Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr.32

Rīgā 2002.gada 22.janvārī (prot. Nr.4, 17.§)

Grozījumi Ministru kabineta 1999.gada 3.augusta noteikumos Nr.269 "Noteikumi par vides kvalitātes normatīviem degvielas uzpildes stacijām, naftas bāzēm un pārvietojamajām cisternām"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par vides aizsardzību" 18.panta otro daļu

Izdarīt Ministru kabineta 1999.gada 3.augusta noteikumos Nr.269 "Noteikumi par vides kvalitātes normatīviem degvielas uzpildes stacijām, naftas bāzēm un pārvietojamajām cisternām" (Latvijas Vēstnesis, 1999, 248./250.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt noteikumus ar 2.1 punktu šādā redakcijā:

"2.1 Šo noteikumu nosacījumi attiecas tikai uz tiem kuģiem, kas izplata Latvijas teritorijā degvielu (izņemot sašķidrināto gāzi, ko paredzēts izmantot par degvielu autotransporta iekšdedzes dzinējos) ar piesātināta tvaika spiedienu 27,6 kilopaskāli un vairāk, transportējot to valsts iekšējos ūdeņos."

2. Izteikt 3., 4., 5. un 6.punktu šādā redakcijā:

"3. Pirms uzsākta degvielas uzpildes stacijas vai naftas bāzes projektēšana, uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kas pasūta minēto projektu, novērtē pazemes ūdeņu sākotnējo stāvokli, nodrošinot pazemes ūdeņu un grunts piesārņojuma izpēti, pamatojoties uz šo noteikumu 1.pielikumā noteiktajiem grunts un pazemes ūdeņu vērtēšanas kritērijiem (ja gruntsūdeni saturošo iežu filtrācijas koeficients ir zemāks par 1 x 10-5 cm/s, nodrošina tikai grunts piesārņojuma izpēti). Šos darbus uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) veic saskaņā ar darba programmu, kurā norāda paredzamo darbu apjomu, izmantojamās metodikas un veicamo analīžu veidus un apjomu. Darba programmu uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) saskaņo ar reģionālo vides pārvaldi. Pārskatu par pazemes ūdeņu un grunts sākotnējo stāvokli uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) iesniedz reģionālajā vides pārvaldē.

4. Degvielas uzpildes stacijas vai naftas bāzes valdītājs nodrošina pazemes ūdeņu novērošanu, izveidojot gruntsūdeņu un, ja to nosaka hidroloģiskie apstākļi, artēzisko ūdeņu novērošanas urbumu tīklu. Ja gruntsūdens līmenis ir dziļāks par 10 m vai gruntsūdeni saturošo iežu filtrācijas koeficients ir zemāks par 1 x 10-4 cm/s, var izveidot citu pazemes ūdeņu novērošanas sistēmu, nodrošinot, ka iegūtie dati ir līdzvērtīgi tiem, kas iegūti, izmantojot pazemes ūdeņu novērošanas urbumu tīklu, vai precīzāki. Ja gruntsūdeni saturošo iežu filtrācijas koeficients ir zemāks par 1 x 10-5 cm/s, pazemes ūdeņu novērošanai izveido grunts un gruntsūdeņu iztvaikošanas novērošanas sistēmu vai citu pazemes ūdeņu novērošanas sistēmu, nodrošinot, ka iegūtie dati ir līdzvērtīgi tiem, kas iegūti, izmantojot grunts un gruntsūdeņu iztvaikošanas novērošanas sistēmu, vai precīzāki. Pazemes ūdeņu novērošanas sistēmas projektu degvielas uzpildes stacijas vai naftas bāzes valdītājs saskaņo ar reģionālo vides pārvaldi un Valsts ģeoloģijas dienestu.

5. Pazemes ūdeņu novērošanu veic ne retāk kā divas reizes gadā. Uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) pazemes ūdeņu novērošanas rezultātus reizi gadā iesniedz reģionālajā vides pārvaldē un Valsts ģeoloģijas dienestā.

