Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes lēmums Nr. 131

(prot. Nr. 27, 5. p.) Rīgā 2003. gada 27. jūnijā

Par "Brokeru sabiedrību mēneša pārskata sagatavošanas noteikumu" apstiprināšanu

Pamatojoties uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6. panta 1., 2. punktu, 7. panta 1., 3. punktu un 17. panta 2. punktu un likuma "Par vērtspapīriem" 53. pantu, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome

n o l e m j:

Apstiprināt "Brokeru sabiedrību mēneša pārskata sagatavošanas noteikumus" (pielikumā).

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs U.Cērps

 

Brokeru sabiedrību mēneša pārskata sagatavošanas noteikumi

Brokeru sabiedrību mēneša pārskats tiek sagatavots nolūkā iegūt informāciju uzraudzības veikšanai, kā arī Finanšu kontu pārskata un Maksājumu bilances un statistiskā pārskata sagatavošanai. "Brokeru sabiedrību mēneša pārskata sagatavošanas noteikumi" (turpmāk - noteikumi) izstrādāti saskaņā ar likumu "Par vērtspapīriem" un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likumu. Noteikumi nosaka brokeru sabiedrību mēneša bilances pārskata sagatavošanas un iesniegšanas kārtību un ir saistoši Latvijas Republikā reģistrētajām brokeru sabiedrībām, kurām Finanšu un kapitāla tirgus komisija izsniegusi licenci starpniekdarbības veikšanai.

 

1. Noteikumos lietotie termini

1.1. Rezidenti - visas institūcijas, arī ārvalstu, kas reģistrētas un darbojas Latvijas Republikā, un privātpersonas, kuru mājsaimniecības atrodas Latvijā un kuras neizbrauc ārpus Latvijas uz laiku, kas pārsniedz vienu gadu (izņēmums - studenti). Par rezidentiem uzskata arī Latvijas valsts diplomātiskās, konsulārās un citas pārstāvniecības ārvalstīs.

1.2. Nerezidenti - visas institūcijas, kas reģistrētas ārvalstīs, un privātpersonas, kuru mājsaimniecības atrodas ārpus Latvijas vai kuras ieradušās Latvijā uz laiku, kas īsāks par vienu gadu (izņēmums - studenti). Par nerezidentiem uzskata arī ārvalstu diplomātiskās, konsulārās, starptautisko institūciju un citas pārstāvniecības Latvijā.

1.3. Klienti - fiziskās vai juridiskās personas, kurām brokeru sabiedrība sniedz tās licencē noteiktos starpniekdarbības pakalpojumus.

1.4. Īstermiņa prasības un saistības - prasības un saistības ar sākotnējo atmaksāšanas vai izpildes termiņu līdz vienam gadam (ieskaitot), ko nosaka saskaņā ar darījuma slēgšanas brīdī darījuma aktā noteikto izpildes termiņu.

1.5. Ilgtermiņa prasības un saistības - prasības un saistības ar sākotnējo atmaksāšanas vai izpildes termiņu ilgāku par vienu gadu, ko nosaka saskaņā ar darījuma slēgšanas brīdī darījuma aktā noteikto izpildes termiņu.

1.6. Finanšu instrumenti - vienošanās, kas vienlaikus vienai personai rada finanšu aktīvu, bet citai personai - finanšu saistības vai kapitāla vērtspapīru.

1.7. Finanšu aktīvs - aktīvs, kas ir nauda vai no līguma izrietošas tiesības saņemt no citas personas naudu vai citu finanšu aktīvu vai apmainīties ar finanšu instrumentiem ar citu personu potenciāli izdevīgos apstākļos, vai citas uzņēmējsabiedrības (komercsabiedrības) kapitāla instruments.

1.8. Finanšu saistības - saistības, kas izriet no vienošanās nodot naudu vai citu finanšu aktīvu citai personai vai arī apmainīties ar finanšu instrumentiem ar citu personu potenciāli neizdevīgos apstākļos.

1.9. Kapitāla instruments - vienošanās, kas apliecina tiesības uz uzņēmuma tīro aktīvu, t.i., uzņēmuma aktīvu, no kuriem atskaitītas visas šī uzņēmuma saistības, daļu.

1.10. Atvasinātie finanšu instrumenti - finanšu instrumenti, kuru vērtība mainās atkarībā no noteiktās procentu likmes, vērtspapīru cenas, ārvalstu valūtas kursa, cenu vai likmju indeksa, kredītreitinga vai līdzīga mainīga lieluma pārmaiņām un kuru ietekmē viens vai vairāki finanšu riski, kas piemīt atvasinātā finanšu instrumenta pamatā esošajam primārajam finanšu instrumentam, tiek pārvesti starp darījumā iesaistītajām personām. Atvasinātā finanšu instrumenta iegūšanai nav nepieciešams sākotnējais ieguldījums vai ir nepieciešams neliels sākotnējais ieguldījums, salīdzinot ar citiem līgumiem, kas ir līdzīgā veidā atkarīgi no tirgus apstākļu pārmaiņām, turklāt ar līguma izpildi saistītie norēķini notiek nākotnē.

1.11. Kredītiestādes - institūcijas, kuras publiski pieņem noguldījumus un citus atmaksājamos līdzekļus un savā vārdā izsniedz kredītus. Latvijas Republikā par kredītiestādi šo noteikumu izpratnē uzskatāma banka, ārvalstu bankas nodaļa (filiāle) un krājaizdevu sabiedrība.

