Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 23

Siguldā 2022. gada 19. maijā
Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Siguldas novada pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādēs
Apstiprināti ar Siguldas novada pašvaldības domes
2022. gada 19. maija lēmumu (prot. Nr. 11, 27. §)


Precizēti ar Siguldas novada pašvaldības domes
2022. gada 18. augusta lēmumu (prot. Nr. 16, 63. §)
un 2022. gada 22. septembra lēmumu (prot. Nr. 18, 6. §)


Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma
12. panta otro prim daļu
I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Šie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka līdzfinansējuma maksu par profesionālās ievirzes izglītības ieguvi (turpmāk – līdzfinansējums) Siguldas novada pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādēs (turpmāk kopā – skolas, katra atsevišķi – skola), līdzfinansējuma maksas atbalsta saņemšanas kārtību un līdzfinansējuma samaksas kārtību.

2. Līdzfinansējumu noteikumos noteiktā kārtībā maksā skolu izglītojamo (turpmāk – izglītojamie) likumiskie pārstāvji (turpmāk – vecāki), kuru bērni skolās apgūst profesionālās ievirzes izglītības programmas.

3. Līdzfinansējums tiek izmantots mācību līdzekļu, nodarbībām nepieciešamo materiālu, aprīkojuma iegādei, sacensību, izstāžu un konkursu organizēšanai, dalībai valsts un starptautiskos konkursos, izstādēs un sacensībās, pedagogu darba algām un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.

4. Skolai un tās dibinātājam ir tiesības pārbaudīt datus, kas nepieciešami noteikumu izpildes nodrošināšanai, izmantojot skolas rīcībā esošo informāciju, kā arī pašvaldības un valsts reģistros pieejamo informāciju.

II. LĪDZFINANSĒJUMA MAKSA UN ATBALSTA SAŅEMŠANAS KĀRTĪBA

5. Līdzfinansējuma maksa ir 40 euro mēnesī, izņemot profesionālās ievirzes programmai – dambrete (turpmāk – dambrete). Par dambretes izglītības programmas apguvi – 20,00 euro mēnesī.

6. Līdzfinansējuma maksa attiecas uz mācību gada 9 (deviņiem) kalendārajiem mēnešiem.

7. Līdzfinansējuma maksai atlaide 50 % apmērā piemērojas šādiem izglītojamiem:

7.1. izglītojamiem, kuru dzīvesvieta ar vismaz vienu no vecākiem deklarēta uz kalendārā gada 1. janvāri plkst. 00.00 Siguldas novada administratīvajā teritorijā;

7.2. izglītojamiem, kuri mācās deklarētajai dzīvesvietai tuvākajā Siguldas novada pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādē un dzīvesvietai tuvākajā Siguldas novada vispārizglītojošajā skolā. Izglītojamam deklarētai dzīvesvietai tuvākās izglītības iestādes nosaka pa īsāko koplietošanas ceļu nokļūšanai uz izglītības iestādi, izmantojot sabiedrisko transportu.

8. Ja noteikumu 7.1. apakšpunktā minētais izglītojamais ir no ģimenes:

8.1. kurai piešķirts statuss "Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni", līdzfinansējuma maksai atlaide ir 80 %;

8.2. kurā māsa vai brālis, kas atbilst 7.1. apakšpunkta nosacījumiem, apgūst profesionālās ievirzes izglītības programmu kādā no skolām, līdzfinansējuma maksai atlaide ir 70 %.

9. No līdzfinansējuma maksas atbrīvo attiecīgajā mācību gadā noteikumu 7.1. apakšpunktā minēto izglītojamo, ja:

9.1. izglītojamais ir ar invaliditāti;

9.2. izglītojamā vecāks ir ar invaliditāti;

9.3. izglītojamais ir bez vecāku gādības palicis bērns;

9.4. izglītojamais ir no ģimenes, kurai ar Siguldas novada pašvaldības Sociālā dienesta lēmumu piešķirts maznodrošinātās vai trūcīgas ģimenes statuss;

9.5. izglītojamais ir no ģimenes, kura saskaņā ar Siguldas novada pašvaldības Sociālā dienesta lēmumu atzīta par nonākušu krīzes situācijā.

