Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes lēmums Nr. 92

(prot. Nr. 18, 4.p.) Rīgā 2003. gada 25. aprīlī

Par "Noteikumu par apdrošināšanas sabiedrības pašu līdzekļu aprēķinu" apstiprināšanu

Pamatojoties uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6.-8. un 17. pantu, Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likuma 30. pantu, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome nolemj:

Apstiprināt "Noteikumus par apdrošināšanas sabiedrības pašu līdzekļu aprēķinu" (pielikumā).

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs U. Cērps

 

Noteikumi par apdrošināšanas sabiedrības pašu līdzekļu aprēķinu

"Noteikumi par apdrošināšanas sabiedrības pašu līdzekļu aprēķinu" (tālāk tekstā - noteikumi) ir izstrādāti, pamatojoties uz Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumu un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likumu. Noteikumi ir saistoši apdrošināšanas sabiedrībām, veicot pašu līdzekļu aprēķinu.

 

1. Vispārīgie jautājumi

1.1. Pašu līdzekļu aprēķinā iekļauj:

1.1.1. apdrošināšanas komercsabiedrības akciju sabiedrības formā apmaksāto pamatkapitālu, kas samazināts par priekšrocību akcijām ar dividenžu uzkrāšanu;

1.1.2. akciju emisijas uzcenojumu;

1.1.3. savstarpējās apdrošināšanas kooperatīvās biedrības biedru apmaksātās pajas;

1.1.4. rezerves kapitālu un pārējās rezerves, izņemot tehniskās rezerves un pārvērtēšanas rezerves;

1.1.5. iepriekšējo gadu revidēto nesadalīto peļņu/zaudējumus;

1.1.6. samazinājumu par:

1.1.6.1. apdrošināšanas komercsabiedrības akciju sabiedrības formā vai savstarpējās apdrošināšanas kooperatīvās biedrības (tālāk tekstā - apdrošināšanas sabiedrība) īpašumā esošajām pašu akcijām vai pajām, nemateriālajiem aktīviem un pārskata perioda zaudējumiem,

1.1.6.2. ieguldījumiem tādu kredītiestāžu, finanšu iestāžu, brokeru sabiedrību, apdrošinātāju un pārapdrošinātāju kapitālā un rezervēs un subordinētajā kapitālā, kurās apdrošināšanas sabiedrībai tieši vai netieši pieder 20 procenti vai vairāk no pamatkapitāla vai kopējā balsstiesīgo akciju, paju vai daļu skaita.

1.2. Pašu līdzekļu aprēķinā papildus iekļauj:

1.2.1. subordinēto kapitālu - apdrošināšanas sabiedrības aizņēmumus, kuru rakstveida darījuma aktos nepārprotami noteikts, ka aizdevējs ir tiesīgs atprasīt un apdrošināšanas sabiedrība ir tiesīga atmaksāt aizdevumu pirms termiņa vienīgi apdrošināšanas sabiedrības likvidācijas gadījumā un aizdevēja prasījums tiek apmierināts tikai pēc visu citu kreditoru prasībām, bet pirms akcionāru prasībām, un aizņēmuma līgums atbilst šādiem nosacījumiem:

1.2.1.1. noteiktā termiņā atmaksājamā subordinētā kapitāla aizņēmuma sākotnējais termiņš nav mazāks par pieciem gadiem vai beztermiņa subordinētā kapitāla aizņēmuma līgumā ir paredzēts, ka to atmaksā tikai pēc tāda paziņojuma par aizņēmuma uzteikumu, kura termiņš ir vismaz pieci gadi,

1.2.1.2. aizņēmuma līgumā nav noteikti citi nosacījumi aizņēmuma pirmstermiņa atmaksai, izņemot apdrošināšanas sabiedrības likvidāciju,

1.2.1.3. aizņēmuma līguma noteikumus var grozīt tikai ar Komisijas iepriekšēju rakstveida atļauju;

1.2.2. priekšrocību akcijas ar dividenžu uzkrāšanu ar noteikumu, ka apdrošināšanas sabiedrības likvidācijas gadījumā šīs akcijas tiek atmaksātas pēc visu citu kreditoru prasībām, bet pirms akcionāru prasībām, t.sk.:

1.2.2.1. noteiktā termiņā dzēšamās priekšrocību akcijas ar dividenžu uzkrāšanu,

1.2.2.2. beztermiņa priekšrocību akcijas ar dividenžu uzkrāšanu, kas atbilst šādiem nosacījumiem:

1.2.2.2.1. tās nevar atmaksāt pēc turētāja iniciatīvas vai bez Komisijas iepriekšējas rakstveida atļaujas,

1.2.2.2.2. emisijas prospektā ir paredzēts, ka apdrošināšanas sabiedrībai ir tiesības atlikt dividenžu izmaksu un parāda saistību samaksu, ja apdrošināšanas sabiedrībai pēc šādu maksājumu veikšanas veidojas nepietiekams pašu līdzekļu apjoms.

1.3. Pašu līdzekļu aprēķinā apdrošināšanas sabiedrības iekļauj pilnībā saņemto subordinēto kapitālu (noteiktā termiņā atmaksājamo un beztermiņa) un priekšrocību akcijas ar dividenžu uzkrāšanu (noteiktā termiņā dzēšamās un beztermiņa) tādā apjomā, kas kopsummā nepārsniedz 50 procentus no mazākā - no pašu līdzekļiem, kas aprēķināti saskaņā ar 1.1. punkta prasībām, vai aprēķinātās maksātspējas normas. Noteiktā termiņā atmaksājamā subordinētā kapitāla vai noteiktā termiņā dzēšamo priekšrocību akciju ar dividenžu uzkrāšanu apjoms nedrīkst pārsniegt 25 procentus no mazākā - no pašu līdzekļiem, kas aprēķināti saskaņā ar 1.1. punkta prasībām, vai aprēķinātās maksātspējas normas.

1.4. Subordinētā kapitāla daļu, kas tiek iekļauta pašu līdzekļu aprēķinā, pēdējos piecus gadus pirms aizņēmuma termiņa beigām katru gadu samazina par 20 procentiem.

 

2. Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Savienības direktīvas 2002/13/EC "Grozījumi Eiropas Parlamenta un Padomes 73/239/EEC direktīvā par nedzīvības apdrošināšanas uzņēmumiem noteikto maksātspējas normas prasību" un Eiropas Savienības direktīvas 2002/83/EC "Par dzīvības apdrošināšanu".

 

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par "Noteikumu par apdrošināšanas sabiedrības pašu līdzekļu aprēķinu" apstiprināšanu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija Veids: lēmums Numurs: 92Pieņemts: 25.04.2003.Stājas spēkā: 25.04.2003.Zaudē spēku: 01.07.2004.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 64, 29.04.2003.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Citi saistītie dokumenti
74276
25.04.2003
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"