Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 

Ministru kabineta rīkojums Nr.548

Rīgā 2004.gada 4.augustā (prot. Nr.46 7.§)

Par Daugavpils cietokšņa saglabāšanas un turpmākās izmantošanas koncepciju

 

1. Atbalstīt Daugavpils cietokšņa saglabāšanas un turpmākās izmantošanas koncepcijas kopsavilkumā ietverto risinājuma 2.variantu.

2. Noteikt Finanšu ministriju (Valsts nekustamā īpašuma aģentūru) par atbildīgo institūciju koncepcijas īstenošanā.

3. Valsts nekustamā īpašuma aģentūrai:

3.1. turpināt sarunas ar Iekšlietu ministriju un līdz 2005.gada 1.janvārim apzināt nekustamos īpašumus, kas nepieciešami Iekšlietu ministrijai, lai saglabātu tos valsts īpašumā;

3.2. uzsākt Daugavpils cietokšņa detālplānojuma izstrādi;

3.3. informēt Ministru kabinetu par risinājuma 2.varianta izstrādes gaitu.

Ministru prezidents I.Emsis

Finanšu ministrs O.Spurdziņš

 


(Ministru kabineta
2004.gada 4.augusta rīkojums Nr.548)

Daugavpils cietokšņa saglabāšanas un turpmākās izmantošanas koncepcijas kopsavilkums

1. Risināmā jautājuma būtība

Lai izpildītu Ministru prezidenta 2003.gada 27.maija rezolūciju Nr.90/SAN-1705, ar Finanšu ministrijas 2003.gada rīkojumu Nr.647 tika izveidota darba grupa Daugavpils cietokšņa saglabāšanas un turpmākās izmantošanas priekšlikumu izstrādei.

Nekustamā īpašuma objektu komplekss "Daugavpils cietoksnis" sastāv no valsts un pašvaldības valdījumā esošiem nekustamajiem īpašumiem. Daugavpils pilsētas pašvaldības īpašumā ir 26 ēkas ar kopējo platību 40198,43 m2, kas izvietotas uz zemesgabala 76442 m2 platībā. Īpašuma tiesības ir nostiprinātas zemesgrāmatā uz Daugavpils pilsētas pašvaldības vārda. Nekustamajam īpašumam, kas sastāv no ēkas un zemesgabala 10508 m2 platībā, Daugavpils pilsētas zemesgrāmatā īpašuma tiesības ir nostiprinātas uz valsts vārda Kultūras ministrijas personā. Savukārt valsts akciju sabiedrības "Valsts nekustamā īpašuma aģentūra" valdījumā Daugavpils cietokšņa teritorijā ir 44 ēkas ar kopējo platību 91547,7 m2, kas izvietotas uz zemesgabala 157166 m2 platībā, un vēl precīzi neuzmērītā teritorija (ap 40000 m2). Valsts nekustamā īpašuma aģentūras Daugavpils filiāle veic šo objektu uzmērīšanu un nostiprināšanu zemesgrāmatā uz valsts vārda valsts akciju sabiedrības "Valsts nekustamā īpašuma aģentūra" personā un ir jau reģistrējusi 41 objektu.

Vaļņa teritorija un tam piesaistītā zemesgabala platība pēc provizoriskiem aprēķiniem ir 500000 m2, un tā pēc koncepcijas apstiprināšanas reģistrējama uz valsts vārda Kultūras ministrijas personā. Vaļņa teritorijas uzmērīšanai būs nepieciešami aptuveni 25000 latu.

1998.gadā īpašums tika pārņemts ļoti sliktā tehniskā stāvoklī, tā iznomāšana un izmantošana praktiski nebija iespējama bez ēku renovācijas un inženierkomunikāciju remonta. Lai sakārtotu teritoriju, nepieļautu vaļņa tālāku sabrukšanu un ēku un būvju bojāšanos, no 1999.gada līdz 2003.gadam veikti kārtējie un kapitālie remonti, ūdens novadīšanas sistēmas rekonstrukcijas I posma darbi, izcirsti koki un krūmi, labiekārtota un uzkopta teritorija. Lai novērstu Daugavpils cietokšņa stāvokļa pasliktināšanos, 2003.gadā valsts akciju sabiedrība "Valsts nekustamā īpašuma aģentūra" ir izlietojusi 60443,36 latus.

Izveidotā darba grupa ir secinājusi, ka Daugavpils cietoksnis nav izmantojams kā vienots apsaimniekošanas objekts. Ne valsts akciju sabiedrības "Valsts nekustamā īpašuma aģentūra", ne Daugavpils pilsētas domes rīcībā nav tādu finanšu līdzekļu, lai rekonstruētu Daugavpils cietoksnī esošās būves, ēkas un valsts nozīmes kultūras pieminekļus.

2. Risinājuma varianti

1.variants. Daugavpils cietokšņa kompleksa atsavināšana

Šis variants paredz valstij piederošās Daugavpils cietokšņa daļas (t.i., ēku, būvju, zemes un vaļņa teritorijas), izņemot Kultūras ministrijas valdījumā esošās ēkas, atsavināšanu kopumā, ja Iekšlietu ministrija atsakās no atsevišķu ēku izmantošanas savām vajadzībām. Valsts institūciju atrašanās Daugavpils cietoksnī potenciāli apgrūtina šī varianta īstenošanu un iespēju, ka Daugavpils cietokšņa daļas varētu atsavināt viens investors. Tāpēc papildus būtu risināms jautājums par valsts institūciju pārvietošanu.

2.variants. Daugavpils cietokšņa sadalīšana un daļēja atsavināšana

Pēc Daugavpils cietokšņa detālplānojuma izstrādes pabeigšanas valsts nekustamie īpašumi, kas atrodas Daugavpils cietoksnī, tiek sadalīti un atsavināti pa daļām.

Netiek atsavināta Daugavpils cietokšņa vaļņa teritorija, tā paliek valsts īpašumā Kultūras ministrijas valdījumā.

Netiek atsavināts Kultūras ministrijas valdījumā esošais nekustamais īpašums, kas atrodas Daugavpils cietoksnī.

Netiek atsavināti nekustamie īpašumi, kas nepieciešami Iekšlietu ministrijas vajadzībām un atrodas Daugavpils cietoksnī.

Pašvaldībai piederošās Daugavpils cietokšņa ēkas un zeme paliek Daugavpils pilsētas domes valdījumā un rīcībā.

3.variants. Daugavpils cietokšņa valstij piederošās daļas tiek saglabātas valsts īpašumā, katru gadu paredzot valsts budžetā tā uzturēšanai nepieciešamo finansējumu.

3. Īstenošanai nepieciešamie papildu līdzekļi

Risinājuma 1.varianta īstenošanai papildu finansējums no valsts budžeta nav nepieciešams.

Risinājuma 2. un 3.varianta īstenošanai nepieciešami papildu līdzekļi no valsts budžeta, jo Daugavpils cietokšņa vaļņa teritorija paliek Kultūras ministrijas valdījumā.

Finanšu ministrs O.Spurdziņš

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Daugavpils cietokšņa saglabāšanas un turpmākās izmantošanas koncepciju Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: rīkojums Numurs: 548Pieņemts: 04.08.2004.Stājas spēkā: 04.08.2004.Zaudē spēku: 24.11.2010.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 124, 06.08.2004.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
92090
04.08.2004
85
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"