Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 9

Par kompensāciju izmaksu personām, kuras atbrīvo dzīvojamo platību Latvijas Republikā 

Lai sekmētu dzīvokļu atbrīvošanos un sniegtu palīdzību personām, kuras vēlas izceļot uz ārzemēm, Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1. Apstiprināt pievienoto «Kārtību un apmērus, kādos tiek izmaksāta naudas kompensācija par atbrīvoto dzīvojamo platību Latvijas Republikā».

2. Ieteikt pašvaldības iestādēm saskaņā ar pievienoto «Kārtību un apmēriem, kādos tiek izmaksāta naudas kompensācija par atbrīvoto dzīvojamo platību Latvijas Republikā» izmaksāt naudas kompensāciju personām, kuras, izceļojot no Latvijas Republikas uz ārzemēm, pilnībā atbrīvo dzīvojamās telpas pašvaldību un valsts dzīvojamā fonda ēkās.

3. Šis lēmums ir spēkā līdz 1992. gada 31. decembrim.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMANIS

Latvijas Republikas tieslietu ministrs V. SKUDRA

Rīgā 1992. gada 10. janvārī

APSTIPRINĀTA
Latvijas Republikas Ministru Padomes
1992. gada 10. janvāra lēmumu Nr. 9

Kārtība un apmēri, kādos tiek izmaksāta naudas kompensācija par atbrīvoto dzīvojamo platību Latvijas Republikā

1. Naudas kompensācija izmaksājama personām, kuras izbrauc uz pastāvīgu dzīvi ārpus Latvijas Republikas robežām uz ārzemēm (tālāk tekstā - «izceļotājs»), pilnībā atbrīvojot agrāk aizņemto dzīvojamo platību, kas atrodas valsts vai pašvaldību īpašumā, kā arī uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) un organizāciju bilancē.

2. Naudas kompensāciju par atbrīvoto dzīvojamo platību izmaksā valsts uzņēmuma, pašvaldību iestādes vai uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), organizācijas (tālāk tekstā - «organizācijas») administrācija:

2.1. no pašvaldību ārpusbudžeta līdzekļiem, ja atbrīvotā dzīvojamā platība tiks piešķirta personai, kura ir uzskaitē nodrošināšanai ar dzīvojamām telpām;

2.2. no organizāciju līdzekļiem, ja atbrīvotais dzīvoklis tiks piešķirts šajā organizācijā strādājošai personai, kura ir uzskaitē nodrošināšanai ar dzīvojamām telpām, kā ari ja attiecīgajā organizācijā ir līdzekļi dzīvojamā fonda celtniecībai.

3. Naudas kompensācijas apmērs nosakāms pēc šādas formulas:

S = 800 x M x K1 x K2

S - kompensācijas apmērs rubļos.

800 -vidējā izmaksa rubļos par l m2 kopējās (lietderīgās) platības. Rīgas pilsētā šī summa ir 1000 rubļu par l m2.

M - dzīvokļa kopējā (lietderīgā) platība m2.

Ja atbrīvojamā dzīvojamā platība atrodas komunālajā dzīvoklī, tad aprēķinā ņem vērā konkrēto dzīvojamo platību.

Kl - koeficients ar lielumu 0,2-1,5, ko nosaka attiecīgās pašvaldības iestādes izveidota komisija, ņemot vērā dzīvojamās platības tehnisko stāvokli un atrašanās vietu attiecīgās apdzīvotās vietas teritorijā, kā arī dzīvokļa labiekārtotības līmeni.

K2 - koeficients ar lielumu 1,1 -1,5, ko nosaka, ņemot vērā to, cik ilgā laikā no šīs kārtības spēkā stāšanās brīža tiek atbrīvota dzīvojamā platība:

K2 - 1,5, ja tiek atbrīvota laikā līdz 3 mēnešiem;

K2 - 1,3, ja tiek atbrīvota laikā līdz 6 mēnešiem;

K2 - 1,2, ja tiek atbrīvota laikā līdz 9 mēnešiem;

K2 - 1,1, ja tiek atbrīvota l gada laikā.

