Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 2

Par pagaidnolikumu par Latvijas Republikas valsts materiālajām rezervēm

Lai nodrošinātu Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju veidošanu un saglabāšanu līdz Latvijas Republikas likuma par valsts materiālajām rezervēm pieņemšanai, Latvijas Republikas Ministru padome nolemj:

1. Apstiprināt pievienoto Ārējās tirdzniecības ministrijas izstrādāto Pagaidnolikumu par Latvijas Republikas valsts materiālajām rezervēm.

2. Ministrijām, vietējo pašvaldību institūcijām, organizācijām un uzņēmumiem darbā ar valsts rezervēm un mobilizācijas rezervēm stingri ievērot šī lēmuma 1. punktā minēto pagaidnolikumu un citus šajos jautājumos pieņemtos spēkā esošos normatīvos dokumentus.

3. Noteikt, ka, privatizējot valsts īpašuma un pašvaldību īpašuma objektus (uzņēmumus), netiek privatizētas mobilizācijas jaudas, kā arī valsts rezervju un mobilizācijas rezervju materiālie resursi.

4. Ministrijām un vietējo pašvaldību institūcijām, kuru pārziņā atrodas uzņēmumi un organizācijas, Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju atbildīgie glabātāji, līdz 1993. gada 1. janvārim papildināt savus nolikumus, iekļaujot tajos funkcijas, kas paredzētu šo uzņēmumu un organizāciju darbu ar Latvijas Republikas valsts materiālajām rezervēm.

5. Atzīt par spēku zaudējušu Latvijas Republikas Ministru Padomes 1992. gada 19. februāra lēmuma Nr. 58 «Par papilduzdevumiem Ārējās tirdzniecības ministrijai un Aizsardzības ministrijai» 4. punktu.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMANIS

Latvijas Republikas ārējās tirdzniecības ministrs E. ZAUSĀJEVS

Rīgā 1993. gada 4. janvārī

 

APSTIPRINĀTS
ar Latvijas Republikas Ministru Padomes
1993. gada 4. janvāra lēmumu Nr. 2

PAGAIDNOLIKUMS
par Latvijas Republikas valsts materiālajām rezervēm

1. Vispārīgie noteikumi

1.1. Latvijas Republikas valsts materiālās rezerves veido Latvijas Republikas Valdība kā īpašu valsts materiālo resursu fondu, kas paredzēts ekonomikas stabilitātes nodrošināšanai un mobilizācijas vajadzībām, kā arī avāriju un dabas katastrofu seku likvidēšanai.

Latvijas Republikas valsts materiālās rezerves ir neaizskarami valsts krājumi, un tās ietver:

1.1.1. materiālos resursus valsts ekonomikas stabilitātes nodrošināšanai (valsts rezerves);

1.1.2. materiālos resursus mobilizācijas uzdevumu izpildes nodrošināšanai ārkārtējās situācijās un to izraisīto seku novēršanai (mobilizācijas rezerves).

Ministrijas, valsts institūcijas, uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) un citi atbildīgie Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju glabātāji un piegādātāji (neatkarīgi no to īpašuma veida) ir atbildīgi Latvijas Republikas Valdības priekšā par šo rezervju saglabāšanu.

1.2. Ārējās tirdzniecības ministrija apkopo Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju materiālo resursu nomenklatūras, apjomu un uzkrāšanas termiņu projektus un iesniedz tos Latvijas Republikas Ministru Padomei apstiprināšanai.

Priekšlikumus par Latvijas Republikas valsts materiālajās rezervēs uzkrājamo materiālo resursu nomenklatūru, apjomiem un uzkrāšanas termiņiem Arējās tirdzniecības ministrijai tās noteiktajā kārtībā iesniedz:

1.2.1. par valsts rezervēm - ministrijas, valsts institūcijas un pilsētu un rajonu pašvaldību institūcijas, ievērojot nepieciešamo patēriņa struktūru tautsaimniecībā;

1.2.2. par mobilizācijas rezervēm tautsaimniecības vajadzībām - ministrijas, valsts institūcijas, uzņēmumi un uzņēmējsabiedrības (neatkarīgi no to īpašuma veida), ievērojot Latvijas Republikas Ministru Padomes apstiprinātos uzdevumus mobilizācijas gadījumiem;

par mobilizācijas rezervēm valsts aizsardzības vajadzībām - Aizsardzības ministrija.

