Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Balvu novada domes saistošie noteikumi Nr. 13/2023

Balvos 2023. gada 24. augustā
Par pabalstiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm Balvu novadā
APSTIPRINĀTI
ar Balvu novada domes
2023. gada 24. augusta lēmumu (sēdes prot. Nr. 11, 3. §)


Izdoti saskaņā ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā"
25.2 panta pirmo un piekto daļu, Ministru kabineta 15.11.2005. noteikumu
Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku
gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc
ārpusģimenes aprūpes beigšanās
" 22., 27., 30., 31. un 31.1 punktu,
Ministru kabineta 26.06.2018. noteikumu Nr. 354
"Audžuģimenes noteikumi" 78. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka pabalstu veidus, to apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē (turpmāk – bērns) un pēc pilngadības sasniegšanas līdz 24 gadu vecumam (turpmāk – pilngadību sasniegušais bērns) un audžuģimenei Balvu novada pašvaldībā (turpmāk – pašvaldība), kā arī lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

2. Pabalstus bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm ir tiesības saņemt bērnam vai pilngadību sasniegušajam bērnam, par kura ārpusģimenes aprūpi lēmumu ir pieņēmusi Balvu novada Bāriņtiesa (turpmāk – bāriņtiesa), audžuģimenei vai specializētajai audžuģimenei, kurā ar bāriņtiesas lēmumu ir ievietots bērns un kura ir noslēgusi līgumu ar pašvaldību.

3. Noteikumos noteiktie pabalsti tiek piešķirti, neizvērtējot bērna, pilngadību sasniegušā bērna un audžuģimenes vai specializētās audžuģimenes materiālo situāciju.

4. Lēmumus par Noteikumos noteikto pabalstu, izņemot Noteikumu XI nodaļu "Pabalsti audžuģimenei un specializētajai audžuģimenei", piešķiršanu vai atteikumu pieņem Balvu novada Sociālā pārvalde (turpmāk – Pārvalde), savā darbībā ievērojot spēkā esošo likumdošanu, normatīvo aktu prasības un Noteikumus.

II. Pabalstu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm piešķiršanas un izmaksas kārtība

5. Lai saņemtu pabalstu bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam un audžuģimenei, persona iesniedz rakstveida iesniegumu Pārvaldei. Iesniegumu var iesniegt:

5.1. klātienē (vēlams dzīvesvietai tuvākajā Pārvaldes teritoriālajā centrā/attālinātajā klientu apkalpošanas punktā);

5.2. sūtot pa pastu uz adresi Raiņa iela 52, Balvi, Balvu novads, LV-4501;

5.3. nosūtot uz e-adresi vai e-pasta adresi socparvalde@balvi.lv parakstītu ar drošu elektronisko parakstu.

6. Iesniegumam pievieno izdevumus attaisnojošus dokumentus, ja attiecināms.

7. Par izdevumus attaisnojošiem dokumentiem uzskatāmi: maksājumu apliecinošie dokumenti – kases čeki, stingrās uzskaites kvītis, kredītiestāžu maksājumu uzdevumi un grāmatvedības uzskaites dokumenti – rēķini, pavadzīmes u.tml., kuros norādīts pakalpojuma saņēmēja vārds, uzvārds, personas kods, maksājuma mērķis vai pakalpojuma nosaukums un cena. Personai jāiesniedz maksājumus attaisnojošos dokumentus vai to kopijas.

8. Iesniegumā norāda pabalsta izmaksas veidu:

8.1. pabalsta pieprasītāja kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas kontā;

8.2. pakalpojuma sniedzēja kredītiestādes kontā;

8.3. skaidras naudas maksājums (izņēmuma gadījumā) Pārvaldes, Viļakas pilsētas vai pagasta pārvaldes kasē atbilstoši pabalsta saņēmēja dzīvesvietai.

9. Persona, parakstot iesniegumu, Pārvaldei dod atļauju iegūt, uzkrāt, apstrādāt un izmantot pašvaldības un valsts datu reģistros pieejamo informāciju, kas nepieciešama lēmuma pieņemšanai.

