Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Satiksmes ministrijas noteikumi Nr.15

Rīgā 2002.gada 28.martā

Drošības konsultantu (padomnieku) bīstamo kravu pārvadājumu jomā kvalifikācijas noteikumi

Izdoti saskaņā ar 2001.gada 27.decembra

Ministru kabineta noteikumu Nr.546 "Noteikumi

par drošības konsultantu (padomnieku) norīkošanu,

profesionālo kvalifikāciju un darbību bīstamo kravu

pārvadājumu jomā" 17., 18., 21., 23. un 34.punktu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka drošības konsultantu (padomnieku) bīstamo kravu pārvadājumu jomā (turpmāk - drošības padomnieks) kvalifikācijas iegūšanas, eksāmena organizācijas un norises, eksāmena rezultātu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību, kā arī kārtību, kādā tiek izsniegts un atjaunots drošības padomnieka profesionālās kvalifikācijas sertifikāts (turpmāk - sertifikāts), kā arī pagarināts tā derīguma termiņš.

2. Bīstamo kravu pārvadājumu padomnieku kvalifikācijas iegūšanas administrēšanu autopārvadājumu jomā veic BOV SIA "Autotransporta direkcija", dzelzceļa pārvadājumu jomā - Dzelzceļa tehniskā inspekcija.

 

II. Sertifikāts

3. Sertifikātu, pamatojoties uz eksaminācijas komisijas protokolu, izsniedz Satiksmes ministrija kā apliecinājumu personas tiesībām veikt drošības padomnieka pienākumus atbilstoši tajā norādītajam transporta veidam un norādītajām bīstamo kravu klasēm vai produktiem.

4. Tiek izmantoti divu veidu sertifikāti:

4.1. bīstamo kravu pārvadājumu drošības padomnieka profesionālās kvalifikācijas sertifikāts;

4.2. bīstamo kravu pārvadājumu drošības padomnieka profesionālās kvalifikācijas ar konkrētu tiesību apjomu sertifikāts.

5. 4.1.apakšpunktā minētajam sertifikātam ir DIN A4 formāts un tas atbilst 1.pielikumā pievienotajam formas paraugam. Šo sertifikātu izsniedz personai, kuras profesionālā kvalifikācija atbilst 12.6.apakšpunktā norādītajām prasībām.

6. 4.2. apakšpunktā minētajam sertifikātam ir DIN A4 formāts un tas atbilst 2.pielikumā pievienotajam formas paraugam. Šo sertifikātu izsniedz 12.1., 12.2., 12.3., 12.4., 12.5. un 13.apakšpunktā minētajos gadījumos, pie attiecīgā pārvadājuma veida norādot, darbam ar kādu klašu bīstamām kravām vai produktiem sertifikāts derīgs.

7. Satiksmes ministrijas vārdā sertifikātu paraksta Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieks.

8. Ierakstus sertifikātā izdara ar datordrukas iekārtu (izņemot parakstus) latviešu valodā.

9. Sertifikāta derīguma termiņš ir pieci gadi. Sertifikāta dublikāta derīguma termiņš ir atbilstošs iepriekš izsniegtā sertifikāta derīguma termiņam.

10. Sertifikātu saņemot, uzrāda personu apliecinošu dokumentu. Saņemt noformēto sertifikātu var tikai tā īpašnieks.

 

 

III. Drošības padomnieka kvalifikācijas iegūšana

11. Drošības padomnieka kvalifikāciju var iegūt Latvijas Republikas pilsonis, Latvijas Republikas pastāvīgais iedzīvotājs vai persona, kas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir saņēmusi atļauju uzturēties Latvijā ilgāk par trīs mēnešiem.

12. Drošības padomnieka kvalifikācijas iegūšanai persona pabeidz attiecīgu apmācības kursu atbilstoši izvēlētajam transporta veidam (kursu programmas norādītas 3.pielikumā) un noteiktā kārtībā sekmīgi nokārto eksāmenu, lai iegūtu:

12.1. tiesības darbam ar 1.klases bīstamajām kravām - eksāmenu kārto par pamatapmācības vispārējo daļu un speciālo daļu par 1.klasi;

12.2. tiesības darbam ar 2.klases bīstamajām kravām - eksāmenu kārto par pamatapmācības vispārējo daļu un speciālo daļu par 2.klasi;

12.3. tiesības darbam ar 7.klases bīstamajām kravām - eksāmenu kārto par pamatapmācības vispārējo daļu un speciālo daļu par 7.klasi;

12.4. tiesības darbam ar 3., 4.1., 4.2., 4.3., 5.1., 5.2., 6.1., 6.2.,8. un 9.klases bīstamajām kravām -- eksāmenu kārto par pamatapmācības vispārējo daļu un speciālo daļu par 3., 4.1., 4.2., 4.3., 5.1., 5.2., 6.1., 6.2., 8. un 9. klasi;

12.5. tiesības darbam ar minerāleļļu produktiem - dīzeļdegvielu (UN1202), benzīnu (UN1203) un petroleju (UN1223) - eksāmenu kārto par pamatapmācības vispārējo daļu un speciālo daļu par minerāleļļu produktiem - dīzeļdegvielu (UN1202), benzīnu (UN1203) un petroleju (UN1223);

12.6. tiesības darbam ar visām bīstamajām kravām - eksāmenu kārto par pamatapmācības vispārējo un visām 12.1., 12.2., 12.3., 12.4., 12.5.apakšpunktā minētajām speciālajām daļām.