1.3. Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju materiālie resursi tiek izvietoti Latvijas Republikas valsts uzņēmuma «Materiālās rezerves» (turpmāk tekstā - «uzņēmums «Materiālās rezerves ») specializētajās bāzēs un pēc vajadzības - arī uzņēmumos un uzņēmējsabiedrībās (atbildīgie glabātāji) to tiešās patērēšanas vietās, ko apstiprina Latvijas Republikas Ministru Padome saskaņā ar priekšlikumiem, kurus izstrādājusi Ārējās tirdzniecības ministrija kopīgi ar attiecīgajām ministrijām, uzņēmumiem un uzņēmējsabiedrībām neatkarīgi no to īpašuma veida.

1.4. Uzņēmums «Materiālās rezerves» kontrolē Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju izveidošanu un saglabāšanu, kā arī aizdoto materiālo resursu savlaicīgu atpakaļatdošanu valsts rezervēs. Vienlaikus Civilās aizsardzības operatīvais centrs attiecīgi kontrolē mobilizācijas rezervēs esošo ar civilo aizsardzību saistīto materiālo resursu saglabāšanu un atjaunināšanu, bet Labklājības ministrija - ar medicīnisko palīdzību saistīto materiālo resursu saglabāšanu un atjaunināšanu.

1.5. Visi darbi, kas saistīti ar rezervju izveidošanu un glabājami, tiek veikti, ievērojot ekonomiskos, komerciālos un valsts noslēpumus.

2. Materiālo resursu piegāde un ievietošana Latvijas Republikas valsts materiālajās rezervēs

2.1. Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju piegādes, ievietošanas un pārvietošanas apjomus nosaka pēc Latvijas Republikas Ministru Padomes apstiprinātajiem uzdevumiem republikas mobilizācijas gatavības nodrošināšanai un uz to pamata izstrādātajiem un Latvijas Republikas Ministru Padomes apstiprinātajiem Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju piegādes, uzkrāšanas, atjaunināšanas un nomaiņas gada plāniem vai pēc atsevišķiem Latvijas Republikas Ministru Padomes rīkojumiem saskaņā ar šī pagaidnolikuma 4.5. punktu.

2.2. Materiālo resursu piegāde Latvijas Republikas valsts materiālajās rezervēs tiek nodrošināta un organizēta, pamatojoties uz Latvijas Republikas Ministru Padomes apstiprināto plānu par dar biem un piegādēm valsts vajadzībām. Šīs piegādes tiek pildītas pirmām kārtām.

Uzņēmums «Materiālās rezerves» slēdz līgumus ar plānā noteiktajiem piegādātājiem un šajos līgumos norāda piegādājamās produkcijas apjomus un saņēmējus (atbildīgos glabātājus).

Valsts rezervēm nepieciešamos materiālos resursus iepērk uzņēmums «Materiālās rezerves», bet mobilizācijas rezervēm nepieciešamos resursus - uzņēmums «Materiālas rezerves» vai uzņēmumi kuri ir šo resursu atbildīgie glabātāji.

2.3. Ja materiāli un preces tiek piegādāti Latvijas Republikas valsts materiālajam rezervēm, piegādātājs transporta un citos dokumentos izdara īpašu atzīmi «Glabāšanai».

3. Latvijas Republikas valsts materiālajās rezervēs ievietojamo materiālo resursu pieņemšana

3.l. Materiālo resursu pieņemšana Latvijas Republikas valsts rezervēs notiek saskaņā ar šo pagaidnolikumu un Arējās tirdzniecības ministrijas apstiprinātajām instrukcijām, obligāti piedaloties transporta uzņēmumu pārstāvim.

Materiālajiem resursiem jābūt sagatavotiem ilgstošai glabāšanai. To kvalitātei jābūt apliecinātai ar attiecīgiem dokumentiem. Instrukcijas par Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju ilgstošu glabāšanu pēc saskaņošanas ar uzņēmumu «Materiālās rezerves» iz strādā un apstiprina attiecīgās ministrijas un uzņēmumi (atbildīgie glabātāji).

4. Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju materiālo resursu uzkrāšana, atjaunināšana, nomaiņa, izņemšana no rezervēm un patapinājums

4.1. Materiālos resursus Latvijas Republikas valsts materiālajās rezervēs uzkrāj un atjaunina:

4.1.1. no resursiem, ko piegādā valsts vajadzībām;

4.1.2. no resursiem, ko valsts rezervēs nodod saskaņā ar atsevišķiem Latvijas Republikas Valdības lēmumiem;

4.1.3. no tiem materiālajiem resursiem, kuri tiek savstarpēji piegādāti pēc līgumu noslēgšanas ar līdzīgām citu valstu materiālo rezervju sistēmām;

4.1.4. no uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību iekšējiem resursiem;

4.1.5. no komerciālajā darbībā iegūtajiem līdzekļiem.

4.2. Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju materiālo resursu zudumi, kas radušies to glabāšanas procesā dabisko zudumu normu robežās, tiek norakstīti noteiktā kārtībā, bet iztrūkums, kas pārsniedz šīs normas, nekavējoties jāsedz no saviem resursiem paglabāšanu atbildīgajam uzņēmumam.

4.3. Latvijas Republikas Ministru Padome pēc Ārējās tirdzniecības ministrijas priekšlikuma, kurš saskaņots ar Civilās aizsardzības centru un Finansu ministriju, noraksta ar Civilo aizsardzību saistītos materiālos resursus, kuru glabāšanas termiņš ir beidzies un kurus nav iespējams realizēt citiem lietotājiem. Attiecīgās summas tiek segtas no valsts budžeta līdzekļiem.

4.4. Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju materiālos resursus no valsts rezervēm un mobilizācijas rezervēm var izņemt ar Latvijas Republikas Ministru Padomes rīkojumu.

Priekšlikumus šajos jautājumos atbilstoši ieinteresēto organizāciju iesniegumiem, kas saskaņoti ar Aizsardzības ministriju un uz ņēmumu «Materiālās rezerves», Arējās tirdzniecības ministrija iesniedz Latvijas Republikas Ministru Padomei.

Labklājības ministrijai un Lauksaimniecības ministrijai ir tiesības attiecīgi atļaut šo ministriju sistēmā esošajiem uzņēmumiem un organizācijām izņemt no mobilizācijas rezervēm un iznīcināt bakteriālos preparātus, staru slimības profilakses un ārstēšanas līdzekļus, antidotus sakarā ar noteiktā derīguma termiņa izbeigšanos un ar indīgajām vielām saindētos ārstēšanas līdzekļus, ko nevar izmantot kārtējām vajadzībām. Bankas aizdevumu šai gadījumā sedz no valsts budžeta līdzekļiem. Pavēles un rīkojumus par šo materiālo resursu izņemšanu no Latvijas Republikas valsts materiālajām rezervēm Labklājības ministrija un Lauksaimniecības ministrija nosūta uzņēmumam «Materiālās rezerves».

4.5. Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju materiālos resursus atjaunina un nomaina saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru Padomes apstiprinātajiem šo resursu atjaunināšanas un nomaiņas gada plāniem. Arējās tirdzniecības ministrija apkopo šo plānu projektus un iesniedz tos Latvijas Republikas Ministru Padomei, pamatojoties uz Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju atbildīgo glabātāju priekšlikumiem, kuri saskaņoti ar uzņēmumu. Materiālās rezerves».

Labklājības ministrijai ir tiesības atļaut tās sistēmā esošajām iestādēm un uzņēmumiem nomainīšanas un atjaunināšanas nolūkā ar laika atstarpi, ne lielāku par sešiem mēnešiem, izņemot no mobilizācijas rezervēm medicīniskos, sanitāri saimnieciskos un sanitāri tehniskos materiālos resursus, iepriekš par tiem samaksājot uzņēmumam «Materiālās rezerves».

Turklāt izņemto materiālo resursu daudzums nedrīkst pārsniegt 50% no visa mobilizācijas rezervēs esošā šo resursu apjoma.