1.12. Finanšu institūcijas - institūcijas, kas nav centrālās bankas, kredītiestādes, apdrošināšanas sabiedrības un pensiju fondi, bet kas veic ieguldījumu vai kreditēšanas operācijas vai sniedz ar šo operāciju veikšanu saistītus finanšu starpniecības pakalpojumus. Finanšu institūcijas ir, piemēram, sabiedrības, kas nodarbojas ar finanšu līzingu (finanšu nomu) un kreditēšanu pret klienta prasījuma tiesībām (factoring), eksporta/importa finansēšanas sabiedrības, lombardi, ieguldījumu fondi, biržas, brokeru sabiedrības, sabiedrības, kas veic valūtu pirkšanu un pārdošanu, pārvaldītājsabiedrības (holding corporations), kas veic finanšu starpniecībā iesaistīto meitas uzņēmējsabiedrību (komercsabiedrību) tiešo vadību un kontroli.

1.13. Apdrošināšanas sabiedrības un privātie pensiju fondi - finanšu institūcijas, kas veic finanšu starpniecības pakalpojumus, apvienojot dažādu veidu riskus. Apdrošināšanas sabiedrības veic dzīvības vai nedzīvības apdrošināšanas pakalpojumus. Privātie pensiju fondi veic sociālā riska apdrošināšanu fonda dalībniekiem, uzkrājot un ieguldot dalībnieku pašu veiktās un viņu labā brīvprātīgi veiktās naudas līdzekļu iemaksas, lai nodrošinātu šiem dalībniekiem vecuma vai darbnespējas papildpensijas kapitālu.

1.14. Nefinanšu uzņēmējsabiedrība (komercsabiedrība) - saimnieciska vienība, kas veic preču ražošanu vai sniedz nefinansiālus pakalpojumus nolūkā gūt peļņu vai citus augļus. Latvijas Republikā par nefinanšu uzņēmējsabiedrībām (komercsabiedrībām) uzskatāmi arī individuālie uzņēmumi, zemnieku un zvejnieku saimniecības, kuras reģistrētas Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā.

1.15. Privātpersonas - fiziskās personas vai fizisko personu grupas (mājsaimniecības), kuru pamatdarbība ir patēriņš un kuras ražo preces un pakalpojumus vienīgi pašu patēriņam. Latvijas Republikā par privātpersonām uzskatāmi arī individuālā darba veicēji, ja viņi nav reģistrējuši savu darbību Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā.

1.16. Privātpersonas apkalpojošās bezpeļņas institūcijas - institūcijas, kas nodrošina preces un pakalpojumus privātpersonām vai privātpersonu grupām un kas resursus gūst galvenokārt no brīvprātīgām iemaksām naudā vai natūrā, piemēram, arodbiedrības, profesionālās vai izglītības apvienības, patērētāju asociācijas, politiskās partijas, baznīcas, reliģiskās kopienas, kā arī kultūras, atpūtas un sporta klubi, žēlsirdības, atbalsta un palīdzības organizācijas.

1.17. Radniecīga uzņēmējsabiedrība (komercsabiedrība) - kredītiestāde, finanšu institūcija, apdrošināšanas sabiedrība, privātais pensiju fonds vai nefinanšu uzņēmējsabiedrība (komercsabiedrība), kas attiecībā pret pārskata sniedzēju brokeru sabiedrību ir vai nu meitas uzņēmējsabiedrība (komercsabiedrība), vai mātes uzņēmējsabiedrība (komercsabiedrība), vai arī mātes uzņēmējsabiedrības (komercsabiedrības) cita meitas uzņēmējsabiedrība (komercsabiedrība) (tālāk tekstā - arī radniecīgā brokeru sabiedrība, ja minētās saites vieno pārskata sniedzēju brokeru sabiedrību un citu brokeru sabiedrību).

1.18. Saistīta uzņēmējsabiedrība (komercsabiedrība) - kredītiestāde, finanšu institūcija, apdrošināšanas sabiedrība, privātais pensiju fonds vai nefinanšu uzņēmējsabiedrība (komercsabiedrība), kurā pārskata sniedzējai brokeru sabiedrībai pieder tiešā ceļā vai netiešā ceļā (izmantojot meitas uzņēmējsabiedrību (komercsabiedrību)) iegūta līdzdalība, kas aptver desmit un vairāk procentus pamatkapitāla vai balsstiesību, bet nepārsniedz piecdesmit procentus no pamatkapitāla vai balsstiesībām, vai kuru pārskata sniedzēja brokeru sabiedrība var būtiski ietekmēt (tālāk tekstā - arī saistītā brokeru sabiedrība, ja minētās saites vieno pārskata sniedzēju brokeru sabiedrību un citu brokeru sabiedrību).

1.19. OECD valstis - Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (Organization for Economic Co-operation and Development) dalībvalstis (sarakstu sk. http://www.oecd.org/about/general/member-countries.htm).

1.20. ES valstis - Eiropas Savienības dalībvalstis

(sarakstu sk. http://europa.eu.int/abc/eu_members/index_en.htm).

1.21. EMS valstis - Ekonomikas un monetārās savienības dalībvalstis (sarakstu sk. http://www.ecb.int/about/emu.htm).

1.22. Regulētais tirgus - organizatorisku, juridisku un tehnisku pasākumu kopums, kas padara iespējamu atklātu un regulāru finanšu instrumentu darījumu slēgšanu.

1.23. Citi termini atbilst "Banku un brokeru sabiedrību kapitāla pietiekamības aprēķināšanas noteikumu" terminu lietojumam.

1.24. Speciālo un vispārējo uzkrājumu veidošanas kārtība noteikta ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes 21.12.2001. lēmumu Nr. 24/9 apstiprinātajos "Aktīvu un ārpusbilances saistību novērtēšanas noteikumos".