13. Persona var iegūt drošības padomnieka kvalifikāciju darbam ar vairākām 12.1., 12.2., 12.3., 12.4., 12.5. apakšpunktā minētajām bīstamo kravu klasēm vai produktiem, beidzot attiecīgus apmācību kursus un sekmīgi nokārtojot eksāmenu par attiecīgi visām izvēlētajām daļām.

14. Ja personai ir kvalifikācija par tiesībām darbam ar bīstamu kravu atsevišķām klasēm vai produktiem, tad, lai iegūtu kvalifikāciju darbam vēl ar kādu no 12.1., 12.2., 12.3., 12.4., 12.5. apakšpunktā minētajām bīstamo kravu klasēm vai produktiem, tā beidz pamatapmācības speciālo daļu par izvēlēto klasi (klasēm) vai produktiem un attiecīgi sekmīgi nokārto eksāmenu tikai par šo klasi (klasēm) vai produktiem. Šajā gadījumā sertifikāta derīguma termiņš atbilst iepriekš izsniegtā sertifikāta derīguma termiņam.

15. Persona, kas ieguvusi kvalifikāciju attiecīgi autotransportā vai dzelzceļa transportā, var iegūt kvalifikāciju par otru transporta veidu, ja pabeidz attiecīgā transporta veida pamatapmācības attiecīgās speciālās daļas kursu un sekmīgi nokārto atbilstošu eksāmenu.

16. Drošības padomnieka kvalifikācijas eksāmena kārtošanai persona eksaminācijas komisijā iesniedz šādus dokumentus:

16.1. personu apliecinošā dokumenta to lappušu kopijas, kurās ir norādīts personas vārds, uzvārds, fotogrāfija, personas kods, personas paraksts (uzrāda oriģinālu un iesniedz kopiju);

16.2. dokumentu, kas apliecina personas tiesības uzturēties Latvijas Republikā, ja tāds ir (uzrāda oriģinālu un iesniedz kopiju);

16.3. sertifikātu, ja tāds iegūts iepriekš. Ja sertifikātā un personu apliecinošā dokumentā ir uzrādīts atšķirīgs vārds vai uzvārds, iesniedz šīs izmaiņas apliecinošu dokumentu (uzrāda oriģinālu un iesniedz kopiju);

16.4. apliecību par attiecīgu pamatapmācības kursu beigšanu (4.pielikums);

16.5. kvīti par normatīvajos aktos noteiktajiem maksājumiem.

17. Gadījumos, kas nav minēti šajos noteikumos, kā arī izņēmuma gadījumos jautājumu par kvalifikācijas iegūšanu izlemj Satiksmes ministrija.

 

 

IV. Sertifikāta derīguma termiņa pagarināšana

18. Sertifikāta derīguma termiņu pagarina, izsniedzot personai citu sertifikātu ar jaunu derīguma termiņu. Izsniegtajā sertifikātā norāda iepriekš iegūtā sertifikāta numuru un izdošanas datumu.

19. Sertifikāta derīguma termiņu pagarina, ja līdz iepriekš izsniegtā sertifikāta derīguma termiņa beigām ir mazāk nekā viens gads.

20. Sertifikāta termiņu pagarina, ja persona pabeidz atbilstošu papildapmācību kursu un sekmīgi nokārto attiecīgu eksāmenu. Papildapmācību kursa programma atbilst 3.pielikumā norādītajai pamatapmācības kursa programmai, bet šajā kursā tiek sniegtas zināšanas par notikušajām izmaiņām starptautiskajos līgumos un normatīvajos aktos.

21. Ja ir beidzies sertifikāta derīguma termiņš, persona iegūst kvalifikāciju šo noteikumu III nodaļā norādītajā kārtībā.

22. Lai pagarinātu sertifikāta derīguma termiņu, persona iesniedz eksaminācijas komisijā šādus dokumentus:

22.1. personu apliecinošā dokumenta kopiju (uzrāda oriģinālu un iesniedz kopiju);

22.2. esošo sertifikātu. Ja sertifikātā un personu apliecinošā dokumentā ir uzrādīts atšķirīgs vārds vai uzvārds, iesniedz šīs izmaiņas apliecinošu dokumentu (uzrāda oriģinālu un iesniedz kopiju);

22.3. apliecību par attiecīgu papildapmācības kursu beigšanu (4.pielikums);

22.4. kvīti par normatīvajos aktos noteiktajiem maksājumiem.

