Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.682

Rīgā 2003.gada 9.decembrī (prot. Nr.63, 6.§)

Grozījumi Ministru kabineta 1995.gada 29.augusta noteikumos Nr.265 "Pasta noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Pasta likuma 2.panta otro daļu

Izdarīt Ministru kabineta 1995.gada 29.augusta noteikumos Nr.265 "Pasta noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 136.nr.; 1997, 204./205./206.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt norādi, uz kāda likuma pamata noteikumi izdoti, šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Pasta likuma 2.panta otro daļu".

2. Svītrot 2.punktu.

3. Izteikt II nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"II. Klientu apkalpošanas organizācija Latvijas pastā".

4. Izteikt 3.punktu šādā redakcijā:

"3. Pasta pakalpojumus juridiskajām un fiziskajām personām sniedz šādas bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Latvijas pasts" (turpmāk - Latvijas pasts) struktūrvienības (turpmāk - pasta iestādes):

3.1. vispārēja tipa pasta iestādes;

3.2. slēgta tipa pasta iestādes;

3.3. pārvietojamās pasta iestādes;

3.4. norēķinu centri;

3.5. pasta aģenti."

5. Aizstāt 9.8.apakšpunktā vārdus "kurjerpasta paketes un pakas" ar vārdiem "ekspresvēstules un eksprespakas".

6. Aizstāt 10.8.apakšpunktā vārdus "kurjerpasta paketes un pakas" ar vārdiem "ekspresvēstules un eksprespakas".

7. Izteikt 17.punktu šādā redakcijā:

"17. Iekšzemes un starptautisko pasta sūtījumu izmēri un maksimālais svars:

Nr. p.k.

Sūtījuma veids

Svars (kg)

Izmēri iesaiņojumā

1

2

3

4

17.1.

Vēstules

2

Vēstules maksimālais izmērs - vēstules garuma, platuma un biezuma izmēru summa - līdz 90 cm, lielākais izmērs - līdz 60 cm. Vēstules minimālais izmērs - 9 x 14 cm

17.2.

Pastkartes

-

Taisnstūra formā, minimālais izmērs - 9 x 14 cm, maksimālais izmērs - ne vairāk kā 12 x 23,5 cm

17.3.

Bandroles:

 

Bandroles maksimālais izmērs -

17.3.1.

iekšzemes

5

bandroles garuma, platuma un biezuma

17.3.2.

starptautiskās

5

izmēru summa - līdz 90 cm, lielākais

17.3.3.

neredzīgajiem paredzētie izdevumi (sekogrammas)

7

izmērs - līdz 60 cm, ruļļiem garuma un divkārša diametra summa - līdz 104 cm, lielākais izmērs - līdz 90 cm.

Bandroles minimālais izmērs - 14 x 9 cm, ruļļiem garuma un divkārša diametra summa - līdz 17 cm, lielākais izmērs - līdz 10 cm

17.4.

Sīkpakas:

 

Sīkpakas maksimālais izmērs -

17.4.1.

iekšzemes

2

sīkpakas garuma, platuma un biezuma

----

izmēru summa - līdz 90 cm, lielākais

   

17.4.2.

starptautiskās

saskaņā ar Valstu sarakstu, bet ne vairāk kā 2

izmērs - līdz 60 cm, ruļļiem garuma un divkārša diametra summa - līdz 104 cm, lielākais izmērs - līdz 90 cm.

Sīkpakas minimālais izmērs - 14 x 9 cm, ruļļiem garuma un divkārša diametra summa - līdz 17 cm, lielākais izmērs - līdz 10 cm

17.5.

Speciālie maisi "M" ar iespieddarbiem

30

Speciālajā maisā "M" ievietotā atsevišķa sūtījuma maksimālais izmērs - garuma, platuma un biezuma izmēru summa - līdz 90 cm, lielākais izmērs - līdz 60 cm, ruļļiem garuma un divkārša diametra summa - līdz 104 cm, lielākais izmērs - līdz 90 cm, sūtījuma minimālais izmērs - 14 x 9 cm, ruļļiem garuma un divkārša diametra summa - līdz 17 cm, lielākais izmērs - līdz 10 cm.

Atsevišķa sūtījuma svars (kopā ar pievienotajiem materiāliem) nedrīkst pārsniegt 2 kg

17.6.