10. Nosacījums par deklarēšanos Siguldas novada administratīvajā teritorijā uz kalendārā gada 1. janvāra plkst. 00.00 netiek piemērots tiem izglītojamiem, kuri pēc kalendārā gada 1. janvāra plkst. 00.00 pārcēlušies dzīvot uz Siguldas novadu un izglītojamais un vismaz viens no vecākiem deklarējuši pastāvīgo dzīvesvietu Siguldas novadā. Pārcelšanās tiek apstiprināta ar īpašumā, valdījumā vai lietošanā iegūtu dzīvošanai derīgu nekustamā īpašuma objektu Siguldas novadā.

11. Ja izglītojamais apgūst divas vai vairākas profesionālās ievirzes izglītības programmas, noteikumos paredzētais atbalsts piemērojas katrai programmai.

12. Pamatojoties uz skolas Pedagoģiskās padomes lēmumu un direktora rīkojumu, no līdzfinansējuma maksas mācību semestrī atbrīvo izglītojamo (ne vairāk kā 10 % no skolas izglītojamo skaita), kuram ir:

12.1. teicamas sekmes un panākumi valsts un starptautiskos konkursos mūzikā un mākslā;

12.2. augsti sasniegumi sporta sacensībās vai izglītojamais iekļauts Latvijas sporta veidu federāciju apstiprinātajā izlašu dalībnieku un kandidātu sarakstā, sākot no U16 izlašu vecuma.

13. Noteikumos paredzētais atbalsts tiek piešķirts uz mācību gadu. Noteikumu 7.1. apakšpunkta atbalsta piemērošanai skola katra mācību gada sākumā pārbauda datus par izglītojamo Valsts izglītības informācijas sistēmā. Noteikumu 8.1. apakšpunkta atbalstu piemēro un datus pārbauda Siguldas novada pašvaldības Klientu apkalpošanas pārvalde laikā, kad izglītojamā vecāks iesniedzis iesniegumu statusa "Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni" saņemšanai. Pārējos atbalstus skola piemēro un datus pārbauda, pamatojoties uz vecāku iesniegumu un tam pievienotiem dokumentiem, kas nav skolas rīcībā. Uz iesnieguma pamata pieteiktais atbalsts tiek piemērots ar 1. septembri, ja vecāks iesniegumu un apliecinošos dokumentus iesniedzis no 1. jūlija līdz 25. augustam. Pārējos gadījumos – ar nākamā kalendārā mēneša pirmo datumu.

14. Atbalsts tiek pārtraukts ar nākamā kalendārā mēneša pirmo datumu vai tas netiek piešķirts, ja nepastāv apstākļi, kas ir par pamatu atbalsta piešķiršanai.

15. Vecākiem ir pienākums nekavējoties informēt skolu, ja ir mainījušās ziņas, kas bija par pamatu atbalsta saņemšanai. Ja vecāks, kura bērnam piešķirts atbalsts, nepaziņo, ka ir mainījušās ziņas, kas bija par pamatu atbalsta saņemšanai vai atbalsta saņemšanai sniedzis nepatiesu informāciju, tad izdevumi, kas radušies tādēļ, ka vecāks ir nepamatoti izmantojis atbalstu, var tikt piedzīti saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem.

III. LĪDZFINANSĒJUMA SAMAKSAS KĀRTĪBA

16. Līdzfinansējumu vecāki maksā bezskaidras naudas norēķinu veidā, pamatojoties uz Siguldas novada pašvaldības izdotu grāmatvedības attaisnojuma dokumentu.

17. Līdzfinansējums par iepriekšējo mēnesi jāsamaksā līdz kārtējā mēneša 25. datumam, pamatojoties uz izsniegtajiem norēķinu dokumentiem.

18. Līdzfinansējuma maksu var veikt avansā. Avansā pārmaksātā līdzfinansējuma summa pāriet uz nākamo samaksas periodu. Ja izglītojamais tiek atskaitīts no skolas, avansā samaksātais līdzfinansējums vecākam tiek atmaksāts uz vecāka iesnieguma pamata.