23. Gadījumos, kas nav minēti šajos noteikumos (ārvalstīs izsniegta drošības padomnieka sertifikāta derīguma termiņa pagarināšana), jautājumu par sertifikāta derīguma termiņa pagarināšanu izšķir eksaminācijas komisijas priekšsēdētājs.

 

 

V. Sertifikāta atjaunošana

24. Eksaminācijas komisija izskata pieteikumus par nozaudēta, nozagta, kā arī mehāniski vai citādā veidā bojāta sertifikāta atjaunošanu.

25. Sertifikātu atjauno bez eksāmenu kārtošanas, izsniedzot sertifikāta dublikātu, kurā norāda iepriekš izsniegtā sertifikāta numuru un izsniegšanas datumu.

26. Lai atjaunotu sertifikātu, persona iesniedz eksaminācijas komisijā šādus dokumentus:

26.1. pieteikumu par sertifikāta nozaudēšanu, nozagšanu vai sabojāšanu;

26.2. policijas izsniegtu izziņu par lietas ierosināšanu vai atteikšanos to ierosināt (sertifikāta nozagšanas gadījumā);

26.3. izziņu par publikāciju izdevumā "Latvijas Vēstnesis", kurā sertifikāts izsludināts par nederīgu (sertifikāta nozagšanas vai nozaudēšanas gadījumos);

26.4. bojāto sertifikātu (ja tāds ir);

26.5. personu apliecinošā dokumenta kopiju (uzrāda oriģinālu un iesniedz kopiju);

26.6. kvīti par normatīvajos aktos noteiktajiem maksājumiem.

 

 

VI. Eksaminācijas komisijas izveidošana un darbība

27. Satiksmes ministrs ar rīkojumu nosaka to personu sarakstu, kuras kā eksperti attiecīgajā jomā var tikt iekļautas eksaminācijas komisijas sastāvā.

28. Par pastāvīgo eksaminācijas komisijas priekšsēdētāju tiek norīkots Satiksmes ministrijas Stratēģiskās plānošanas departamenta Ekoloģijas nodaļas vadītājs.

29. Eksaminācijas komisija ir tiesīga eksaminēt pretendentus un pieņemt lēmumus, ja komisijā piedalās eksāmenu komisijas priekšsēdētājs un vismaz divi no 27.punktā minētajiem ekspertiem.

30. Eksaminācijas komisijas sastāvu katrai komisijas sēdei apstiprina eksaminācijas komisijas priekšsēdētājs.

31. Starp eksaminācijas komisijas sēdēm lēmumus pieņem eksaminācijas komisijas priekšsēdētājs.

32. Eksaminācijas komisija izskata Satiksmes ministrijai iesniegto mācību iestāžu informāciju par 3.pielikumā minēto mācību programmu pasniedzēju atbilstību (izglītības dokumenti, sertifikāti, praktiskā pieredze, izmantojamie mācību uzskates līdzekļi, izdales materiāli) pasniegt attiecīgās mācību programmas tēmas un nosūta Satiksmes ministrijas slēdzienu ar akceptu mācību iestādei un pasniedzējiem nodarboties ar drošības padomnieku apmācību vai argumentētu atteikumu dot šādu akceptu.

33. Eksaminācijas komisija uzrauga mācību procesa norisi mācību iestādēs un, atklājot to darbībā neatbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, pieņem lēmumu par pieļauto pārkāpumu novēršanas termiņiem vai apmācību pārtraukšanu.

 

 

VII. Eksāmenu pieņemšanas kārtība

34. Eksaminācijas komisijas priekšsēdētājs, saņemot mācību iestāžu pieteikumus eksaminēt apmācītās personas drošības padomnieka profesionālās kvalifikācijas sertifikāta iegūšanai, paziņo mācību iestādei eksaminācijas datumu, laiku un vietu.

35. Eksāmenu kārto rakstiski, atbildot uz eksāmena biļešu jautājumiem, kas ir latviešu, angļu vai krievu valodā.

36. Eksāmens sastāv no 2 daļām:

36.1. testa jautājumi ar atbilžu variantiem (turpmāk - tests);

36.2. situāciju analīzes uzdevums (praktisks piemērs).

37. Tests sastāv no 40 jautājumiem, un katram jautājumam ir doti vairāki iespējamie atbilžu varianti, no kuriem tikai viens ir pareizs. Pretendents izvēlas pareizo atbilžu variantu, atzīmējot to ar "x".

38. Situāciju analīzes uzdevums sastāv no konkrēta gadījuma apraksta, kam seko attiecīgi jautājumi. Eksāmena kārtotājs sniedz atbildi uz uzdotajiem jautājumiem. Katram jautājumam ir norādīts maksimālais punktu skaits, ko var iegūt, atbildot uz jautājumu. Situāciju analīzes uzdevuma maksimālais punktu skaits ir 100.