Pakas:

 

Pakas maksimālais izmērs - neviens

----

no pakas izmēriem nedrīkst pārsniegt

   

17.6.1.

iekšzemes

20

105 cm, garuma un lielākā apkārtmēra

-----

summa - līdz 200 cm. Pakas

   

17.6.2.

starptautiskās

saskaņā ar tarifiem

minimālais izmērs - tāds pats kā vēstulei. Pakas, kurām vismaz viena mala ir garāka par 50 cm, ir lielizmēra pakas".

8. Svītrot 20.punktā vārdu "nosaukums".

9. Izteikt 23.punktu šādā redakcijā:

"23. Uz starptautiskajiem pasta sūtījumiem adresi raksta to izsniegšanas vietas valsts valodā (valsts nosaukumu norāda latīņu burtiem), angļu valodā vai franču valodā."

10. Aizstāt 25.8.apakšpunktā vārdus "Remettren main propre" ar vārdiem "A Remettre en main propre".

11. Izteikt 25.10.apakšpunktu šādā redakcijā:

"25.10. uz starptautiskajiem prioritārajiem pasta sūtījumiem - "Par avion" vai "A Prioritaire", uz starptautiskajiem ekonomiskās klases pasta sūtījumiem - "B Economique";".

12. Papildināt noteikumus ar 25.15. un 25.16.apakšpunktu šādā redakcijā:

"25.15. uz sūtījumiem, kurus sūta karagūstekņi, - "Service des prisonniers de guerre";

25.16. uz sūtījumiem, kurus sūta internētās personas, - "Service des internēs"."

13. Svītrot 37.punktā vārdus "kā arī sīkpakas un iekšzemes pakas".

14. Izteikt 39.punkta pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Iekšzemes un starptautiskās pakas, sīkpakas, apdrošinātas vēstules, naudas pārvedumus un kurjerpasta sūtījumus apmaksā skaidrā naudā vai ar bezskaidras naudas norēķinu."

15. Svītrot 40.punktu.

16. Papildināt V nodaļu ar 48.1 punktu šādā redakcijā:

"48.1 Latvijas pasts nepiegādā pasta sūtījumus, kurus sūtītājs, kas reģistrēts Latvijas Republikā, adresātiem Latvijā nosūtījis no ārvalstīm, izmantojot izdevīgākus pasta pakalpojumu tarifus citā valstī. Šie noteikumi attiecas gan uz pasta sūtījumiem, kas nosūtīšanai sagatavoti ārvalstīs, gan uz pasta sūtījumiem, kas nosūtīšanai sagatavoti Latvijā, nogādāti ārvalstīs bez Latvijas pasta starpniecības un pēc tam saņemti atpakaļ Latvijā."

17. Izteikt 50.punktu šādā redakcijā:

"50. Pasta sūtījumu izsniegšanai pasta iestādēs ierīko slēdzamus skapīšus - abonentu kastītes. Pie abonentu kastītēm izvieto informāciju par pasta sūtījumu šķirošanas laiku. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), iestādes, organizācijas un privātpersonas, kas vēlas lietot abonenta kastīti, iesniedz pasta iestādē pieteikumu, norādot laiku, uz kādu vēlas abonēt abonenta kastīti. Pieteikumā abonents norāda savu vārdu, uzvārdu, personas kodu un dzīvesvietas adresi vai uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), iestādes vai organizācijas nosaukumu, reģistrācijas numuru un adresi. Pasta iestādes darbinieki salīdzina pieteikumā norādītos datus ar abonenta personu apliecinošu dokumentu (uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), iestādes vai organizācijas reģistrācijas apliecību). Abonenta kastītes atslēgas abonentam izsniedz pret personas parakstu, ja tas atbilst parakstam minētajā pieteikumā."

18. Papildināt noteikumus ar 50.1 un 50.2 punktu šādā redakcijā:

"50.1 Abonenta kastīte paredzēta izmantošanai tikai vienai fiziskai vai juridiskai personai. Nav atļauts abonenta kastīti izmantot vairākiem abonentiem, kā arī nodot atslēgu citai personai, lai tā izmantotu abonenta kastītes adresi. Šajā gadījumā pasta sūtījumus, kas adresēti uz abonenta kastīti citai personai, nosūta atpakaļ sūtītājam.

