Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Saistošie noteikumi Rēzeknes novada domes konsolidētajā redakcijā uz 2022. gada 11. februāri

Rēzeknes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 14

Rēzeknē 2021. gada 2. decembrī
Par maznodrošinātās mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Rēzeknes novada pašvaldībā
APSTIPRINĀTI
Rēzeknes novada domes
2021. gada 2. decembra sēdē (prot. Nr. 8, 1. §)

Grozīti ar Rēzeknes novada domes
20.01.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 23

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās
palīdzības likuma
3. panta otro daļu, 33. panta trešo daļu un
36. panta piekto daļu, sesto daļu, likuma "Par palīdzību
dzīvokļa jautājumu risināšanā
" 14. panta sesto daļu
(Grozīts ar Rēzeknes novada domes 20.01.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 23)
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni, maznodrošinātas mājsaimniecības statusa, sociālo pabalstu veidus un apmērus, sociālo pabalstu pieprasīšanas, piešķiršanas un saņemšanas kārtību Rēzeknes novada pašvaldībā.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. izdevumus apliecinošs dokuments – kases čeka, stingrās uzskaites kvīts vai rēķina oriģināls, vai internetbankas izdruka, kurā norādīts personas vārds, uzvārds, personas kods, maksājuma mērķis, samaksas summa un samaksas datums;

2.2. pabalsta pieprasītājs – persona, kas tieši vai ar likumiskā pārstāvja palīdzību vēršas Rēzeknes novada pašvaldības Sociālajā dienestā (turpmāk tekstā – Sociālais dienests) un lūdz sociālo palīdzību.

3. Maznodrošinātas mājsaimniecības statusu un sociālos pabalstus ir tiesības saņemt Rēzeknes novada pašvaldības (turpmāk tekstā – Pašvaldība) administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušām personām.

4. Pašvaldība piešķir:

4.1. pamata sociālās palīdzības pabalstus:

4.1.1. pabalstu garantētā minimālā ienākuma (turpmāk tekstā – GMI) līmeņa nodrošināšanai;

4.1.2. mājokļa pabalstu;

4.2. papildus sociālās palīdzības pabalstus:

4.2.1. pabalstu veselības aprūpes izdevumu apmaksai;

4.2.2. pabalstu ēdināšanai izglītības iestādēs un pirmsskolas izglītības iestādēs;

4.2.3. pabalstu krīzes situācijā.

5. Pabalstu izmaksu nodrošina Sociālais dienests.

II. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis

6. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 65 % no minimālo ienākumu mediānas. Minimālo ienākumu sliekšņu apmērus mājsaimniecībai aprēķina, piemērojot attiecīgajam ienākumu slieksnim šādus koeficientus: pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā – koeficientu 1; pārējām personām mājsaimniecībā – koeficientu 0,7.

(Rēzeknes novada domes 15.06.2023. saistošo noteikumu Nr. 5 redakcijā)

7. Maznodrošinātas mājsaimniecības statusu nosaka atbilstoši Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumiem Nr. 805 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" (turpmāk tekstā – Ministru kabineta noteiktajai mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanas un maznodrošinātas mājsaimniecības statusa piešķiršanas kārtībai).

(Rēzeknes novada domes 20.01.2022. saistošo noteikumu Nr. 23 redakcijā)

III. Pabalstu pieprasīšanas un piešķiršanas kārtība

8. Lai saņemtu sociālās palīdzības pabalstu, pabalsta pieprasītājs, uzrādot personu apliecinošu dokumentu (attiecas uz iesniegumu iesniegšanu klātienē), Sociālajā dienestā iesniedz:

8.1. iesniegumu, kuru parakstījušas visas mājsaimniecības pilngadīgās personas;

8.2. ienākumus un materiālos resursus apliecinošus dokumentus par sevi un mājsaimniecības locekļiem, citus attiecīgā pabalsta saņemšanai nepieciešamos dokumentus, kas noteikti noteikumos pie attiecīgā pabalsta veida un aizpilda iztikas līdzekļu deklarāciju, atbilstoši normatīvos aktos noteiktajai kārtībai;

8.3. pieprasot 4.2.3. apakšpunktā minēto pabalstu, mājsaimniecības ienākumi un materiālais stāvoklis netiek vērtēts.