39. Testa un situācijas analīzes uzdevuma saturu izvēlas atbilstoši pretendenta apgūtajam transporta veidam un bīstamo kravu klasēm vai produktiem.

40. Eksāmena jautājumus sagatavo un pakāpeniski apkopo Satiksmes ministrijas Stratēģiskās plānošanas departamenta Ekoloģijas nodaļa. Pretendentam pirms eksāmena netiek izpausts, kādi jautājumi eksāmenā tiks izvēlēti.

41. Tests ilgst 150 minūtes no jautājumu izdalīšanas brīža, situāciju analīzes uzdevums ilgst 120 minūtes no jautājumu izdalīšanas brīža, un pārtraukums starp šīm daļām ir vismaz 60 minūtes.

42. Eksāmenu katrs pretendents kārto patstāvīgi bez citu personu un palīgmateriālu (izņemot noteiktu starptautisko līgumu un Latvijas normatīvo aktu oficiālo tekstu) palīdzības. Eksāmenā nedrīkst izmantot mobilos telefonus, līdzi paņemtus datorus, modemus un citas elektroniskās iekārtas.

43. Pirms eksāmena pretendents eksaminācijas komisijai uzrāda personu apliecinošu dokumentu.

44. Eksaminācijas komisija pārliecinās par pretendenta atbilstību personu apliecinošā dokumentā norādītajai personai, izsniedz biļetes komplektu, paskaidro eksāmena norises kārtību un nepieciešamības gadījumā atbild uz pretendentu jautājumiem. Pēc tam komisijas priekšsēdētājs dod atļauju sākt darbu un vienlaikus uzsāk kontrollaika atskaiti.

45. Eksāmena laikā pretendenti nedrīkst atstāt eksāmenu telpu bez pavadoņa, izņemot gadījumu, ja pretendents nolemj pārtraukt kārtot eksāmenu. Eksāmena laikā pretendenti nedrīkst sarunāties savā starpā. Jautājumus drīkst uzdot tikai eksaminācijas komisijas locekļiem.

46. Ja eksaminējamais atstāj eksāmena norises telpu bez atļaujas un eksaminācijas komisijas locekļa pavadības, tad uzskata, ka viņš ir pārtraucis kārtot eksāmenu.

47. Pretendentu, kas traucē eksāmena norisi vai pārkāpj noteikumus, pēc atkārtota aizrādījuma izraida no eksāmena norises telpas.

48. Neskaidrību precizēšanai pretendents var uzdot jautājumus eksaminācijas komisijai. Neskaidrību precizēšanai aizliegts izmantot eksāmena pēdējās 30 minūtes.

49. Visus materiālus pēc eksāmena nodod eksaminācijas komisijai. Pretendents konkrēti norāda, kurus materiālus viņš nodod vērtēšanai, apliecinot tos ar savu vārdu, uzvārdu, dzimšanas datumu un parakstu. Materiālu daļas, kuras pretendents nevēlas nodot vērtēšanai, eksaminācijas komisija pretendenta klātbūtnē iznīcina.

50. Sertifikātu iegūst pretendents, kurš sekmīgi nokārto abas eksāmena daļas.

51. Testu uzskata par sekmīgi nokārtotu, ja pretendents pareizi atbild vismaz uz 32 testa jautājumiem (iegūst vismaz 32 punktus).

52. Lai sekmīgi nokārtotu situāciju analīzes uzdevumu, pretendentam nepieciešams iegūt vismaz 70 punktus.

53. Testa rezultāti ir pieejami pretendentam ne vēlāk kā vienu stundu pēc eksāmena beigām, situāciju analīzes uzdevuma rezultāti - ne vēlāk kā desmit darba dienu laikā pēc eksāmena kārtošanas.

54. Gadījumos, ja kāda no eksāmena daļām nav nokārtota, pēc pretendenta vai mācību iestādes pilnvarotā pārstāvja lūguma eksaminācijas komisijas priekšsēdētājs norīko kādu no eksāmena komisijas locekļiem izskaidrot - kādos jautājumos un kāpēc atbildes ir nepareizas.

55. Gadījumos, ja pretendents ir nokārtojis tikai vienu eksāmena daļu, kārtojot atkārtotu eksāmenu 6 mēnešus no eksāmena daļas nokārtošanas brīža, nokārtotā daļa nav atkārtoti jākārto.