6. Ja degvielas uzpildes staciju vai naftas bāzi slēdz vai no tās aizvāc cisternas, degvielas uzpildes stacijas vai naftas bāzes valdītājs pirms degvielas uzpildes stacijas vai naftas bāzes slēgšanas vai sešu mēnešu laikā pēc cisternu aizvākšanas nodrošina pazemes ūdeņu un grunts izpēti, pamatojoties uz 1.pielikumā noteiktajiem grunts un pazemes ūdeņu vērtēšanas kritērijiem. Šos darbus uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) veic saskaņā ar darbu programmu, kurā norāda paredzamo darbu apjomu, izmantojamās metodikas un veicamo analīžu veidus un apjomu. Darba programmu uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) saskaņo ar reģionālo vides pārvaldi. Pārskatu par pazemes ūdeņu un grunts piesārņojuma izpēti uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) iesniedz reģionālajā vides pārvaldē."

3. Papildināt noteikumus ar 6.1 punktu šādā redakcijā:

"6.1 Lai veiktu šo noteikumu 3. un 6.punktā noteiktos darbus, uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) nepieciešama Valsts ģeoloģijas dienesta izsniegta licence pazemes ūdeņu vai grunts piesārņojuma izpētei."

4. Izteikt 7. un 8.punktu šādā redakcijā:

"7. Novērtējot pazemes ūdeņu kvalitāti, nosaka naftas produktu kopsummu vai benzolu, toluolu, etilbenzolu un ksilolu paraugos. Pēc saskaņošanas ar reģionālo vides pārvaldi piesārņotajos objektos saskaņā ar šo noteikumu 8.punktu un 1.pielikumu nosaka arī cita veida piesārņojumu, kas varētu rasties, izmantojot attiecīgās teritorijas.

8. Pazemes ūdeņu un grunts kvalitātes analīzes atļauts veikt tikai akreditētām laboratorijām, kas nodrošina šādu nosacījumu izpildi:

8.1. analizējot grunts paraugus, izmanto metodiku, pēc kuras naftas produktu kopsummas mazākā kvantitatīvi nosakāmā koncentrācija ir 100 mg/kg. Veicot benzola, toluola, etilbenzola un ksilola analīzes, izmanto metodiku, pēc kuras mazākā kvantitatīvi nosakāmā koncentrācija ir 0,1 mg/kg;

8.2. analizējot pazemes ūdeņu paraugus, izmanto metodiku, pēc kuras naftas produktu kopsummas mazākā kvantitatīvi nosakāmā koncentrācija ir 0,05 mg/l. Veicot benzola, toluola, etilbenzola un ksilola analīzes, izmanto metodiku, pēc kuras mazākā kvantitatīvi nosakāmā koncentrācija ir 0,005 mg/l."

5. Izteikt 11.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.3. cisternu un cauruļvadu hermētiskuma un izturības pārbaudes saskaņā ar degvielas uzpildes staciju tehnoloģisko iekārtu tehniskās uzraudzības normatīvajiem aktiem vai uzliesmojošu, sprādzienbīstamu un kaitīgu vielu uzglabāšanas rezervuāru tehniskās uzraudzības normatīvajiem aktiem. Ja pārbaudē netiek konstatēta neatbilstība minēto normatīvo aktu prasībām, attiecīgo cisternu un cauruļvadu ekspluatāciju var turpināt;".

6. Aizstāt 11.4.apakšpunktā vārdu "novērtēšanu" ar vārdu "izpēti".

7. Aizstāt 11.5.apakšpunkta pirmajā teikumā vārdu "novērtējumā" ar vārdu "izpētē".

8. Svītrot 13.4.apakšpunktu.

9. Svītrot 17.punktu.

10. Papildināt IV nodaļu ar 17.1 punktu šādā redakcijā:

"17.1 Šī nodaļa attiecas uz tām naftas bāzēm un pārvietojamajām cisternām, kuras uzglabā un izplata Latvijas teritorijā degvielu (izņemot sašķidrināto gāzi, ko paredzēts izmantot par degvielu autotransporta iekšdedzes dzinējos) ar piesātināta tvaika spiedienu 27,6 kilopaskāli un vairāk."