10. Pārvalde pēc iesnieguma saņemšanas, viena mēneša laikā, pieņem lēmumu par pabalsta bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam piešķiršanu, tā apmēru un izmaksas veidu, vai atteikumu piešķirt pabalstu, ja Noteikumos nav noteikta cita lēmuma pieņemšanas kārtība.

11. Pabalstu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem izmaksā 10 darbdienu laikā no lēmuma par pabalsta piešķiršanu pieņemšanas dienas, ja Noteikumos nav noteikta cita izmaksas kārtība.

III. Pabalstu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm veidi

12. Pašvaldība piešķir šādus pabalstus bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm:

12.1. pabalsti bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem:

12.1.1. vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai;

12.1.2. vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei;

12.1.3. pabalsts ikmēneša izdevumiem;

12.1.4. mājokļa pabalsts;

12.1.5. pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai;

12.1.6. pabalsts individuālo mācību līdzekļu iegādei;

12.1.7. pabalsts veselības aprūpei;

12.2. pabalsti audžuģimenei vai specializētajai audžuģimenei:

12.2.1. pabalsts bērna uzturam;

12.2.2. vienreizējs pabalsts bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei.

IV. Vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai

13. Pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās pilngadību sasniegušajam bērnam ir tiesības saņemt vienreizēju pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai (turpmāk šajā nodaļā – pabalsts).

14. Pabalsta apmērs pilngadību sasniegušajam bērnam ir  40 procenti (noapaļoti līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī un personām ar invaliditāti kopš bērnības ir 60 procenti (noapaļoti līdz pilniem euro)  no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī.

V. Vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei

15. Pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās pilngadību sasniegušajam bērnam ir tiesības saņemt vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei sakarā ar patstāvīgas dzīves uzsākšanu (turpmāk šajā nodaļā – pabalsts).

16. Pabalsta apmērs pilngadību sasniegušajam bērnam ir vienāds ar Centrālās statistikas pārvaldes publicēto aktuālo minimālo ienākumu mediānu uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, kurai piemērots koeficients 1,7 (noapaļots līdz pilniem euro).

VI. Pabalsts ikmēneša izdevumiem

17. Pabalstu ikmēneša izdevumiem (turpmāk šajā nodaļā – pabalsts) ir tiesības saņemt, ja pilngadību sasniegušais bērns līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai:

17.1. mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un apgūst vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības vai profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu;

17.2. studē augstākās izglītības iestādē, kas reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā. Pabalsta izmaksu aptur studiju pārtraukuma laikā un to atjauno, ja studijas tiek atsāktas. Par studiju pārtraukšanu studiju procesu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā pilngadību sasniegušajam bērnam ir pienākums nekavējoties informēt Pārvaldi.

18. Pabalsta apmērs pilngadību sasniegušajam bērnam ir 20 procenti (noapaļoti līdz pilniem euro)  no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī un personām ar invaliditāti kopš bērnības ir 30 procenti (noapaļoti līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī.

19. Pirmreizējo pabalstu izmaksā 10 darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par pabalsta piešķiršanu pilngadību sasniegušajam bērnam. Katru nākamo mēnesi pabalstu izmaksā līdz mēneša 15. datumam.

VII. Mājokļa pabalsts

20. Mājokļa pabalstu (turpmāk šajā nodaļā – pabalsts) ir tiesības saņemt pilngadību sasniegušajam bērnam no dienas, kad bērns sasniedzis pilngadību līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.

21. Iesniegumam jāpievieno dokumentus, kas apliecina ar mājokļa lietošanu saistītos izdevumus par pēdējo pilno kalendāra mēnesi, kā arī jāuzrāda mājokļa lietošanu apliecinošus dokumentus (piemēram, īres līgums), ja šādu dokumentu nav Pārvaldes rīcībā. Īres līguma grozīšanas vai izbeigšanas gadījumā Pārvaldei jāiesniedz attiecīgie grozījumi vai jauns īres līgums.

