Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ārlietu ministrija

Instrukcija par atgriešanās apliecībām, to saturu, paraugu un izsniegšanas kārtību

Apstiprinu Sandra Kalniete, ārlietu ministre Rīgā 2003. gada 23. jūlijā Izdota saskaņā ar Personu apliecinošu dokumentu likuma 9.panta piekto daļu

1. Atgriešanās apliecību (1.pielikums) Latvijas pilsonim, Latvijas nepilsonim, Latvijas Republikā dzīvojošam bezvalstniekam, personai, kura Latvijas Republikā ieguvusi bēgļa vai alternatīvo statusu un personai, kura minēta Latvijas Republikas valdības, Igaunijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības līguma par konsulāro sadarbību un palīdzību 12.pantā (turpmāk - persona), izsniedz Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā (turpmāk - pārstāvniecība). Izņēmuma gadījumos atgriešanās apliecību izsniedz Konsulārajā departamentā.

2. Atgriešanās apliecība tiek aizpildīta latviešu, angļu, franču, krievu vai vācu valodā.

3. Atgriešanās apliecība tiek izsniegta, ja persona, uzturoties ārvalstīs, ir nozaudējusi Latvijas Republikas valsts pārvaldes iestādes izsniegto ceļošanas dokumentu, tas ticis nozagts vai kļuvis lietošanai nederīgs, kā arī citos gadījumos, kad personai nav derīga ceļošanas dokumenta, lai atgrieztos Latvijas Republikā.

4. Lai pieprasītu atgriešanās apliecību, persona iesniedz:

4.1. aizpildītu un parakstītu iesniegumu atgriešanās apliecības saņemšanai (2.pielikums),

4.2. trīs fotogrāfijas,

4.3. policijas izziņu par ceļošanas dokumenta nozagšanu vai personas paskaidrojumu par ceļošanas dokumenta nozagšanas, nozaudēšanas vai sabojāšanas vietu, laiku un apstākļiem, vai arī citiem apstākļiem, kas ir par iemeslu atgriešanās apliecības pieprasīšanai,

4.4. ja iespējams, - bojāto vai citādi lietošanai nederīgo ceļošanas dokumentu, zudušā ceļošanas dokumenta kopiju un / vai citus dokumentus, kas apliecina personas identitāti un uzturēšanos valstī.

5. Bojātu vai citādi lietošanai nederīgu ceļošanas dokumentu pārstāvniecība pārsūta Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (turpmāk - Pārvalde) un personai pēc tās pieprasījuma par to izdot rakstisku apliecinājumu.

6. Konsulārā amatpersona nosūta Pārvaldei iesnieguma un citu šīs vienošanās 2. punktā minēto dokumentu kopijas ar iereģistrētu pavadvēstuli vienas darbdienas laikā, izmantojot elektroniskos vai faksimila sakarus, pavadvēstules kopiju nosūtot Konsulārajam departamentam.

7. Ja personas tiesiskais statuss Latvijas Republikā ir noteikts un lēmuma par atgriešanās apliecības izsniegšanu pieņemšanai nav nepieciešama papildus pārbaude vai informācija, Pārvalde iesniegumu atgriešanās apliecības saņemšanai izskata divu darbdienu laikā.

8. Ja lēmuma pieņemšanai par personas tiesisko statusu Latvijas Republikā nepieciešama papildus pārbaude vai informācija no citām valsts vai pašvaldības institūcijām, Pārvalde iesniegumu atgriešanās apliecības saņemšanai izskata četrpadsmit dienu laikā.

9. Pārvalde šīs vienošanās 7. un 8. punktā minētajos termiņos rakstiski informē pārstāvniecību par personas tiesisko statusu Latvijas Republikā un atgriešanās apliecības izsniegšanas iespējām.

10. Ja atgriešanās apliecību pieprasījis Latvijas pilsonis vai Latvijas nepilsonis un konsulārā amatpersona var pārliecināties par personas iesniegumā norādīto ziņu patiesumu Iedzīvotāju reģistrā, kā arī par personas datu - vārda, uzvārda, fotogrāfijas un personas koda kopīgu uzskatāmību, atgriešanās apliecību izsniedz bez saskaņošanas ar Pārvaldi.

11. Ja atgriešanās apliecību izsniedz bez saskaņošanas ar Pārvaldi, konsulārā amatpersona izsniegtās atgriešanās apliecības un citu šīs instrukcijas 4. punktā minēto dokumentu kopijas, izmantojot elektroniskos vai faksimila sakarus, ar iereģistrētu pavadvēstuli, kurā norāda izsniegšanas iemeslu, vienas darbdienas laikā nosūta Pārvaldei, pavadvēstules kopiju nosūtot Konsulārajam departamentam.

12. Atgriešanās apliecībā ieraksta šādas ziņas par personu:

12.1. vārds un uzvārds;

12.2. personas kods;

12.3. tiesiskais statuss;

12.4. dzimšanas vieta;

12.5. dzimšanas datums;

12.6. dzīvesvieta;

12.7. apliecības izsniegšanas vieta un datums;

12.8. apliecības derīguma termiņš un tā pagarinājums;

12.9. matu un acu krāsa, auguma garums;

12.10. valstis, kuras apliecības saņēmējs atgriežoties šķērsos.

12.11. nepilngadīgās personas, kura ceļo kopā ar atgriešanās apliecības saņēmēju, vārds, uzvārds, ceļošanas dokumenta numurs.

13. Atgriešanās apliecībā norādītajā vietā piestiprināma personas fotogrāfija, ko apstiprina ar pārstāvniecības vai Konsulārā departamenta zīmogu.