 

2. Vispārīgie noteikumi

2.1. Brokeru sabiedrība par katru darbības mēnesi sagatavo "Brokeru sabiedrības mēneša pārskatu" (turpmāk - pārskats) (UPDK 0651171 veidlapa; pielikums), kas ietver:

2.1.1. "Mēneša bilances pārskatu";

2.1.2. "Pozīcijas "Pārskata gada peļņa vai zaudējumi" izvērsumu";

2.1.3. "Aktīvu pārvaldīšanā" pārskatu;

2.1.4. "Pozīciju "Atvasinātie finanšu instrumenti" izvērsumu";

2.1.5. "Pozīciju "Pakārtotās saistības" un "Apmaksātais pamatkapitāls" izvērsumu";

2.1.6. "Mēneša bilances pārskata pozīciju izmaiņu" pārskatu;

2.1.7. "Pozīcijas "Pārējie aktīvi" izvērsumu";

2.1.8. "Pozīcijas "Pārējās saistības" izvērsumu";

2.1.9. "Brokeru sabiedrību turējumā esošo klientu naudas līdzekļu" pārskatu.

2.2. Ja brokeru sabiedrība ir tiesīga veikt darījumus ar finanšu instrumentiem uz brokeru sabiedrības rēķina, tā mēneša bilances pārskatā uzrāda tirdzniecības portfeļa aktīvu un saistību pozīciju atlikumus. Visas tirdzniecības portfelī iekļautās pozīcijas novērtē to tirgus vērtībā.

2.3. Brokeru sabiedrība, kas ieguvusi atvasinātos finanšu instrumentus, aizpilda pārskata 4. punktu "Atvasinātie finanšu instrumenti", kurā uzrāda dažādu veidu atvasināto finanšu instrumentu patieso vērtību kopsummu un nosacīto pamatvērtību kopsummu. Atvasināto finanšu instrumentu nosacīto pamatvērtību nosaka saskaņā ar "Banku un brokeru sabiedrību kapitāla pietiekamības aprēķināšanas noteikumiem".

2.4. Ja mēneša bilances pārskata pozīcijas rādītājs salīdzinājumā ar iepriekšējā mēneša bilances pārskata attiecīgo rādītāju ir mainījies vairāk nekā par piecpadsmit procentiem, brokeru sabiedrība aizpilda pārskata 6. punktu "Mēneša bilances pārskata pozīciju izmaiņas" un norāda tajā izmaiņu iemeslus.

2.5. Brokeru sabiedrība, kuras mēneša bilances pārskatā uzrādīto pārējo aktīvu vērtība pārsniedz piecus procentus no aktīvu kopsummas, aizpilda pārskata 7. punktu "Pozīcijas "Pārējie aktīvi" izvērsums", atklājot pārējo aktīvu sastāvdaļu konkrēto saturu un summas. Ja mēneša bilances pārskatā uzrādīto pārējo saistību vērtība pārsniedz piecus procentus no pasīvu kopsummas, brokeru sabiedrība aizpilda pārskata 8. punktu "Pozīcijas "Pārējās saistības" izvērsums", atklājot pārējo saistību sastāvdaļu konkrēto saturu un summas.

2.6. Pārskatā lietotā naudas vienība ir lats. Aktīvu, pasīvu, aktīvu pārvaldīšanā un ārpusbilances pozīciju atlikumi ārvalstu valūtā pārrēķināmi latos pēc Latvijas Bankas noteiktā valūtas kursa pārskata mēneša pēdējā datumā. Pozīciju atlikumus bilances pārskatā uzrāda veselos latos.

2.7. Pārskatā uzrāda pārskata mēneša pēdējā datuma bilances, ārpusbilances un aktīvu pārvaldīšanā pozīciju atlikumus (dienas beigās).

2.8. Mēneša bilances pārskatā un tā "Pozīcijas "Pārskata gada peļņa vai zaudējumi" izvērsumā", kā arī "Aktīvu pārvaldīšanā" pārskatā pozīcijas uzrāda iedalījumā pa rezidentiem un nerezidentiem.

2.9. Par pārskata pareizību atbild brokeru sabiedrības vadītājs.

 

3. Speciālie noteikumi atsevišķu darījumu atspoguļošanai mēneša bilances pārskatā

3.1. Brokeru sabiedrība uzrāda aktīvus attiecīgajā mēneša bilances pārskata aktīvu pozīcijā arī tad, ja brokeru sabiedrība ir tos ieķīlājusi kā brokeru sabiedrības saistību vai trešo personu saistību izpildes nodrošinājumu vai, saglabājot kontroli pār šiem aktīviem, citādi nodevusi tos trešajām personām kā nodrošinājumu, vai apgrūtinājusi par labu trešajām personām.

3.2. Brokeru sabiedrība mēneša bilances pārskatā nedrīkst ietvert tai ieķīlātos vai kā citādi kā nodrošinājumu saņemtos trešo personu aktīvus (mantu).

3.3. Aktīvus, kuri iegūti, veicot klienta finanšu instrumentu individuālo pārvaldīšanu saskaņā ar klienta pilnvarojumu, uzrāda mēneša bilances pārskata 3. punktā "Aktīvi pārvaldīšanā".

3.4. Ja ir vienošanās par aktīvu pārdošanu ar atpirkšanu, kurā brokeru sabiedrība iesaistīta kā pārdevējs, tad tā turpina uzrādīt pārdotos aktīvus mēneša bilances pārskata attiecīgajā aktīvu pozīcijā, bet saņemtos līdzekļus uzrāda mēneša bilances pārskatā kā saistības pret aktīvu pircēju (repo darījums).