19. Noteikumu ievērošanas un līdzfinansējuma iemaksas izpildes kontroli organizē un nodrošina katras skolas direktors.

20. Ja vecāks nav veicis līdzfinansējuma maksu vairāk nekā divus mēnešus, skolas direktoram ir tiesības atskaitīt izglītojamo no skolas. Šis nosacījums neattiecas uz gadījumu, ja vecāks ir noslēdzis vienošanos ar skolu par parāda atmaksas kārtību un ievēro vienošanās noteikto.

21. Ja izglītojamais slimojis vairāk nekā 20 kalendārās dienas pēc kārtas un skolai ir iesniegta ģimenes ārsta vai medicīnas iestādes izziņa trīs darba dienu laikā pēc izglītojamā izveseļošanās, izglītojamam piemērojamā līdzfinansējuma maksa ir 50 % apmērā.

22. Ja izglītojamais slimojis vairāk nekā 30 (trīsdesmit) kalendārās dienas pēc kārtas un skolai ir iesniegta ģimenes ārsta vai medicīnas iestādes izziņa trīs darba dienu laikā pēc izglītojamā izveseļošanās, šajā slimošanas periodā skola līdzfinansējuma maksu nepiemēro.

23. Ja izglītojamam mēneša laikā ir vairāk nekā 50 % neattaisnotu kavējumu, noteikumos paredzētais atbalsts var tikt pārtraukts.

IV. NOSLĒGUMA JAUTĀJUMI

24. Ar noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē:

24.1. Siguldas novada pašvaldības domes 2018. gada 14. jūnija saistošie noteikumi Nr. 20 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Siguldas novada pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādēs Siguldas Sporta skola un Siguldas Mākslu skola "Baltais Flīģelis"";

24.2. Mālpils novada pašvaldības domes 2018. gada 26. septembra saistošie noteikumi Nr. 6 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Mālpils Mūzikas un mākslas skolā";

24.3. Krimuldas novada pašvaldības domes 2013. gada 27. septembra saistošie noteikumi Nr. 18 "Par Krimuldas novada profesionālās ievirzes izglītības iestāžu līdzfinansējumu";

24.4. Inčukalna novada pašvaldības domes 2010. gada 17. februāra sēdes lēmums "Vecāku līdzfinansējuma kārtība" (prot. Nr. 5, 44. §).

25. Noteikumos minētais nosacījums par deklarēšanos uz kalendārā gada 1. janvāri plkst. 00.00 piemērojams ar 2023. gada 1. janvāri.

26. Mālpils Mūzikas un mākslas skolas un Inčukalna Mūzikas un mākslas skolas izglītojamiem noteikumu 5. punktā minētā maksa piemērojama ar 2023. gada 1. septembri. Līdz tam piemērojamā līdzfinansējuma maksa ir 20 euro.

27. Krimuldas Mūzikas un mākslas skolas, Maijas Pīlāgas Lēdurgas Mākslas un mūzikas skolas izglītojamiem noteikumu 5. punktā minētā līdzfinansējuma maksa piemērojama ar 2023. gada 1. septembri. Līdz tam piemērojamā līdzfinansējuma maksa ir 15 euro.

Siguldas novada pašvaldības
domes priekšsēdētājs U. Mitrevics
Paskaidrojuma raksts
Siguldas novada pašvaldības domes 2022. gada 19. maija saistošajiem noteikumiem Nr. 23 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Siguldas novada pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādēs"
Projekta nepieciešamības pamatojums

Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu pārejas noteikumu 6. punktu ar 2021. gada 1. jūlija jaunievēlētās pašvaldības domes pirmo sēdi stājas spēkā jaunizveidotais Siguldas novads ar administratīvo centru – Sigulda, kurā ietilpst šādas teritoriālā iedalījuma vienības: Allažu pagasts, Inčukalna pagasts, Krimuldas pagasts, Lēdurgas pagasts, Mālpils pagasts, Mores pagasts, Siguldas pagasts, Siguldas pilsēta, un izbeidzas visu bijušo pašvaldību domju pilnvaras. Siguldas novada pašvaldība ir novadā iekļauto pašvaldību institūciju, finanšu, mantas, tiesību un saistību pārņēmēja. Likuma pārejas noteikumu 17. punkts noteic, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. decembrim ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, izņemot saistošos noteikumus par teritorijas plānojumu, kurus izstrādā līdz 2025. gada 31. decembrim.

