Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 120

Par neatliekamiem īpašuma konversijas realizācijas pasākumiem Latvijas Republikā

Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1. Pārkārtot īpašuma attiecības Latvijā atbilstoši tirgus ekonomikas principiem, vienlaicīgi nodrošinot dažādu īpašuma veidu un formu līdztiesību.

2. Par īpašuma attiecību pārkārtošanas pamatu uzskatīt īpašuma konversiju atbilstoši nepieciešamībai pārveidot pašreizējo īpašumu citos īpašumu veidos, ņemot vērā šī procesa lietderību gan no ekonomiskā, gan no sociālā viedokļa.

3. Noteikt, ka īpašuma konversija Latvijas Republikā aptver visus republikas jurisdikcijai pakļautos īpašuma objektus neatkarīgi no to pašreizējiem īpašniekiem un pārvaldījuma formām, izņemot fizisku personu personisko īpašumu, kā arī kooperatīvu un sabiedrisko organizāciju īpašumu.

Īpašuma konversija realizējama atbilstoši Latvijas Republikas likumiem un Latvijas Republikas Ministru Padomes izstrādātajiem noteikumiem un kārtībai.

4. Atzīt par nepieciešamu īpašuma konversijas realizācijas nodrošināšanai izveidot Ekonomikas ministrijā īpašuma konversijas departamentu.

Ekonomikas ministrijai līdz 1990. gada 1. oktobrim izstrādāt un apstiprināt īpašuma konversijas departamenta nolikumu.

5. Noteikt, ka valsts pārvaldes funkcijas attiecībā uz Latvijas Republikas valsts un pašvaldību īpašumu, kas ir uzņēmumu un organizāciju lietošanā, pilda Latvijas Republikas Ministru Padome, attiecīgās republikas nozaru ministrijas vai vietējās pašvaldības izpildorgāni.

Pilnvarot attiecīgās ministrijas un pašvaldības slēgt ar uzņēmumiem un organizācijām, to darba kolektīviem, kā arī atsevišķām fiziskām personām pēc to iniciatīvas līgumus par attiecīgā īpašuma objekta iznomāšanu vai nodošanu lietošanā par samaksu.

6. Latvijas Republikā valsts un pašvaldību īpašuma konversiju (pārdošanu vai nodošanu nomā ar izpirkšanu) pēc attiecīgo ministriju vai pašvaldības izpildorgānu priekšlikuma līdz īpašuma konversijas departamenta nodibināšanai veic ar Latvijas Republikas Ministru Padomes piekrišanu.

Valsts un pašvaldību īpašuma konversija un īpašuma objektu nodošana lietošanā vai nomā veicama, ja šīs darbības nav pretrunā ar šo objektu racionālu izmantošanu un republikas sabiedrības sociālekonomiskajām interesēm.

Latvijas Republikā esošo citu valstu jurisdikcijai pakļauto īpašuma objektu konversija, arī PSRS un koprepublikāniskās pakļautības uzņēmumu lietošanā nodotā valsts īpašuma konversija (pārdošana vai nodošana nomā ar izpirkšanu), saskaņojama ar Latvijas Republikas attiecīgās nozares valsts pārvaldes orgānu (ministriju vai resoru).

7. Lai nodrošinātu pilnīgu informāciju par visiem republikas teritorijā esošajiem un funkcionējošajiem uzņēmumiem, organizācijām un iestādēm un izmantotu šo informāciju valsts un valdības orgānu darbā sociāli ekonomisko, arī īpašuma konversijas, procesu analīzei, prognozēšanai un regulēšanai, uzdot Valsts statistikas komitejai sastādīt republikas uzņēmumu, organizāciju un iestāžu pilnīgu sistematizētu sarakstu, norādot tajā ražošanas pamatfondu bilances vērtību, strādājošo skaitu un ražošanas kopējo apjomu, kā arī nodrošināt šī saraksta aktualizāciju.

Noteikt, ka Valsts statistikas komitejas norādījumi objektu uzskaites jautājumos ir obligāti visām ministrijām un resoriem, kā arī pilsētu un rajonu Tautas deputātu padomju izpildkomitejām, uzņēmumiem, organizācijām un iestādēm neatkarīgi no to pakļautības un īpašuma veida.

