Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 

Ministru kabineta rīkojums Nr.118

Rīgā 2004.gada 25.februārī (prot. Nr.7, 14.§)

Par koncepciju "Par Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes joslas ierakstīšanu zemesgrāmatās uz valsts vārda"

1. Atbalstīt koncepcijas "Par Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes joslas ierakstīšanu zemesgrāmatās uz valsts vārda" (turpmāk - koncepcija) kopsavilkumā ietverto risinājuma 1.variantu.

2. Noteikt Tieslietu ministriju par atbildīgo institūciju koncepcijas īstenošanā.

3. Tieslietu ministrijai līdz 2004.gada 30.aprīlim iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā likumprojektu "Grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās"".

Ministru prezidents E.Repše

Zemkopības ministrs M.Roze

(Ministru kabineta

2004.gada 25.februāra rīkojums Nr.118)

Koncepcijas

"Par Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes joslas ierakstīšanu zemesgrāmatās uz valsts vārda" kopsavilkums

Reģistrējot valstij piekrītošo zemi zemesgrāmatās uz valsts vārda Zemkopības ministrijas personā, Zemkopības ministrijas pārstāvis - valsts akciju sabiedrība "Latvijas valsts meži" - saskārās ar virkni problēmu, kas saistītas ar Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes joslas un tauvas joslas piekritību.

Zemkopības ministrijas un Tieslietu ministrijas diskusijā tika konstatēts, ka Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes josla ir publisks īpašums, kas ierakstāms zemesgrāmatās uz valsts vārda.

Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes joslas kopgarums ir aptuveni 503 km. Ar piekrastes joslu 238 km garumā robežojas Zemkopības ministrijas personā zemesgrāmatās ierakstāma valstij piederoša vai piekrītoša meža zeme. Slīteres nacionālajā parkā un Ķemeru nacionālajā parkā piekrastes joslas kopējais garums ir 47 km, ar šo piekrastes joslu robežojas uz valsts vārda Vides ministrijas personā ierakstāmā meža zeme.

Koncepcija piedāvā divus iespējamos risinājuma variantus, izvērtējot ekonomisko izdevīgumu un piekrastes joslas apsaimniekošanas optimizāciju, kā arī ņemot vērā to ekosistēmu aizsardzību, kas robežojas ar piekrastes joslu. Ekonomiskie apsvērumi ietver izmaksas, kas saistītas ar piekrastes joslas uzmērīšanu, robežu saskaņošanu un ierakstīšanu zemesgrāmatās.

1.risinājuma variants

Visa Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes josla ierakstāma zemesgrāmatās uz valsts vārda Finanšu ministrijas personā, ja normatīvajos aktos nav noteikts citādi.

Argumenti un apsvērumi 1.risinājuma variantam

• Atbilstoši likuma "Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās" 8.pantam valstij piederošā un piekrītošā meža zeme tiek ierakstīta zemesgrāmatās uz valsts vārda Vides ministrijas un Zemkopības ministrijas personā, bet publiskie ūdeņi - Finanšu ministrijas personā.

• Publisko ūdeņu atrašanās dažādu ministriju valdījumā var radīt atšķirīgu pieeju to apsaimniekošanā un izmantošanā.

2.risinājuma variants

Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes josla ierakstāma zemesgrāmatās uz valsts vārda tās ministrijas personā, kuras zemesgrāmatā ierakstāmā zeme robežojas ar jūras piekrasti. Pārējā Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes josla nostiprināma zemesgrāmatās uz valsts vārda Finanšu ministrijas personā.

Argumenti un apsvērumi 2.risinājuma variantam

• Apsaimniekošanas režīmu šajās piekrastes joslas teritorijās viskompetentāk var noteikt Vides ministrijai un Zemkopības ministrijai piekrītošo teritoriju apsaimniekotāji - Slīteres nacionālā parka un Ķemeru nacionālā parka administrācijas (saskaņā ar attiecīgās teritorijas dabas aizsardzības plānu un individuālajiem aizsardzības un izmantošanas noteikumiem), kā arī valsts akciju sabiedrība "Latvijas valsts meži".

• Uzmērot Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes joslu visā garumā un ierakstot to zemesgrāmatās uz valsts vārda Finanšu ministrijas personā, tā valstij piekrītošā piekrastes josla, kas robežojas ar Vides ministrijai un Zemkopības ministrijai piekrītošo meža zemi (285 km), būs jāuzmēra un jāreģistrē kā atsevišķas zemes vienības. Tas ietver instrumentālu uzmērīšanu un robežu saskaņošanu.

• Jāņem vērā arī tas apstāklis, ka zemes komisijas 83 km piekrastes joslas ir piešķīrušas lietojumā Zemkopības ministrijai. Pieņemot 2.risinājuma variantu, zemes komisiju lēmumi būs jāatceļ.

Koncepcija tiek īstenota piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros.

Zemkopības ministrs M.Roze

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par koncepciju "Par Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes joslas ierakstīšanu zemesgrāmatās .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: rīkojums Numurs: 118Pieņemts: 25.02.2004.Stājas spēkā: 25.02.2004.Zaudē spēku: 29.04.2008.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 32, 27.02.2004.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Citi saistītie dokumenti
84895
25.02.2004
85
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"