22. Mājokļa pabalsts tiek aprēķināts atbilstoši Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumos Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" noteiktajām mājokļa pabalsta aprēķināšanai izmantojamajām izdevumu pozīciju minimālajām normām.

23. Pabalstu pilngadību sasniegušajam bērnam piešķir uz trim kalendāra mēnešiem, izņemot Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumos Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" 11. punktā noteikto pabalstu, kuru piešķir vienu reizi kalendāra gadā.

24. Pabalstu izmaksā vienu reizi mēnesī, izņemot Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumos Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" 11. punktā noteikto pabalstu, kuru izmaksā vienā vai vairākās reizēs kalendāra gada laikā.

VIII. Pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai

25. Pabalstu ēdināšanas izdevumu apmaksai (turpmāk šajā nodaļā – pabalsts) ir tiesības saņemt:

25.1. bērnam, kurš apmeklē Balvu novada pirmskolas izglītības iestādi, un bērnam, kurš apmeklē cita novada pirmsskolas izglītības iestādi, 100 % apmērā no faktiskajām izmaksām. Pabalsts tiek pārskaitīts izglītības iestādei vai izmaksāts pabalsta pieprasītājam saskaņā ar iesniegtajiem izdevumus attaisnojošiem dokumentiem;

25.2. bērnam vai pilngadību sasniegušajam bērnam, kurš mācās cita novada vispārizglītojošajā izglītības iestādē vai līdz 24 gadu vecumam apgūst arodizglītību vai profesionālo vidējo izglītību Balvu novada vai cita novada izglītības iestādē, līdz 2,50 euro dienā par faktiskajām apmeklējuma dienām. Pabalsts tiek pārskaitīts pakalpojuma sniedzējam pēc rēķina saņemšanas. Ja izglītības iestādē netiek nodrošināts ēdināšanas pakalpojums, pabalsts 2,50 euro apmērā dienā par faktiskajām apmeklējuma dienām, pamatojoties uz izglītības iestādes izsniegto izziņu, tiek izmaksāts pabalsta pieprasītājam.

26. Pabalsts tiek piešķirts ar to mēnesi, kurā pieņemts lēmums par pabalsta piešķiršanu līdz kārtējā mācību gada beigām. Pārvalde, sākoties mācību gada otrajam semestrim,  pārbauda valsts un pašvaldību informācijas sistēmās vai nav zudis tiesiskais pamats pabalsta saņemšanai.

IX. Pabalsts individuālo mācību līdzekļu iegādei

27. Pabalstu individuālo mācību līdzekļu iegādei (turpmāk šajā nodaļā – pabalsts) ir tiesības saņemt bērnam vai pilngadību sasniegušajam bērnam, līdz 24 gadu vecumam, kurš:

27.1. mācās vispārizglītojošajā izglītības iestādē;

27.2. apgūst arodizglītību vai profesionālo vidējo izglītību.

28. Pabalsta apmērs bērnam vai pilngadību sasniegušajam bērnam, kurš:

28.1. mācās Balvu novada izglītības iestādē, izsniedzot dāvanu karti 15,00 euro apmērā vienu reizi kalendāra gadā. Dāvanu karte tiek izsniegta izglītības iestādē Zinību dienā;

28.2. mācās cita novada izglītības iestādē ir 15,00 euro vienu reizi kalendāra gadā, pamatojoties uz pabalsta pieprasītāja iesniegumu, kurš iesniedzams septembrī.

29. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu bērnam vai pilngadību sasniegušajam bērnam, kurš:

29.1. mācās Balvu novada izglītības iestādē pieņem Pārvaldes izveidotā Sociālo lietu komisija saskaņā ar Izglītības pārvaldes iesniegtajiem sarakstiem;

29.2. mācās cita novada izglītības iestādē pieņem Pārvalde.

