļu novada domes sēdē apstiprinātajam maršrutam.

II. Nosacījumi braukšanas maksas atvieglojumu piemērošanai un transporta izdevumu segšanai

4. Saistošie noteikumi attiecas uz pamatizglītības izglītības iestāžu un vidējās izglītības iestāžu izglītojamajiem par Ministru kabineta noteikto mācību gada laiku.

5. Braukšanas maksas atvieglojumi 100 % apmērā un sabiedriskā transporta izdevumu kompensācija 100 % apmērā attiecas uz:

5.1. Preiļu novadā deklarētiem pamatizglītības izglītības iestāžu un vidējās izglītības iestāžu izglītojamajiem;

5.2. citu pašvaldību administratīvajās teritorijās deklarētajiem pamatizglītības izglītības iestāžu un vidējās izglītības iestāžu izglītojamie, kuri mācās Preiļu novada pašvaldības izglītības iestādēs.

6. Ja izglītojamais izmanto izglītības iestādes internātu, tad kompensāciju aprēķina par divām dienām nedēļā par ceļa posmu no izglītojamā dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un atpakaļ.

7. Ja izglītojamais nevar izmantot 5. punktā noteikto braukšanas iespēju, izglītojamiem tiek veikta šo saistošo noteikumu 9. punktā noteiktā kompensācija.

8. Pašvaldība kompensē izglītojamā likumiskajam pārstāvim izdevumus par personiskā transportlīdzekļa lietošanu šādos gadījumos:

8.1. ja attālums no izglītojamā dzīvesvietas līdz tuvākajai sabiedriskā transporta vai Pašvaldības transporta pieturvietai ir lielāks par 3 kilometriem, Pašvaldība kompensē izdevumus izglītojamā nogādāšanai tuvākajā sabiedriskā transporta vai Pašvaldības transporta pieturvietā un atpakaļ ar personisko transportlīdzekli;

8.2. ja sabiedriskais transports vai Pašvaldības transports nekursē atbilstošajā laikā, lai izglītojamais nokļūtu no dzīvesvietas izglītības iestādē un atpakaļ, un izglītojamā dzīvesvieta atrodas vairāk kā 3 kilometru attālumā no tuvākās izglītības iestādes, kas īsteno izglītojamajam atbilstošu izglītības programmu, pašvaldība kompensē izdevumus izglītojamā nogādāšanai uz izglītības iestādi ar personisko transportlīdzekli.

9. Ja saistošo noteikumu 5. punktā minētajiem izglītojamajiem nav iespēju no dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un atpakaļ izmantot sabiedriskā vai pašvaldības transporta pakalpojumu, Pašvaldība kompensē degvielas izdevumus par braucieniem, kas saistīti ar braucienu mācību gada laikā no dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un atpakaļ (divas reizes dienā) šo saistošo noteikumu 12. punktā noteiktā kārtībā.

10. Degvielas izdevumu kompensāciju aprēķina pēc šādas formulas – K = A x D x I, kur K – transporta izdevumu kompensācijas apmērs; A – attālums līdz izglītības iestādei turp un atpakaļ, atbilstoši ar pagasta pārvaldi saskaņotam maršrutam; D – apmeklēto mācību dienu skaits mēnesī, I – saskaņā ar rīkojumu viena km vidējām izmaksām.

11. Ja izglītojamā vecāki vai likumiskie pārstāvji vienlaikus veic vairāku izglītojamo pārvadājumu, transporta izdevumus aprēķina, nepārsniedzot šo saistošo noteikumu 8. punktā noteikto braukšanas izdevumu kompensācijas apmēru neatkarīgi no pārvadājamo izglītojamo skaita par diviem braucieniem dienā uz izglītības iestādi un atpakaļ.