Lai noteiktu vienotu līdzfinansējuma samaksas kārtību visās Siguldas novada pašvaldības profesionālās ievirzes skolās, nepieciešams apstiprināt jaunu saistošo noteikumu "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Siguldas novada pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādēs" redakciju. Noteikumu redakcija izstrādāta, ņemot vērā Latvijas Republikas Tiesībsarga un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sniegtās norādes noteikumu pilnveidošanai.

Īss projekta satura izklāsts

Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek maksāts līdzfinansējums par profesionālās ievirzes izglītības ieguvi Siguldas novada pašvaldības dibinātajās profesionālās ievirzes izglītības iestādēs – Siguldas Sporta skolā, Siguldas Mākslu skolā "Baltais Flīģelis", Mālpils Mūzikas un mākslas skolā, Inčukalna Mūzikas un mākslas skolā, Krimuldas Mūzikas un mākslas skolā, Maijas Pīlāgas Lēdurgas Mākslas un mūzikas skolā. Līdzfinansējumu maksā skolu izglītojamo likumiskie pārstāvji, kuru bērni skolā apgūst profesionālās ievirzes izglītības programmas. Līdzfinansējums tiek izmantots mācību līdzekļu, nodarbībām nepieciešamo materiālu, aprīkojuma iegādei, sacensību, izstāžu un konkursu organizēšanai, dalībai valsts un starptautiskos konkursos, izstādēs un sacensībās, pedagogu darba algām un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. Par līdzfinansējuma izmaiņām lemj Siguldas novada pašvaldības dome. Kā arī noteikumi nosaka arī kārtību, kādā var saņemt līdzfinansējuma maksas atbalstu.

Noteikumos iestrādātā prasība par deklarēšanos uz kārtējā gada 1. janvāri saistīta gan ar atbildīgu budžeta plānošanas principu, gan ar teritorijas attīstības un sakārtošanas principu. Pašvaldības iesaistīšanās brīvprātīgajās iniciatīvās ir atkarīga ne tikai no pašvaldību brīvas gribas, bet arī no pašvaldības budžeta iespējām, izvērtējot prioritātes, ieguvumus un skatot iespējas, ko tās dod pastāvīgi deklarētajiem iedzīvotājiem, radot pamatu atgriezeniskās saiknes veidošanai.

Brīvprātīgās iniciatīvas atbalsta sistēma veidota, ņemot vērā novadā deklarēto iedzīvotāju nodokļu maksājumus, kas ienāk pašvaldības budžetā. Iedzīvotāju ienākuma nodoklis starp pašvaldībām tiek pārdalīts atbilstoši koeficientu sistēmai, t.sk. ņemot vērā novadā deklarēto iedzīvotāju skaitu uz nodokļu aprēķina gada 1. janvāri plkst. 00.00. Šī informācija par deklarēto iedzīvotāju skaitu uz nodokļu aprēķina gada 1. janvāri, ļauj plānot budžeta ieņēmumus un izdevumus un to, kā iespēju robežās sniegt pastāvīgi dzīvojošo iedzīvotāju vajadzībām nepieciešamākos atbalstus. To iedzīvotāju ienākuma nodokļu daļa, kuri Siguldas novadā deklarējušies aprēķina gadā pēc 1. janvāra, aiziet tai pašvaldībai, kuras teritorijā šis iedzīvotājs ir deklarējies uz aprēķina gada 1. janvāri plkst. 00.00. Iestrādātā prasība par deklarēšanos ir taisnīga pret pašvaldības nodokļu maksātājiem un samērīga pret tām ģimenēm, kuras tikai šogad izlēmušas deklarēties Siguldas novadā, jo pašvaldība ir noteikusi pārejas periodu deklarēšanās prasībai. Kā arī pašvaldība ir iestrādājusi labvēlīgāku nosacījumu tām ģimenēm, kuras izlēmušas pārcelties dzīvot uz Siguldas novadu un savu dzīvesvietu Siguldas novadā deklarējušas pēc kārtējā gada 1. janvāra, dodot iespēju pretendēt uz noteikumos paredzēto atbalstu arī šīm jaunienākušajām ģimenēm. Pārcelšanās tiek apstiprināta ar īpašumā, valdījumā vai lietošanā iegūtu dzīvošanai derīgu nekustamā īpašuma objektu Siguldas novadā.