56. Atkārtots eksāmens ir pieļaujams ne ātrāk kā pēc desmit darba dienām.

 

 

VIII. Eksāmena protokols

57. Eksaminācijas komisija par katra eksāmena rezultātiem sastāda protokolu (5.pielikums), kurā norāda par kādu transporta veidu un kravu klasēm vai produktiem eksāmens kārtots, katra eksāmena kārtotāja vārdu, uzvārdu, personas kodu, eksāmena testa daļā iegūto punktu skaitu, situāciju analīzes daļā iegūto punktu skaitu, vērtējumu par katru eksāmena daļu un lēmumu par attiecīga sertifikāta piešķiršanu, kā arī eksaminācijas komisijas lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas vietu un termiņus.

58. Protokolu paraksta eksaminācijas komisijas priekšsēdētājs un komisijas locekļi, kurus eksaminācijas komisijas priekšsēdētājs bija nozīmējis uz konkrētu eksāmenu.

 

 

IX. Eksāmena rezultātu apstrīdēšana un pārsūdzēšana

59. Ja pretendents nepiekrīt eksāmena komisijas vērtējumam, viņam ir tiesības trīs darba dienu laikā pēc eksāmena rezultātu paziņošanas griezties ar motivētu iesniegumu Satiksmes ministrijā.

60. Iesnieguma saņemšanas gadījumā eksaminācijas komisijas priekšsēdētājs pretendenta materiālus iesniedz vērtēšanai trim ekspertiem, kas saskaņā ar 27.punktu minēti Satiksmes ministra apstiprinātajā sarakstā un nebija piedalījušies konkrētā eksāmena komisijas darbā. Eksperti piecu darba dienu laikā sniedz vērtējumu par eksaminācijas komisijas lēmumu.

61. Lēmumu par eksāmena rezultātu pieņem komisijas priekšsēdētājs, izskatot eksaminācijas komisijas un ekspertu sniegto vērtējumu. Šo lēmumu var pārsūdzēt tiesā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un termiņos.

 

 

X. Atbildība

62. Eksaminācijas komisijas priekšsēdētājs par savu darbu eksaminācijas komisijā ir atbildīgs Satiksmes ministrijas valsts sekretāram.

63. Par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu, viltotu dokumentu iesniegšanu un šo noteikumu prasību apzinātu neievērošanu, persona ir atbildīga Latvijas Republikas likumdošanas noteiktajā kārtībā.

 

 

XI. Noslēguma jautājums

64. Noteikumi stājas spēkā 2002.gada 2.aprīlī.

Satiksmes ministrs A.Gorbunovs

 

 

1.pielikums

115 COPY.GIF (96085 bytes)

Stratēģiskās plānošanas departamenta direktors A.Konošēvičs

2.pielikums

215 COPY.GIF (110092 bytes)

Stratēģiskās plānošanas departamenta direktors A.Konošēvičs

3.pielikums

Pamatapmācības kursu programma

I. Pamatapmācības vispārējās daļas kursu programma

1. Vispārējie profilakses un drošības pasākumi:

1.1. ar bīstamām kravām saistīto negadījumu sekas;

1.2. galvenie negadījumu cēloņi.

2. Bīstamo kravu pārvadājumus reglamentējošo normatīvo aktu sistēma:

2.1. Apvienoto Nāciju Organizācijas rekomendācijas ("Oranžā grāmata");

2.2. Eiropas valstu nolīgums par bīstamo kravu starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu (ADR);

2.3. Eiropas valstu nolīgums par bīstamo kravu starptautiskajiem pārvadājumiem pa dzelzceļu (RID);

2.4. Latvijas Republikas tiesību akti, kas reglamentē bīstamo kravu pārvadājumus.

3. Bīstamo kravu pārvadāšanas vispārīgie noteikumi attiecīgajam transporta veidam:

3.1. bīstamo kravu klasifikācija:

3.1.1. bīstamo kravu klases un to klasifikācijas principi;

3.1.2. pārvadājamo bīstamo vielu un priekšmetu fizikālās, ķīmiskās un toksikoloģiskās īpašības;

3.1.3. pārvadājamo bīstamo vielu un priekšmetu pamatīpašības;

3.1.4. vielu apraksta struktūra;

3.1.5. šķīdumu un maisījumu klasifikācijas procedūras.

3.2. Vispārīgās prasības iesaiņojumiem:

3.2.1. iesaiņojumu veidi, kodu sistēma un marķēšana;

3.2.2. prasības iesaiņojumam un priekšraksti iesaiņojuma pārbaudēm;

3.2.3. iesaiņojuma stāvoklis un periodiskās pārbaudes.

3.2.4. jauktās iesaiņošanas noteikumi.

3.3. Vispārīgās prasības cisternām un cisternkonteineriem:

3.3.1. cisternu un cisternkonteineru tipi, kodu sistēma un marķējums;

3.3.2. cisternu un cisternkonteineru konstrukcija un aprīkojuma elementi;

3.3.3. cisternu un cisternkonteineru periodiskās pārbaudes;

3.3.4. cisternu un cisternkonteineru darbība un apkalpošana.