(Grozīts ar Rēzeknes novada domes 20.01.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 23)

9. Iesniedzot noteikumu 8.1. apakšpunktā minēto iesniegumu Sociālajā dienestā, pabalsta pieprasītājs dod atļauju par visiem mājsaimniecības locekļiem iegūt un izmantot pašvaldības un valsts datu reģistros pieejamo informāciju, kas nepieciešama lēmuma pieņemšanai par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu, un veikt datu apstrādi Pašvaldību sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu administrēšanas lietojumprogrammā (turpmāk tekstā – SOPA).

10. Pabalsta pieprasītājs iesniegumu un dokumentus Sociālajā dienestā var iesniegt sūtot pa pastu uz adresi – Atbrīvošanas aleja 95A, Rēzekne, LV – 4601, vai nosūtot uz Sociālā dienesta e-adresi vai e-pasta adresi socialais.dienests@rezeknesnovads.lv parakstītu ar drošu elektronisko parakstu.

11. Garantētā minimālā ienākuma pabalstu mājsaimniecībai izmaksā naudā, pārējos piešķirtos sociālās palīdzības pabalstus mājsaimniecībai izmaksāt naudā vai pabalsta summas apmērā, sedzot izdevumus par precēm vai pakalpojumiem.

(Rēzeknes novada domes 20.01.2022. saistošo noteikumu Nr. 23 redakcijā)

12. Sociālais dienests pēc pabalsta pieprasīšanai nepieciešamo dokumentu saņemšanas pieņem lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt pabalstu, ja nav ievērotas normatīvo aktu un šo noteikumu prasības 1 (viena) mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas. Ja pieņemts lēmums par atteikumu piešķirt sociālo palīdzību, lēmumā norāda atteikuma pamatojumu un lēmuma apstrīdēšanas kārtību.

(Grozīts ar Rēzeknes novada domes 20.01.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 23)

13. Sociālais dienests informē pabalsta pieprasītāju par pieņemto lēmumu ievērojot paziņošanas likuma noteikumus.

IV. Lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzības kārtība

14. Sociālā dienesta lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt var apstrīdēt Rēzeknes novada pašvaldības Administratīvo aktu apstrīdēšanas komisijā.

15. Rēzeknes novada pašvaldības Administratīvo aktu apstrīdēšanas komisijas lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

V. Pabalsts garantētā minimālā ienākuma līmeņa nodrošināšanai

16. Pabalstu GMI līmeņa nodrošināšanai aprēķina un piešķir atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanas, GMI pabalsta aprēķināšanas, piešķiršanas, izmaksas kārtībai.

VI. Mājokļa pabalsts

17. Mājokļa pabalsts paredzēts dzīvojamās telpas īres un/vai apsaimniekošanas maksas, un/ vai maksas par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu, segšanai.

18. Mājokļa pabalstu aprēķina un piešķir atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanas kārtībai, mājokļa pabalsta aprēķināšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtībai un aprēķinā izmantojamām izdevumu pozīciju normām.

19. Mājokļa pabalsta aprēķināšanai GMI sliekšņu summai tiek piemēroti šādi koeficienti:

19.1. mājsaimniecībai, kurā ir tikai pensijas vecuma personas vai personas ar invaliditāti – koeficients 1,5;

19.2. mājsaimniecībai, kurā ir nepilngadīgi bērni – koeficients 1,5.

20. Pabalsta pieprasītājs Sociālajā dienestā iesniedz ar dzīvojamās telpas lietošanu saistīto pakalpojumu rēķinu kopijas (uzrādot orģinālu) par iepriekšējo vai kārtējo mēnesi, rēķina kopiju vai apmaksas kvīti par kurināmā iegādi, dokumenta kopiju (uzrādot orģinālu), kas apliecina dzīvojamās telpas lietošanas un īres tiesības.