X. Pabalsts veselības aprūpei

30. Pabalstu veselības aprūpei (turpmāk šajā nodaļā – pabalsts) ir tiesības saņemt bērnam vai pilngadību sasniegušajam bērnam ārstēšanās, rehabilitācijas, zobārstniecības pakalpojumu, speciālistu konsultāciju apmaksai, medikamentu, medicīnas preču un redzes korekcijas līdzekļu iegādei un citu ar veselības aprūpi saistītu izdevumu apmaksai, kuri saņemti/apmaksāti pēdējo sešu mēnešu laikā.

31. Pabalsta apmērs bērnam vai pilngadību sasniegušajam bērnam līdz 120,00 euro kalendāra gadā.

32. Iesniegumam jāpievieno izdevumus attaisnojoši dokumenti un, pēc sociālā darbinieka pieprasījuma, ģimenes ārsta vai speciālista atzinums.

XI. Pabalsts audžuģimenei vai specializētajai audžuģimenei

33. Pabalstu audžuģimenei vai specializētajai audžuģimenei (turpmāk šajā nodaļā – pabalsts) ir tiesības saņemt:

33.1. pabalstu bērna uzturam 65 % apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas mēnesī;

33.2. vienreizēju pabalstu bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei 50 % apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas. Pabalsts var tikt izsniegts arī apģērbu, apavu un citu bērnam nepieciešamo lietu veidā.

34. Pabalsta saņemšanai tiek noslēgts līgums ar pašvaldību par bērna ievietošanu audžuģimenē un pabalstu izmaksā atbilstoši noslēgtā līguma nosacījumiem.

XII. Lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

35. Pārvaldes lēmumu var apstrīdēt Balvu novada pašvaldības Administratīvo aktu apstrīdēšanas komisijā.

36. Balvu novada pašvaldības Administratīvo aktu apstrīdēšanas komisijas lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

XIII. Noslēguma jautājums

37. Ar Noteikumu spēka stāšanos spēku zaudē Balvu novada domes 2021. gada 23. septembra saistošie noteikumi Nr. 8/2021 "Par pabalstiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm Balvu novadā".

Balvu novada domes priekšsēdētājs S. Maksimovs
Paskaidrojuma raksts
Balvu novada domes 2023. gada 24. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. 13/2023 "Par pabalstiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm Balvu novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir noteikt pabalstu veidus, to apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē un pēc pilngadības sasniegšanas līdz 24 gadu vecumam un audžuģimenei Balvu novada pašvaldībā (turpmāk – pašvaldība). Saistošajos noteikumos tiek saglabāti pabalstu veidi kādi noteikti ar Balvu novada domes 2021. gada 23. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 8/2021 "Par pabalstiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm Balvu novadā".

2023. gada 1. janvārī stājies spēkā jaunais Pašvaldību likums un spēku zaudējis likums "Par pašvaldībām." Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktā noteikts, ka dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un līdz 2024. gada 30. jūnijam izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši Pašvaldību likumā ietvertajam pilnvarojumam.

Balvu novada domes 2021. gada 23. septembra saistošie noteikumi Nr. 8/2021 "Par pabalstiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm Balvu novadā" izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām43. panta trešo daļu. Līdz ar to šo saistošo noteikumu izdošanas tiesiskais pamats neatbilst Pašvaldību likumā ietvertajam pilnvarojumam un nepieciešams tos izdot no jauna.

2023. gada 1. jūlijā stājās spēkā grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kur tika noteikta ekonomiski pamatota un vienota metodoloģija minimālo ienākumu sliekšņu noteikšanā, līdz ar to tika izdoti Ministru kabineta 2023. gada 27. jūnija noteikumi Nr. 347 "Grozījumi Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumos Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" (turpmāk – MK noteikumi). MK noteikumos ar 2023. gada 1. jūliju ir mainīti pabalstu aprēķināšanas metodoloģijas nosacījumi un pabalstu apmēra turpmākā pārskatīšanas kārtība vienreizējam pabalstam patstāvīgas dzīves uzsākšanai, pabalstam ikmēneša izdevumiem un vienreizējam pabalstam sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei.