3.4. Kravu pārvadāšanas veidi un ierobežojumi nosūtīšanai:

3.4.1. pilnā krava;

3.4.2. iesaiņojumu pārvadāšana;

3.4.3. vaļējas kravas pārvadājumi (cietas vielas pārvadāšana bez iesaiņojuma);

3.4.4. pārvadājumi liela apjoma beramo kravu konteineros;

3.4.5. pārvadājumi piestiprinātās un noņemamās cisternās;

3.4.6. konteinerpārvadājumi.

3.5. Bīstamības marķēšana, bīstamības un pazīšanas zīmes:

3.5.1. bīstamības zīmju veidi, to nozīme un pielietojums;

3.5.2. pazīšanas zīmju veidi, to nozīme un pielietojums;

3.5.3. informācija uz pazīšanas zīmēm;

3.5.4. transportlīdzekļu, kas pārvadā bīstamas kravas iesaiņojumos, apzīmēšana;

3.5.5. transportlīdzekļu, kas pārvadā bīstamas kravas cisternās vai cisternkonteineros, apzīmēšana;

3.5.6. transportlīdzekļu, kas pārvadā bīstamas kravas vaļējā veidā, apzīmēšana.

3.6. Nepieciešamā dokumentācija transportlīdzeklī, pārvadājot bīstamas kravas:

3.6.1. kravas pavadzīme, pavadzīmē ietveramā informācija;

3.6.2. rakstiskās instrukcijas, rakstiskajās instrukcijās ietveramā informācija;

3.6.3. transportlīdzekļa atbilstības sertifikāts:

3.6.3.1. gadījumi, kad sertifikāts ir nepieciešams;

3.6.3.2. prasības transportlīdzekļu konstrukcijai.

3.6.4. transportlīdzekļa vadītāja apliecība, prasības tās iegūšanai;

3.6.5. dokumentu kopijas, kas atļauj kādu prasību vai ierobežojumu atcelšanu vai atkāpes no šīm prasībām konkrētajā pārvadājumā.

3.7. Prasības bīstamo kravu iekraušanas un izkraušanas procesiem.

3.7.1. aizliegumi un piesardzības pasākumi attiecībā uz dažādu bīstamo kravu jaukto iekraušanu.

3.7.2. pārvadājamo kravu daudzuma ierobežojumi;

3.7.3. tīrīšana pirms iekraušanas un pēc izkraušanas;

3.7.4. prasības iesaiņojumu iekraušanai un nostiprināšanai;

3.7.5. prasības cisternu un cisternkonteineru piepildīšanai un iztukšošanai (piepildījuma rādītāji);

3.7.6. prasības bīstamu kravu vaļējā veidā iekraušanai un izkraušanai;

3.8. Gadījumi, kas atļauj bīstamu kravu pārvadāšanas noteikumu neievērošanu vai daļēju ievērošanu:

3.8.1. bīstama krava ierobežotā daudzumā;

3.8.2. bīstama krava izņēmuma daudzumā;

3.8.3. citi izņēmumi.

3.9. Drošības pasākumi, lai novērstu negadījumu rašanās iespēju vai negadījumu radītās sekas:

3.9.1. transportlīdzekļa aprīkojums;

3.9.2. rakstisko instrukciju izpildes nodrošināšana un transportlīdzekļa vadītāja individuālais aizsardzības aprīkojums;

3.9.3. transportlīdzekļa uzraudzība un transportlīdzekļa novietošana stāvēšanai;

3.9.4. satiksmes noteikumi un ierobežojumi;

3.9.5. rīcība bīstamo kravu noplūdes vai satiksmes negadījuma laikā.

4. Drošības padomnieka pienākumi:

4.1. dažādu instrukciju sastādīšana personām, kas ir saistītas ar bīstamo kravu pārvadāšanu vai to iekraušanu vai izkraušanu;

4.2. piemērotu vides piesārņojuma un citu avārijas seku likvidēšanas procedūru izstrādāšana;

4.3. pārbaudes procedūru izstrādāšana, lai nodrošinātu bīstamo kravu pārvadāšanu, iekraušanu un izkraušanu atbilstoši noteikumiem un paaugstinātu šo procesu drošību;

4.4. drošības padomnieka atskaites:

4.4.1. ikgadējā atskaite;

4.4.2. atskaite par negadījumiem.

