Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 53

Par jaunu automašīnu sadales un pārdošanas kārtību iedzīvotājiem 

Lai pilnveidotu kārtību, kādā no republikāniskajiem resursiem tiek iedalītas un pārdotas iedzīvotājiem jaunas vieglās automašīnas, Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1. Noteikt, ka jaunas vieglās automašīnas no republikāniskajiem resursiem, kuri veidojas pēc tam, kad iedalītas jaunas vieglās automašīnas saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru Padomes lēmumiem un vieglo automašīnu mērķsadali (pārdošanai par valūtu, izsniegšanai loterijas laimestu veidā u. c.), sadalāmas pārdošanai iedzīvotājiem šādi: 60% no automašīnu resursiem iedalāmi Latvijas Patērētāju biedrību savienībai iedalīšanai rajonu Tautas deputātu padomju izpildkomitejām proporcionāli attiecīgā rajona iedzīvotāju skaitam, lai pārdotu lauku iedzīvotājiem, paredzot, ka ne mazāk kā 60% no šiem resursiem iedalāmi tieši lauksaimniecībā strādājošiem, un 40% no automašīnu resursiem - Tirdzniecības ministrijai iedalīšanai republikānisko pilsētu Tautas deputātu padomju izpildkomitejām proporcionāli attiecīgās pilsētas iedzīvotāju skaitam, lai pārdotu republikānisko pilsētu iedzīvotājiem.

Tirdzniecības ministrijai pēc vieglo automašīnu ikgadējā tirgus fonda saņemšanas veikt šo sadali 10 dienu laikā.

2. Republikānisko pilsētu un rajonu Tautas deputātu padomju izpildkomitejām 14 dienu laikā pēc tam, kad Tirdzniecības ministrija un Latvijas Patērētāju biedrību savienība paziņojušas vieglo automašīnu limitus, veikt piešķirto limitu sadali:

2.1. attiecīgajā administratīvajā teritorijā esošo uzņēmumu, apvienību un to filiāļu, iestāžu, kopsaimniecību, valsts saimniecību (neatkarīgi no to resorpakļautības) darba kolektīviem un sabiedriskajām organizācijām, kā arī ministriju un resoru centrālajam aparātam proporcionāli strādājošo skaitam. Darba kolektīvi izskata arī pensijā aizgājušo bijušo strādnieku un kalpotāju iesniegumus;

2.2. zemnieku saimniecībām, reliģiskajiem centriem un reliģiskā kulta kalpotājiem, nelikumīgi represētajām un reabilitētajām personām;

2.3. ar sociālās nodrošināšanas nodaļu starpniecību - invalīdiem.

Automašīnu limitu sadales kārtību un priekšrocības atsevišķām iedzīvotāju kategorijām nosaka attiecīgo republikānisko pilsētu un rajonu Tautas deputātu padomju izpildkomitejas.

Sociālās nodrošināšanas ministrija sadala tai iedalītās ar rokas vadību apgādātās vieglās automašīnas invalīdiem, kuriem tās pienākas pēc ārstu komisijas atzinuma.

3. Uzņēmumiem, apvienībām un to filiālēm, kopsaimniecībām, valsts saimniecībām, iestādēm un citām organizācijām ne vēlāk kā mēneša laikā pēc automašīnu limitu paziņošanas nodrošināt to sadali un iesniegt attiecīgajām republikānisko pilsētu un rajonu Tautas deputātu padomju izpildkomitejām automašīnu pircēju sarakstus. Izpildkomitejām šos sarakstus sastādīt pēc automašīnu markām un nosūtīt Latvijas republikāniskajai ražošanas apvienībai «Automotoserviss» un Ražošanas un tirdzniecības firmai «LATLADA», kuras pēc šiem sarakstiem realizē automašīnas.