Salīdzinot ar aktuālajiem Balvu novada domes 2021. gada 23. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 8/2021 "Par pabalstiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm Balvu novadā", saistošie noteikumi noteiks vienreizēju pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai un pabalstu ikmēneša izdevumiem slieksni procentuālā apmērā, to nosakot % apmērā no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī (turpmāk – ienākumu mediāna), kā arī tiks palielināts vienreizējais pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei, to nosakot vienādu ar ienākumu mediānu, kurai piemērots koeficients 1,7 (noapaļots līdz pilniem euro) un tiks precizēta pabalsta ēdināšanas izdevumu apmaksai.

2023. gadā jaunie minimālo ienākumu sliekšņi stājās spēkā no 2023. gada 1. jūlija, bet turpmāk, sākot ar 2024. gadu, tie tiks pārskatīti katra gada janvārī. Ja minimālo ienākumu mediāna pārskata gadā samazinās, minimālo ienākumu sliekšņus nepārskata.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī apmēram un Labklājības ministrijas aprēķiniem atvietojums plānojams šāds:

TA piemērojamais

Mediāna

20%

25%

30%

40%

50%

60%

 

2023

626,57

125

157

188

251

313

376

Fakts

2024

700,51

140

175

210

280

350

420

Prognoze

2025

756.55

151

189

227

303

378

454

Prognoze

2026

813.29

163

203

244

325

407

488

Prognoze

2027

863.71

173

216

259

345

432

518

Prognoze

2028

906.9

181

227

272

363

453

544

Prognoze

MK noteikumi nosaka, ka pilngadību sasniegušajam bērnam vienreizējā pabalsta patstāvīgas dzīves uzsākšanai ir ne zemāks par 40 procentiem (251,00 euro 2023. gadā), noapaļots līdz pilniem euro, no ienākumu mediānas un bērnam ar invaliditāti kopš bērnības – ne zemāks par 60 procentiem (376,00 euro 2023. gadā), noapaļots līdz pilniem euro, no ienākumu mediānas.

Šobrīd Balvu novada domes 2021. gada 23. septembra saistošo noteikumu Nr. 8/2021 "Par pabalstiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm Balvu novadā" aktuālā redakcija nosaka, ka pilngadību sasniegušajam bērnam vienreizējais pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai ir 218,00 euro apmērā, un personām ar invaliditāti kopš bērnības ir 327,00 euro. Pabalsta apmērs neatbilst MK noteikumos noteiktajam, tā apmērs ir nosakāms atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam minimālajam apmēram, un tas ir, pilngadību sasniegušajam bērnam vienreizējais pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai ir 40 procentu apmērā (251,00 euro 2023. gadā), noapaļots līdz pilniem euro, no ienākumu mediānas un bērnam ar invaliditāti kopš bērnības – 60 procentu apmērā (376,00 euro 2023. gadā), noapaļots līdz pilniem euro, no ienākumu mediānas.  

MK noteikumos pabalsta ikmēneša izdevumiem apmērs ir noteikts ne zemāks par 20 procentiem (125,00 euro 2023. gadā), noapaļots līdz pilniem euro, no ienākumu mediānas un personām ar invaliditāti kopš bērnības – ne zemāks par 30 procentiem (188,00 euro 2023. gadā), noapaļots līdz pilniem euro, no ienākumu mediānas.

Šobrīd Balvu novada domes 2021. gada 23. septembra saistošo noteikumu Nr. 8/2021 "Par pabalstiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm Balvu novadā" aktuālā redakcija nosaka, ka pabalsts ikmēneša izdevumiem ir 125,00 euro apmērā, un personām ar invaliditāti kopš bērnības ir 163,00 euro. Pabalsta apmērs personām ar invaliditāti kopš bērnības neatbilst MK noteikumos noteiktajam, tā apmērs ir nosakāms atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam minimālajam apmēram, un tas ir, – pabalsta ikmēneša izdevumiem apmērs ir 20 procenti (125,00 euro 2023. gadā), noapaļoti līdz pilniem euro, no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas un personām ar invaliditāti kopš bērnības – 30 procenti (188,00 euro 2023. gadā), noapaļoti līdz pilniem euro, no ienākumu mediānas.