50.2 Ja ģimenes locekļiem, kas dzīvo kopā ar fizisko personu - abonenta kastītes īpašnieku -, nav savas pastkastītes vai arī viņu dzīvesvieta atrodas tādā vietā, kur netiek nodrošināta pasta sūtījumu piegāde mājās, atļauts abonenta kastīti izmantot abonenta kastītes īpašnieka ģimenes locekļiem. Šādos gadījumos abonenta kastītes īpašnieks pasta nodaļā iesniedz rakstisku iesniegumu. Iesniegumā norāda, kuru ģimenes locekļu korespondence attiecīgajā abonenta kastītē jāievieto. Ģimenes locekļi, kuri piekrīt, ka viņu korespondence tiek ievietota attiecīgajā abonenta kastītē, paraksta attiecīgu iesniegumu, uzrādot personu apliecinošu dokumentu."

19. Izteikt 52., 53. un 54.punktu šādā redakcijā:

"52. Uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), iestādēm un organizācijām adresētos reģistrētos pasta sūtījumus izsniedz pret parakstu pēc attiecīgas pilnvaras un personu apliecinoša dokumenta uzrādīšanas.

53. Apdrošinātus pasta sūtījumus izsniedz un naudas pārvedumus izmaksā pret parakstu pēc personu apliecinoša dokumenta uzrādīšanas.

54. Ierakstītus pasta sūtījumus, vienkāršus un ierakstītus valdības sūtījumus, kā arī pasta sūtījumus par apdrošinājuma summu līdz 100 latiem (ieskaitot) un naudas pārvedumus par tādu pašu summu, kuri adresēti Latvijas iedzīvotājiem pēc viņu dzīvesvietas, izsniedz pret parakstu, ja tiek uzrādīts jebkurš dokuments, kurā norādīts attiecīgā dokumenta izdevējs un dokumenta derīguma termiņš un kurā ir dokumenta īpašnieka fotogrāfija, personas kods un personīgais paraksts."

20. Svītrot 56.punktā vārdus "ir pierakstītas pēc attiecīgās adreses un".

21. Papildināt VI nodaļu ar 60.1 punktu šādā redakcijā:

"60.1 Starptautiskos pasta sūtījumus adresātiem Latvijā izsniedz pēc tam, kad ir nokārtotas nepieciešamās muitas formalitātes."

22. Papildināt 70.punktu aiz vārda "zīmējumus" ar vārdu "fotogrāfijas".

23. Papildināt noteikumus ar 72.1 punktu šādā redakcijā:

"72.1 Speciālos maisos "M" pārsūta iespieddarbus. Speciālajos maisos "M" kopā ar iespieddarbiem var pārsūtīt arī priekšmetus (disketes un diskus, kasetes un videokasetes, preču paraugus, ko nosūta ražotāji vai izplatītāji, kā arī citus priekšmetus vai informatīvus materiālus, kas nav muitojami un nav paredzēti tālākai pārdošanai), kas piestiprināti vai citādi saistīti ar iespieddarbiem. Nosūtot speciālo maisu "M", adresātu norāda uz visiem tajā ievietotajiem sūtījumiem. Visi vienā maisā "M" ievietotie pasta sūtījumi var būt adresēti tikai vienam adresātam. Katram speciālajam maisam "M" pievieno 2 mm biezu izturīga kartona birku (izmēri 90 x 140 mm), uz kuras norāda sūtījumu saņēmēja adresi. Speciālajiem maisiem "M" pievieno muitas deklarācijas pavadzīmes CN 22 vai CN 23 saskaņā ar šo noteikumu 76.punktā noteiktajām prasībām."

24. Papildināt 80.punktu ar teikumu šādā redakcijā:

"Nosūtot apdrošinātu iekšzemes vēstuli, sūtītājs aizpilda tās satura sarakstu (veidlapa PS 7) divos eksemplāros."

25. Izteikt 81.punktu šādā redakcijā:

"81. Starptautiskajām apdrošinātajām vēstulēm sūtītājs aizpilda muitas deklarāciju CN 23 divos eksemplāros sūtījuma izsniegšanas vietas valsts valodā, angļu valodā vai franču valodā."

26. Izteikt 93.punktu šādā redakcijā:

"93. Paku, kuras svars ir līdz trim kilogramiem, atļauts pieņemt papīra iesaiņojumā, ja tas ir pietiekami izturīgs un nodrošina satura saglabāšanu pārsūtīšanas laikā."

27. Aizstāt 96.punktā:

27.1. apzīmējumu "CN 71" ar apzīmējumiem "CP 71 vai CP 72";

27.2. vārdus "veidlapas otrā pusē" ar vārdu "veidlapā".