Apsvērumu izdarīšana par to, kurā vietā ģimenei ir izdevīgāk deklarēt dzīvesvietu, ir katras ģimenes brīva izvēle. Senāts jau iepriekš ir atzinis, ka, ja personai ir attiecīga saikne ar vairākām pašvaldībām un pastāv izvēles iespēja, kurā no tām deklarēt savu patstāvīgo dzīvesvietu, tā ir pašas personas izšķiršanās, kā rīkoties tai ir izdevīgāk1. Kā arī Satversmes tiesa ir secinājusi, ka, lai pašvaldība spētu efektīvi pildīt ar likumu piešķirto autonomo kompetenci un funkcijas, tai citstarp ir jāapzina tās iedzīvotāji un viņu vajadzības. Informācija par pašvaldības iedzīvotāju skaitu ļauj plānot budžeta ieņēmumus un izdevumus, attīstīt pašvaldības teritoriju, paredzot noteiktu infrastruktūru un tās iespējamo izmantošanu, nodrošināt nepieciešamos pakalpojumus, kā arī veikt citus uzdevumus. Viens no veidiem, kā pašvaldība var apzināt savus iedzīvotājus, ir veicināt to, lai viņi deklarē savu dzīvesvietu tās teritorijā2.

Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Saistošo noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas un/vai jaunas darba vietas.

Noteiktais vecāku līdzmaksājums 40 euro apmērā izglītojamiem par programmas apguvi ir tikai daļējs no tās summas, ko pašvaldība sedz izglītojamiem par profesionālās ievirzes izglītības apguvi. Pašvaldībai viena bērna izglītošana vairākkārtīgi pārsniedz apstiprināto vecāku līdzfinansējuma maksu. Izmaksas vienam izglītojamam mēnesī (aprēķins veikts, neietverot telpu uzturēšanas izmaksas): Mālpils Mākslas un mūzikas skolā 119,00 eiro; Inčukalna Mākslas un mūzikas skolā 81,00 eiro; Krimuldas Mākslas un mūzikas skolā 93,00 eiro; Maijas Pīlāgas Lēdurgas Mākslas skolā 107 eiro mēnesī; Mākslu skolā "Baltais Flīģelis" 95,00 eiro; Siguldas Sporta skolā 112 eiro.

Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Saistošie noteikumi tiešā veidā uzņēmējdarbības vidi neietekmē.

Informācija par administratīvajām procedūrām

Personas jautājumos par saistošo noteikumu piemērošanu var vērsties Siguldas novada pašvaldības Izglītības pārvaldē vai Siguldas novada pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādēs – Siguldas Sporta skolā, Siguldas Mākslu skolā "Baltais Flīģelis", Mālpils Mūzikas un mākslas skolā, Inčukalna Mūzikas un mākslas skolā, Krimuldas Mūzikas un mākslas skolā, Maijas Pīlāgas Lēdurgas Mākslas un mūzikas skolā.

Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Saistošie noteikumi pirms apstiprināšanas publicēti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē: www.sigulda.lv.


1 Senāta 2017. gada 7. jūlija sprieduma lietā Nr. SKA-164/2017 (A420419213) 8. punkts.

2 Satversmes tiesas 2018. gada 29. jūnija sprieduma lietā Nr. 2017-28-0306 15.3. punkts.

Siguldas novada pašvaldības
domes priekšsēdētājs U. Mitrevics
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Siguldas novada pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Siguldas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 23Pieņemts: 19.05.2022.Stājas spēkā: 01.12.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 232, 30.11.2022. OP numurs: 2022/232.17
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Satversmes tiesas nolēmumi
  • Citi saistītie dokumenti
337489
01.12.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"