Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 132

Par pasākumiem tirdzniecības noteikumu pārkāpumu novēršanai

Preču deficīta apstākļos izplatījusies spekulācija un nelikumīga tirdzniecība ar valsts ražošanas uzņēmumos un mazumtirdzniecības tīklā iepirktām precēm. Sevišķi asi šīs negatīvās parādības redzamas Čiekurkalna un Centrālajā kolhozu tirgū, kā arī bijušā aerodroma teritorijā Rumbulā.

Kooperatīvu komisijas veikali darbojas, neievērojot vispārējos tirdzniecības noteikumus un nevedot preču un naudas ienākumu pienācīgu uzskaiti, kas praktiski liedz iespēju veikt objektīvu valsts kontroli pār finansu orgāniem iesniegto deklarāciju pareizību. Bieži tiek konstatēti fakti, ka valsts uzņēmumos vai mazumtirdzniecības tīklā iegādātās preces kooperatīvu veikali, kā arī pilsoņi pārdod ar vairākkārtīgu uzcenojumu. Tādējādi tiek veicināta preču noplūde no mazumtirdzniecības tīkla un tiek sarežģīts jau tā smagais stāvoklis iedzīvotāju apgādē ar precēm.

Šīs parādības piesaista daudzus noziedzīgus elementus, veicina citus likumu un sabiedriskās kārtības pārkāpumus, jo spēkā esošie likumi nenodrošina efektīvu cīņu pret spekulāciju un tirdzniecības noteikumu pārkāpumiem.

Lai pastiprinātu cīņu pret spekulāciju un pret tirdzniecību neatļautās vietās, preču noplūdi no valsts un patērētāju kooperācijas tirdzniecības tīkla, nodrošinātu pienācīgu uzskaiti un kontroli pār kooperatīvu komisijas veikalu un citu tirdzniecības punktu darbu, Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1. Pilsētu un rajonu Tautas deputātu padomju izpildkomitejām noteikt pilsētas vai rajona teritorijā vietas, kurās atļauta tirdzniecība, arī ar kooperatīvu ražotajām, individuālā darba kārtībā izgatavotām, kā arī ar jaunām un lietotām pilsoņu personiskām mantām.

Izpildkomitejām informēt iedzīvotājus par atļautām tirdzniecības vietām un tirdzniecības noteikumu izmaiņām.

Ārpus šīm vietām tirdzniecību aizliegt.

2. Kategoriski aizliegt tirdzniecību ar valsts un patērētāju kooperācijas mazumtirdzniecības tīklā iepirktām precēm vai ar precēm, kas ražotas un iepirktas tieši valsts uzņēmumos, par paaugstinātām cenām kooperatīvu komisijas veikalos un tirdzniecības punktos, tirgos un citās vietās.

3. Noteikt, ka kooperatīvu komisijas veikaliem un citiem tirdzniecības punktiem obligāti jānodrošina Tirdzniecības ministrijas apstiprināto vispārējo tirdzniecības noteikumu un nepārtikas preču komisijas tirdzniecības noteikumu izpilde, kā arī preču un naudas ienākumu uzskaites kārtība.

Tirdzniecības ministrijai un Latvijas Patērētāju biedrību savienībai līdz 1990. gada 1. oktobrim paziņot tirdzniecības noteikumus pilsētu un rajonu Tautas deputātu padomju izpildkomitejām, lai tās nodrošinātu ar šiem noteikumiem visus attiecīgajā teritorijā esošos kooperatīvu veikalus un citus tirdzniecības punktus.

4. Pilsētu un rajonu Tautas deputātu padomju izpildkomitejām līdz 1990. gada 10. oktobrim veikt visu kooperatīviem piederošo veikalu un tirdzniecības punktu pārreģistrāciju un izdot patentus, kuros jānorāda preces, kuras atļauts tirgot saskaņā ar šajā lēmumā noteikto kārtību.

Aizliegt kooperatīviem atvērt veikalus un tirdzniecības punktus bez izpildkomiteju izdotiem patentiem. Noteikt, ka izpildkomitejas pēc savas iniciatīvas, kā arī pēc kontroles orgānu ierosinājuma atņem izdotos patentus, ja tiek konstatēti šajā lēmumā noteiktās kārtības, kā arī rupji tirdzniecības noteikumu pārkāpumi.

5. Apstiprināt pievienoto valsts monopolpreču sarakstu, tirdzniecība ar kurām atļauta tikai valsts un Latvijas Patērētāju biedrību savienības mazumtirdzniecības uzņēmumos.

Tirgoties ar valsts monopolprecēm pārējos veikalos vai tirdzniecības punktos var tikai, pamatojoties uz Tirdzniecības ministrijas, Latvijas Patērētāju biedrību savienības vai Latvijas republikāniskās naftas produktu apgādes apvienības «Degviela» (attiecībā uz benzīnu) izdotām atļaujām, ja juridiskā vai fiziskā persona var dokumentāri pierādīt šo preču likumīgu iegādi citās republikās vai ārzemēs.

