Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr.697

Rīgā 2004.gada 10.augustā (prot. Nr.47 12.§)
Noteikumi par gēnu donora piekrišanas dokumenta veidlapas paraugu un tās aizpildīšanas un uzglabāšanas kārtību
Izdoti saskaņā ar Cilvēka genoma izpētes likuma 10.panta ceturto daļu

1. Noteikumi nosaka gēnu donora piekrišanas dokumenta veidlapas (turpmāk – piekrišanas dokuments) paraugu un tās aizpildīšanas un uzglabāšanas kārtību.

2. Piekrišanas dokumentu aizpilda, ja tiek veikta ģenētiskā izpēte saistībā ar vienotu iedzīvotāju genoma datu bāzi (turpmāk – genoma datu bāze) (1.pielikums) vai neatkarīgi no genoma datu bāzes (2.pielikums).

3. Piekrišanas dokumenta pirmo daļu aizpilda gēnu donors vai viņa aizbildnis vai aizgādnis. Piekrišanas dokumentā norāda gēnu donora vārdu, uzvārdu, personas kodu, adresi un aizpildīšanas datumu. Piekrišanas dokumentu paraksta gēnu donors vai viņa aizbildnis vai aizgādnis. Ja piekrišanas dokumenta pirmo daļu aizpilda gēnu donora aizbildnis vai aizgādnis, piekrišanas dokumentam pievieno attiecīgi šo noteikumu 7.2. vai 7.3.apakšpunktā minētos dokumentus.

4. Ja ģenētisko izpēti veic saistībā ar genoma datu bāzi, piekrišanas dokumenta otro daļu aizpilda genoma datu bāzes galvenais apstrādātājs (turpmāk – galvenais apstrādātājs) vai genoma datu bāzes autorizētais apstrādātājs (turpmāk – autorizētais apstrādātājs), vai persona, kuru galvenais apstrādātājs vai autorizētais apstrādātājs pilnvarojis parakstīt piekrišanas dokumentu. Piekrišanas dokumentā norāda galvenā apstrādātāja vai autorizētā apstrādātāja nosaukumu, galvenā apstrādātāja vai autorizētā apstrādātāja (tā pilnvarotās personas) vārdu, uzvārdu un amatu, piekrišanas dokumenta aizpildīšanas vietu, datumu un reģistrācijas numuru, kā arī audu paraugam, DNS aprakstam, veselības stāvokļa aprakstam vai ģenealoģijai piešķirto kodu. Kods sastāv vismaz no sešpadsmit dažādiem simboliem.

5. Ja ģenētisko izpēti veic neatkarīgi no genoma datu bāzes, piekrišanas dokumenta otro daļu aizpilda gēnu pētnieks vai persona, kuru gēnu pētnieks pilnvarojis parakstīt piekrišanas dokumentu. Norāda gēnu pētnieka nosaukumu, gēnu pētnieka (tā pilnvarotās personas) vārdu, uzvārdu un amatu, piekrišanas dokumenta aizpildīšanas vietu, datumu un reģistrācijas numuru.

6. Piekrišanas dokumentu sastāda divos eksemplāros.

7. Ja ģenētisko izpēti veic saistībā ar genoma datu bāzi:

7.1. vienu piekrišanas dokumenta ek-semplāru glabā Iedzīvotāju genoma valsts reģistrā 75 gadus pēc pēdējā ieraksta izdarīšanas, kas raksturo audu paraugus, veselības stāvokļa aprakstu vai DNS aprakstu. Otru piekrišanas dokumenta eksemplāru izsniedz gēnu donoram;

7.2. ja gēnu donors ir pilngadīga persona, kas nav rīcībspējīga, vienu piekrišanas dokumenta eksemplāru kopā ar Centrālās medicīnas ētikas komitejas rakstisku piekrišanu, tiesas spriedumu par attiecīgās personas atzīšanu par rīcībnespējīgu un aizgādnības nodibināšanu, kā arī bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmumu par aizgādņa iecelšanu glabā Iedzīvotāju genoma valsts reģistrā 75 gadus pēc pēdējā ieraksta izdarīšanas, kas raksturo audu paraugus, veselības stāvokļa aprakstu vai DNS aprakstu. Otru piekrišanas dokumenta eksemplāru izsniedz rīcībnespējīgās personas aizgādnim;

7.3. ja gēnu donors ir bērns, viņa vecāku vai aizbildņa piekrišanas dokumentu kopā ar bāriņtiesas (pagasttiesas) rakstisku piekrišanu un bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmumu par aizbildņa iecelšanu glabā Iedzīvotāju genoma valsts reģistrā 75 gadus pēc pēdējā ieraksta izdarīšanas, kas raksturo audu paraugus, veselības stāvokļa aprakstu vai DNS aprakstu. Otru piekrišanas dokumenta eksemplāru izsniedz bērna vecākiem.

8. Ja ģenētisko izpēti veic neatkarīgi no genoma datu bāzes, vienu piekrišanas dokumenta eksemplāru glabā gēnu pētnieks 75 gadus pēc pēdējā ieraksta izdarīšanas, kas raksturo audu paraugus, veselības stāvokļa aprakstu vai DNS aprakstu. Otru piekrišanas dokumenta eksemplāru izsniedz gēnu donoram vai viņa aizbildnim vai aizgādnim.

Ministru prezidents I.Emsis

Veselības ministrs R.Muciņš
1.pielikums
Ministru kabineta
2004.gada 10.augusta noteikumiem Nr.697

Veselības ministrs R.Muciņš
2.pielikums
Ministru kabineta
2004.gada 10.augusta noteikumiem Nr.697

Veselības ministrs R.Muciņš
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par gēnu donora piekrišanas dokumenta veidlapas paraugu un tās aizpildīšanas un uzglabāšanas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 697Pieņemts: 10.08.2004.Stājas spēkā: 14.08.2004.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 128, 13.08.2004.
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
92350
14.08.2004
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"