Ja 3 mēnešu laikā pēc automašīnu limitu paziņošanas republikānisko pilsētu un rajonu Tautas deputātu padomju izpildkomitejas nav sadalījušas šos limitus un pircēju sarakstus nav iesniegušas Latvijas republikāniskajai ražošanas apvienībai «Antomotoserviss» un Ražošanas un tirdzniecības firmai «LATLADA», tad abas minētās organizācijas paziņo neiedalīto automašīnu skaitu Tirdzniecības ministrijai vai attiecīgi Latvijas Patērētāju biedrību savienībai. Tās savukārt desmit dienu laikā veic šo automašīnu pārbaudi, un līdz ar to automātiski samazinās attiecīgajām pilsētām un rajoniem iedalīto automašīnu skaits.

4. Uzņēmumi, apvienības un to filiāles, iestādes, kopsaimniecības, valsts saimniecības un citas organizācijas no republikāniskajiem resursiem piešķirtās vieglās automašīnas iedala pārdošanai tikai šo uzņēmumu, iestāžu un organizāciju darbiniekiem.

Lēmumu par automašīnu iedali pieņem uzņēmuma, iestādes un organizācijas administrācija kopīgi ar arodbiedrības organizāciju.

5. Tiesības aizstāt pilsoņiem iedalīto automašīnu modeļus ar citiem modeļiem ir republikānisko pilsētu un rajonu Tautas deputātu padomju izpildkomitejām (piešķirtā limita ietvaros), Tirdzniecības ministrijai un Latvijas Patērētāju biedrību savienībai (rezerves ietvaros), kā arī Latvijas republikāniskajai ražošanas apvienībai «Automotoserviss» un Ražošanas un tirdzniecības firmai «LATLADA» (piegādātājrūpnīcu paziņotā automašīnu sortimenta izmaiņu ietvaros).

Latvijas republikāniskās ražošanas apvienības «Automotoserviss» un Ražošanas un tirdzniecības firmas «LATLADA» vadītājiem ir tiesības pēc republikānisko pilsētu un rajonu Tautas deputātu padomju izpildkomiteju lūgumiem, ja ir pietiekams pamatojums un reāla iespēja, atsevišķos gadījumos paātrināt pilsoņiem iedalīto automašīnu pārdošanu.

6. Atļaut Latvijas republikāniskajai ražošanas apvienībai «Automotoserviss» un Ražošanas un tirdzniecības firmai «LATLADA» pārdot par līgumcenām tās automašīnas, kuras pēc noslēgtajiem tiešajiem līgumiem ar automobiļu ražotāju uzņēmumiem tiek saņemtas papildus automašīnu republikāniskajiem resursiem.

7. Lai noregulētu vieglo automašīnu, autobusu, kravas automobiļu un motociklu ar blakusvāģi komisijas tirdzniecību un tirdzniecību par līgumcenām, Tirdzniecības ministrijai kopīgi ar Latvijas Patērētāju biedrību savienību, Latvijas republikānisko ražošanas apvienību «Automotoserviss», Ražošanas un tirdzniecības firmu «LATLADA» un Iekšlietu ministriju līdz 1991. gada 15. martam izstrādāt un apstiprināt komisijas tirdzniecības un tirdzniecības par līgumcenām noteikumus, saskaņojot tos ar Finansu ministriju.

8. Atzīt par spēku zaudējušiem Latvijas PSR Ministru Padomes 1988. gada 21. decembra lēmumu Nr. 420 «Par automašīnu tirgus fonda sadales kārtības pilnveidošanu» un Latvijas PSR Ministru Padomes 1982. gada 18. augusta lēmumu Nr. 440 «Par papildus pasākumiem, kas veicami, lai uzlabotu tirdzniecību ar vieglajām automašīnām», izņemot 5. punktu Latvijas PSR Ministru Padomes 1988. gada 12. decembra lēmuma Nr. 410 redakcijā.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs l. GODMANIS

Latvijas Republikas valdības lielu ministrs K. LĪCIS

Rīgā 1991. gada 14. februārī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par jaunu automašīnu sadales un pārdošanas kārtību iedzīvotājiem Izdevējs: Ministru Padome Veids: lēmums Numurs: 53Pieņemts: 14.02.1991.Stājas spēkā: 14.02.1991.Zaudē spēku: 10.06.1994.Publicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 17/18, 09.05.1991.; Diena, 35, 21.02.1991.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
65235
14.02.1991
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"