3.5. Ja ir vienošanās par aktīvu pārdošanu ar atpirkšanu, kurā brokeru sabiedrība iesaistīta kā pircējs, tad nopirktos aktīvus nedrīkst uzrādīt mēneša bilances pārskata aktīvu pozīcijā, bet darījuma rezultātā samaksāto iegādes cenu uzrāda kā prasības pret aktīvu pārdevēju (reverse repo darījums).

3.6. Ja ir vienošanās par aktīvu pārdošanu ar atpārdošanas iespēju, kurā brokeru sabiedrība iesaistīta kā pārdevējs, tad pārdotos aktīvus nedrīkst uzrādīt mēneša bilances pārskata aktīvu pozīcijā, bet summu, kas ir vienāda ar cenu, par kādu puses vienojušās aktīvu atpārdošanas gadījumā, uzrāda ārpusbilances pozīcijā "Saistības pret klientiem". Ja pārdotā aktīva patiesā vērtība kļūst zemāka nekā cena, par kādu puses vienojušās atpārdošanas gadījumā, starpību uzrāda mēneša bilances pārskata pasīvu pozīcijā "Atvasinātie finanšu instrumenti".

3.7. Ja ir vienošanās par aktīvu pārdošanu ar atpārdošanas iespēju, kurā brokeru sabiedrība iesaistīta kā pircējs, tad nopirktos aktīvus uzrāda mēneša bilances pārskatā kā attiecīgā veida aktīvus.

3.8. Ja brokeru sabiedrība izsniedz vērtspapīru aizdevumu, tā turpina uzrādīt aizdotos vērtspapīrus mēneša bilances pārskata attiecīgā veida aktīvā. Ja brokeru sabiedrība saņem vērtspapīru aizņēmumu, tā neuzrāda aizņemtos vērtspapīrus mēneša bilances pārskatā līdz brīdim, kad brokeru sabiedrība pārdod tos trešajai pusei. Peļņu vai zaudējumus no šādu vērtspapīru pārdošanas iekļauj peļņas vai zaudējumu aprēķinā, bet saistības atdot pārdotos aizņemtos vērtspapīrus uzrāda mēneša bilances pārskata pasīvā.

 

4. Mēneša bilances pārskata aktīvu un aktīvu pārvaldīšanā pozīcijas

4.1. Nauda kasē

Šajā pozīcijā uzrāda naudas līdzekļus nacionālās un ārvalstu valūtas banknotēs un monētās. Ārvalstu valūtas atlikumu uzrāda ailē "Nerezidenti".

4.2. Prasības pret kredītiestādēm

Šajā pozīcijā uzrāda brokeru sabiedrības prasības uz pieprasījumu pret kredītiestādēm, t.i., prasības, kuras var tikt izpildītas bez iepriekšēja pieprasījuma vai pieprasījuma termiņš ir 24 stundas vai viena darbdiena, kā arī termiņnoguldījumus kredītiestādēs iedalījumā pa īstermiņa un ilgtermiņa noguldījumiem. Šeit uzrāda arī tādas prasības pret kredītiestādēm, kuras radušās darījumos par aktīvu pirkšanu ar atpārdošanu (reverse repo), kā arī tās prasības pret kredītiestādēm, kuras rada kredītiestāžu emitētie parāda vērtspapīri, kas neatbilst 4.4. punkta noteikumiem. Šeit neuzrāda klientu naudas līdzekļu atlikumus norēķinu kontos kredītiestādēs, kas atvērti klientu naudas līdzekļu glabāšanai.

4.3. Prasības pret klientiem

Šajā pozīcijā uzrāda prasības pret klientiem, kas nav kredītiestādes, t.sk. aizdevumus, prasības, kuras radušās darījumos par aktīvu pirkšanu ar atpārdošanu, prasības, kuras radušās nepabeigtos norēķinos par sniegtajiem pakalpojumiem, un vekseļus, kas saņemti, aizvietojot debitoru parādus vai aizdevumus. Aizdevumus klientiem iedala īstermiņa un ilgtermiņa aizdevumos. Šeit uzrāda arī tās prasības pret klientiem, kuras rodas no klientu emitētajiem parāda vērtspapīriem, kas neatbilst 4.4. punkta noteikumiem.

4.4. Parāda vērtspapīri un citi vērtspapīri ar fiksētu ienākumu

Šajā pozīcijā uzrāda brokeru sabiedrībai piederošos pārvedamos parāda vērtspapīrus, t.i., vērtspapīrus, kuru atsavināšanas tiesības nav ierobežotas, t.sk. valsts, pašvaldību, kredītiestāžu, finanšu institūciju, apdrošināšanas sabiedrību un citu uzņēmējsabiedrību (komercsabiedrību) parāda vērtspapīrus. Parāda vērtspapīri, kuru procentu likme mainās saskaņā ar īpašiem nosacījumiem (piemēram, procentu likme starpbanku tirgū), arī uzskatāmi par parāda vērtspapīriem un citiem vērtspapīriem ar fiksētu ienākumu. Visus minētos vērtspapīrus iedala īstermiņa un ilgtermiņa vērtspapīros.

4.5. Akcijas un citi vērtspapīri ar nefiksētu ienākumu

Šajā pozīcijā uzrāda brokeru sabiedrības ieguldījumus kapitālsabiedrību pamatkapitālā (akcijas) un citus kapitāla vērtspapīrus, izņemot ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecības un tām pielīdzināmus vērtspapīrus.