8. Uzdot Ekonomikas ministrijai saskaņot ar citām republikas ministrijām un pašvaldībām sarakstus, kuri uzņēmumi un organizācijas īpašuma attiecību jautājumos būs Latvijas Republikas Ministru Padomes, ministriju vai vietējo pašvaldību pārziņā. Šos sarakstus līdz 1990. gada 1. novembrim iesniegt apstiprināšanai Latvijas Republikas Ministru Padomē.

9. Uzdot Ekonomikas ministrijai kopīgi ar citām republikas ministrijām un organizācijām izstrādāt un līdz 1990. gada 1. novembrim iesniegt izskatīšanai Latvijas Republikas Ministru Padomē priekšlikumus par republikā darbojošos valsts monopoluzņēmumu un organizāciju demonopolizāciju un to ražošanas un pārvaldes struktūru racionalizāciju.

10. Apstiprināt īpašuma konversijas pasākumu programmu (pielikums) un uzdot republikas ministrijām un organizācijām veikt pasākumus norādītajos termiņos un kārtībā.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMANIS

Latvijas Republikas valdības lietu ministrs K. LĪCIS

Rīgā 1990. gada 3. septembrī

 

PIELIKUMS
Latvijas Republikas Ministru Padomes
1990. gada 3. septembra lēmumam Nr. 120

Īpašuma konversijas pasākumu
PROGRAMMA

1990. gada otrajai pusei

 

Nr. p.k. Pasākumi Izpildītājs Termiņš
1 2 3 4

I. Likumdošanas un citu normatīvo un metodisko materiālu izstrādāšana un kadru sagatavošana

1. Pagaidnolikums par īpašuma konversiju (apstiprina Latvijas Republikas Ministru Padome) Ekonomikas ministrija, Tieslietu ministrija 1990. gada 1. novembris
2. Likums par īpašuma konversiju Ekonomikas ministrija, Tieslietu ministrija 1990. gada II puse
3. Nolikums par valsts īpašuma pārvaldi Ekonomikas ministrija 1990. gada 1. novembris
4. Īpašuma konversijas departamenta nolikums Ekonomikas ministrija 1990. gada 1. oktobris
5. Privatizācijas biržas statūti Ekonomikas ministrija 1990. gada 1. novembris
6. Nacionālās bagātības objektu inventarizācijas pārskats Ekonomikas ministrija, Valsts statistikas komiteja 1990. gada 1. decembris
7. Pilnīgi vai daļēji valsts īpašuma paliekošo īpašuma objektu saraksti Ekonomikas ministrija, citas ministrijas un organizācijas 1990. gada 1. decembris
8. Nolikums vai Latvijas Republikas Ministru Padomes lēmums par valsts pasūtījumiem, nodrošinājumu ar precēm, kā arī materiāltehnisko, finansiālo un kredīta palīdzību privatizētiem (maziem) uzņēmumiem Ekonomikas ministrija, Finansu ministrija, Materiālo resursu   ministrija, Tirdzniecības ministrija 1990. gada II puse
9. Privātuzņēmēju, ekonomistu, finansistu un menedžeru kadru sagatavošana un to kvalifikācijas celšana Tautas izglītības ministrija, Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, citas mācību iestādes un organizācijas Pastāvīgi
10. Republikas budžeta un nodokļu sistēmas izmaiņas, kas saistītas ar īpašuma konversiju, un privatizācijas ārpusbudžeta fonda izveidošana Finansu ministrija Pastāvīgi

II. Īpašuma konversijas organizatoriskās struktūras izveidošana

11. Īpašuma konversijas departamenta, privatizācijas biržas un to reģionālo struktūrvienību izveidošana Ekonomikas ministrija 1990. gada II puse
12. Biznesa kadru sagatavošanas, metodiskās palīdzības un konsultēšanas centra un tā reģionālo nodaļu izveidošana Latvijas Republikas Ministru Padome 1990. gada II puse

Latvijas Republikas valdības lietu ministrs K. LĪCIS

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par neatliekamiem īpašuma konversijas realizācijas pasākumiem Latvijas Republikā Izdevējs: Ministru Padome Veids: lēmums Numurs: 120Pieņemts: 03.09.1990.Stājas spēkā: 03.09.1990.Zaudē spēku: 20.02.1994.Publicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 44, 01.11.1990.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
72721
03.09.1990
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"