14. Atgriešanā apliecību ar savu parakstu apstiprina pārstāvniecības konsulārā amatpersona, Konsulārā departamenta direktors vai nodaļas vadītājs.

15. Atgriešanās apliecības derīguma termiņš nepārsniedz trīsdesmit dienas.

16. Ja personai objektīvu iemeslu dēļ nav bijis iespējams atgriezties Latvijas Republikā atgriešanās apliecības derīguma termiņa laikā, konsulārā amatpersona, izvērtējot personas iesniegumā norādītos apstākļus, pagarina atgriešanās apliecības derīguma termiņu, informējot par to Pārvaldi un Konsulāro departamentu.

17. Persona, kura saņem atgriešanās apliecību, konsulārās amatpersonas klātbūtnē parakstās atgriešanās apliecībā un reģistrācijas žurnālā. Ja atgriešanās apliecību nosūta pa pastu, amatpersona reģistrācijas žurnālā ieraksta vēstules numuru un datumu, ar ko atgriešanās apliecība nosūtīta.

18. Izsniegtās atgriešanās apliecības reģistrē reģistrācijas žurnālā un tajā iekļauj šādu informāciju:

18.1. ieraksta kārtas numurs;

18.2. atgriešanās apliecības kārtas numurs;

18.3. izsniegšanas datums;

18.4. apliecības saņēmēja vārds, uzvārds un personas kods;

18.5. apliecības saņēmēja dzimšanas datums un vieta;

18.6. apliecības saņēmēja paraksts vai atzīme par apliecības nosūtīšanu pa pastu;

18.7. piezīmes.

19. Par atgriešanās apliecības izsniegšanu un citiem ar to saistītajiem konsulārajiem pakalpojumiem ņem samaksu ārlietu ministra noteiktajā kārtībā un apmērā.

20. Konsulārā amatpersona informē personu, ka mēneša laikā pēc Latvijas Republikas valsts robežas šķērsošanas dienas atgriešanās apliecība jānodod Pārvaldes teritoriālajā nodaļā pēc pēdējās reģistrētās vai mutiski norādītās dzīvesvietas un jāiesniedz dokumenti jauna personu apliecinoša dokumenta saņemšanai. Persona, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, atgriešanās apliecību nodod Pārvaldes teritoriālajā nodaļā pēc pēdējās reģistrētās dzīvesvietas, mutiski norādītās dzīvesvietas vai viena no vecākiem reģistrētās dzīvesvietas.

21. Konsulārā amatpersona nosūta Konsulārajam departamentam atskaiti par izsniegtajām atgriešanās apliecībām vienu reizi ceturksnī līdz sekojošā mēneša piecpadsmitajam datumam (3.pielikums).

22. Konsulārā amatpersona savlaicīgi rakstveidā pieprasa Konsulārajam departamentam atgriešanās apliecību veidlapas.

23. Konsulārā amatpersona rakstiski apstiprina Konsulārajam departamentam atgriešanās apliecību saņemšanu, vienlaikus izdarot ierakstu īpašā reģistrā un iekļaujot šādu informāciju:

23.1. atgriešanās apliecību saņemšanas datums;

23.2. saņemto atgriešanās apliecību skaits;

23.3. atgriešanās apliecību numuri (pirmais un pēdējais kārtas numurs);

23.4. piezīmes;

23.5. konsulārās amatpersonas paraksts.

24. Pēc atgriešanās apliecību saņemšanas konsulārā amatpersona rakstiski paziņo Konsulārajam departamentam par bojātām, dubultas numerācijas, trūkstošām vai pazudušām atgriešanās apliecību veidlapām.

25. Atgriešanās apliecību veidlapas un to reģistrācijas dokumentāciju glabā slēgtā seifā, kas pieejams tikai konsulārajai amatpersonai un pārstāvniecības vadītājam.

26. Sabojātās vai turpmākai lietošanai citādi nederīgās atgriešanās apliecību veidlapas iznīcina konsulārā amatpersona, piedaloties vienam pārstāvniecības darbiniekam. Par atgriešanās apliecību veidlapu iznīcināšanu, uzrādot iznīcināšanas iemeslus, sastāda aktu (4.pielikums) trīs eksemplāros, no kuriem vienu nosūta Konsulārajam departamentam, otru - pārvaldei ar Konsulārā departamenta starpniecību, bet trešais atstājams pārstāvniecības lietvedībā. Iznīcināšanas aktu paraksta konsulārā amatpersona un pārstāvniecības darbinieks, kurš piedalījies atgriešanās apliecību veidlapu iznīcināšanā, un apstiprina pārstāvniecības vadītājs.

27. Konsulārais departaments informē Pārvaldi par atgriešanās apliecības satura un / vai parauga izmaiņām piecpadsmit dienas pirms šādu izmaiņu ieviešanas, iesniedzot Pārvaldei izmainītā dokumenta paraugus.

 

1.pielikums

1-1A COPY.GIF (56308 bytes)

1-2A COPY.GIF (45384 bytes)

2.pielikums

2A COPY.GIF (93932 bytes)

3.pielikums

3A COPY.GIF (44961 bytes)

4.pielikums

 

4A COPY.GIF (59586 bytes)

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Instrukcija par atgriešanās apliecībām, to saturu, paraugu un izsniegšanas kārtību Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ārlietu ministrija Veids: instrukcija Pieņemts: 23.07.2003.Stājas spēkā: 31.07.2003.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 109, 30.07.2003.
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
77661
31.07.2003
86
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"