4.6. Līdzdalība saistīto un radniecīgo uzņēmējsabiedrību (komercsabiedrību) pamatkapitālā

Šajās pozīcijās uzrāda brokeru sabiedrības ieguldījumus saistīto un radniecīgo uzņēmējsabiedrību (komercsabiedrību) pamatkapitālā.

4.7. Ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecības un tām pielīdzināmie vērtspapīri

Šajā pozīcijā uzrāda brokeru sabiedrībai piederošās ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecības un tām pielīdzināmus vērtspapīrus.

4.8. Atvasinātie finanšu instrumenti

Šajā pozīcijā uzrāda brokeru sabiedrības finanšu aktīvus, kas rodas, novērtējot atvasinātos finanšu instrumentus to patiesajā vērtībā, t.i., uzrāda atsevišķu atvasināto finanšu instrumentu pozitīvo vērtību kopsummu.

4.9. Nemateriālie aktīvi

Šajā pozīcijā uzrāda koncesijas, patentu, licenču un tirdzniecības zīmju lietošanas tiesības, nomas tiesības, iegādāto komercsabiedrību un cita veida saimnieciskās darbības veicēju pozitīvo nemateriālo vērtību un citas par atlīdzību iegūtas bezķermeniskas lietas (aktīvus), kā arī programmnodrošinājumu, kas nav elektronisko iekārtu vai ierīču neatņemama sastāvdaļa. Šeit uzrāda arī avansa maksājumus par nemateriālajiem aktīviem.

4.10. Pamatlīdzekļi

Šajā pozīcijā uzrāda visus brokeru sabiedrībai piederošos, t.sk. bez izpirkuma tiesībām iznomātos un finanšu līzinga darījumos iegūtos, pamatlīdzekļus, t.i., materiālos aktīvus, kurus brokeru sabiedrība izmanto pakalpojumu sniegšanai, administratīvos nolūkos vai iznomā un paredz lietot ilgāk par vienu gadu, piemēram, zemesgabalus, ēkas, transportlīdzekļus, iekārtas u.tml. aktīvus. Šeit uzrāda arī programmnodrošinājumu, kas ir elektronisko iekārtu vai ierīču neatņemama sastāvdaļa, brokeru sabiedrībai piederošo un bez izpirkuma tiesībām iznomāto pamatlīdzekļu rekonstrukcijas, uzlabošanas un atjaunošanas izmaksas, kuras uzlabojušas attiecīgo pamatlīdzekļu ekonomiskos rādītājus, ja pamatlīdzekļu nomas līgumā nav paredzēta šo izmaksu kompensācija. Šajā pozīcijā uzrāda nepabeigtas būvniecības izmaksas un avansa maksājumus par šajā punktā minētajiem pamatlīdzekļiem.

4.11. Pašas akcijas un daļas

Šajā pozīcijā uzrāda atgūtās pārskata sniedzējas brokeru sabiedrības emitētās akcijas vai daļas.

4.12. Nākamo periodu izmaksas un uzkrātie ienākumi

Šajā pozīcijā uzrāda izdevumus, kas veikti pārskata periodā, bet attiecas uz nākamajiem periodiem. Šeit uzrāda arī iepriekšējos periodos un pārskata periodā uzkrātos, bet vēl nesaņemtos ienākumus, piemēram, vēl nesaņemto, taču aprēķināto komisijas naudu, nomas maksu un procentu ienākumus.

4.13. Pārējie aktīvi

Šajā pozīcijā uzrāda aktīvus, kuru saturs neatbilst citām mēneša bilances pārskata aktīvu pozīcijām, t.sk. nomāto pamatlīdzekļu rekonstrukcijas, uzlabošanas vai atjaunošanas izmaksas, ja pamatlīdzekļu nomas līgumā paredzēta šo izmaksu kompensācija. Šeit uzrāda kustamo un nekustamo īpašumu, kas pārņemts īpašumā neatmaksāto aizdevumu un citu prasību dzēšanai, kā arī citus pamatlīdzekļus, kurus brokeru sabiedrība nelieto un plāno atsavināt.

 

5. Mēneša bilances pārskata pasīvu pozīcijas

5.1. Saistības pret kredītiestādēm

Šajā pozīcijā uzrāda saistības, kas radušās darījumos ar kredītiestādēm, t.sk. aizņēmumus, saistības, kas radušās pēc vienošanās ar kredītiestādi par aktīvu pārdošanu ar atpirkšanu. Aizņēmumus iedala īstermiņa un ilgtermiņa aizņēmumos.

5.2. Saistības pret klientiem

Šajā pozīcijā uzrāda saistības, kas radušās darījumos ar klientiem, izņemot kredītiestādes, t.sk. aizņēmumus, saistības, kas radušās pēc vienošanās ar klientiem par aktīvu pārdošanu ar atpirkšanu. Aizņēmumus iedala īstermiņa un ilgtermiņa aizņēmumos.

5.3. Emitētie parāda vērtspapīri

Šajā pozīcijā uzrāda saistības, kas izriet no brokeru sabiedrības pašas emitētajiem parāda vērtspapīriem, t.sk. parādzīmēm, obligācijām, izsniegtajiem vekseļiem, iedalījumā pa īstermiņa un ilgtermiņa parāda vērtspapīriem.

5.4. Atvasinātie finanšu instrumenti

Šajā pozīcijā uzrāda finanšu saistības, kas rodas, novērtējot atvasinātos finanšu instrumentus to patiesajā vērtībā, t.i., uzrāda atsevišķu atvasināto finanšu instrumentu negatīvo vērtību kopsummu.

