Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Vekseļu likumā

Izdarīt Vekseļu likumā (Likumu un noteikumu krātuve, 1938, 38. nr.; Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 37./38. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 68. nr.; 2013, 97., 187. nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā likumā vārdu "suma" (attiecīgā locījumā) ar vārdu "summa" (attiecīgā locījumā).

2. 1. pantā:

aizstāt pirmās daļas ievaddaļā vārdu "trasants" ar vārdiem "trasants-komersants" un vārdu "(trasātam)" ar vārdiem "(trasātam-komersantam)";

izteikt pirmās daļas 3. punktu šādā redakcijā:

"3) komersanta nosaukumam, juridiskajai adresei un reģistrācijas numuram;";

izslēgt pirmās daļas 10. punktu;

izslēgt otro daļu.

3. Papildināt pirmo apakšnodaļu ar 10.1 pantu šādā redakcijā:

"10.1 Uz tratas pamata atbildīgā persona nevar būt fiziskā persona, izņemot šā likuma 8. pantā paredzētos gadījumus."

4. Papildināt 45. panta pirmās daļas pirmo teikumu ar vārdiem "jebkurā gadījumā paziņojumu nosūtot uz juridisko adresi vai oficiālo elektronisko adresi, ja ir aktivizēts oficiālās elektroniskās adreses konts".

5. Papildināt 46. panta pirmo daļu ar teikumu šādā redakcijā:

"Šādas atzīmes izdarīšana neatbrīvo no pienākuma regresa tiesības izlietošanai protestēt vienkāršo vekseli nesamaksas dēļ, ja uz vienkāršā vekseļa pamata atbildīgā persona ir fiziskā persona."

6. Izslēgt 52. panta otrajā daļā vārdus "un valsts nodevu par regresa tratu".

7. 75. pantā:

papildināt pirmo daļu pēc vārdiem "noteiktu naudas summu" ar vārdiem un skaitli "līdz 15 000 euro (piecpadsmit tūkstošiem euro)";

izslēgt otro daļu;

izslēgt trešās daļas 11. punktu;

papildināt pantu ar ceturto un piekto daļu šādā redakcijā:

"Ja vienkāršā vekseļa devējs, indosants, galvinieks, starpnieks vai cita uz vienkāršā vekseļa pamata atbildīgā persona ir fiziskā persona, vienkāršais vekselis izdodams notariālā akta formā.

Ja vienkāršais vekselis tiek izdots notariālā akta formā, visa korespondence, kas tiek nosūtīta uz notariālajā aktā norādīto adresi, tiek uzskatīta par saņemtu."

8. Papildināt 77. pantu ar ceturto un piekto daļu šādā redakcijā:

"Vienkāršais vekselis iesniedzams notāram ne vēlāk kā trešajā dienā pēc maksāšanas termiņa iestāšanās. Ja trešā diena pēc maksāšanas termiņa iestāšanās ir sestdiena, svētdiena vai likumā noteiktā svētku diena, vienkāršo vekseli var iesniegt notāram vēl nākamajā darbdienā.

Protests vienkāršā vekseļa nesamaksas dēļ izdarāms divdesmitajā maksāšanas termiņam sekojošā dienā. Ja divdesmitā maksāšanas termiņam sekojošā diena ir sestdiena, svētdiena vai likumā noteiktā svētku diena, protests vienkāršā vekseļa nesamaksas dēļ izdarāms nākamajā darbdienā."

9. Izslēgt 78.3 pantu.

10. Izslēgt 78.4 pantā vārdus un skaitli "vai kuram nav pievienots šā likuma 78.3 pantā minētais dokuments par valsts nodevas samaksu".

11. Izslēgt 78.5 pantā vārdus un skaitli "parakstīšanos trasanta vietā (1. p. otrā daļa)".

12. 80. pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

"Notārs, kuram protesta izdarīšanai iesniegts vekselis, rakstiski uzaicina tās personas, uz kurām protests attiecas, izpildīt savu saistību pēc vekseļa, uzaicinājumu nosūtot uz deklarēto dzīvesvietas adresi, juridisko adresi vai oficiālo elektronisko adresi, ja personai ir aktivizēts oficiālās elektroniskās adreses konts. Uzaicinājumu nosūta arī uz vienkāršā vekseļa turētāja norādīto uz vienkāršā vekseļa pamata atbildīgās personas adresi, ja tā atšķiras no iepriekš norādītajām adresēm.";

papildināt pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā:

"Protesta akts par notariālā akta formā izdotu vienkāršo vekseli ir izpildu dokuments, kuru izpilda Civilprocesa likumā noteiktajā tiesas spriedumu izpildes kārtībā."

13. 81. panta pirmajā daļā:

izslēgt 4. punktā vārdus "vai ka uzaicinātā persona nav bijusi sastopama, vai ka nav bijis iespējams atrast viņas veikala telpas vai dzīvokli";

papildināt daļu ar 7. punktu šādā redakcijā:

"7) vekseļa summai."

14. Izslēgt ceturto nodaļu.

15. Papildināt pārejas noteikumus ar 3., 4., 5., 6. un 7. punktu šādā redakcijā:

"3. Grozījumi šā likuma 1. panta pirmās daļas ievaddaļā un 3. punktā un šā likuma 10.1 pants stājas spēkā 2022. gada 1. oktobrī.

4. Fiziskās personas atbildību pēc tratas, kas izdota atbilstoši regulējumam, kurš bija spēkā līdz 2022. gada 30. septembrim, no 2022. gada 1. oktobra var prasīt tikai tiesas ceļā.

5. Šā likuma 75. panta ceturtā daļa stājas spēkā 2022. gada 1. oktobrī.

6. Atbildību pēc vienkāršā vekseļa, ko izdevusi vai kur par indosantu, galvinieku vai starpnieku uzstājusies fiziskā persona līdz 2022. gada 30. septembrim un kur vienkāršais vekselis neatbilst šā likuma 75. panta ceturtajā daļā noteiktajām formas prasībām, no 2022. gada 1. oktobra var prasīt tikai tiesas ceļā.

7. Grozījumi par šā likuma 1. panta pirmās daļas 10. punkta, 75. panta trešās daļas 11. punkta, 78.3 panta un ceturtās nodaļas izslēgšanu stājas spēkā 2022. gada 1. oktobrī."

Likums Saeimā pieņemts 2022. gada 16. jūnijā.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2022. gada 6. jūlijā

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Vekseļu likumā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 16.06.2022.Stājas spēkā: 20.07.2022.Tēma: Dokumenti, lietvedība, datu aizsardzībaPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 128, 06.07.2022. OP numurs: 2022/128.8
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
333717
20.07.2022
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"