Kompensācijas apmēru attiecīgās organizācijas var palielināt.

4. Bez naudas kompensācijas izceļotājam, kurš noteiktā kārtībā atbrīvojis dzīvojamo platību, no pašvaldību ārpusbudžeta vai budžeta līdzekļiem izmaksājams pabalsts, lai segtu ceļa izdevumus izceļošanai no Latvijas Republikas. Šī summa tiek izmaksāta: strādājošajiem izceļotājiem - 3000 rubļu, nestrādājošajiem izceļotājiem, to skaitā bērniem līdz 16 gadu vecumam un nestrādājošiem pensionāriem, - 1000 rubļu katram.

Pašvaldību iestādes pēc sava ieskata var izmaksāt pabalstus ari citu kategoriju izceļotājiem.

5. Izceļotājam, kas pretendē uz naudas kompensācijas saņemšanu, attiecīgajās pašvaldības iestādēs jāiesniedz:

5.1. iesniegums, ko parakstījušas visas dzīvojamajā platībā pierakstītās personas, kas sasniegušas 16 gadu vecumu. Iesniegumā jānorāda izceļotāji, kuriem izmaksājama kompensācija;

5.2. dzīvokļu ekspluatācijas iestādes izziņa, par kopējo (lietderīgo) platību un tajā pierakstīto izceļotāju skaitu;

5.3. akts par dzīvojamās telpas tehnisko stāvokli. Ja dzīvojamā telpa ir neapmierinošā tehniskā stāvoklī (nav veikts kosmētiskais remonts, nepieciešams sanitārtehnisko iekārtu remonts un citi remontdarbi), paredzamā remonta summa norādāma aktā.

6. Pēc dzīvojamās platības faktiskās atbrīvošanas, izceļotājiem attiecīgajai pašvaldības iestādei papildus jāiesniedz:

6.1. dzīvokļu ekspluatācijas iestādes izziņa, kas apstiprina dzīvojamās platības nodošanu tās pārziņā;

6.2. dokumenti, kas apstiprina, ka ir nokārtoti komunālie un cita veida maksājumi, kas saistīti ar nodoto dzīvojamo platību.

7. Ja nav nokārtoti komunālie un cita veida maksājumi, no izceļotājam izmaksājamas naudas kompensācijas tiek atskaitīta paradu summa divkāršā apmērā, kā arī aktā par dzīvojamās telpas tehnisko stāvokli norādītā summa, kas nepieciešama atbrīvotās dzīvojamās telpas remontam.

8. Naudas kompensāciju par atbrīvoto dzīvojamo platību izceļotājam izmaksā pēc pašvaldības iestādes lēmuma 30 dienu laikā, pārskaitot to konkrētā krājkases vai bankas iestādes kontā.

9. Ja minētie izceļotāji piecu gadu laikā no izbraukšanas dienas likumā noteiktajā kārtībā atgriežas uz pastāvīgu dzīvi Latvijas Republikā, saņemtā naudas kompensācija un pabalsts viņiem pirms pierakstīšanās jāatmaksā valsts budžetā.

Ja piecu gadu laikā no izbraukšanas dienas Latvijā atgriežas daļa no naudas kompensāciju un pabalstu saņēmušajiem izceļotājiem, viņi atmaksā attiecīgu naudas kompensācijas un pabalsta daļu.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par kompensāciju izmaksu personām, kuras atbrīvo dzīvojamo platību Latvijas Republikā Izdevējs: Ministru Padome Veids: lēmums Numurs: 9Pieņemts: 10.01.1992.Stājas spēkā: 10.01.1992.Zaudē spēku: 01.01.1993.Publicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 8/9, 27.02.1992.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
72473
10.01.1992
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"