5.5. Nākamo periodu ienākumi un uzkrātie izdevumi

Šajā pozīcijā uzrāda ienākumus, kas attiecas uz nākamajiem periodiem, bet ir saņemti līdz pārskata perioda beigām. Šeit uzrāda arī pārskata un iepriekšējos periodos uzkrātos, bet vēl nesamaksātos procentus un citus izdevumus, piemēram, vēl nesamaksāto, taču aprēķināto komisijas naudu, nomas maksu un procentu izdevumus.

5.6. Uzkrājumi parādiem un saistībām:

5.6.1. pozīcijā "Speciālie uzkrājumi nedrošajiem parādiem" uzrāda speciālos uzkrājumus nedrošajiem parādiem, uzkrātajiem ienākumiem un ārpusbilances saistībām;

5.6.2. pozīcijā "Vispārējie uzkrājumi nedrošajiem parādiem" uzrāda uzkrājumus, kas izveidoti papildus speciālajiem uzkrājumiem iespējamo zaudējumu segšanai;

5.6.3. pozīcijā "Uzkrājumi nodokļiem" uzrāda aprēķinātos, bet vēl nesamaksātos nodokļus;

5.6.4. pozīcijā "Pārējie uzkrājumi" uzrāda uzkrājumus pensijām un citām saistībām.

5.7. Pārējās saistības

Šajā pozīcijā uzrāda visas pārējās saistības, kuras neatbilst 5.1.-5.6. un 5.8. punkta prasībām.

5.8. Pakārtotās saistības

Šajā pozīcijā uzrāda pakārtotās saistības, t.i., tās saistības, kas rodas no aizņēmumiem un kas aizdevējam dod tiesības atgūt aizdevumu pirms termiņa tikai brokeru sabiedrības likvidācijas (bankrota) gadījumā pēc visu citu kreditoru prasījumu apmierināšanas, bet pirms akcionāru vai dalībnieku prasījumu apmierināšanas.

5.9. Kapitāls un rezerves:

5.9.1. pozīcijā "Apmaksātais pamatkapitāls" uzrāda apmaksāto akciju vai daļu kopsummu;

5.9.2. pozīcijā "Akciju emisijas uzcenojums" uzrāda akciju pārdošanas cenas pārsniegumu pār to nominālvērtību, izņemot papildmaksu uzkrātā rezerves kapitāla apmaksai;

5.9.3. pozīcijā "Pārvērtēšanas rezerves" uzrāda pamatlīdzekļu, ilgtermiņa vērtspapīru un citu ilgtermiņa ieguldījumu pārvērtēšanas to patiesajā vērtībā pozitīvo rezultātu;

5.9.4. pozīcijā "Rezerves" uzrāda rezerves, kas izveidotas no iepriekšējo gadu peļņas atbilstoši statūtos paredzētajām prasībām, t.sk. papildmaksu uzkrātā rezerves kapitāla apmaksāšanai;

5.9.5. pozīcijā "Iepriekšējo gadu nesadalītā peļņa vai zaudējumi" uzrāda to iepriekšējos gados uzkrātās peļņas daļu, kura palikusi brokeru sabiedrības rīcībā pēc pamatkapitāla, rezerves kapitāla un pārējo rezervju palielināšanas un atskaitījumiem dividendēm. Šeit atspoguļo arī iepriekšējo gadu zaudējumus. Zaudējumus uzrāda ar mīnusa zīmi;

5.9.6. pozīcijā "Pārskata gada peļņa vai zaudējumi" atspoguļo pārskata gadā gūto peļņu vai zaudējumus. Zaudējumus uzrāda ar mīnusa zīmi.

 

6. Mēneša bilances pārskata ārpusbilances pozīcijas

6.1. Iespējamās saistības

Šajā pozīcijā uzrāda visu veidu darījumus, kuros brokeru sabiedrība galvo par trešo personu saistību izpildi.

6.2. Saistības pret klientiem

Šajā pozīcijā uzrāda visas brokeru sabiedrības neatsaucamās ārpusbilances saistības, kas saistītas ar kredītrisku, piemēram, saistības par aizdevumu piešķiršanu, saistības par aktīvu pārdošanu ar atpārdošanas iespēju.

 

7. Pozīcijas "pārskata gada peļņa vai zaudējumi" izvērsums

7.1. Pozīcijas "Pārskata gada peļņa vai zaudējumi" izvērsumā uzrāda brokeru sabiedrības ienākumus un izdevumus, kas radušies periodā no gada sākuma līdz pārskata mēneša pēdējam datumam.

7.2. Procentu ienākumi no prasībām pret kredītiestādēm

Šajā pozīcijā uzrāda procentu ienākumus no prasībām (t.sk. aizdevumiem, avansiem, noguldījumiem, prasībām, kuras radušās darījumos par aktīvu pirkšanu ar atpārdošanu) pret kredītiestādēm. Šeit uzrāda arī ienākumus, kas radušies, amortizējot diskontu par tām prasībām, kuras iegūtas par vērtību, kas mazāka nekā vērtība, kuru brokeru sabiedrība saņems šo prasību atmaksāšanas termiņā. Kā procentu ienākumu samazinājumu uzrāda izdevumus, kas rodas, amortizējot prēmiju par prasībām, kuras iegūtas par vērtību, kas lielāka nekā vērtība, kuru brokeru sabiedrība saņems šo prasību atmaksāšanas termiņā.

