Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

 LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par valsts uzņēmuma «Daiļrade» pārveidošanu statūtsabiedrībās

Lai veicinātu mākslinieciski augstvērtīgu tautas lietišķās mākslas izstrādājumu un suvenīru ražošanu, kā arī atrisinātu Latvijas Kultūras fonda finansēšanas problēmas, sakārtotu īpašuma attiecības valsts uzņēmumā «Daiļrade» un radītu priekšnoteikumus tā privatizācijai, Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Atzīt valsts uzņēmuma «Daiļrade» (arī filiāļu un veikalu bijušo īpašnieku vai viņu mantinieku īpašuma tiesības uz uzņēmuma nekustamajiem un kustamajiem pamatlīdzekļiem tādā apmēra, kādā tie bija saglabājušies pēc otrā pasaules kara un fiksēti pēc 1945. gada 8. maija sastādītajos pamatlīdzekļu inventarizācijas aktos.

Bijušajiem īpašniekiem piederošās mantas vērtība nosakāma pēc dokumentiem, kurus iesniedz bijušie īpašnieki vai viņu mantinieki, turklāt šie dokumenti var būt sastādīti jebkurā laikā. Mantas vērtība jānosaka atbilstoši mantas sastāvam un stāvoklim, kas fiksēts šā punkta pirmajā daļa minētajos inventarizācijas aktos.

2. Noteikt, ka minētā uzņēmuma bijušo īpašnieku vai viņu mantinieku īpašuma tiesības jāatjauno, ja viņi Latvijas Republikas Augstākās Padomes 1992. gada 31. marta lēmuma «Par pieteikumu pieņemšanu no nacionalizēto un citādi nelikumīgi atņemto nekustamo īpašumu (uzņēmumu un citu īpašuma objektu) īpašniekiem - fiziskajām personām» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 15/16) paredzētajā kārtībā ir izteikuši šādu vēlēšanos. Pārējos gadījumos bijušajiem īpašniekiem vai viņu mantiniekiem ir tiesības saņemt kompensāciju no Latvijas valsts tādā kārtībā, kādu nosaka Latvijas Republikas 1992. gada 4. novembra likums «Par privatizācijas sertifikātiem».

3. Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei:

1) līdz 1993. gada 15. februārim izdarīt valsts uzņēmuma «Daiļrade» (ari filiāļu un veikalu) inventarizāciju un novērtēt tā mantu saskaņā ar Latvijas Republikas 1992. gada 10. jūnija likumu «Par privatizējamo valsts un pašvaldību īpašuma objektu (uzņēmumu) un to mantas novērtēšanas kārtību» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 27/28);

2) līdz 1993. gada 1. martam pārveidot valsts uzņēmumu «Daiļrade» vairākās atsevišķās patstāvīgās statūtsabiedrībās, ievērojot šādu statūtsabiedrību izveidošanas ekonomisko lietderību. Izveidojot minētās statūtsabiedrības, paredzēt, ka katrā no tām 51 procents kapitāla daļa pieder Latvijas Kultūras fondam, šā lēmuma 1. punktā noteiktā kapitāla daļa - bijušajiem īpašniekiem vai viņu mantiniekiem (ja tiek atjaunotas viņu īpašuma tiesības), bet pārējā kapitāla daļa - valstij. Gadījumos, kad bijušā īpašnieka vai viņa mantinieku kapitāla daļa pārsniedz 49 procentus no pārvietojamās uzņēmuma daļas vērtības, Latvijas Kultūras fondam pieder atlikusī kapitāla daļa. Šajos gadījumos Latvijas valstij kapitāla daļa nav Piešķirama;

3) līdz 1993. gada 15. martam iekļaut privatizējamo uzņēmumu sarakstā valstij piederošo kapitāla daļu statūtsabiedrībās, kurās pārveidots valsts uzņēmums «Daiļrade».

4. Noteikt, ka bijušajiem īpašniekiem vai viņu mantiniekiem ir priekšrocības tiesības pirkt valstij un Latvijas Kultūras fondam piederošās kapitāla daļas šajās statūtsabiedrībās.

5. Noteikt, ka līdz pārveidošanai statūtsabiedrībās valsts uzņēmums «Daiļrade» ir atbrīvots no nodokļu maksāšanas atbilstoši Latvijas Republikas Augstākas Padomes 1991. gada 21. jūnija lēmuma «Par Latvijas Kultūras fonda atbrīvošanu no nodokļiem» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 31/32).

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1992. gada 22. decembrī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par valsts uzņēmuma "Daiļrade" pārveidošanu statūtsabiedrībās Izdevējs: Augstākā Padome Veids: lēmums Pieņemts: 22.12.1992.Publicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 3/4, 28.01.1993.; Diena, 19, 29.01.1993.
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
62992
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"