28. Aizstāt 102.punktā apzīmējumu "MP 1" ar apzīmējumu "TFP 1".

29. Izteikt 104. un 105.punktu šādā redakcijā:

"104. Iekšzemes pasta naudas pārvedumiem, kurus nosūta uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), iestādēm un organizācijām ieskaitīšanai bankas kontā, izmanto orderi PNS-040. Ordera veidlapā var iekļaut informāciju saņēmējam, ja tā nepārsniedz 50 zīmes.

105. No uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), iestādēm un organizācijām naudas pārvedumus pieņem ar samaksu skaidrā naudā vai ar bezskaidras naudas norēķinu."

30. Svītrot 106.punktu.

31. Izteikt 113.punkta otro teikumu šādā redakcijā:

"Iekšzemes sūtījuma paziņojuma veidlapas priekšpusē norāda sūtītāja adresi, bet otrā pusē - saņēmēja adresi un datus par sūtījumu. Starptautiskā sūtījuma paziņojuma veidlapas priekšpusē norāda sūtītāja adresi attiecīgās valsts valodā, angļu valodā vai franču valodā, kā arī saņēmēja adresi un datus par sūtījumu."

32. Svītrot 114.punktā vārdus "kā arī iekšzemes pakas un sīkpakas".

33. Aizstāt 115.punktā vārdus "Ja nosūta starptautiskās sīkpakas" ar vārdiem "Ja nosūta iekšzemes un starptautiskās sīkpakas".

34. Izteikt 118.punktu šādā redakcijā:

"118. Nosūtot pēcmaksas pasta sūtījumu, sūtītājs papildus aizpilda naudas pārveduma veidlapu vai iemaksas orderi, izdarot uz tiem atzīmi "Pēcmaksa". Pēcmaksas naudas summas pārskaitīšanai fiziskas vai juridiskas personas bankas norēķinu kontā izmanto orderi PNS-040. Pēcmaksas naudas summas ieskaitīšanai fiziskas vai juridiskas personas PNS norēķinu kontā izmanto orderi PNS-020. Starptautiskajiem pēcmaksas pasta sūtījumiem izmanto Pasaules Pasta konvencijas standartam atbilstošu veidlapu TFP 3. Attiecīgajā naudas pārveduma (ordera) veidlapā sūtītājs norāda, par kādu pasta sūtījumu viņam jāsaņem pēcmaksa, pasta iestādi, kurā sūtījums nodots, nosūtīšanas datumu, kā arī piegādes vietu un adresātu. Uz attiecīgās naudas pārveduma (ordera) veidlapas norādītajai pēcmaksas summai, saņēmēja adresei, vārdam un uzvārdam (nosaukumam) jāatbilst sūtītāja adresei, vārdam un uzvārdam (nosaukumam) uz pasta sūtījuma. Attiecīgā naudas pārveduma (ordera) veidlapa jāaizpilda katram pēcmaksas pasta sūtījumam arī tad, ja tos nosūta viens sūtītājs un tie adresēti vienam saņēmējam."

35. Aizstāt 119.punktā vārdus "pārveduma veidlapu" ar vārdiem "pārveduma (ordera) veidlapu".

36. Papildināt 121.punktu ar teikumu šādā redakcijā:

"Par starptautiskā pēcmaksas naudas pārveduma nosūtīšanu pirms pasta sūtījuma izsniegšanas tiek iekasēta maksa par starptautisko pārvedumu saskaņā ar tarifu."

37. Aizstāt 123.punktā vārdus "vadītāja un galvenā grāmatveža" ar vārdu "darbinieka".

38. Papildināt 125.punktu ar jaunu otro teikumu šādā redakcijā:

"Vienā sarakstā atļauts iekļaut ne vairāk kā 25 naudas pārvedumus."

39. Izteikt 127. un 128.punktu šādā redakcijā:

"127. Pasta sūtījumu sarakstu paraksta uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), iestādes vai organizācijas darbinieks, kurš ir atbildīgs par pasta sūtījumu nodošanu pasta iestādē. Sarakstu apstiprina ar uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), iestādes vai organizācijas zīmogu. Ja pasta sūtījumus vairumā nodod fiziskā persona, sarakstu paraksta sūtītājs.

