Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

 

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.282

Rīgā 2004.gada 24.novembrī (prot. Nr.51(206),1.p.)

Par sašķidrinātās gāzes mazumtirdzniecības cenu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk - komisija) 2004.gada 11.novembrī ar lēmumu Nr.272 (prot. Nr.49 (204), 6.p.) apstiprināja Sašķidrinātās gāzes tarifu aprēķināšanas metodiku (turpmāk - metodika), kas stājās spēkā 2004.gada 18.novembrī. Līdz tam spēkā bija ar Energoapgādes regulēšanas padomes 1998.gada 5.maija rīkojumu Nr.36 apstiprinātā Sašķidrinātās gāzes tarifu aprēķina metodika (turpmāk - ERP metodika). Atbilstoši ERP metodikai tika apstiprināti maksimālie tarifi 50 l un 27 l sašķidrinātās gāzes baloniem no noliktavas bez piegādes, un tarifi 1 l, 2 l un 5 l sašķidrinātās gāzes baloniem realizācijas vietā. Šādi, atbilstoši ERP metodikai apstiprinātie maksimālie tarifi 50 l un 27 l sašķidrinātās gāzes baloniem, metodikas izpratnē atbilst vairumtirdzniecības cenai, savukārt apstiprinātie tarifi 1 l, 2 l un 5 l sašķidrinātās gāzes baloniem metodikas izpratnē atbilst mazumtirdzniecības cenai.

Sašķidrinātās gāzes realizācijai licences ir izsniegtas 57 uzņēmumiem: Kurzemē 11, Vidzemē (ieskaitot Rīgu) 37, Zemgalē 12 un Latgalē 18. Sašķidrinātās gāzes realizācijas tirgū 70% no kopējā apgrozījuma veido apgrozījums piecos uzņēmumos: SIA "Latvijas propāna gāze", SIA "Massonyx", SIA "Pro gāze", SIA "Inter Gaz" un SIA "A un C". Savukārt 30% no sašķidrinātās gāzes realizācijas tirgus apgrozījuma sastāda 52 uzņēmumi, lielākie no kuriem - SIA "Intergaz MT" un SIA "AGA". Šie 52 uzņēmumi brīvi konkurē ar lielajiem sašķidrinātās gāzes piegādātājiem noteiktos reģionālo tirgu segmentos sašķidrinātās gāzes mazumtirdzniecībā.

Sašķidrinātās gāzes tirgus analīzes rezultātā ir konstatēts, ka sašķidrinātās gāzes balonos 1 l, 2 l un 5 l pildījumā realizācijas apjoms nepārsniedz 1% no kopējā sašķidrinātās gāzes realizācijas apjoma, izņemot naftas gāzes un citus gāzveida ogļūdeņražus, kurus izmanto par degvielu.

Izvērtējusi situāciju sašķidrinātās gāzes tirgū, komisija secina, ka sašķidrinātās gāzes mazumtirdzniecības tirgū pastāvošās konkurences apstākļos nav nepieciešams katram energoapgādes uzņēmumam, kuram izsniegta licence sašķidrinātās gāzes realizācijai jebkurā pildījumā, apstiprināt mazumtirdzniecības tarifus.

Konkurences padome 2004.gada 2.novembra vēstulē Nr.5-1608 ir izteikusi viedokli, ka sašķidrinātās sadzīves gāzes mazumtirdzniecības tirgū ir pietiekami augsts konkurences līmenis.

Ņemot vērā sašķidrinātās gāzes tirgus analīzi un Konkurences padomes viedokli, saskaņā ar komisijas 2004.gada 11.novembra lēmumu Nr.272 apstiprinātās Sašķidrinātās gāzes tarifu aprēķināšanas metodikas (publicēts "Latvijas Vēstnesis", 2004, 183.nr.) 3.1. un 3.2. punktiem un pamatojoties uz likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 5.pantu, 9.panta pirmās daļas 3. punktu un otro daļu, 20.pantu un 21.panta septīto daļu un Administratīvā procesa likuma 4.pantu un 57.pantu, padome nolemj:

1. Energoapgādes uzņēmumiem, kas ir saņēmuši licenci sašķidrinātās gāzes realizācijai jebkurā pildījumā, sašķidrinātās gāzes mazumtirdzniecības cenas (tarifi) tiek pielīdzinātas cenām, kādas sašķidrinātās gāzes tirgū veidojas, savstarpēji konkurējot tirgus dalībniekiem.

2. Energoapgādes uzņēmumiem, kas ir saņēmuši licenci sašķidrinātās gāzes realizācijai jebkurā pildījumā, noteikt cenas atbilstoši lēmuma 1.punktam ar 2005.gada 1.janvāri. Līdz 2005. gada 1. janvārim tiek piemēroti iepriekš noteiktie maksimālie tarifi.

3. Līdz ar lēmuma 1.punktā noteikto cenu spēkā stāšanos spēku zaudē Energoapgādes regulēšanas padomes 2001.gada 3.aprīļa rīkojuma Nr.78 "Par sašķidrinātās gāzes maksimālo tarifu apstiprināšanu" (Latvijas Vēstnesis, 2001, 60.nr.) 1.4.punkts.

Ja mainās rentabilitāti ietekmējošie faktori, komisija var ierosināt tarifu pārskatīšanu un atcelt šo lēmumu.

Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Šo lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no tā saņemšanas dienas.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas priekšsēdētāja I.Šteinbuka

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par sašķidrinātās gāzes mazumtirdzniecības cenu Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija Veids: lēmums Numurs: 282Pieņemts: 24.11.2004.Stājas spēkā: 24.11.2004.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 189, 30.11.2004.
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
97120
24.11.2004
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"