MK noteikumos ir noteikts, ka vienreizēja pabalsta sadzīves un mīkstā inventāra iegādei apmērs nedrīkst būt mazāks par ienākumu mediānu, kurai piemērots koeficients 1,7 (noapaļots līdz pilniem euro). Tādējādi no 2023. gada 1. jūlija pabalsts tiek noteikts 1065 euro (626,57x1,7).

Šobrīd Balvu novada domes 2021. gada 23. septembra saistošo noteikumu Nr. 8/2021 "Par pabalstiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm Balvu novadā" aktuālā redakcija nosaka, ka vienreizējā pabalsta sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei ir 820,05 euro, Pabalsta apmērs neatbilst MK noteikumos noteiktajam, tā apmērs ir nosakāms atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam minimālajam apmēram.

Pārējo pabalstu apmēri netiek mainīti.

Atbilstoši MK noteikumu regulējumam saistošajos noteikumos tiek noteikts, ka pabalstu ikmēneša izdevumiem izmaksā pilngadību sasniegušajam bērnam, ja viņš mācās kādā no Izglītības likumā noteiktajām izglītības pakāpēm – pamatizglītība, vidējā, vidējā profesionālā izglītība, augstākā izglītība, nevērtējot "sekmīgumu" kā kritēriju.

Saistošajos noteikumos tiek noteikts, ka bērnam vai pilngadību sasniegušajam bērnam, kurš mācās cita novada vispārizglītojošajā izglītības iestādē vai līdz 24 gadu vecumam apgūst arodizglītību vai profesionālo vidējo izglītību Balvu novada vai cita novada izglītības iestādē tiek piešķirts pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai. Bērnam vai pilngadību sasniegušajiem bērnam, kurš mācās Balvu novada vispārizglītojošajā izglītības iestādēs, brīvpusdienas tiek piešķirtas, saskaņā ar Balvu novada domes 2021. gada 26. augusta lēmumu (sēdes prot. Nr. 9, 119. §) "Par brīvpusdienu piešķiršanu Balvu novada pašvaldības izglītības iestādēs".

Saistošie noteikumi nepieciešami, lai sniegtu materiālo atbalstu bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē un pēc pilngadības sasniegšanas līdz 24 gadu vecumam un audžuģimenei, lai saistošajos noteikumos noteikto pabalstu apmērus un piešķiršanas kārtību noteiktu atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam, precizētu pabalsta ēdināšanas izdevumu apmaksai piešķiršanas kārtību, lai atvieglotu iedzīvotājiem pabalsta ēdināšanas izdevumu apmaksai pieprasīšanas kārtību un mazinātu administratīvo slogu, saistošie noteikumi nepieciešami, jo likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā" 25.² panta piektajā daļā noteikts, ka pašvaldība domes saistošajos noteikumos paredz kārtību, kādā izmaksājams mājokļa pabalsts bez vecāku gādības palikušajam bērnam, Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" 22. punktā noteikts, ka pašvaldības saistošajos noteikumos ir tiesīgas noteikt papildu atvieglojumus bērnam, kā arī pilngadību sasniegušajam bērnam un Ministru kabineta 2018. gada 6. jūnija noteikumu Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi78. punktā noteikts, ka pabalstu bērna uzturam un pabalstu apģērba un mīkstā inventāra iegādei audžuģimenei izmaksā no tās pašvaldības budžeta līdzekļiem, kura noslēgusi līgumu ar audžuģimeni.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Vienreizējais pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai pilngadību sasniegušajam bērnam 2023. gadā plānots 11 (no tiem 1 personai ar invaliditāti) pilngadību sasniegušajiem bērniem, līdz 2023. gada 1. jūlijam pabalstu saņēmuši 8 pilngadību sasniegušie bērni, salīdzinot ar šobrīd noteikto pabalsta apmēru, šī pabalsta apmērs palielināsies par 33,00 euro un personām ar invaliditāti kopš bērnības par 49,00 euro, 2023. gadā palielināsies par 148,00 euro (33x3+49x1).