128. Maksu par naudas pārvedumu pārsūtīšanu var samaksāt skaidrā naudā vai ar bezskaidras naudas pārskaitījumu."

40. Izteikt 132.punktu šādā redakcijā:

"132. Par pasta norēķinu sistēmas klientu var kļūt jebkura fiziskā persona, kura sasniegusi 16 gadu vecumu, kā arī Latvijā vai ārvalstīs noteiktā kārtībā reģistrēta juridiskā persona. Pasta norēķinu sistēmas klientam tiek atvērts pasta norēķinu sistēmas norēķinu konts. Lai atvērtu pasta norēķinu sistēmas norēķinu kontu, persona pastā iesniedz iesniegumu uz speciālas veidlapas. Fiziskā persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu, Latvijā reģistrēta juridiskā persona - reģistrācijas apliecību un statūtus, ārvalstu juridiskā persona - tāda dokumenta kopiju, kas apliecina uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) reģistrāciju attiecīgajā valstī, uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) statūtu kopiju, dibināšanas līguma vai tam pielīdzināma dokumenta kopiju, dokumenta kopiju, kas apliecina personas pilnvarojumu pārstāvēt ārvalsts juridisko personu, un šī pilnvarojuma apjomu. Dokumentu kopijas notariāli apstiprina, kā arī katram dokumentam pievieno dokumenta tulkojumu valsts valodā. Pasta norēķinu sistēma nepieļauj anonīmu kontu atvēršanu."

41. Aizstāt 144.3.apakšpunktā vārdu "līdzekļiem" ar vārdu "dokumentiem".

42. Papildināt noteikumus ar 144.1 punktu šādā redakcijā:

"144.1 Uzziņas par pasta norēķinu sistēmas norēķinu kontiem izsniedz pasta norēķinu sistēmas norēķinu konta īpašniekam vai viņa pilnvarotām personām, kā arī valsts tiesībaizsardzības iestādēm normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā."

43. Izteikt 155.punkta pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Izsniedzot atpakaļ sūtītājam reģistrētu pasta sūtījumu, kurš no pieņemšanas pasta iestādes vēl nav nosūtīts pēc adreses, anulē kvīti un atmaksā iekasēto tarifa maksu, izņemot izlietoto pastmarku vērtību."

44. Izteikt 164.punktu šādā redakcijā:

"164. Šo noteikumu 163.punktā minētās tiesības sūtītājs var izmantot jebkurā Latvijas Republikas pasta iestādē, iesniedzot rakstisku iesniegumu."

45. Izteikt 171.punktu šādā redakcijā:

"171. Sūtītājam un adresātam ir tiesības sešu mēnešu laikā no reģistrēta iekšzemes pasta sūtījuma nodošanas dienas pieprasīt pastā uzziņu par sūtījuma izsniegšanu, ja viņš aizpilda noteikta parauga veidlapu un uzrāda pasta kvīts oriģinālu. Par minēto iesniegumu sūtītājs vai adresāts maksā saskaņā ar cenrādi. Ja meklējamais pasta sūtījums nav izsniegts adresātam vai sūtītājam pasta vainas dēļ, par attiecīgo iesniegumu iekasētā nauda tiek atmaksāta sūtītājam. Izziņas par starptautiskajiem pasta sūtījumiem pasts sniedz atbilstoši Pasaules Pasta konvencijas noteikumiem."

46. Papildināt noteikumus ar XXI un XXII nodaļu šādā redakcijā:

"XXI. Vispārējo pasta pakalpojumu kvalitātes prasības

173. Visas šajā nodaļā minētās vispārējo pasta pakalpojumu kvalitātes prasības ir saistošas Latvijas pastam.

174. Pasta nodaļu izvietojums un skaits ir šāds:

174.1. Rīgas pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā ir vismaz 30 vispārējā tipa pasta nodaļas (pasta nodaļas, kas pieejamas visiem apmeklētājiem un kuras sniedz visus vispārējos pasta pakalpojumus);

174.2. katrā pašvaldības administratīvajā teritorijā, kurā iedzīvotāju blīvums pārsniedz 500 iedzīvotāju uz kvadrātkilometru, izņemot šo noteikumu 174.1.apakšpunktā minēto gadījumu, ir vismaz viena vispārējā tipa pasta nodaļa uz 20000 iedzīvotājiem;

174.3. pārējo pašvaldību administratīvajās teritorijās ir vismaz viena vispārējā tipa pasta nodaļa;

174.4. pašvaldības administratīvajā teritorijā vai apdzīvotā vietā, kuras iedzīvotāju skaits nepārsniedz 1000 un kurā iedzīvotāju blīvums ir mazāks par 10 iedzīvotājiem uz kvadrātkilometru, vispārējā tipa pasta nodaļa var būt mobila (pārvietojama).