11. Izteikt 18.punktu šādā redakcijā:

"18. Naftas bāzes valdītājs nodrošina, lai degvielas uzglabāšana naftas bāzes cisternās, kā arī tvaiku savākšanas un pārstrādes iekārtas atbilstu šo noteikumu 5.pielikumā noteiktajām prasībām un degvielas zudumi, uzglabājot un uzpildot šo degvielu naftas bāzes cisternās, gada laikā nepārsniegtu 0,01 svara procentu no apjoma."

12. Papildināt noteikumus ar 18.1 un 18.2 punktu šādā redakcijā:

"18.1 Naftas bāzes valdītājs nodrošina, lai degvielas tvaiku savākšanas un pārstrādes iekārtas atbilstu šo noteikumu 5.1 pielikumā noteiktajām prasībām un degvielas zudumi, uzpildot un iztukšojot pārvietojamās cisternas naftas bāzē, gada laikā nepārsniegtu 0,005 svara procentus no apjoma.

18.2 Pēc saskaņošanas ar reģionālo vides pārvaldi šo noteikumu 18. un 18.1 punktā noteikto degvielas zudumu samazināšanai var izmantot citus tehniskus risinājumus, ja tie ir tikpat efektīvi vai efektīvāki nekā šo noteikumu 5. un 5.1 pielikumā noteiktie."

13. Papildināt noteikumus ar 21.1 punktu šādā redakcijā:

"21.1 Ja ekspluatācijā esošā naftas bāzē degvielas apjoms ir mazāks par 10000 tonnām gadā, pēc saskaņošanas ar reģionālo vides pārvaldi un Sabiedrības veselības aģentūru var nepiemērot šo noteikumu 18.1 un 19.punktu, ja tvaiku noplūdes ierobežošana nodrošina tādu gaisa kvalitāti, kas atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām."

14. Izteikt 23.punktu šādā redakcijā:

"23. Pārvietojamo cisternu valdītājs nodrošina, lai pārvietojamās cisternas, kas piegādā degvielu degvielas uzpildes stacijām un naftas bāzēm, būtu projektētas un tiktu darbinātas atbilstoši šo noteikumu 7.pielikumā noteiktajām prasībām. Šī punkta prasības attiecas uz šādām pārvietojamajām cisternām:

23.1. autocisternām, dzelzceļa cisternām un kuģu kravas tilpnēm;

23.2. pirms 2001.gada 1.marta ekspluatācijā nodotajām dzelzceļa cisternām un kuģu kravas tilpnēm, ja tās tiek uzpildītas naftas bāzēs, kurām piemēro šo noteikumu 18.1 punkta prasības;

23.3. ekspluatācijā esošajām autocisternām, kuras pārveidotas par autocisternām, kas uzpildāmas no apakšas saskaņā ar šo noteikumu 6.pielikumā noteiktajām prasībām."

15. Papildināt IV nodaļu ar 23.1 un 23.2 punktu šādā redakcijā:

"23.1 Pārvietojamo cisternu valdītājs, kas pārvadā degvielu, nodrošina pārvietojamo cisternu hermētiskuma un vakuuma/spiediena vārsta darbības pārbaudes atbilstoši prasībām, kas noteiktas Eiropas valstu nolīgumā par bīstamo kravu starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu (ADR) vai Eiropas valstu nolīgumā par bīstamo kravu starptautiskajiem pārvadājumiem pa dzelzceļu (RID).