Vienreizējais pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei pilngadību sasniegušajiem bērnam 2023. gadā plānots 11 (no tiem 1 personai ar invaliditāti) pilngadību sasniegušajiem bērniem, līdz 2023. gada 1. jūlijam pabalstu saņēmuši 8 pilngadību sasniegušie bērni, salīdzinot ar šobrīd noteikto pabalsta apmēru, pabalsts palielināsies par 244,95 euro – 2023. gadā palielināsies par 734,85 euro (244,95x3).

Pabalsts ikmēneša izdevumiem pilngadību sasniegušajam bērnam, 2023. gadā plānots 31 (no tiem 1 personai ar invaliditāti) pilngadību sasniegušajiem bērniem, līdz 2023. gada 1. jūlijam pabalstu saņem 23 pilngadību sasniegušie bērni, salīdzinot ar šobrīd noteikto pabalsta apmēru, pabalsts palielināsies personām ar invaliditāti kopš bērnības par 25,00 EUR, pabalstu 2023. gadā saņem 1 bērns, no 2023. gada septembra mēneša pabalstu varēs saņemt vēl 1 pilngadību sasniegušais bērns ar invaliditāti, pabalsts var palielināties par 250,00 euro (25x1x6 + 25 x1x4).

Prognozējams, ka papildus plānotajam, budžeta izdevumi 2023. gadā palielināsies par 1132,85 euro.

Saistošo noteikumu īstenošanai finansējums ik gadu tiek paredzēts pašvaldības budžetā.

Saistošo noteikumu izpilde tiks īstenota esošo cilvēkresursu ietvaros, papildus resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu un esošo institūciju kompetences paplašināšana, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi, nav nepieciešama.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošie noteikumi pozitīvi ietekmēs  bāreņus un bez vecāku gādības palikušos bērnus, tas uzlabos viņu sociālo situāciju un dzīves kvalitāti.

Ietekme uz vidi – nav attiecināms.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību – tiks sniegs atbalsts veselības aprūpes nodrošināšanai, kas uzlabos veselību.

Saistošajiem noteikumiem nav ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā un konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Institūcija, kurā privātpersona var vērsties saistošo noteikumu piemērošanā ir Balvu novada Sociālā pārvalde.

Nav paredzamas papildu administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemNodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus, ir pašvaldības autonomā funkcija saskaņā ar Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktu. Saistošo noteikumu izpildes administrēšanu nodrošinās Balvu novada Sociālā pārvalde, jaunas darba vietas netiks veidotas, jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem netiks noteikti.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Nav noteikta atšķirīga izpildes kārtība no izpildes kārtības, kāda noteikta ar Balvu novada domes 2021. gada 23. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 8/2021 "Par pabalstiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm Balvu novadā". Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai papildus resursi un pašvaldības institūciju struktūras izmaiņas nav nepieciešamas.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi pozitīvi ietekmēs  bāreņus un bez vecāku gādības palikušos bērnus, jo palielināsies tiem sniegtais materiālais atbalsts, tas veicinās izglītības iegūšanu, kas ilgtermiņā dos iespēju iegūt labi atmaksātu darbu.

Plānotās izmaksas palielināsies, taču ieguvumi ir būtiski visai sabiedrībai kopumā.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Jautājums izskatīts un atbalstīts Sociālās un veselības aprūpes jautājumu komitejā.

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajam, saistošo noteikumu projekts tika publicēts Balvu novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.balvi.lv no 2023. gada 1. augusta līdz 2023. gada 15. augustam sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Viedokļi un priekšlikumi par saistošo noteikumu projektu nav saņemti.

Balvu novada domes priekšsēdētājs S. Maksimovs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pabalstiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm Balvu novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Balvu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 13/2023Pieņemts: 24.08.2023.Stājas spēkā: 26.09.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 185, 25.09.2023. OP numurs: 2023/185.25
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
345641
26.09.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"