Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 153

Par neatliekamiem pasākumiem starpvaldību ekonomisko nolīgumu izpildē 1991. gadā

Pārejot no centralizētas plānošanas sistēmas uz decentralizētām tirgus attiecībām, nepieciešama jauna attieksme pret starprepublikānisko ekonomisko sakaru veidošanu. Šo sakaru veidošanā svarīgs posms ir starpvaldību nolīgumi. Lai veicinātu šo nolīgumu izpildi, Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1. Uzskatīt par visu republikas valsts pārvaldes iestāžu un saimniecisko organizāciju vissvarīgāko uzdevumu izstrādāt un noslēgt starpvaldību nolīgumus un to ietvaros līgumus par savstarpējām preču piegādēm, kā arī organizēt šo nolīgumu un līgumu izpildi. Līgumattiecības veidot, ņemot par pamatu 1990. gada līgumu apjomus. Materiālo resursu ministrijai kopīgi ar Valsts statistikas komiteju regulāri sekot līgumu noslēgšanai un noslēgto līgumu izpildei.

2. Izveidot Republikānisko koordinācijas padomi.

Par Republikāniskās koordinācijas padomes priekšsēdētāju iecelt materiālo resursu ministru E. Zausājevu.

3. Uzdot E. Zausājevam:

3.1. pēc ministriju un resoru vadītāju iesniegtajiem priekšlikumiem piecu dienu laikā apstiprināt Republikāniskās koordinācijas padomes sastāvu;

3.2. ziņot katrā otrajā Valdības sēdē par līgumu slēgšanas gaitu un to izpildi.

4. Uzdot Republikāniskajai koordinācijas padomei:

4.1. koordinēt ministriju un resoru darbību līgumu noslēgšanas un izpildes organizēšanā;

4.2. izskatīt un risināt ministriju līmenī nenokārtotos jautājumus, kas saistīti ar līgumu realizāciju;

4.3. risināt kopīgi ar citu republiku un reģionu kompetentiem orgāniem problēmas, kas rodas līgumu realizācijas gaitā.

5. Saskaņā ar Latvijas PSR Ministru Padomes 1990. gada 4. maija lēmumu Nr. 129 «Par valsts pasūtījuma nodrošināšanu ar resursiem un Latvijas Preču apmaiņas fonda izveidošanu» noteikt, ka izveidotā Preču apmaiņas fonda padome turpmāk darbosies Materiālo resursu ministrijas ietvaros. Preču apmaiņas fonda padomes lēmumi tās kompetences jautājumos ir obligāti visiem republikas teritorijā esošajiem uzņēmumiem un organizācijām.

6. Noteikt, ka neatkarīgi no resorpakļautības un īpašuma formas republikas teritorijā esošo uzņēmumu un organizāciju vadītāji ir personiski atbildīgi par:

6.1. to, lai Preču apmaiņas fondam tiktu nodoti ne mazāk kā 12% no saražotās produkcijas;

6.2. to, lai vispirms tiktu noslēgti līgumi ar to republiku uzņēmumiem, kuru Valdības ir noslēgušas nolīgumu ar Latvijas Republikas Valdību, kā arī republikas uzņēmumu savstarpējie līgumi;

6.3. līgumu noslēgšanu ne vēlāk kā 45 dienas pirms plānotā perioda;

6.4. statistisko pārskatu iesniegšanu republikas Valsts statistikas komitejai tās noteiktajā kārtībā par 1991. gada līgumu noslēgšanu un realizāciju.

7. Ministrijām, resoriem, asociācijām, koncerniem un citām apvienībām nodrošināt 1991. gada līgumu noslēgšanu un kontroli pār to realizāciju; ja nepieciešams, iesniegt priekšlikumus Republikāniskajai koordinācijas padomei galīgai izskatīšanai.

8. Materiālo resursu ministrijai aktivizēt savu darbību pasūtījumu pieņemšanā attiecībā uz Latvijas teritorijā izvietoto uzņēmumu apgādi ar resursiem 1991. gada ražošanas vajadzībām, it sevišķi valsts pasūtījuma izpildei.

9. Uzdot republikas Valsts statistikas komitejai:

9.1. līdz 1990. gada 15. oktobrim noteikt informācijas sniegšanas kārtību un dot ieinteresētajām organizācijām divas reizes mēnesī statistiskos pārskatus par līgumu noslēgšanas gaitu un to izpildi kā naturālajā, tā naudas izteiksmē (ar pieaugošu rezultātu);

9.2. nodrošināt, sākot ar 1991. gadu, produkcijas ievešanas un izvešanas ceturkšņa bilances iesniegšanu ieinteresētajām ministrijām atsevišķi par katru republiku un reģionu kā naturālajā, tā naudas izteiksmē (ar pieaugošu rezultātu);

9.3. izdarīt statistiskajos pārskatos izmaiņas atbilstoši republikas pašreizējam tiesiskajam statusam.

10. Uzdot Ārējo ekonomisko sakaru departamentam kopīgi ar Ārlietu ministriju, lai stabilizētu sadarbību ar Austrumeiropas valstīm:

10.1. līdz 1990. gada 15. oktobrim sagatavot ar minētajām valstīm noslēdzamā starpvaldību ekonomiskā nolīguma tipveida projektu;

10.2. maksimāli izmantot preču savstarpējās apmaiņas metodi (bartera tirdzniecība), paplašinot ekonomiskos sakarus.

11. Ārlietu ministrijai un Ārējo ekonomisko sakaru departamentam paplašināt aktivitātes dažādu starptautisko valūtas fondu iesaistīšanai republikas tautas saimniecības finansēšanā.

12. Uzdot Rūpniecības ministrijai, Lauksaimniecības ministrijai, Arhitektūras un celtniecības ministrijai, Satiksmes ministrijai un Sakaru ministrijai līdz 1990. gada 1. novembrim sagatavot programmas importa izejvielu īpatsvara samazināšanai. Par rezultātiem informēt Latvijas Republikas Valdību līdz 1990. gada 1. decembrim.

13. Ekonomikas ministrijai sagatavot un regulāri sniegt ieinteresētajām ministrijām, resoriem un citām organizācijām informāciju par starpvalstu ekonomiskajos nolīgumos iekļauto preču un pakalpojumu cenām un tarifiem (PSRS noteiktās cenas, tarifi un līgumcenas rubļos un pasaules tirgus cenas un tarifi ASV dolāros).

14. Latvijas Republikas Valdības informācijas dienestam informēt republikas iedzīvotājus par starpvaldību nolīgumu noslēgšanu un izpildi.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMANIS

Latvijas Republikas valdības lietu ministrs K. LĪCIS

Rīgā 1990. gada 10. oktobrī

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par neatliekamiem pasākumiem starpvaldību ekonomisko nolīgumu izpildē 1991. gadā Izdevējs: Ministru Padome Veids: lēmums Numurs: 153Pieņemts: 10.10.1990.Stājas spēkā: 10.10.1990.Zaudē spēku: 20.02.1994.Publicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 48, 29.11.1990.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Citi saistītie dokumenti
72840
10.10.1990
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"