Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu

Grozījumi likumā «Par īpašuma tiesību atjaunošanu uz uzņēmumiem un citiem īpašuma objektiem»

Izdarīt likumā «Par īpašuma tiesību atjaunošanu uz uzņēmumiem un citiem īpašuma objektiem» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 14/15; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 3) šādus grozījumus:

1. Sadaļā «Likumā lietotie termini»:

izslēgt otrajā rindkopā vārdus «un Augstākās Padomes lēmumos»;

izslēgt ceturtajā rindkopā vārdus «ilggadīgie stādījumi»;

izslēgt sestajā rindkopā vārdus «un Augstākās Padomes vai Ministru Padomes lēmumos»;

izslēgt astoto rindkopu;

papildināt sadalu ar jaunu rindkopu šādā redakcijā:

«Privatizācijai nodots īpašuma objekts - valsts vai pašvaldības īpašuma objekts, attiecībā uz kuru saskaņā ar likumu ir pieņemts lēmums par tā nodošanu privatizācijai.»

2. 2. pantā:

papildināt pirmo daļu ar 3. punktu šāda redakcijā:

«3) juridiskajām personām, ja to paredz atsevišķs likums.»;

izslēgt otro daļu.

3. Papildināt 3. pantu ar otro daļu šādā redakcija: «(2) Ja pieteikums par īpašuma tiesību atjaunošanu uz uzņēmumu iesniegts valsts vai pašvaldības institūcijai vēlāk nekā vienu mēnesi pēc 1994. gada 6. oktobra likuma «Grozījumi likumā «Par īpašuma tiesību atjaunošanu uz uzņēmumiem un citiem īpašuma objektiem»» stāšanās spēkā, īpašuma tiesības uz uzņēmumu atjaunojamas, tikai piešķirot kompensāciju.»

4. Izslēgt 4. panta otro, trešo un ceturto daļu.

5. Izteikt 5. pantu šādā redakcijā:

«5. pants. Institūcijas, kuras atjauno īpašuma tiesības

(1) Visas darbības, kas saistītas ar bijušā īpašnieka vai viņa mantinieku īpašuma tiesību atjaunošanu, jāveic:

1) Privatizācijas aģentūrai vai attiecīgajai valsts īpašuma privatizācijas komisijai attiecībā uz uzņēmumu, kas ir iekļauts privatizācijai nodoto īpašuma objektu sarakstā;

2) Valsts īpašuma fondam vai ministrijai, kuru pārziņā ir valsts uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) vai kuru pārziņā esošajā valsts uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā) atrodas manta, par kuru iesniegts pieteikums. Uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) mantas vērtību aprēķina un kompensācijai piešķiramo privatizācijas sertifikātu daudzumu nosaka Privatizācijas aģentūra;

3) attiecīgā rajona, pilsētas vai pagasta pašvaldībai, kuras pārziņā ir pašvaldības uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) vai kuras pārziņā esošajā pašvaldības uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā) atrodas manta, par kuru iesniegts pieteikums.

(2) Privatizācijas aģentūras, valsts īpašuma privatizācijas komisijas, Valsts īpašuma fonda vai ministrijas sagatavoto lēmumu par bijušā īpašnieka vai viņa mantinieku īpašuma tiesību atjaunošanu uz valsts uzņēmumu pieņem Ekonomikas ministrija.

(3) Lēmumu par bijušā īpašnieka vai viņa mantinieka īpašuma tiesību atjaunošanu uz uzņēmumu, kā arī uz uzņēmuma (statūtsabiedrības) mantu, kas atrodas pašvaldības uzņēmuma (statūtsabiedrības) sastāvā, pieņem pilsētas dome vai rajona, pagasta padome, kuras pārziņā ir attiecīgais pašvaldības uzņēmums (statūtsabiedrība).

