Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Rēzeknes pilsētas domes 2023. gada 22. jūnija saistošos noteikumus Nr. 4 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā".
Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2

2023. gada 23. februārī (prot. Nr. 61, 1. p., lēmums Nr. 765)
Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā

1. Saistošie noteikumi nosaka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā.

2. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 436 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 305 euro pārējām personām mājsaimniecībā.

3. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Rēzeknes pilsētas domes 2020. gada 30. decembra saistošie noteikumi Nr. 35 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā" (Latvijas Vēstnesis, 2021, Nr. 18).

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Bartaševičs
Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes saistošajiem noteikumiem Nr. 2 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā nosaka Rēzeknes pilsētas domes 2020. gada 30. decembra saistošie noteikumi Nr. 35 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 35).

Saskaņā ar Saistošo noteikumu Nr. 35 2. punktu maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā ir 381 euro pirmajai un vienīgajai personai mājsaimniecībā un 267 euro katrai nākamajai personai mājsaimniecībā.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma (turpmāk – Likums) 33. panta trešā daļa nosaka, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 436 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 305 euro pārējām personām mājsaimniecībā, bet ne zemāku par šā panta otrajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni.

Ņemot vērā iedzīvotāju pensiju palielinājumu 2022. gadā, kā arī tai pat laikā patēriņa cenu pieaugumu gandrīz visās preču un pakalpojumu grupās, liela daļa iedzīvotāju, kuriem pensija pārsniedz 381 euro, vairs nekvalificējās kā maznodrošinātas mājsaimniecības, tāpēc ir nepieciešams palielināt maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni.

2023. gada 1. janvārī spēkā stājās Pašvaldību likums, ar kura spēkā stāšanos spēku zaudē likums "Par pašvaldībām". Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 9. panta piektā daļa nosaka, ka, ja spēku zaudē normatīvā akta izdošanas tiesiskais pamats (augstāka juridiska spēka tiesību norma, uz kuras pamata izdots cits normatīvais akts), tad spēku zaudē arī uz šā pamata izdotais normatīvais akts vai tā daļa. Ņemot vērā minēto, nepieciešams izdot jaunus saistošos noteikumus, kas nosaka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Prognozējams, ka mājsaimniecību skaits, kurām tiks noteikts maznodrošinātas mājsaimniecības statuss, paaugstinot maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni, būtiski nemainīsies.

Lai īstenotu saistošos noteikumus, pašvaldības budžetā papildu līdzekļi nav nepieciešami.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Pieaugot patēriņa cenām gandrīz visās lielākajās preču un pakalpojumu grupās, neuzlabojoties iedzīvotāju materiālai situācijai, rodas apdraudējums mājsaimniecībām pamata vajadzību nodrošināšanai. Neskatoties uz to, ka ir ieviesti dažādi valsts atbalsta mehānismi energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājumam, ietekmes uz mājsaimniecību budžetiem mazināšanai, kā arī ir veikta vecuma, invaliditātes, izdienas un apgādnieka zaudējuma pensiju un atlīdzību vai tā daļu, kas nepārsniedz 534 euro mēnesī, indeksācija, daļai Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības iedzīvotāju (īpaši vienatnē dzīvojošām pensijas vecuma personām vai personām ar invaliditāti) maznodrošinātas mājsaimniecības statuss dod iespēju iegūt papildu resursus pamata vajadzību nodrošināšanai, kā, piemēram, atvieglojumus zemes nodokļa, elektrības u.c. maksājumiem.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Administrēšanu turpinās nodrošināt Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības pārvalde "Sociālais dienests" (turpmāk arī – Sociālais dienests).

Kārtība, kādā tiek iesniegti nepieciešamie dokumenti un izskatīta mājsaimniecības atbilstība maznodrošinātas mājsaimniecības statusam (turpmāk – statuss), netiek mainīta, to nosaka Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumi Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 809). Saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 809 vienai no mājsaimniecības personām jāvēršas Sociālajā dienestā, iesniedzot iesniegumu un nepieciešamos dokumentus mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanai. Sociālais dienests atbilstoši Likumā noteiktajiem kritērijiem izvērtē mājsaimniecības materiālo situāciju un sadarbībā ar iesniedzēju sagatavo iztikas līdzekļu deklarāciju, izmantojot valsts un pašvaldības informācijas sistēmās esošos datus un Sociālajam dienestam iesniegtajos dokumentos iekļautās ziņas. Sociālais dienests mēneša laikā pēc dokumentu saņemšanas un deklarācijas sagatavošanas izvērtē mājsaimniecības materiālos resursus un nosaka mājsaimniecības atbilstību maznodrošinātas mājsaimniecības statusam.

Mājsaimniecība nekvalificējas maznodrošinātas mājsaimniecības statusa saņemšanai, ja mājsaimniecības ienākumi un materiālie resursi neatbilst normatīvajos aktos minētajam ienākumu slieksnim un materiālā stāvokļa līmenim. Par pieņemto lēmumu Sociālais dienests informē iesniedzēju.

Nav paredzamas papildu administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus, ir pašvaldības autonomā funkcija saskaņā ar Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktu.

Saistošo noteikumu izpildes administrēšanu nodrošinās Sociālais dienests, jaunas darba vietas netiks veidotas, jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem netiks noteikti.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpilde tiks nodrošināta Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības pārvaldes "Sociālais dienests" esošo funkciju un uzdevumu ietvaros, nav paredzēta jaunu institūciju izveide vai esošās institūcijas reorganizācija.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošo noteikumu pieņemšanas rezultātā tiks sasniegts mērķis – izslēgt gadījumus, kad iedzīvotāji, kuriem pensiju indeksācijas rezultātā palielinājusies pensija (un līdz tam bijis maznodrošinātas mājsaimniecības statuss), neatbildīs maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnim.

Ar saistošajiem noteikumiem netiek ierobežotas personu pamattiesības. Izdodot saistošos noteikumus, pašvaldība rīkojas atbilstoši Likumā paredzētajam deleģējumam noteikt maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni pašvaldībā.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSaistošo noteikumu projekts no 2023. gada 31. janvāra līdz 2023. gada 13. februārim (uz divām nedēļām) publicēts Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.rezekne.lv, sadaļā "Saistošo noteikumu projekti", sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Par saistošo noteikumu projektu netika saņemts sabiedrības viedoklis.
Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Bartaševičs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Rēzeknes pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2Pieņemts: 23.02.2023.Stājas spēkā: 07.03.2023.Zaudē spēku: 01.07.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 46, 06.03.2023. OP numurs: 2023/46.26
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
339917
07.03.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"