175. Pasta nodaļu darbdienu (dienas, kuras saskaņā ar apstiprināto pasta nodaļas darba laiku nav pasta nodaļas brīvdienas un nav Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktās svētku dienas) skaits ir šāds:

175.1. Rīgas pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā ir vismaz sešas vispārējā tipa pasta nodaļas, kas atvērtas vismaz piecas dienas nedēļā;

175.2. pārējo pašvaldību administratīvajās teritorijās, izņemot šo noteikumu 175.1.apakšpunktā minēto gadījumu, ir vismaz viena vispārējā tipa pasta nodaļa, kas atvērta vismaz piecas dienas nedēļā.

176. Vēstuļu kastīšu (atsevišķa īpaši pasta sūtījumu ievietošanai izgatavota un novietota kastīte vai atsevišķs īpaši šim nolūkam izveidots nodalījums pastkastīšu sekcijā, kurā sūtītāji ievieto vienkāršus vēstuļu korespondences sūtījumus to tālākai šķirošanai, pārvadāšanai un piegādei adresātiem) skaits un to izvietojums ir šāds:

176.1. Rīgas pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā ir vismaz viena vēstuļu kastīte uz 5000 iedzīvotājiem, no tām viena vēstuļu kastīte ir pie katras vispārējā tipa pasta nodaļas;

176.2. katras pašvaldības administratīvajā teritorijā, kurā iedzīvotāju blīvums pārsniedz 500 iedzīvotāju uz kvadrātkilometru, izņemot šo noteikumu 176.1.apakšpunktā minēto gadījumu, ir vismaz viena vēstuļu kastīte uz 3000 iedzīvotājiem, no tām viena vēstuļu kastīte ir pie katras vispārējā tipa pasta nodaļas;

176.3. katras pašvaldības administratīvajā teritorijā, kurā iedzīvotāju blīvums ir mazāks vai vienāds ar 500 iedzīvotājiem uz kvadrātkilometru, ir vismaz viena vēstuļu kastīte uz 2000 iedzīvotājiem, no tām viena vēstuļu kastīte ir pie katras vispārējā tipa pasta nodaļas;

176.4. ja šo noteikumu 176.3.apakšpunktā minētajiem nosacījumiem atbilstošas pašvaldības administratīvajā teritorijā bez centrālās apdzīvotās vietas ir vēl kāda apdzīvota vieta, kurā iedzīvotāju skaits pārsniedz 500, un attālums no tās centra līdz pašvaldības centrālās apdzīvotās vietas centram ir lielāks par 5 km, šajā apdzīvotajā vietā ir vismaz viena vēstuļu kastīte.

177. Vēstuļu kastītes tukšošanas biežums ir šāds:

177.1. Rīgas pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā, Jūrmalas pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā un katra rajona centra pašvaldības administratīvajā teritorijā (uzskatot, ka republikas pilsētu pašvaldību administratīvās teritorijas ir rajonu centri) pasta sūtījumus no vēstuļu kastītēm izņem vismaz reizi dienā un vismaz sešas dienas nedēļā;

177.2. pārējo pašvaldību administratīvajās teritorijās pasta sūtījumus no visām vēstuļu kastītēm izņem vismaz reizi dienā un vismaz piecas dienas nedēļā.

178. Vēstuļu kastītes pēdējās tukšošanas reizes laiks (laiks, kad no vēstuļu kastītes pēdējo reizi attiecīgajā vēstuļu kastītes tukšošanas dienā tiek izņemti tajā ievietotie pasta sūtījumi, lai nogādātu tos tālākai šķirošanai, pārvadāšanai un piegādei adresātiem) ir šāds:

178.1. Rīgas pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā ir vismaz sešas vēstuļu kastītes, kuras pēdējo reizi tiek tukšotas ne agrāk par plkst.19.00;

178.2. pašvaldības administratīvajā teritorijā, kurā iedzīvotāju blīvums pārsniedz 500 iedzīvotājus uz kvadrātkilometru un iedzīvotāju skaits ir lielāks par 30000, izņemot šo noteikumu 178.1.apakšpunktā minēto gadījumu, ir vismaz divas vēstuļu kastītes, kuras pēdējo reizi tiek tukšotas ne agrāk par plkst.16.00;

178.3. katra rajona centra pašvaldības administratīvajā teritorijā, izņemot šo noteikumu 178.1. un 178.2.apakšpunktā minētos gadījumus, ir vismaz viena vēstuļu kastīte, kura pēdējo reizi tiek tukšota ne agrāk par plkst.15.00.

