Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 171

Par valsts īpašuma un kopsaimniecību īpašuma nodošanu pašvaldību īpašumā

Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1. Apstiprināt pievienoto Kārtību, kādā valsts īpašums un kopsaimniecību īpašums nododams pašvaldības īpašumā.

2. Noteikt, ka ar šī lēmuma parakstīšanas dienu valsts īpašums (dzīvokļu un komunālās saimniecības, sadzīves pakalpojumu, tirdzniecības, tautas izglītības, veselības aizsardzības un kultūras iestādes, kā arī citi objekti), kurš tiek finansēts no pašvaldību budžeta vai atrodas pašvaldības iestāžu bilancē un kurš vienlaikus ir pašvaldību un ministriju (resoru) pārziņā, atzīstams par pašvaldību īpašumu.

Atsevišķos gadījumos, ja konkrētais īpašums nepieciešams valsts interešu nodrošināšanai, tas saglabājams valsts īpašumā ar Latvijas Republikas Ministru Padomes rīkojumu vai lēmumu.

3. Noteikt, ka pārējais valsts īpašums tiek nodots pašvaldību īpašumā ar Latvijas Republikas Ministru Padomes rīkojumu vai lēmumu, izņemot šī lēmuma 4. punktā norādīto uzņēmumu objektus.

Ministrijām (resoriem) līdz 1991. gada 1. augustam sastādīt attiecīgā pašvaldībām nododamā valsts īpašuma sarakstus un iesniegt tos Municipālajam departamentam.

4. Noteikt, ka lauksaimniecības uzņēmumu - valsts saimniecību un kopsaimniecību - sociālās sfēras objektu (pirmsskolas bērnu iestādes, veselības aizsardzības, kultūras, komunālās saimniecības un citas iestādes) un atsevišķu ražošanas objektu nodošanu-pieņemšanu pašvaldību īpašumā, ja šiem objektiem nav starprajonu nozīmes, organizē un vada rajonu pašvaldības institūcijas. Bezstrīdus gadījumos par minēto objektu nodošanu-pieņemšanu lemj rajona Tautas deputātu padome Īpašuma nodošana-pieņemšana veicama saskaņā ar 1. punktā noteikto kārtību.

5. Noteikt, ka valsts īpašuma nodošanu-pieņemšanu Rīgas pilsētā organizē un vada Rīgas pilsētas Tautas deputātu padome.

6. Ieteikt Tautas deputātu padomēm apstiprināt pašvaldību īpašuma objektu sarakstus.

7. Municipālajam departamentam kopīgi ar Valsts īpašuma konversijas departamentu apkopot rezultātus par valsts īpašuma nodošanu pašvaldību īpašumā un līdz 1991. gada 31. decembrim iesniegt attiecīgu informāciju Latvijas Republikas Ministru Padomei. Turpmāk šāda informācija Latvijas Republikas Valdībai sniedzama regulāri, bet ne retāk kā reizi pusgadā.

8. Finansu ministrijai reizi ceturksnī iesniegt Latvijas Republikas Valdībai priekšlikumus par izmaiņām budžetā, ievērojot ministriju (resoru) iesniegtos pieprasījumus par budžeta asignējumu pārdalīšanu pašvaldību īpašumā nododamo sociālās infrastruktūras objektu uzturēšanai.

9. Šī lēmuma izpildes kontroli uzdot Municipālā departamenta direktoram J. Saleniekam.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMANIS

Latvijas Republikas valdības lietu ministrs K. LĪCIS

Rīgā 1991. gada 1. jūlijā

APSTIPRINĀTA
ar Latvijas Republikas Ministru Padomes
1991. gada 1. jūlija lēmumu Nr. 171

KĀRTĪBA,
kādā valsts īpašums un kopsaimniecību īpašums nododams pašvaldības īpašumā

1. Latvijas Republikas ministrijas (resori) nodod pašvaldību īpašumā valsts īpašumu (sociālās sfēras objekti, ražošanas uzņēmumi, to filiāles, cehi, iecirkņi un citas ražotnes, kā arī objektu iekārtas, mašīnas, transportlīdzekļi un citi pamatfondi, attiecīgie apgrozāmie līdzekļi, finansu resursi un materiāltehniskie resursi), un pašvaldības to savā īpašumā pārņem, ievērojot Latvijas Republikas likumu un normatīvo aktu prasības valsts īpašuma konversijas jomā.