III. Braukšanas maksas atvieglojumu piemērošanas un transporta izdevumu segšanas kārtība

12. Uzsākot mācību gadu vai mācību gada laikā, uzsākot izglītības iegūšanu Pašvaldības izglītības iestādē, izglītojamo likumiskie pārstāvji vai pilngadību sasniegušais izglītojamais izglītības iestādē iesniedz aizpildītu iesnieguma veidlapu par attiecīgā braukšanas maksas atvieglojuma vai transporta izdevumu segšanas veida piemērošanu no izglītojamā deklarētās dzīves vietas Latvijas Republikas teritorijā līdz izglītības iestādei un atpakaļ:

12.1. individuālo pieteikumu E-kartes saņemšanai (turpmāk – pieteikums), ja nokļūšanai izglītības iestādē izmanto sabiedrisko transportu ( 1. pielikums);

12.2. iesniegumu sabiedriskā transporta izmaksu kompensācijas saņemšanai, ja nokļūšanai izglītības iestādē izmanto sabiedrisko transportu vai kompensācija tiek saņemta saistošo noteikumu 10. punktā minētajā gadījumā (2. pielikums);

12.3. iesniegumu personiskā transporta izmaksu kompensācijas saņemšanai, ja nokļūšanai izglītības iestādē un atpakaļ tiek izmantots personiskais transports (3. pielikums).

13. Izglītības iestādes pirms mācību gada sākuma (līdz 22. augustam) iesniedz Preiļu novada izglītojamo skolēnu sarakstu, kuriem ir tiesības saņemt E-kartes. Sarakstos, norādot izglītības iestādi, izglītojamā vārdu un uzvārdu, dzimšanas datus, kā arī sākuma un beigu autobusa pieturu nosaukumu. Precizējumi skolēnu sarakstos iesniedzami Pašvaldības Transporta daļā.

14. Izglītojamie, kuri brauc ar sabiedrisko transportu, izmantojot E-kartes, saraksts tiek iesniegts pakalpojumu sniedzējam, ar kuru par pakalpojuma sniegšanu Preiļu novada Izglītības pārvalde ir noslēgusi līgumu. Pakalpojuma sniedzējs līgumā noteiktā kārtībā izgatavo izglītojamo E-kartes un nodod tās pašvaldības Transporta daļai.

15. Sabiedriskā transporta izdevumu kompensācijas saņemšanai vai transporta izdevumu kompensācijai izglītojamā likumiskie pārstāvji vai pilngadību sasniegušais izglītojamais līdz katra mēneša 10. datumam attiecīgajā izglītības iestādē iesniedz iesniegumu un braukšanas biļetes, kas pielīmētas uz lapas hronoloģiskā secībā, norādot maršrutu un transporta izmaksu kopējo summu par veiktajiem braucieniem iepriekšējā mēnesī.

16. Biļetēs veiktajiem ierakstiem jābūt skaidri salasāmiem, pretējā gadījumā kompensācija par nesalasāmām biļetēm netiek izmaksāta.

17. Norādītās informācijas patiesumu kompensācijas saņemšanai iesniegtajos izglītojamā likumisko pārstāvju vai pilngadību sasniegušo izglītojamo iesniegumos pārbauda attiecīgā izglītības iestāde.

18. Izglītības iestādes līdz katra mēneša 10. datumam pārbauda biļešu atbilstību izglītības iestāžu apmeklējumam, izglītojamo vai to likumisko pārstāvju iesniegumiem un sagatavo sarakstu ar aprēķināto kompensācijas summu transporta kompensāciju saņemšanai par sabiedriskā transporta un personiskā transporta lietošanu. Sarakstu kopā ar saņemtajiem iesniegumiem iesniedz Preiļu novada Izglītības pārvaldes Finanšu darbības nodrošinājuma nodaļā.

19. Kompensācijas izmaksu nodrošina Preiļu novada Izglītības pārvaldes Finanšu darbības nodrošinājuma nodaļa saskaņā ar apkopoto izglītojamo sarakstu, kuru apstiprina attiecīgās izglītības iestādes vadītājs līdz nākamā mēneša 20. datumam.

20. Kompensācija tiek izmaksāta līdz katra mēneša pēdējai darba dienai pārskaitījuma veidā uz izglītojamā vecāka vai likumiskā pārstāvja iesniegumā norādīto bankas kontu.

IV. Saistošo noteikumu izpildes tiesiskuma nodrošināšana

21. Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Preiļu novada Izglītības pārvalde un izglītības iestāžu vadītāji.

22. Izglītības iestāžu vadītāju pieņemtos lēmumus un/vai faktisko rīcību var apstrīdēt normatīvajos aktos noteiktā kārtībā Preiļu novada pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijā.

V. Noslēguma jautājums

23. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē 2021. gada 29. decembra Preiļu novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 2021/20 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem un kārtību, kādā tiek apmaksāti transporta izdevumi izglītojamajiem Preiļu novadā".

24. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns
1. pielikums
Preiļu novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 2023/17
"Par braukšanas maksas atvieglojumiem un kārtību, kādā tiek apmaksāti
transporta izdevumi izglītojamajiem Preiļu novadā"

Preiļu novada izglītības pārvaldei

  
 (izglītojamā vecāka vai likumiskā pārstāvja vārds, uzvārds, personas kods)
  
 (dzīvesvietas adrese, tālrunis)

IESNIEGUMS
Sabiedriskā transporta E-kartes saņemšanai

Lūdzu piešķirt sabiedriskā transporta E-karti manam dēlam/ meitai

 
(vārds, uzvārds, personas kods)

braucieniem no deklarētās/ faktiskās dzīvesvietas no sabiedriskā autobusa pieturas (vajadzīgo pasvītrot)

 
(adrese, sabiedriskā transporta pietura)
   
uz izglītības iestādi un atpakaļ
 (izglītības iestādes nosaukums) 
   
   
(datums) (paraksts un atšifrējums)
2. pielikums
Preiļu novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 2023/17
"Par braukšanas maksas atvieglojumiem un kārtību, kādā tiek apmaksāti
transporta izdevumi izglītojamajiem Preiļu novadā"

Preiļu novada Izglītības pārvaldei

  
 (izglītojamā vecāka vai likumiskā pārstāvja vārds, uzvārds, personas kods)
  
 (dzīvesvietas adrese, tālrunis)

IESNIEGUMS
Sabiedriskā transporta izmaksu kompensācijas saņemšanai

Lūdzu kompensēt transporta izdevumus par manu dēlu/ meitu

 
(vārds, uzvārds, personas kods)

braucieniem no deklarētās vai faktiskās dzīvesvietas (vajadzīgo pasvītrot)

 
(adrese)
   
uz izglītības iestādi un atpakaļ
 (izglītības iestādes nosaukums) 

pēc iesniegtajām braukšanas biļetēm

Sabiedriskā transporta maršruts

 

Transporta izdevumu kompensācijas saņēmējs:

 
(vārds, uzvārds )

Transporta izdevumu kompensāciju lūdzu pārskaitīt uz bankas kontu

 (bankas konta Nr.)
   
   
(datums) (paraksts un atšifrējums)
3. pielikums
Preiļu novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 2023/17
"Par braukšanas maksas atvieglojumiem un kārtību, kādā tiek apmaksāti
transporta izdevumi izglītojamajiem Preiļu novadā"

Preiļu novada izglītības pārvaldei

 

  
 (izglītojamā vecāka vai likumiskā pārstāvja vārds, uzvārds, personas kods)
  
 (dzīvesvietas adrese, tālrunis)

IESNIEGUMS
Transporta izdevumu kompensācijas saņemšanai

Lūdzu kompensēt transporta izdevumus par manu dēlu/ meitu

 
(vārds, uzvārds, personas kods)

braucieniem no deklarētās vai faktiskās dzīvesvietas (vajadzīgo pasvītrot)

 
(adrese)
   
uz izglītības iestādi un atpakaļ
 (izglītības iestādes nosaukums) 

kompensējot degvielas izdevumus

Transporta maršruts

 

Braukšanas attālums no dzīves vietas līdz izglītības iestādei ____________ km

Transporta izdevumu kompensācijas saņēmējs:

 
(vārds, uzvārds )

Transporta izdevumu kompensāciju lūdzu pārskaitīt uz bankas kontu

 (bankas konta Nr.)
   
   
(datums) (paraksts un atšifrējums)
Paskaidrojuma raksts
Preiļu novada pašvaldības 2023. gada 28. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 2023/17 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem un kārtību, kādā tiek apmaksāti transporta izdevumi izglītojamajiem Preiļu novadā"
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 14. punkts noteic, ka pašvaldība nodrošina transportu izglītojamo nokļūšanai izglītības iestādē un atpakaļ dzīvesvietā, ja nav iespējams izmantot sabiedrisko transportu.

Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 14. panta trešā daļa nosaka, ka pašvaldībām ir tiesības noteikt braukšanas maksas atvieglojumus savā administratīvajā teritorijā, ja ar šo braukšanas maksas atvieglojumu noteikšanu pārvadātājam radītos zaudējumus pilnībā kompensē no pašvaldības budžeta.

