Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 72

Par izgudrojumu, rūpniecisko paraugu un preču zīmju aizsardzības pagaidu kārtību Latvijas Republikā

Lai Latvijas Republikā nodrošinātu izgudrojumu, rūpniecisko paraugu un preču zīmju tiesisko aizsardzību līdz laikam, kad tiks pieņemti likumi par patentiem, rūpnieciskajiem paraugiem un preču zīmēm, kā arī aizsargātu to autoru un īpašnieku intereses un tiesības, Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1. Noteikt, ka izgudrojumu un rūpniecisko paraugu autori vai viņu tiesību pārņēmēji pēc pieteikuma iesniegšanas nodevas nomaksāšanas ir tiesīgi iesniegt Latvijas Republikas Patentu valdē pieteikumus attiecīgo patentu saņemšanai.

Pieteikumam jāatbilst starptautiskā vai bijušajā PSRS noteiktā pieteikuma formālajām prasībām. Pieteikumam tiek noteikta prioritāte vai arī saglabāta iepriekšējā prioritāte (atbilstoši pieteikuma iesniegšanas datumam Latvijas Republikas Patentu valdē vai konvencijas prioritātes datumam, vai starptautiskā pieteikuma datumam). Pieteikums jāiesniedz latviešu, krievu, angļu vai vācu valodā. Ja pieteikums iesniegts krievu, angļu vai vācu valodā, tad pieteikuma iesniedzējam divu mēnešu laikā jāiesniedz pieteikuma identisks tulkojums valsts valodā.

Ja pieteikums atbilst minētajām prasībām, tas tiek reģistrēts Latvijas Republikas Patentu valdē ar noteikto prioritātes datumu. Iesniegto pieteikumu izvērtēšana tiek atlikta līdz attiecīgo Latvijas Republikas likumu pieņemšanai.

2. Izgudrojumu un rūpniecisko paraugu autori kopīgi ar pieteikuma iesniedzēju vai patenta īpašniekiem, kuri līdz 1991. gada 31. decembrim iesnieguši pieteikumus bijušās PSRS Patentu valdē, līdz 1992. gada 31. decembrim var iesniegt Latvijas Republikas Patentu valdei lūgumu par attiecīga Latvijas Republikas patenta izsniegšanu, ja:

2.1. lūguma iesniegšanas brīdī nav notecējis 20 (15) gadu termiņš no dienas, kad izgudrojuma (rūpnieciskā parauga) pieteikums iesniegts bijušās PSRS Patentu valdē;

2.2. lūgumam pievienota bijušās PSRS Patentu valdes izsniegto dokumentu kopijas vai lēmuma par šo dokumentu izsniegšanu kopija;

2.3. lūgumam pievienots dokuments, kas apliecina, ka nomaksāta valsts nodeva par attiecīga Latvijas Republikas patenta izdošanu.

Patents var tikt izdots uz autora vai jebkuras citas lūgumā norādītās fiziskās vai juridiskās personas vārda (pēc viņu savstarpējās vienošanās).

3. Šī lēmuma 2.2. apakšpunktā minēto dokumentu vietā lūgumam var tikt pievienota bijušās PSRS Patentu valdes izziņa par pieteikuma pieņemšanu izskatīšanai un pieteikuma materiālu kopijas. Šajā gadījumā lūgums pielīdzināms Latvijas Republikas Patentu valdē iesniegtajam pieteikumam, un tas tiek izskatīts atbilstoši šī lēmuma 1. punktā minētajiem noteikumiem.

4. Šī lēmuma 1.-3. punktā minētajiem izgudrojumiem un rūpnieciskajiem paraugiem no Latvijas Republikas Patentu valdē reģistrētā pieteikuma publikācijas dienas oficiālajā biļetenā līdz Latvijas Republikas patenta izdošanas dienai tiek piešķirta pagaidu tiesiskā aizsardzība.

Fiziskās un juridiskās personas, kuras līdz pieteikuma publikācijas dienai sākušas izmantot izgudrojumus un rūpnieciskos paraugus, par kuriem tiks izdoti Latvijas Republikas patenti, vai arī veikušas to izmantošanai nepieciešamos sagatavošanas darbus, patur tiesības izmantot tos arī turpmāk (nepalielinot izmantošanas apjomu).

5. Fiziskajām un juridiskajām personām, kuras izmantojušas izgudrojumus un rūpnieciskos paraugus to pagaidu tiesiskās aizsardzības laiki pēc tam, kad par šiem izgudrojumiem un rūpnieciskajiem paraugiem izsniegts Latvijas Republikas patents:

5.1. jāizmaksā patenta īpašniekam kompensācija (pēc pušu vienošanās) ;

5.2. jāpārtrauc izgudrojuma vai rūpnieciskā parauga turpmākā izmantošana vai jāsaņem atļauja (licence) tā izmantošanai.

6. Izgudrojumus, par kuriem līdz 1991. gada 21. augustam izsniegtas bijušās PSRS autorapliecības vai rūpniecisko paraugu apliecības, jebkura fiziskā vai juridiskā persona Latvijas Republikā var izmantot atbilstoši noteikumiem, kādi bija spēkā līdz minētajam datumam, ja par šiem izgudrojumiem vai rūpnieciskajiem paraugiem nav izdots Latvijas Republikas patents šī lēmuma 2. punktā paredzētajā kārtībā.

7. Noteikt, ka preču (pakalpojumu) zīmju īpašnieki līdz 1992. gada 31. decembrim var pārreģistrēt tiem piederošās preču (pakalpojumu) zīmes Latvijas Republikas Patentu valdē šī lēmuma 2. punktā noteiktajā kārtībā, kā arī reģistrēt jaunas zīmes.

Pēc minētā datuma tiesiskā aizsardzība Latvijas Republikas teritorijā tiek nodrošināta tikai Latvijas Republikas Patentu valdē reģistrētajām preču (pakalpojumu) zīmēm.

8. Latvijas Republikas Patentu valdei līdz 1992. gada 28. februārim apstiprināt kārtību, kādā tiek izsniegti patenti par izgudrojumiem vai rūpnieciskajiem paraugiem un apliecības par preču (pakalpojumu) zīmēm.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I.GODMANIS

Latvijas Republikas tieslietu ministrs V.SKUDRA

Rīgā 1992. gada 28. februārī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par izgudrojumu, rūpniecisko paraugu un preču zīmju aizsardzības pagaidu kārtību Latvijas Republikā Izdevējs: Ministru Padome Veids: lēmums Numurs: 72Pieņemts: 28.02.1992.Stājas spēkā: 28.02.1992.Zaudē spēku: 10.06.1994.Publicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 17, 23.04.1992.; Diena, 47, 13.03.1992.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
65301
28.02.1992
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"