Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas prezidijs

Lēmums Nr.8 Rīgā 1999.gada 13.septembrī

Par pensionētiem lauksaimniecības un meža nozares zinātniekiem un pasniedzējiem

Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas prezidijs, izvērtējot situāciju, kas radusies, Saeimai pieņemot "Grozījumus likumā "Par valsts pensijām", secina, ka pensijas vecuma lauksaimniecības zinātnieku un akadēmiskā personāla izslēgšana no darbīgās aprites novedīs lauksaimniecības zinātni un augstāko izglītību līdz sabrukumam. Zinātniekiem vajadzēs atteikties no pensijas vai jau tā niecīgās algas. Pensijā būs spiesti aiziet 67-75% aktīvo zinātnieku lauksaimniecības pētniecības iestādēs un līdz 50% kvalificēto Latvijas Lauksaimniecības universitātes docētāju. Šo intelektuālo potenciālu, kas ir Latvijas lauksaimniecības zinātnes stūrakmens, nav ar ko aizstāt. Par to liecina atkārtotie konkursi uz valsts profesoru vakancēm Latvijas Lauksaimniecības universitātē. Vakances jau tagad sastāda tikai pusi vajadzīgo profesoru skaita, un uz tām nepretendē neviens jaunais zinātnieks, jo pašreizējais atalgojums nespēj nodrošināt normālus dzīves apstākļus. Tāpat jau tagad ir brīvas zinātnieku vietas zinātniskās pētniecības institūtos, selekcijas un izmēģinājumu stacijās. Augstskola bez profesoriem tiks noplicināta un vairs neatbildīs Eiropas universitāšu statusam. Sekas būs katastrofālas ne tikai Latvijas lauksaimniecības attīstībai, bet arī Latvijas valstij, kas pretendē uz iestāšanos Eiropas Savienībā.

Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas prezidijs, lai nodrošinātu lauksaimniecības zinātnieku un akadēmiskā personāla pēctecību, nolemj:

1. Par izveidojušos situāciju informēt Latvijas Republikas Valsts prezidenti, Latvijas Republikas Saeimu un Latvijas Republikas Ministru kabinetu.

2. Ierosināt LR Ministru kabinetam atļaut augsti kvalificētiem zinātniekiem un universitāšu profesoriem, kas sasnieguši pensijas vecumu, veikt pētniecības un pedagoģisko darbu augstskolā bez ierobežojumiem, saņemot gan atalgojumu, gan tiem pienākošos pensiju.

LLMZA prezidente B.Rivža

LLMZA zinātniskais sekretārs M.Belickis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pensionētiem lauksaimniecības un meža nozares zinātniekiem un pasniedzējiem Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Veids: lēmums Numurs: 8Pieņemts: 13.09.1999.Stājas spēkā: 13.09.1999.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 313/316, 24.09.1999.
18105
13.09.1999
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"