 

 

II. Pamatapmācības speciālo daļu kursu programma

1. Daļā par 1.klases bīstamām kravām atbilstoši pārvadājumu veidam ietver šādas tēmas:

1.1. 1.klases bīstamo kravu klasifikācijas principi;

1.2. 1.klases vielu un priekšmetu apraksta struktūra;

1.3. speciālās prasības 1.klases vielu un priekšmetu iesaiņojumiem;

1.4. 1.klases vielu un priekšmetu jauktā iesaiņošana;

1.5. 1.klases vielu un priekšmetu iesaiņojumu marķēšana;

1.6. 1.klases vielu un priekšmetu pārvadāšanas pamatnoteikumi;

1.7. transportlīdzekļu, kas pārvadā 1.klases vielas un priekšmetus, apzīmēšana;

1.8. speciālās prasības 1.klases kravu pavadzīmēs ietveramajai informācijai;

1.9. speciālās prasības 1.klases kravu pārvadāšanai paredzētajiem transportlīdzekļiem un to sertifikācija;

1.10. speciālās prasības 1.klases kravu iekraušanas un izkraušanas procesiem;

1.11. 1.klases kravu jauktā iekraušana;

1.12. 1.klases kravu izņēmuma daudzums, prasības, veicot šādus pārvadājumus;

1.13. drošības pasākumi, lai novērstu negadījumu rašanās iespēju vai negadījumu radītās sekas 1.klases kravu pārvadājumos.

2. Daļā par 2.klases bīstamām kravām atbilstoši pārvadājumu veidam ietver šādas tēmas:

2.1. 2.klases bīstamo kravu klasifikācijas principi;

2.2. 2.klases vielu un priekšmetu apraksta struktūra;

2.3. speciālās prasības dažādu veidu 2.klases gāzu tvertnēm;

2.4. speciālās prasības cisternām un cisternkonteineriem;

2.5. 2.klases gāzu tvertņu, cisternu un cisternkonteineru marķēšana un apzīmēšana;

2.6. 2.klases gāzu tvertņu, cisternu un cisternkonteineru periodiskās pārbaudes;

2.7. 2.klases kravu pārvadāšanas pamatnoteikumi;

2.8. transportlīdzekļu, kas pārvadā 2.klases kravas, apzīmēšana;

2.9. speciālās prasības 2.klases kravu pavadzīmēs ietveramajai informācijai;

2.10. speciālās prasības 2.klases kravu pārvadāšanai cisternās un cisternkonteineros paredzētajiem transportlīdzekļiem un to sertifikācija;

2.11. speciālās prasības 2.klases kravu iekraušanas un izkraušanas procesiem;

2.12. 2.klases kravu jauktā iekraušana;

2.13. 2.klases kravu ierobežotais un izņēmuma daudzums, prasības veicot šādus pārvadājumus;

2.14. drošības pasākumi, lai novērstu negadījumu rašanās iespēju vai negadījumu radītās sekas 2.klases kravu pārvadājumos.

3. Daļā par 7.klases bīstamām kravām atbilstoši pārvadājumu veidam ietver šādas tēmas:

3.1. 7.klases bīstamo kravu klasifikācijas principi;

3.2. 7.klases vielu un priekšmetu apraksta struktūra;

3.3. speciālās prasības dažādu veidu 7.klases kravu iesaiņojumiem;

3.4. speciālās prasības cisternām un cisternkonteineriem;

3.5. 7.klases iesaiņojumu, cisternu un cisternkonteineru marķēšana un apzīmēšana;

3.6. 7.klases kravu pārvadāšanas pamatnoteikumi, transporta indekss;

3.7. atļauju sistēma 7.klases kravu pārvadājumos;

3.8. 7.klases kravu norobežošana, sakraušana un uzglabāšana transportēšanas laikā;

3.9. speciālās prasības 7.klases kravu iekraušanas un izkraušanas procesiem;

3.10. 7.klases kravu jauktā iekraušana;

3.11. speciālās prasības 7.klases kravu pavadzīmēs ietveramajai informācijai;

3.12. transportlīdzekļu, kas pārvadā 7.klases kravas, apzīmēšana;

3.13. drošības pasākumi, lai novērstu negadījumu rašanās iespēju vai negadījumu radītās sekas 2.klases kravu pārvadājumos.

4. Daļā par 3., 4.1., 4.2., 4.3., 5.1., 5.2., 6.1., 6.2., 8.,9. klases bīstamām kravām atbilstoši pārvadājumu veidam ietver šādas tēmas:

4.1. 3., 4.1., 4.2., 4.3., 5.1.,5 .2.,6 .1.,6 .2., 8., 9. klases bīstamo kravu klasifikācijas principi;

4.2. 3., 4.1., 4.2., 4.3., 5.1., 5.2., 6.1., 6.2., 8., 9 .klases vielu un priekšmetu apraksta struktūra;

4.3. speciālās prasības dažādu veidu 3., 4.1., 4.2., 4.3., 5.1., 5.2., 6.1., 6.2., 8., 9. klases kravu iesaiņojumiem;

4.4. 3., 4.1., 4.2., 4.3., 5.1., 5.2., 6.1., 6.2., 8., 9. klases bīstamo kravu iesaiņojumu apzīmēšana;

4.5. 3., 4.1., 4.2., 4.3., 5.1., 5.2., 6.1., 6.2., 8., 9. klases vielu un priekšmetu jauktā iesaiņošana;

4.6. speciālās prasības cisternām un cisternkonteineriem;