(4) īpašuma tiesības uz uzņēmumu, kas pēc tā nacionalizācijas nodots valdījumā fiziskajai personai vai juridiskajai personai, kura nav attiecīgi valsts vai pašvaldības juridiskā persona, izņemot šā likuma 6. panta otrajā daļā minētos gadījumus, atjaunojamas, ceļot tiesā prasību, ja bijušais īpašnieks vai viņa mantinieki nav panākuši vienošanos ar uzņēmuma valdītāju par īpašuma tiesību atjaunošanu. Uzņēmuma valdītājs atbild, atdodot vai kompensējot bijušajam īpašniekam vai viņa mantiniekiem uzņēmuma mantu, kuras vērtība nepārsniedz tās mantas vērtību, ko uzņēmuma valdītājam nodevusi valsts, pašvaldība vai iepriekšējais valdītājs. Ja uzņēmuma valdītāja - juridiskās personas - īpašumā ir valsts vai pašvaldību kapitāla daļas, uzņēmuma valdītājam jārīkojas atbilstoši šā likuma 16. panta trešās daļas nosacījumiem.»

6. 6. pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdus «Latvijas valsts neatjauno» ar vārdiem «Saskaņā ar šo likumu netiek atjaunotas»;

aizstāt otras daļas 2. punkta un trešajā daļa vārdus «Latvijas Republikas Ministru Padome» (attiecīgos locījumos) ar vārdiem «Ministru kabinets» (attiecīgos locījumos).

7. Aizstāt 7. panta otrajā daļā vārdus «Latvijas Republikas Ministru Padome» ar vārdiem «Ministru kabinets».

8. Aizstāt 8. panta 1. punktā vārdus «Latvijas Republikas Ekonomisko reformu ministrijai» ar vārdiem «Ekonomikas ministrijai» un vārdus «Rajona vai pilsētas valdei» ar vārdiem - «Rajona vai pilsētas pašvaldībai».

9. Izteikt 9. panta 1. punktu šādā redakcijā:

«1) Ekonomikas ministrijas lēmums rīkojuma formā vai pilsētas domes vai rajona, pagasta padomes lēmums protokola izraksta formā par uzņēmuma atdošanu vai statūtsabiedrības pamatkapitāla (statūtu fonda) dalās piešķiršanu bijušajam īpašniekam vai viņa mantiniekiem. Šo lēmumu par spēkā neesošu var atzīt vienīgi tiesa;».

10. Papildināt 10. pantu ar trešo daļu šādā redakcijā: «(3) Personai, kuras īpašuma tiesības tiek atjaunotas, norēķināšanās vai izpirkšanas procesā ir tiesības par maksāšanas līdzekli izmantot privatizācijas sertifikātus.»

11. Izteikt 12. pantu šādā redakcijā:

«12. pants. Uzņēmuma atdošana, ja pieteikums iesniegts pēc 1992. gada 20. jūlija

Ja bijušais īpašnieks vai viņa mantinieki iesnieguši pieteikumu pēc tam, kad pieņemts Ministru kabineta lēmums par tā īpašuma objekta nodošanu privatizācijai, kura sastāvā ir uzņēmums, un ir apstiprināti īpašuma objekta privatizācijas noteikumi (privatizācijas projekts), bijušajam īpašniekam vai viņa mantiniekiem piešķirama kompensācija šā likuma 22. pantā noteiktajā termiņā.»

12. Izslēgt 13. pantu.

13. 16. panta trešajā daļā:

izslēgt vārdus «pirms 1992. gada 20. jūlija» un «tajā laikā spēkā esošajiem»;

aizstāt vārdus «Latvijas Republikas Ministru Padomes» ar vārdiem «Ministru kabineta».