179. Visas vispārējo pasta pakalpojumu sniedzēja vēstuļu kastītes ir noformētas vienādi, norādot uz tām uzņēmējsabiedrības nosaukumu vai logo, identifikācijas numuru, kā arī vēstuļu kastītes tukšošanas nedēļas dienas un laiku.

180. Vispārējo pasta pakalpojumu sūtījumu piegādes biežums ir šāds:

180.1. Rīgas pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā, Jūrmalas pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā un katra rajona centra pašvaldības administratīvajā teritorijā (uzskatot, ka republikas pilsētu pašvaldību administratīvās teritorijas ir rajonu centri) pasta sūtījumus piegādā vismaz reizi dienā un vismaz sešas dienas nedēļā;

180.2. pašvaldības administratīvajā teritorijā, izņemot šo noteikumu 180.1.apakšpunktā minētos gadījumus, pasta sūtījumus piegādā vismaz vienu reizi dienā un vismaz piecas dienas nedēļā.

181. Vienkāršās vēstuļu korespondences pasta sūtījumu pārsūtīšanas laiks (neattiecas uz sūtījumiem, kas noformēti neatbilstoši šo noteikumu prasībām, kā arī uz tādiem sūtījumiem, kas tiek nosūtīti vairumā) ir šāds:

181.1. nākamajā darbdienā pēc vienkāršās vēstuļu korespondences pasta sūtījuma nodošanas pasta nodaļā vai ievietošanas vēstuļu kastītē (līdz vēstuļu kastītes pēdējās tukšošanas reizes laikam) adresātam jāpiegādā vismaz 80 % no visiem vienkāršajiem vēstuļu korespondences pasta sūtījumiem.

D + 1, kur

D - diena, kad vienkāršās vēstuļu korespondences pasta sūtījums nodots pasta nodaļā vai ievietots vēstuļu kastītē;

181.2. trešajā darbdienā pēc vienkāršās vēstuļu korespondences pasta sūtījuma nodošanas pasta nodaļā vai ievietošanas vēstuļu kastītē (līdz vēstuļu kastītes pēdējās tukšošanas reizes laikam) adresātam jāpiegādā vismaz 90 % no visiem vienkāršajiem vēstuļu korespondences pasta sūtījumiem.

D + 3, kur

D - diena, kad vienkāršās vēstuļu korespondences pasta sūtījums nodots pasta nodaļā vai ievietots vēstuļu kastītē.

182. Pastkastīšu apkalpošanas normatīvi ir šādi:

182.1. katram daudzdzīvokļu mājas (māja, kurā ir vairāk nekā viens dzīvoklis) dzīvoklim vispārējo pasta pakalpojumu sniedzējs vienkāršās vēstuļu korespondences pasta sūtījumus ievieto tikai vienā pastkastītē (īpaši pasta sūtījumu ievietošanai izgatavota un novietota kastīte, kurā ievieto neliela izmēra pasta sūtījumus, kā arī citus materiālus (piemēram, laikrakstus, žurnālus, korespondenci, reklāmas materiālus));

182.2. katrai privātmājai vispārējo pasta pakalpojumu sniedzējs vienkāršās vēstuļu korespondences pasta sūtījumus ievieto tikai vienā pastkastītē;

182.3. katrai juridiskajai personai, tās filiālei, nodaļai un citai struktūrvienībai vispārējo pasta pakalpojumu sniedzējs vienkāršās vēstuļu korespondences pasta sūtījumus ievieto tikai vienā pastkastītē. Šie nosacījumi neattiecas uz gadījumiem, ja juridiskajai personai, tās filiālei, nodaļai un citai struktūrvienībai ir vairākas adreses. Šādā gadījumā katrā adresē vispārējo pasta pakalpojumu sniedzējs vienkāršās vēstuļu korespondences pasta sūtījumus ievieto tikai vienā pastkastītē.