2. Ministriju (resoru) pārziņā esošā valsts īpašuma nodošanas kārtība ir šāda:

2.1. ministrijas (resori) pēc noteiktas veidlapas (paraugs pievienots) sastāda sarakstus par pašvaldībām nododamajiem valsts īpašumā esošajiem objektiem katrā rajonā un republikas pilsētā un iesniedz tos Municipālajam departamentam;

2.2. Municipālais departaments no ministrijām (resoriem) saņemtos sarakstus sagrupē pa rajoniem un republikas pilsētām un nosūta tos attiecīgajām pašvaldībām;

2.3. rajonu, pilsētu un pagastu pašvaldības izskata ministriju (resoru) sastādītos sarakstus par īpašuma nodošanu, piekrīt vai atsakās pārņemt savā īpašumā tajos norādītos objektus, kā arī sagatavo savus priekšlikumus par to valsts īpašumā esošo objektu pārņemšanu pašvaldību īpašumā, kuri nav iekļauti ministriju (resoru) sastādītajos sarakstos.

Rajonu un republikas pilsētu pašvaldības pievieno pašvaldību īpašumā pārņemamo valsts īpašumā esošo objektu sarakstam rajona, pilsētu un pagastu Tautas deputātu padomju pieprasījumus un nosūta šos dokumentus Municipālajam departamentam. Tas savukārt apkopo saņemtos sarakstus un pieprasījumus, ievērojot ministriju (resoru) un pašvaldību viedokļus, un sagatavo Latvijas Republikas Ministru Padomes rīkojuma vai lēmuma projektu par valsts īpašuma nodošanu pašvaldībām;

2.4. domstarpības Municipālais departaments kopīgi ar Valsts īpašuma konversijas departamentu izskata ieinteresēto pušu klātbūtnē. Ja vienošanās netiek panākta, Municipālais departaments attiecīgo jautājumu iesniedz Latvijas Republikas Ministru Padomei, kura izlemj šo jautājumu, ievērojot arī Latvijas Republikas Augstākās Padomes Nacionālā īpašuma aizsardzības un konversijas komisijas viedokli;

2.5. pamatojoties uz Latvijas Republikas Valdības rīkojumu vai lēmumu, ministrijas (resori) nodod un pašvaldības pārņem valsts īpašumu.

Īpašuma nodošana-pieņemšana noformējama ar aktu.

3. Lauksaimniecības uzņēmumu (valsts saimniecību un kopsaimniecību) īpašuma nodošanas-pieņemšanas kārtība:

3.1. pirmsskolas bērnu iestādes, veselības aizsardzības iestādes, kultūras, komunālās saimniecības un citus sociālās sfēras objektus rajona, rajona pilsētu un pagastu pašvaldību īpašumā kopsaimniecības un valsts saimniecības nodod pēc attiecīgo pašvaldību pieprasījuma, abām pusēm brīvprātīgi vienojoties.

Kopsaimniecības īpašuma nodošanas jautājumus lemj tikai kopsaimniecības biedru kopsapulce vai pilnvaroto sapulce.

Valsts saimniecības īpašuma nodošanas jautājumus lemj uzņēmuma administrācija;

3.2. bezstrīdus gadījumos valsts īpašuma pieņemšana-nodošana notiek ar rajona Tautas deputātu padomes lēmumu. Ja rodas domstarpības, tās tiek izskatītas 2.4. apakšpunktā noteiktajā kārtībā;

3.3. lauksaimniecības uzņēmumu īpašuma nodošanas-pieņemšanas dokumentu noformēšanai izmantojamas 2.1. apakšpunktā paredzētās veidlapas.

Īpašuma nodošana-pieņemšana noformējama ar aktu;

3.4. rajonu Tautas deputātu padomju izpildkomitejas apkopo lauksaimniecības uzņēmumu īpašuma nodošanas-pieņemšanas rezultātus un līdz 1991. gada 1. decembrim iesniedz tos Municipālajam departamentam un Lauksaimniecības ministrijai.

Šajā informācijā jāietver:

- ziņas par pašvaldībām nodoto īpašumu (pēc pašvaldībām nododamā valsts īpašuma sarakstiem);

- ziņas par pašvaldībām vēl nenodoto īpašumu;

- priekšlikumi par valsts īpašuma un kopsaimniecību īpašuma konversijas pabeigšanu.

4. Rajona Tautas deputātu padomes lēmums ir pamats attiecīgā rajona īpašuma nodošanai šī rajona pilsētu un pagastu pašvaldību īpašumā.

Rīgas pilsētas Tautas deputātu padomes lēmums ir pamats pilsētas īpašuma nodošanai pilsētas rajonu pašvaldību īpašumā vai lietošanā.

Starp vienāda līmeņa pašvaldībām vai dažāda līmeņa, bet savstarpēji nepakļautām pašvaldībām īpašuma nodošanas-pieņemšanas pamats ir šo pašvaldību savstarpēja vienošanās un attiecīgi Tautas deputātu padomju lēmumi.

Īpašuma nodošana-pieņemšana noformējama ar aktu.