21. Mājokļa pabalstu piešķir uz 3 (trīs) vai 6 (sešiem) mēnešiem, pabalstu par kurināmā iegādi var piešķirt uz kalendāro gadu.

22. Mājokļa pabalstu izmaksā ne retāk kā reizi 3 (trijos) mēnešos, izņemot mājokļa pabalstu kurināmā iegādei, kuru var izmaksāt vienā vai vairākās reizēs kalendāra gada laikā.

VII. Pabalsts veselības aprūpes izdevumu apmaksai

23. Pabalsts veselības aprūpes izdevumu apmaksai ir materiāls atbalsts personām sociālās funkcionēšanas un neatkarīgas dzīves nodrošināšanai.

24. Pabalsts veselības aprūpes izdevumu apmaksai paredzēts personām no trūcīgām vai maznodrošinātām mājsaimniecībām ar veselības aprūpi saistītu izdevumu daļējai segšanai par veselības aprūpes pakalpojumiem, par zobārstniecības pakalpojumiem, medicīnas ierīču un preču iegādi.

25. Pabalsta apmērs kalendāra gada laikā ir līdz EUR 120,00 (viens simts divdesmit euro, 00 centi) 1 (vienai) personai, nepārsniedzot EUR 480,00 (četri simti astoņdesmit euro, 00 centi), 4 (četru) un vairāk cilvēku mājsaimniecībai.

26. Pabalsta izmaksas pamats ir izdevumus apliecinoši dokumenti, kas izsniegti trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa periodā.

27. Pabalstu var pieprasīt 1 (vienu) reizi 3 (trīs) mēnešu periodā.

VIII. Pabalsts ēdināšanai izglītības iestādēs un pirmsskolas izglītības iestādēs

28. Pabalsts ēdināšanai izglītības iestādēs un pirmsskolas izglītības iestādēs ir materiāls atbalsts personām sociālās funkcionēšanas un neatkarīgas dzīves nodrošināšanai.

29. Pabalsts ēdināšanai izglītības iestādēs un pirmsskolas izglītības iestādēs paredzēts bērniem no trūcīgām vai maznodrošinātām mājsaimniecībām, kuri apmeklē pirmsskolas izglītības iestādes, pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības iestādes un tajās netiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana.

30. Pabalsta apmērs ir faktiskie izdevumi līdz EUR 3,00 (trīs euro, 00 centi) dienā 1 (vienam) bērnam par saņemto ēdināšanas pakalpojumu, pabalstu pārskaita pakalpojuma sniedzējam vai uz personas norādīto kredītiestādes kontu, ja nav konkrēta pakalpojuma sniedzēja.

31. Pabalstu piešķir uz trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa periodu.

IX. Pabalsts krīzes situācijā

32. Pabalsts krīzes situācijā ir operatīvi sniegts materiāls atbalsts ārēju notikumu radītu seku novēršanai vai mazināšanai.

33. Lai saņemtu pabalstu, pabalsta pieprasītājs iesniegumā norāda nepieciešamā krīzes pabalsta apmēru un papildus iesniegumam iesniedz Sociālajā dienestā krīzes situācijas faktu pamatojošu dokumentu kopijas (uzrādot oriģinālus), 3 (trīs) mēnešu laikā pēc krīzes situācijas rašanās.

(Rēzeknes novada domes 20.01.2022. saistošo noteikumu Nr. 23 redakcijā)

34. Pabalsta apmērs ir līdz valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēram.

35. Pabalsts krīzes situācijā sakarā ar Covid-19 infekcijas izplatību ir EUR 150,00 (viens simts piecdesmit euro, 00 centi) mēnesī personai un papildus EUR 50,00 (piecdesmit euro, 00 centi) mēnesī katram bērnam, ja mājsaimniecības, tai skaitā audžuģimenes un aizbildņa, kam ir tiesības uz pabalstu krīzes situācijā, aprūpē ir bērns līdz 18 (astoņpadsmit) gadu vecumam:

35.1. pabalstu piešķir mājsaimniecībai vai personai mājsaimniecībā, kurai ievērojami samazinājušies vai ienākumi ir zaudēti saistībā ar Covid-19 izplatību izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ, izvērtējot pieejamo informāciju valsts un pašvaldību informācijas sistēmās;

35.2. pabalstu nepiešķir atsevišķi dzīvojošai personai vai par atsevišķu personu mājsaimniecībā, kurai, atbilstoši normatīvajiem aktiem, piešķirts dīkstāves atbalsts.