4.6. Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju materiālos resursus var patapināt:

4.6.1. no valsts rezervēm - tikai sevišķos gadījumos (avārijas, dabas katastrofas vai citi neparedzēti ārkārtēji apstākļi) saskaņā ar attiecīgu Latvijas Republikas Ministru Padomes lēmumu vai rīkojumu. Ar Ārējās tirdzniecības ministriju saskaņoto lēmumu vai rīko jumu projektus attiecīgās ministrijas, valsts institūcijas un pilsētu un rajonu pašvaldību institūcijas (materiālo resursu saņēmējs) iesniedz Latvijas Republikas Ministru Padomei;

4.6.2. no mobilizācijas rezervēm - uz laiku līdz trim ne vairāk kā 30% no materiālo resursu daudzuma (katrā pozīcijā) pēc Latvijas Republikas Ministru Padomes rīkojuma.

Ārējās tirdzniecības ministrija iesniedz Latvijas Republikas Ministru Padomei priekšlikumus, slēdzienus un rīkojumu projektus šajos jautājumos, pamatojoties uz saņēmēju iesniegumiem kas saskaņoti ar Aizsardzības ministriju un uzņēmumu «Materiālās rezerves»;

4.6.3. atsevišķos ārkārtējo situāciju gadījumos, kas saistīti ar iedzīvotāju aizsardzību, materiālie resursi no mobilizācijas rezervēm var tikt izdoti nekavējoties, pamatojoties uz Latvijas Republikas pastāvīgās Ārkārtējās komisijas lēmumu;

4.6.4. par materiālo resursu aizņemšanos to saņēmējs pārskaita uzņēmuma «Materiālās rezerves» kontā to vērtības summu, kas pilnībā sedz rezervju atjaunošanas izmaksas, un instrukcijā par rezervju finansēšanas kārtību noteiktos procentus;

4.6.5. materiālos resursus no Latvijas Republikas valsts materiālajām rezervēm izdod pēc iepriekšējas samaksas, ja Latvijas Republikas Ministru Padomes rīkojumā nav noteikta citāda kārtība.

Izņemot atsevišķus šī pagaidnolikuma 4.6.3. apakšpunktā noteiktos ārkārtējo situāciju gadījumus, pamats materiālo resursu izdošanai vai izņemšanai no Latvijas Republikas valsts materiālās rezerves ir orderis, ko saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru Padomes lēmumu vai rīkojumu izsniedzis uzņēmums «Materiālās rezerves».

5. Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju finansēšana un norēķinu kārtība darbā ar tām

5.1. Par materiālajiem resursiem, kas tiek uzkrāti Latvijas Republikas valsts materiālajās rezervēs, maksā uzņēmums «Materiālās rezerves» no šiem mērķiem paredzētajiem valsts budžeta līdzekļiem, realizēto materiālo resursu ieņēmumiem un piedzītajam soda naudām.

5.2. Valsts rezervju un mobilizācijas rezervju finansēšana notiek saskaņā ar spēkā esošajām instrukcijām un Latvijas Republikas Ministru Padomes 1992. gada 25. jūnija rīkojumu Nr. 225-r.

Instrukciju par valsts rezervju finansēšanas kārtību un iegūto līdzekļu sadali izstrādā uzņēmums «Materiālās rezerves» pēc saskaņošanas ar Latvijas Banku un Ārējās tirdzniecības ministriju un apstiprina Finansu ministrija.

6. Atbildība par operācijām ar Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju materiālajiem resursiem

6.1. Ja netiek izpildītas šajā pagaidnolikuma noteiktās prasības vai tiek pārkāpta kārtība darbā ar Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju materiālajiem resursiem, uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kuri ir materiālo resursu piegādātāji vai atbildīgie glabātāji, tiek saukti pie mantiskās atbildības, un viņiem tiek piemērotas šādas sankcijas:

6.1.l. par Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju patvaļīgu izlietošanu, kā arī par fiktīvu ievietošanu rezervē, noformējot bezpreču pavadzīmes, uzņēmums «Materiālās rezerves» piedzen no atbildīgajiem glabātājiem soda naudu 100% apmērā no materiālo vērtību kopsummas. Par konstatēto pārkāpumu nenovēršanu uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) maksā kavējuma naudu par katru nokavēto dienu 0,5% apmērā no patvaļīgi izlietoto vai fiktīvi noformēto materiālo resursu vērtības, bet, ja pārkāpums netiek novērsts mēneša laikā pēc tā konstatēšanas, - kavējuma naudu par katru turpmāko nokavēto dienu 1% apmērā;