Savukārt 2021. gada 22. jūnija Ministru kabineta noteikumu Nr. 414 "Braukšanas maksas atvieglojumu noteikumi" 17. punkts nosaka, ka noteikumu 12. un 13. punktā minēto kategoriju pasažieri biļeti iegādājas par pilnu maksu, un braukšanas izdevumus viņiem pašvaldības noteiktajā kārtībā sedz no attiecīgās pašvaldības budžeta.

Atbilstoši Pašvaldību likuma 44. panta otrajai daļai, pašvaldības dome var izdot

saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi.

Ar Pašvaldību likuma spēkā stāšanos spēku zaudēja likums "Par pašvaldībām" un atbilstoši Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 9. panta piektajai daļai, spēku zaudē arī uz tā pamata izdotais normatīvais akts. 2023. gada 1. janvārī spēkā stājies jauns Pašvaldību likums, kura Pārejas noteikumu 6. punkts nosaka: "Dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu."

Līdz šo saistošo noteikumu izdošanai izglītojamo braukšanas izdevumu kompensēšanas kārtību Preiļu novadā regulē Preiļu novada pašvaldības 2021. gada 29. decembra saistošie noteikumi Nr. 2021/20 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem un kārtību, kādā tiek apmaksāti transporta izdevumi izglītojamajiem Preiļu novadā", kas izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" normām (43. panta trešo daļu).

Ar saistošajiem noteikumiem tiks noteikts finansiālais atbalsts ģimenēm, jo nosaka kārtību, kādā Preiļu novada pašvaldība nodrošina Preiļu novada pašvaldības izglītības iestāžu izglītojamo, kas apgūst vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības programmas, nokļūšanu no pašvaldības teritorijā esošās dzīvesvietas uz izglītības iestādi, un atpakaļ dzīvesvietā, kompensē sabiedriskā transporta izdevumus citu pašvaldību administratīvajās teritorijās deklarētajiem izglītojamajiem, kuri iegūst izglītību Preiļu novada pašvaldības dibinātās izglītības iestādēs.

Saistošie noteikumi dos tiesības izmantot braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā, saņemt transporta izdevumu kompensāciju.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu projekts, tāpat kā līdzšinējais regulējums, nosaka līdzvērtīga apjoma palīdzību transporta izdevumu segšanā. Pašvaldības budžets netiek ietekmēts, izmaksas, kas rodas sniedzot palīdzību, ir paredzētas apstiprinātajā budžetā.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Labvēlīga sociālā ietekme, jo sniedz atbalstu transporta izdevumu segšanā;

nav ietekmes uz vidi;

nav ietekmes uz iedzīvotāju veselību;

nav ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošos noteikumus publicē oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", pašvaldības tīmekļvietnē. Jebkura persona var vērsties Preiļu novada pašvaldībā par saistošo noteikumu piemērošanu. Iesniegumu pieņemšana klātienē no iedzīvotajiem pašvaldībā nodrošina pagastu pārvaldes, klientu apkalpošanas centri. Izmaksu nav.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, jo nav nepieciešama jaunu darba vietu izveide. Sniedz konkrētai iedzīvotāju grupai finansiālu atbalstu transporta izdevumu segšanā.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildē netiek veidotas jaunas institūcijas, darba vietas vai likvidētas vai reorganizētas institūcijas vai darba vietas.

Saistošo noteikumu izpildē iesaistītas personas ir Preiļu novada Izglītības pārvalde, pašvaldības izglītības iestāžu vadītāji, Centrālā administrācija.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaNoteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSabiedrības līdzdalības veids – informācijas publicēšana pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē uz divām nedēļām sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai saistošo noteikumu projekts 2023. gada 7. septembrī publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.preili.lv uz termiņu, kas nav mazāks par divām nedēļām. Sabiedrības viedokļu iesniegšana plānota līdz 2023. gada 21. septembrim.

Publicēšanas laikā par saistošo noteikumu projektu nav saņemti sabiedrības viedokļi.

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par braukšanas maksas atvieglojumiem un kārtību, kādā tiek apmaksāti transporta izdevumi izglītojamajiem .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Preiļu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2023/17Pieņemts: 28.09.2023.Stājas spēkā: 12.10.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 197, 11.10.2023. OP numurs: 2023/197.32
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
346233
12.10.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"