36. Sociālais dienests lēmumu par pabalsta piešķiršanu un tā apmēru pieņem, pamatojoties uz sociālā darba speciālista sniegto atzinumu, ņemot vērā krīzes situācijas radīto zaudējumu sekas vai sociālās situācijas uzlabošanai nepieciešamos izdevumus un pabalsta pieprasītāja saņemto valsts vai pašvaldības citu pabalstu pamatvajadzību nodrošināšanai apmēru.

37. Lēmums par pabalsta krīzes situācijā piešķiršanu un to apmēru vai arī lēmums par atteikumu piešķirt pabalstu tiek pieņemts ne vēlāk kā 1 (viena) mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas.

(Rēzeknes novada domes 20.01.2022. saistošo noteikumu Nr. 23 redakcijā)

X. Noslēguma jautājumi

38. Noteikumi stājas spēkā 2022. gada 1. janvārī.

39. Ar Noteikumu spēkā stāšanās brīdi atzīt par spēku zaudējušiem:

39.1. Rēzeknes novada pašvaldības 2015. gada 4. jūnija saistošos noteikumus Nr. 54 "Par sociālās palīdzības un citiem pašvaldības pabalstiem Rēzeknes novadā";

39.2. Rēzeknes novada pašvaldības 2014. gada 17. jūlija saistošos noteikumus Nr. 33 "Par maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa noteikšanu Rēzeknes novadā";

39.3. Rēzeknes novada pašvaldības 2020. gada 23. aprīļa saistošos noteikumus Nr. 63 "Par Rēzeknes novada pašvaldības pabalstu krīzes situācijā sakarā ar ārkārtējo situāciju saistībā ar Covid-19 izplatību";

39.4. Viļānu novada pašvaldības 2013. gada 5. decembra saistošos noteikumus Nr. 62 "Kārtība, kādā ģimene vai atsevišķi dzīvojoša persona Viļānu novadā atzīstama par maznodrošinātu vai trūcīgu";

39.5. Viļānu novada pašvaldības 2013. gada 5. decembra saistošos noteikumus Nr. 57 "Noteikumi par garantēto minimālo ienākumu līmeni Viļānu novadā";

39.6. Viļānu novada pašvaldības 2015. gada 24. septembra saistošos noteikumus Nr. 76 "Sociālās palīdzības pabalsti un to piešķiršanas kārtība Viļānu novadā";

39.7. Viļānu novada pašvaldības 2019. gada 30. maija saistošos noteikumus Nr. 114 "Kārtība, kādā ģimene vai atsevišķi dzīvojoša persona Viļānu novadā atzīstama par maznodrošinātu";

39.8. Viļānu novada pašvaldības 2020. gada 29. decembra saistošos noteikumus Nr. 132 "Par krīzes pabalstu piešķiršanu Viļānu novadā ārkārtējās situācijas laikā saistībā ar Covid-19 izplatību".

Rēzeknes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Švarcs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par maznodrošinātās mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Rēzeknes .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Rēzeknes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 14Pieņemts: 02.12.2021.Stājas spēkā: 01.01.2022.
Saistītie dokumenti
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
329875
{"selected":{"value":"01.07.2023","content":"<font class='s-1'>01.07.2023.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"01.07.2023","iso_value":"2023\/07\/01","content":"<font class='s-1'>01.07.2023.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},{"value":"11.02.2022","iso_value":"2022\/02\/11","content":"<font class='s-1'>11.02.2022.-30.06.2023.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
01.07.2023
424
1
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"