Tirdzniecības ministrija pēc saskaņošanas ar Latvijas Republikas Ministru Padomi var izdarīt izmaiņas šajā sarakstā.

6. Lai pārtrauktu spekulāciju ar lēmumā noteiktajām valsts monopolprecēm, nelikumīgu tirdzniecību ar citām valsts un patērētāju kooperācijas tirdzniecības tīklā iepirktām precēm, atklātu pārkāpumus veikalu finansiālās darbības deklarāciju sastādīšanā, uzdot tirdzniecības ministram A. Plaudim kopīgi ar Galveno valsts finansu inspekciju, Iekšlietu ministriju un attiecīgo pilsētu un rajonu Tautas deputātu padomju izpildkomitejām līdz 1990. gada 10. oktobrim nodrošināt visu kooperatīviem piederošo komisijas veikalu un tirdzniecības punktu darbības pārbaudi.

Latvijas Patērētāju biedrību savienības valdes priekšsēdētājam I. Strautiņam kopīgi ar Galveno valsts finansu inspekciju, Iekšlietu ministriju un attiecīgo pilsētu un rajonu Tautas deputātu padomju izpildkomitejām līdz 1990. gada 10. oktobrim nodrošināt šajā lēmumā noteiktās kārtības pārbaudi Čiekurkalna, Rīgas centrālajā tirgū un visos pārējos republikas kolhozu tirgos, kā arī Rumbulas komerctirgū.

Ja tiek konstatēti šajā lēmumā noteiktās kārtības pārkāpumi, nekavējoties pārtraukt kooperatīviem piederošo komisijas veikalu un tirdzniecības punktu darbu un iesniegt attiecīgajai izpildkomitejai materiālus par šādu veikalu un tirdzniecības punktu darbības izbeigšanu.

Par pārbaužu rezultātiem informēt Latvijas Republikas Ministru Padomi līdz 1990. gada 20. oktobrim.

7. Galvenajai valsts finansu inspekcijai, Tirdzniecības un preču kvalitātes noteikšanas inspekcijai, Iekšlietu ministrijai un Latvijas Patērētāju biedrību savienībai (attiecībā uz kolhozu tirgiem) un attiecīgo pilsētu un rajonu Tautas deputātu padomju izpildkomitejām turpmāk nodrošināt regulāru kontroli pār šajā lēmumā noteiktās kārtības un tirdzniecības noteikumu ievērošanu un pārkāpumu gadījumos sastādīt administratīvos protokolus.

Rupju tirdzniecības noteikumu pārkāpumu gadījumos iepriekšminētajiem kontroles orgāniem piešķirt tiesības nekavējoties pārtraukt šādu veikalu vai tirdzniecības punktu darbu.

8. Akceptēt Tieslietu ministrijas priekšlikumus par administratīvās atbildības pastiprināšanu personām, kas nodarbojas ar spekulāciju un pieļauj tirdzniecības noteikumu pārkāpumus.

Uzdot Latvijas Republikas Valdības administrācijas Juridiskajai daļai (A. Maldupam) līdz 1990. gada 1. oktobrim sagatavot iesniegšanai Latvijas Republikas Augstākajai Padomei attiecīgu likumprojektu.

9. Pieņemt zināšanai, ka organizētas tirdzniecības nodrošināšanai bijušā aerodroma teritorijā Rumbulā izveidots Rumbulas komerctirgus.

Uzdot Rīgas pilsētas Maskavas rajona Tautas deputātu padomes izpildkomitejai nodrošināt pastāvīgu kontroli pār minētā tirgus darbību.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMANIS

Latvijas Republikas valdības lietu ministrs K. LĪCIS

Rīgā 1990. gada 19. septembrī 

APSTIPRINĀTS
ar Latvijas Republikas Ministru Padomes
1990. gada 19. septembra lēmumu Nr. 132 

Pārtikas un nepārtikas preču saraksts, kuras noteiktas kā valsts monopolpreces Latvijas Republikā

1. Pārtikas preces:

Dabīgā un šķīstošā kafija

Tēja

Augu eļļa

Margarīns

Cukurs

Sāls

Maizes raugs

Alkoholiskie dzērieni

Tabakas izstrādājumi

2. Nepārtikas preces:

Juvelierizstrādājumi ar briljantiem un citiem dārgakmeņiem

Zelta un citu dārgmetālu izstrādājumi

Benzīns

Latvijas Republikas valdības lietu ministrs K. LĪCIS

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pasākumiem tirdzniecības noteikumu pārkāpumu novēršanai Izdevējs: Ministru Padome Veids: lēmums Numurs: 132Pieņemts: 19.09.1990.Stājas spēkā: 19.09.1990.Zaudē spēku: 20.02.1994.Publicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 46, 15.11.1990.; Cīņa, 182, 02.10.1990.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
72805
19.09.1990
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"