1. lapa

Pašvaldībām nododamā valsts īpašuma
SARAKSTS

Īpašumu nodod

(Ministrijas (resora) nosaukums,

par nodošanu atbildīgā darbinieka uzvārds un tālr. numurs)

N. p. k.

Nododamā objekta nosaukums

Objekta adrese

Objekta kods Objekta bilances vērtība
(tūkst. rbļ.)
Objekta jauda attiecīgajās mērvienības Pamatlīdzekļu nolietojums
(%)
Pamatlīdzekļu atlikusī vērtība
(tūkst. rbļ.)
Objekta uzturēšanas izmaksas gadā
(tūkst. rbļ.)
Atzīme par pašvaldību lēmumu Dokumenta nosaukums, datums un numurs, ar kuru atļauta īpašuma (objekta) nodošana-pieņemšana
Rezolūcija: «Pieņemt», «Nepieņemt» Rajona, pilsētas, pagasta padomes nosaukums Padomes priekšsēdētāja paraksts
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

I. Objekti, kurus paredz nodot pašvaldības īpašumā ministrija (resors)

___________________________________________
(ministra (resora vadītāja) paraksts)

 

2. lapa

Pašvaldībām nododamā valsts īpašuma
SARAKSTS

N. p. k.

Nododamā objekta nosaukums

Objekta adrese

Objekta kods

Objekta bilances vērtība (tūkst. rbļ.)

Objekta jauda attiecīgajās mērvienības

Pamatlīdzekļu nolietojums (%)

Pamatlīdzekļu atlikusī vērtība (tūkst. rbļ.}

Objekta uzturēšanas izmaksas gadā (tūkst. rbļ.)

Atzīme par pašvaldību lēmumu Dokumenta nosaukums, datums un numurs, ar kuru atļauta īpašuma (objekta) nodošana-pieņemšana
Rezolūcija: «Pieņemt», «Nepieņemt» Rajona, pilsētas, pagasta padomes nosaukums Padomes priekšsēdētāja paraksts
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
 

II. Objekti, kurus pašvaldības pēc savas iniciatīvas vēlas pārņemt īpašumā no ministrijas (resora)

                     

___________________________________________
(TDP priekšsēdētāja paraksts)

Veidlapas izpildīšanas instrukcija

1. Ministrija (resors), kura nodos pašvaldībai valsts īpašumu, izpilda veidlapas rindu «Īpašumu nodod», kā arī veidlapas I daļu «Objekti, kurus paredz nodot pašvaldības īpašumā ministrija (resors)» no 1. līdz 9. ailei.

Pašvaldības īpašumā nododamā valsts īpašuma sarakstu (I daļa) paraksta ministrijas (resora) vadītājs.

Šādu veidlapu ministrija (resors) izpilda katrai rajona un republikas pilsētas pašvaldībai atsevišķi.

2. I daļas 4. aili «Objekta kods» ministrija (resors) izpilda, izmantojot esošos oficiālos klasifikatorus. Ja ministrijai (resoram) nav speciālistu, kuri spēj izmantot klasifikatorus, 4. aili tā var neizpildīt.

3. Rajonu, pilsētu un pagastu padomju priekšsēdētāji pēc šīs veidlapas (ar Municipālā departamenta starpniecību) saņemšanas no ministrijas (resora) izpilda veidlapas I daļā 10., 11. un 12. aili atbilstoši Tautas deputātu padomju lēmumiem.

4. Veidlapas II daļu «Objekti, kurus pašvaldības pēc savas iniciatīvas vēlas pārņemt īpašumā no ministrijas (resora)» no 1. līdz 12. ailei izpilda rajonu, pilsētu un pagastu pašvaldības.

Šajā daļā jāieraksta tie objekti, kurus I daļā ministrija (resors) nav minējusi, bet kurus pašvaldība vēlas pārņemt savā īpašumā.

II daļu paraksta republikas pilsētas vai rajona Tautas deputātu padomes priekšsēdētājs.

5. Veidlapas I un II daļā 13. aili izpilda Municipālais departaments pēc tam, kad ministrija (resors) un pašvaldība par objektu nodošanu-pieņemšanu ir vienojušās un kad ir pieņemts attiecīgs Latvijas Republikas Ministru Padomes rīkojums vai lēmums.

13. ailes ieraksta paraugs.

«Latvijas Republikas Ministru Padomes . . . gada . . . septembra rīkojums (lēmums) Nr.___».

6. Veidlapa jāizpilda mašīnrakstā (A-3 formāts).

Konsultācijas sniedz Municipālais departaments:

J. Lācis- tālr. 284485;

E. Kaļass- tālr. 28430;

A. Vīķe- tālr. 281588.

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par valsts īpašuma un kopsaimniecību īpašuma nodošanu pašvaldību īpašumā Izdevējs: Ministru Padome Veids: lēmums Numurs: 171Pieņemts: 01.07.1991.Stājas spēkā: 01.07.1991.Zaudē spēku: 25.12.1994.Publicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 33/34, 29.08.1991.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Citi saistītie dokumenti
68691
01.07.1991
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"