23.2 Autocisternu atbilstību šo noteikumu 23.1 punkta prasībām kontrolē Valsts darba inspekcija saskaņā ar likumā "Par bīstamo iekārtu tehnisko uzraudzību" noteikto kārtību. Dzelzceļa cisternu atbilstību šo noteikumu 23.1 punkta prasībām kontrolē Dzelzceļa administrācija."

16. Izteikt 24.punktu šādā redakcijā:

"24. Degvielas uzpildes stacijas vai naftas bāzes valdītājs nodrošina, lai stacijā vai naftas bāzē tiktu lietotas tikai tādas cisternas, kas atbilst noteikumiem par uzliesmojošu, sprādzienbīstamu un kaitīgu vielu uzglabāšanas rezervuāru projektēšanu, uzstādīšanu, atbilstības novērtēšanu, kā arī tirgus uzraudzības prasībām. Šo cisternu lietošanas laikā degvielas uzpildes stacijas vai naftas bāzes valdītājs nodrošina, lai ekspluatācijas laikā tiktu veiktas periodiskas pārbaudes saskaņā ar attiecīgiem tehniskās uzraudzības normatīvajiem aktiem."

17. Aizstāt 27.punktā vārdu "divus" ar vārdu "piecus".

18. Izteikt 29.6.apakšpunktu šādā redakcijā:

"29.6. grunts vai pazemes ūdeņu izpētes rezultātus."

19. Izteikt 31. un 32.punktu šādā redakcijā:

"31. Degvielas uzpildes stacijas vai naftas bāzes valdītājs normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā saņem ūdens lietošanas atļauju un atļauju maksimāli pieļaujamai piesārņojošo vielu emisijai gaisā vai B kategorijas atļauju.

32. Degvielas uzpildes stacijas vai naftas bāzes valdītājam nepieciešami šādi dokumenti:

32.1. pārskats par pazemes ūdeņu un grunts sākotnējo stāvokli;

32.2. pazemes ūdeņu novērošanas rezultāti;

32.3. grunts un pazemes ūdeņu izpētes rezultāti šādos gadījumos:

32.3.1. degvielas noplūde;

32.3.2. degvielas uzpildes stacijas slēgšana;

32.3.3. cisternu aizvākšana;

32.3.4. degvielas uzpildes stacijas slēgšana un cisternu aizvākšana;

32.4. dati par notekūdeņu attīrīšanas iekārtu attīrīšanu no nogulsnēm un naftas produktiem;

32.5. par rīcību pēc degvielas noplūdes;

32.6. par rīcību avārijas situācijā;

32.7. kontroles dati cisternu īslaicīgas neizmantošanas laikā;

32.8. par cisternu aizvākšanu un pārvēršanu nelietojamā stāvoklī;

32.9. ūdens lietošanas atļauja un atļauja maksimāli pieļaujamai piesārņojošo vielu emisijai gaisā vai B kategorijas atļauja."

20. Izteikt VIII nodaļu šādā redakcijā:

"VIII. Noslēguma jautājumi

36. Ekspluatācijā esošajām degvielas uzpildes stacijām un naftas bāzēm šo noteikumu 4. un 13.punkta prasības piemērojamas saskaņā ar šādu grafiku:

36.1. naftas bāzēm un degvielas uzpildes stacijām, kuras būvatļauju vai atļauju darboties saņēmušas līdz 1980.gada 1.janvārim, - ar 2002.gada 31.decembri;

36.2. naftas bāzēm un degvielas uzpildes stacijām, kuras būvatļauju vai atļauju darboties saņēmušas līdz 1985.gada 1.janvārim, - ar 2004.gada 31.decembri;

36.3. naftas bāzēm un degvielas uzpildes stacijām, kuras būvatļauju vai atļauju darboties saņēmušas līdz 1990.gada 1.janvārim, - ar 2006.gada 31.decembri;

36.4. naftas bāzēm un degvielas uzpildes stacijām, kuras būvatļauju vai atļauju darboties saņēmušas līdz 2000.gada 1.martam, - ar 2009.gada 31.decembri.