4.7. cisternu un cisternkonteineru marķēšana un apzīmēšana;

4.8. cisternu un cisternkonteineru periodiskās pārbaudes;

4.9. 3., 4.1., 4.2., 4.3., 5.1., 5.2., 6.1., 6.2., 8., 9.klases bīstamo kravu pārvadāšanas pamatnoteikumi;

4.10. prasības kravu pārvadāšanai noteiktā temperatūras režīmā;

4.11. transportlīdzekļu, kas pārvadā 3., 4.1., 4.2., 4.3., 5.1., 5.2., 6.1., 6.2., 8., 9. klases kravas, apzīmēšana;

4.12. speciālās prasības 3., 4.1., 4.2., 4.3., 5.1.,5.2., 6.1., 6.2., 8., 9.klases kravu pavadzīmēs ietveramajai informācijai;

4.13. speciālās prasības 3., 4.1., 4.2., 4.3., 5.1., 5.2., 6.1., 6.2., 8., 9. klases kravu pārvadāšanai cisternās un cisternkonteineros paredzētajiem transportlīdzekļiem un to sertifikācija;

4.14. speciālās prasības 3., 4.1., 4.2., 4.3., 5.1., 5.2., 6.1., 6.2., 8., 9. klases kravu iekraušanas un izkraušanas procesiem;

4.15. dažādu 3., 4.1., 4.2., 4.3., 5.1., 5.2., 6.1., 6.2., 8., 9. klases kravu jauktā iekraušana;

4.16. 3., 4.1., 4.2., 4.3., 5.1., 5.2., 6.1., 6.2., 8., 9. klases bīstamo kravu ierobežotais un izņēmuma daudzums, prasības, veicot šādus pārvadājumus;

4.17. drošības pasākumi, lai novērstu negadījumu rašanās iespēju vai negadījumu radītās sekas 3., 4.1., 4.2., 4.3., 5.1., 5.2., 6.1., 6.2., 8., 9. klases kravu pārvadājumos.

5. Daļā par minerāleļļu produktiem - dīzeļdegvielu (UN1202), benzīnu (UN1203) un petroleju (UN1223) atbilstoši pārvadājumu veidam ietver šādas tēmas:

5.1. minerāleļļu produktu - dīzeļdegvielas (UN1202), benzīna (UN1203)un petrolejas (UN1223) īpašības un klasifikācija;

5.2. speciālās prasības dažādu veidu dīzeļdegvielas (UN1202), benzīna (UN1203)un petrolejas (UN1223) iesaiņojumiem un to apzīmēšana;

5.3. speciālās prasības cisternām un cisternkonteineriem, kas paredzēti dīzeļdegvielas (UN1202), benzīna (UN1203)un petrolejas (UN1223) pārvadāšanai;

5.4. cisternu un cisternkonteineru marķēšana un apzīmēšana;

5.5. cisternu un cisternkonteineru periodiskās pārbaudes;

5.6. dīzeļdegvielas (UN1202), benzīna (UN1203)un petrolejas (UN1223) pārvadāšanas pamatnoteikumi;

5.7. transportlīdzekļu, kas pārvadā dīzeļdegvielu (UN1202), benzīnu (UN1203)un petroleju (UN1223), apzīmēšana;

5.8. speciālās prasības kravu pavadzīmēs ietveramajai informācijai;

5.9. speciālās prasības dīzeļdegvielas (UN1202), benzīna (UN1203)un petrolejas (UN1223) pārvadāšanai cisternās un cisternkonteineros paredzētajiem transportlīdzekļiem un to sertifikācija;

5.10. speciālās prasības iekraušanas un izkraušanas procesiem;

5.11. dīzeļdegvielas (UN1202), benzīna (UN1203)un petrolejas (UN1223) ierobežotais un izņēmuma daudzums, prasības, veicot šādus pārvadājumus;

5.12. drošības pasākumi, lai novērstu negadījumu rašanās iespēju vai negadījumu radītās sekas dīzeļdegvielas (UN1202), benzīna (UN1203)un petrolejas (UN1223) pārvadājumos.

Stratēģiskās plānošanas departamenta direktors A.Konošēvičs

 

 

4.pielikums

415 COPY.GIF (37145 bytes)

Stratēģiskās plānošanas departamenta direktors A.Konošēvičs

5.pielikums

515 COPY.GIF (63291 bytes)

Stratēģiskās plānošanas departamenta direktors A.Konošēvičs

"Latvijas Vēstneša" redakcijā - 09.04.2002.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Drošības konsultantu (padomnieku) bīstamo kravu pārvadājumu jomā kvalifikācijas noteikumi Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Satiksmes ministrija Veids: noteikumi Numurs: 15Pieņemts: 28.03.2002.Stājas spēkā: 02.04.2002.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 54, 10.04.2002.
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
61057
02.04.2002
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"