6.1.2. par aizdoto materiālo resursu savlaicīgu neatdošanu saņēmējuzņēmums maksā uzņēmumam «Materiālās rezerves» kavējuma naudu 0,5% apmērā no to vērtības par katru nokavēto dienu pirmā mēneša laikā un l% apmērā, sākot ar otro mēnesi līdz aizņemto materiālo resursu pilnīgai atjaunošanai rezervēs;

6.1.3. par materiālo resursu nepiegādāšanu Latvijas Republikas valsts materiālajās rezervēs, to atjaunināšanas nokavēšanu un glabāšanas noteikumu pārkāpumiem, kuru rezultātā pasliktinājusies materiālo resursu kvalitāte, uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) maksā uzņēmumam «Materiālās rezerves» soda naudu 10% apmērā no to materiālo vērtību kopsummas, attiecībā uz kurām pieļauti pārkāpumi. Soda naudas samaksa neatbrīvo uzņēmumus no pienākuma mēneša laikā novērst pārkāpumus.

6.2. Strīdus par zaudējumu atlīdzināšanu izskata tiesa vai šķīrējtiesa.

7. Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju materiālo resursu uzskaite un pārskati par tām

7.1. Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju uzskaiti organizē un kārto par to glabāšanu atbildīgie uzņēmumi atbilstoši instrukcijām par materiālo resursu ilgstošu glabāšanu. Nav pieļaujama Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju materiālo resursu uzskaites datu ietveršana atbildīgā glabātāja pamatdarbības uzskaitē.

7.2. Par glabāšanu atbildīgie uzņēmumi katru gadu izdara Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju inventarizāciju pēc to stāvokļa uz 1. jūniju.

Līdz katra gada 1. jūlijam visus inventarizācijas materiālus iesniedz uzņēmumam «Materiālās rezerves» un Civilās aizsardzības operatīvajam centram (tikai par mobilizācijas rezervēs esošajiem ar civilo aizsardzību saistītajiem materiālajiem resursiem)

7.3. Par glabāšanu atbildīgie uzņēmumi un organizācijas un citi atbildīgie glabātāji ne vēlāk par katra gada 10. janvāri iesniedz attiecīgi uzņēmumam «Materiālās rezerves», ministrijām, valsts institūcijām un pilsētu un rajonu pašvaldību institūcijām, kuru pārziņā tie atrodas, pārskatus par Latvijas Republikas valsts materiālo resursu daudzumu un kvalitāti pēc stāvokļa uz 1. janvāri un Civilās aizsardzības operatīvajam centram (tikai par mobilizācijas rezervēs esošajiem ar civilo aizsardzību saistītajiem materiālajiem resursiem).

Uzņēmums «Materiālās rezerves» ne vēlāk par katra gada 10. februāri iesniedz Ārējās tirdzniecības ministrijai kopsavilkuma pārskatu par Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju daudzumu un kvalitāti.

Ārējās tirdzniecības ministrija ne vēlāk par katra gada 10. martu iesniedz Latvijas Republikas Ministru Padomei ziņojumu par Latvijas Republikas valsts materiālo rezervju stāvokli.

7.4. Pārskata par Latvijas Republikas valsts materiālajām rezervēm apjomu un veidu apstiprina Arējās tirdzniecības ministriju pēc saskaņošanas ar Valsts statistikas komiteju.

Latvijas Republikas ārējās tirdzniecības ministrs E. ZAUSĀJEVS

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pagaidnolikumu par Latvijas Republikas valsts materiālajām rezervēm Izdevējs: Augstākā Padome Veids: lēmums Numurs: 2Pieņemts: 04.01.1993.Stājas spēkā: 13.02.1993.Zaudē spēku: 10.06.1994.Publicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 10/11, 18.03.1993.; Diena, 29, 12.02.1993.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
63333
13.02.1993
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"