183. Apkalpojamo pastkastīšu izvietojums un noformējums ir šāds:

183.1. vispārējo pasta pakalpojumu sniedzējs apkalpo daudzdzīvokļu mājas pastkastītes, kuras novietotas pirmā stāva kāpņu telpā. Ja daudzdzīvokļu mājas pirmajā stāvā nav kāpņu telpas vai kāpņu telpā tehnisku iemeslu dēļ pastkastītes novietot nav iespējams, tās var novietot otrā stāva kāpņu telpā. Kāpņu telpa, kur novietotas pastkastītes, ir apgaismota, un uz katras pastkastītes ir norādīts labi saskatāms dzīvokļa numurs vai juridiskās personas nosaukums;

183.2. vispārējo pasta pakalpojumu sniedzējs apkalpo pie privātmājām novietotas pastkastītes, kuras piestiprinātas pie mājas (ja māja atrodas ne tālāk kā 5 m no ielas) vai ārpusē pie žoga (sētas). Pie privātmājas novietotajai pastkastītei jābūt pieejamai pastniekam (pasta piegādātājam) jebkurā laikā. Uz pastkastītes ir norādīts labi saskatāms mājas numurs, mājas nosaukums vai mājas īpašnieka uzvārds;

183.3. šo noteikumu 183.2.apakšpunkts neattiecas uz viensētām un privātmājām, kas atrodas ārpus apdzīvotas vietas centra un tālāk par 20 m no tuvākā valsts vai pašvaldības autoceļa (ielas), ar kuru savienots tās pievadceļš (ceļš, kas savieno tuvāko valsts vai pašvaldības autoceļu ar attiecīgo viensētu vai privātmāju). Šajā gadījumā vispārējo pasta pakalpojumu sniedzējs apkalpo pastkastītes (tajā skaitā pasta piegādes punktus - vienkopus novietotas vairākas pastkastītes, kurās tiek ievietoti pasta sūtījumi adresātiem viensētās un privātmājās, kas atrodas ārpus apdzīvotas vietas centra), kas ir novietotas ne tālāk kā 10 m no tuvākā valsts vai pašvaldības autoceļa, ar kuru ir savienots tās pievedceļš;

183.4. adresātiem, kuri savas pastkastītes nav novietojuši atbilstoši šo noteikumu prasībām vai kuru pastkastītes ir bojātas vai nav aizslēgtas, vispārējo pasta pakalpojumu sniedzējs pasta sūtījumus izsniedz uz pieprasījumu adresāta pasta nodaļā vai ievieto abonenta kastītē pasta nodaļā, ja adresātam ir abonenta kastīte.

184. Šo noteikumu 175., 177. un 180.punktā noteiktais minimālais pasta nodaļu darbdienu skaits, vēstuļu kastīšu tukšošanas dienu skaits un pasta sūtījumu piegādes dienu skaits attiecīgajā nedēļā var būt par tik dienām mazāks, cik ir bijušas svētku dienas, ja kāda no šīm dienām sakrīt ar valsts noteiktajām svētku dienām.

 

XXII. Noslēguma jautājumi

185. Šo noteikumu XXI nodaļa stājas spēkā ar 2004.gada 1.maiju.

186. Ja pašvaldību administratīvi teritoriālās reformas gaitā apvienojas divu vai vairāku pašvaldību teritorijas, šo noteikumu 174., 175., 176., 177., 178. un 180.punktā minētais termins "pašvaldību administratīvās teritorijas" ir attiecināms uz katru jaunizveidotās pašvaldības administratīvās teritorijas teritoriālo vienību, kas sakrīt ar atsevišķas apvienojušās pašvaldības administratīvo teritoriju pirms apvienošanās.

187. Pēc pašvaldību administratīvi teritoriālās reformas beigām Satiksmes ministrija pārskata šo noteikumu XXI nodaļā noteiktās vispārējo pasta pakalpojumu kvalitātes prasības."

47. Papildināt noteikumus ar informatīvu atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām šādā redakcijā:

"Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no direktīvām 2002/39/EC un 97/67/EC."

Ministru prezidents E.Repše

Satiksmes ministra vietā - reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs I.Gaters

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 13.decembri.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 1995.gada 29.augusta noteikumos Nr.265 "Pasta noteikumi" Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 682Pieņemts: 09.12.2003.Stājas spēkā: 13.12.2003.Zaudē spēku: 08.07.2005.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 176, 12.12.2003.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
82056
13.12.2003
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"