7.3. Procentu ienākumi no prasībām pret klientiem

Šajā pozīcijā uzrāda procentu ienākumus no aizdevumiem klientiem un no prasībām, kuras radušās pret klientiem darījumos par aktīvu pirkšanu ar atpārdošanu. Šeit uzrāda arī ienākumus, kas radušies, amortizējot diskontu par aizdevumiem klientiem, ja šie ienākumi iegūti, amortizējot diskontu par aizdevuma vērtību, kas mazāka nekā vērtība, kuru brokeru sabiedrība saņems šo aizdevumu atmaksāšanas termiņā. Kā procentu ienākumu samazinājumu iekļauj izdevumus, kas rodas, amortizējot prēmiju par aizdevumiem, kuri iegūti vērtībā, kas lielāka nekā vērtība, kuru brokeru sabiedrība saņems šo aizdevumu atmaksāšanas termiņā.

7.4. Procentu ienākumi no īstermiņa un ilgtermiņa parāda vērtspapīriem un citiem vērtspapīriem ar fiksētu ienākumu

Šajās pozīcijās uzrāda procentu ienākumus no parāda vērtspapīriem un citiem vērtspapīriem ar fiksētu ienākumu. Procentu ienākumus no parāda vērtspapīriem palielina (samazina) par pārskata periodā amortizēto diskonta (prēmijas) summu par tiem parāda vērtspapīriem, kuri iegūti vērtībā, kas mazāka (lielāka) nekā summa, kuru brokeru sabiedrība saņems šo parāda vērtspapīru dzēšanas termiņā.

7.5. Pārējie procentu ienākumi

Šajā pozīcijā uzrāda pārējos procentu ienākumiem līdzīgos ienākumus, kas neatbilst 7.2.-7.4. punkta noteikumiem un kurus aprēķina, pamatojoties uz līguma noteikumiem.

7.6. Procentu izdevumi par saistībām pret kredītiestādēm

Šajā pozīcijā uzrāda procentu izdevumus par saistībām (t.sk. saistībām, kas radušās darījumos par aktīvu pārdošanu ar atpirkšanu) pret kredītiestādēm, izņemot procentu izdevumus par pakārtotajām saistībām pret kredītiestādēm.

7.7. Procentu izdevumi par saistībām pret klientiem

Šajā pozīcijā uzrāda procentu izdevumus par saistībām (t.sk. saistībām, kas radušās darījumos par aktīvu pārdošanu ar atpirkšanu) pret klientiem, izņemot procentu izdevumus par pakārtotajām saistībām pret klientiem.

7.8. Procentu izdevumi par īstermiņa un ilgtermiņa emitētajiem parāda vērtspapīriem

Šajās pozīcijās uzrāda procentu izdevumus par brokeru sabiedrības pašas emitētajiem parāda vērtspapīriem. Minētos procentu izdevumus palielina (samazina) par pārskata periodā amortizēto diskonta (prēmijas) summu par tām parāda vērtspapīru saistībām, kuru vērtība ir mazāka (lielāka) nekā summa, kura brokeru sabiedrībai jāsamaksā šo parāda vērtspapīru dzēšanas termiņā.

7.9. Procentu izdevumi par pakārtotajām saistībām

Šajā pozīcijā uzrāda procentu izdevumus par pakārtotajām saistībām.

7.10. Pārējie procentu izdevumi

Šajā pozīcijā uzrāda pārējos procentu izdevumiem līdzīgos izdevumus, kuri neatbilst 7.6.-7.9. punkta noteikumiem un kurus aprēķina, pamatojoties uz līguma noteikumiem.

7.11. Dividenžu ienākumi

Šajā pozīcijā uzrāda dividenžu ienākumus un citus līdzīgus ienākumus par brokeru sabiedrības ieguldījumiem akcijās un citos vērtspapīros ar nefiksētu ienākumu.

7.12. Komisijas naudas un citi līdzīgi ienākumi

Šajā pozīcijā uzrāda komisijas naudas un citus līdzīgus ienākumus par klientiem sniegtajiem pakalpojumiem (piemēram, par starpniecības darījumiem vērtspapīru tirgū, galvojumu izsniegšanu).

7.13. Komisijas naudas un citi līdzīgi izdevumi

Šajā pozīcijā uzrāda komisijas naudas un citus līdzīgus izdevumus par saņemtajiem pakalpojumiem, t.sk. par bankas un depozitārija pakalpojumiem.

7.14. Finanšu instrumentu tirdzniecības darījumu peļņa vai zaudējumi

Šajā pozīcijā uzrāda peļņu vai zaudējumus no tirdzniecības ar ārvalstu valūtu un finanšu instrumentiem, t.sk. atvasinātajiem finanšu instrumentiem.

7.15. Ieguldījumu pārvērtēšanas rezultāts

Šajā pozīcijā uzrāda ārvalstu valūtas un finanšu instrumentu pārvērtēšanas rezultātu, izņemot 5.9.3. punktā minēto ieguldījumu pārvērtēšanas rezultātu, kas palielina to vērtību. Šajā pozīcijā uzrāda 5.9.3. punktā minēto ieguldījumu vērtības samazināšanas rezultātu, ja samazinājums pārsniedz iepriekš kapitālā un rezervēs uzskaitīto vērtības palielinājumu vai ja ieguldījumu vērtības palielinājuma nebija, pirms tika atzīts vērtības samazinājums.

7.16. Citi parastie ienākumi

Šajā pozīcijā uzrāda pārējos ienākumus, kas saistīti ar brokeru sabiedrības pamatdarbību, bet neatbilst 7.2.-7.5., 7.11., 7.12., 7.14. un 7.15. punkta noteikumiem, kā arī peļņu, kas iegūta nemateriālo aktīvu un kustamā un nekustamā īpašuma atsavināšanā.