37. Ekspluatācijā esošajām degvielas uzpildes stacijām, kas būvatļauju vai atļauju darboties saņēmušas līdz 2000.gada 1.martam, šo noteikumu III nodaļas prasības pirmās pakāpes tvaika atsūknēšanas un kontroles sistēmām piemērojamas saskaņā ar šādu grafiku:

37.1. degvielas uzpildes stacijām, kurām degvielas apjoms ir lielāks par 2000 m3 gadā, - ar 2002.gada 31.decembri;

37.2. degvielas uzpildes stacijām, kurām degvielas apjoms ir lielāks par 1000 m3 gadā, - ar 2004.gada 31.decembri;

37.3. degvielas uzpildes stacijām, kurām degvielas apjoms ir lielāks par 100 m3 gadā, - ar 2008.gada 31.decembri.

38. Šo noteikumu III nodaļas prasības otrās pakāpes tvaika atsūknēšanas un kontroles sistēmām piemērojamas degvielas uzpildes stacijām, kas būvatļauju vai atļauju darboties saņēmušas pēc 2000.gada 1.marta.

39. Ekspluatācijā esošajām naftas bāzēm, kas būvatļauju vai atļauju darboties saņēmušas līdz 2000.gada 1.martam, šo noteikumu 18.punkts piemērojams saskaņā ar šādu grafiku:

39.1. naftas bāzēm, kuru degvielas apjoms ir lielāks par 50000 tonnām gadā, - ar 2002.gada 31.decembri;

39.2. naftas bāzēm, kuru degvielas apjoms ir lielāks par 25000 tonnām gadā, - ar 2003.gada 31.decembri;

39.3. naftas bāzēm, kuru degvielas apjoms ir mazāks par 25000 tonnām gadā, - ar 2008.gada 31.decembri.

40. Ekspluatācijā esošajām naftas bāzēm, kas būvatļauju vai atļauju darboties saņēmušas līdz 2000.gada 1.martam, šo noteikumu 18.1 un 19.punkts piemērojams saskaņā ar šādu grafiku:

40.1. naftas bāzēm, kuru degvielas apjoms ir lielāks par 150000 tonnām gadā, - ar 2002.gada 31.decembri;

40.2. naftas bāzēm, kuru degvielas apjoms ir lielāks par 25000 tonnām gadā, - ar 2003.gada 31.decembri;

40.3. naftas bāzēm, kuru degvielas apjoms ir mazāks par 25000 tonnām gadā, - ar 2008.gada 31.decembri.

41. Šo noteikumu 23.2 punkts stājas spēkā ar 2002.gada 31.decembri.

42. Šo noteikumu 22. un 23.punkts attiecībā uz pārvietojamajām cisternām, kas izplata Latvijas teritorijā degvielu (izņemot sašķidrināto gāzi, ko paredzēts izmantot par degvielu autotransporta iekšdedzes dzinējos) ar piesātināta tvaika spiedienu 27,6 kilopaskāli un vairāk un kas nodotas ekspluatācijā pirms 2000.gada 1.marta, piemērojams tām pārvietojamajām cisternām, kuras izplata minēto degvielu degvielas uzpildes stacijām un naftas bāzēm, kurās ierīkotas tvaiku atsūknēšanas un savākšanas iekārtas saskaņā ar šo noteikumu 14. un 18.1 punkta prasībām."

21. Izteikt 1.pielikumu šādā redakcijā:

Pilns grozījuma teksts

PDF 78 KB

Ministru prezidents A.Bērziņš

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs V.Makarovs

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 1999.gada 3.augusta noteikumos Nr.269 "Noteikumi par vides kvalitātes normatīviem .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 32Pieņemts: 22.01.2002.Stājas spēkā: 30.01.2002.Zaudē spēku: 09.06.2006.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 15, 29.01.2002.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
58213
30.01.2002
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"