7.17. Administratīvie izdevumi

Šajā pozīcijā uzrāda darba algu un pārējos maksājumus personālam, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, nodokļus (t.sk. nekustamā īpašuma nodokli un pārējos nodokļus, kas attiecināmi uz pārskata periodu, izņemot uzņēmuma ienākuma nodokli, kuru uzrāda saskaņā ar 7.24. punkta prasībām) un pārējos administratīvos izdevumus. Pārējos administratīvajos izdevumos iekļauj apdrošināšanas prēmiju izdevumus, komandējumu izdevumus, pasta un sakaru pakalpojumu izdevumus, izdevumus par informācijas pakalpojumiem, informātikas pakalpojumiem, maksājumus Finanšu un kapitāla tirgus komisijai un citus līdzīgus izdevumus.

7.18. Nemateriālo aktīvu amortizācija un pamatlīdzekļu vērtības nolietojums

Šajā pozīcijā uzrāda nemateriālo aktīvu vērtības amortizāciju un pamatlīdzekļu vērtības nolietojumu, kā arī zaudējumus no nemateriālo aktīvu un pamatlīdzekļu vērtības samazināšanās.

7.19. Citi parastie izdevumi

Šajā pozīcijā uzrāda pārējos izdevumus, kas saistīti ar brokeru sabiedrības pamatdarbību, bet neatbilst 7.6.-7.10., 7.13.-7.15., 7.17. un 7.18. punkta noteikumiem. Citos parastajos izdevumos iekļauj zaudējumus no nemateriālo aktīvu un kustamā un nekustamā īpašuma atsavināšanas.

7.20. Izdevumi uzkrājumiem nedrošajiem parādiem un ārpusbilances saistībām

Šajā pozīcijā uzrāda tos uzkrājumus nedrošajiem parādiem, kuri izveidoti laikā no gada sākuma līdz pārskata mēneša pēdējam datumam. Tajos ietilpst izdevumi speciālajiem uzkrājumiem un vispārējiem uzkrājumiem nedrošajiem parādiem (t.sk. uzkrātajiem ienākumiem), kas uzrādīti aktīvos, kā arī izdevumi uzkrājumiem galvojumiem un citām ārpusbilances pozīcijās uzrādītajām saistībām. Uzrāda arī zaudējumus, kas radušies nedrošo parādu norakstīšanas dēļ, ja tiem iepriekš nav izveidoti uzkrājumi vai arī izveidoto uzkrājumu vērtība izrādījusies mazāka par norakstāmo summu.

7.21. Uzkrājumu samazināšanas ienākumi

Šajā pozīcijā uzrāda iepriekšējos gados nedrošajiem parādiem un saistībām izveidoto uzkrājumu vērtības samazinājumu un ienākumus no iepriekšējos gados norakstīto aktīvu atgūšanas.

7.22. Ārkārtas ienākumi

Šajā pozīcijā uzrāda ienākumus, kas radušies tādu notikumu vai darījumu dēļ, kuri nepārprotami atšķiras no brokeru sabiedrības parastās darbības un kuru bieža vai periodiska atkārtošanās nākotnē nav gaidāma.

7.23. Ārkārtas izdevumi

Šajā pozīcijā uzrāda izdevumus, kas radušies tādu notikumu vai darījumu dēļ, kuri nepārprotami atšķiras no brokeru sabiedrības parastās darbības un kuru bieža vai periodiska atkārtošanās nākotnē nav gaidāma (piemēram, plūdu, viesuļvētru vai zādzību dēļ radušies izdevumi).

7.24. Uzņēmuma ienākuma nodoklis

Šajā pozīcijā uzrāda brokeru sabiedrības uzņēmuma ienākuma nodokli.

 

8. Aktīvi pārvaldīšanā

Šajā pozīcijā uzrāda aktīvus, t.sk. naudas līdzekļus, kuri iegūti, veicot klienta finanšu instrumentu individuālo pārvaldīšanu saskaņā ar klienta pilnvarojumu.

 

9. Pārskata iesniegšanas kārtība

9.1. Pārskatu iesniedz Finanšu un kapitāla tirgus komisijai līdz nākamā mēneša 15. datumam.

9.2. Ja Finanšu un kapitāla tirgus komisija konstatē, ka brokeru sabiedrības iesniegtais pārskats sagatavots kļūdaini, tas pa e-pastu tiek paziņots pārskata izpildītājam. Ja Finanšu un kapitāla tirgus komisija nav norādījusi citu termiņu, pārskats atkārtoti jāiesniedz ne vēlāk kā nākamajā darba dienā pēc paziņojuma par kļūdu esamību saņemšanas no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas.

9.3. Konsultācijas par pārskata sagatavošanu sniedz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas Regulējošo prasību un statistikas departaments.

 

10. Noslēguma jautājums

Noteikumi stājas spēkā 2003. gada 1. septembrī. Līdz 2003. gada 1. novembrim brokeru sabiedrībām mēneša bilances pārskatā un "Aktīvu pārvaldīšanā" pārskatā jāaizpilda tikai pozīciju un aiļu kopsummas.

 

Pielikums

1-131 COPY.GIF (74603 bytes)

2-131 COPY.GIF (70922 bytes)

3-131 COPY.GIF (79634 bytes)

4-131 COPY.GIF (78953 bytes)

5-131 COPY.GIF (40204 bytes)

6-131 COPY.GIF (84248 bytes)

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par "Brokeru sabiedrību mēneša pārskata sagatavošanas noteikumu" apstiprināšanu Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija Veids: lēmums Numurs: 131Pieņemts: 27.06.2003.Stājas spēkā: 27.06.2003.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 98, 02.07.2003.
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
76799
27.06.2003
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"