14. Izslēgt 17. pantu.

15. Izteikt 18. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

«(1) Bijušā īpašnieka vai viņa mantinieku īpašuma tiesību atjaunošana, pārveidojot uzņēmumu statūtsabiedrībā, ja pieteikums iesniegts līdz 1992. gada 20. jūlijam, pabeidzama ne vēlāk kā gadu pēc tam, kad publicēts Ministru kabineta apstiprināts nolikums (metodika) bijušā īpašnieka mantas vērtības pārrēķināšanai un salīdzināšanai ar uzņēmuma pašreizējās mantas vērtību. Ja pieteikums iesniegts pēc 1992. gada 20. jūlija, uzņēmums jāpārveido statūtsabiedrībā ne vēlāk kā divus gadus pēc tam, kad publicēts Ministru kabineta apstiprināts nolikums (metodika) bijušā īpašnieka mantas vērtības pārrēķināšanai un salīdzināšanai ar uzņēmuma pašreizējas mantas vērtību.»

16. 20. pantā:

izteikt otro dalu šādā redakcijā:

«(2) Bijušajam īpašniekam vai viņa mantiniekiem rezervēto pamatkapitāla (statūtu fonda) daļu statūtsabiedrībā var atsavināt likumā noteiktajā kārtībā, ja mēneša laikā pēc 1994. gada 6. oktobra likuma «Grozījumi likumā «Par īpašuma tiesību atjaunošanu uz uzņēmumiem un citiem īpašuma objektiem»» spēkā stāšanās dienas nav iesniegts pieteikums par īpašuma tiesību atjaunošanu.»;

papildināt pantu ar piezīmi šādā redakcijā:

«Piezīme. 20. panta otrās daļas nosacījums nav piemērojams, ja laikā no 1994. gada 1. jūlija līdz 1994. gada 6. oktobra likuma «Grozījumi likumā «Par īpašuma tiesību atjaunošanu uz uzņēmumiem un citiem īpašuma objektiem»» spēkā stāšanās dienai likumā noteiktajā kārtībā ir_ pieņemts lēmums par pamatkapitāla (statūtu fonda) daļas atsavināšanu un ir iesniegts privatizācijas pieteikums.»

17. 21. pantā:

papildināt pirmo daļu ar 3. punktu šādā redakcijā: «3) pieteikums par īpašuma tiesību atjaunošanu uz uzņēmumu iesniegt valsts vai pašvaldības institūcijai vēlāk nekā vienu mēnesi pēc 1994. gada 6. oktobra likuma «Grozījumi likumā «Par īpašuma tiesību atjaunošanu uz uzņēmumiem un citiem īpašuma objektiem»» spēkā stāšanās dienas.»;

izteikt ceturto daļu šādā redakcijā:

«(4) Ja uzņēmuma valdītājs ir šā likuma 6. panta otrajā daļā minētā fiziskā vai juridiskā persona, lēmumu par kompensācijas piešķiršanu privatizācijas sertifikātos pieņem Ekonomikas ministrija.»;

aizstāt piektajā daļā vārdus «Latvijas Republikas Ekonomisko reformu ministrijai» ar vārdiem «Ekonomikas ministrijai»; papildināt pantu ar septīto daļu šādā redakcijā: «(7) Šā panta ceturtajā un piektajā daļā minētajos gadījumos kompensācijai piešķiramo privatizācijas sertifikātu daudzumu nosaka Privatizācijas aģentūra.» 18. 22. pantā:

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

«(2) Ja pieteikums par kompensācijas piešķiršanu iesniegts līdz 1992. gada 20. jūlijam, kompensācija jāpiešķir ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc tam, kad publicēts Ministru kabineta apstiprināts nolikums (metodika) bijušā īpašnieka mantas vērtības pārrēķināšanai un salīdzināšanai ar uzņēmuma pašreizējās mantas vērtību.Ja pieteikums iesniegts pēc 1992. gada 20. jūlija, kompensācija jāpiešķir ne vēlāk kā gadu pēc tam, kad publicēts Ministru kabineta apstiprināts nolikums (metodika) bijušā īpašnieka mantas vērtības pārrēķināšanai un salīdzināšanai ar uzņēmuma pašreizējas mantas vērtību.»;

izslēgt trešo un ceturto daļu;

uzskatīt līdzšinējo piekto un sesto daļu attiecīgi par trešo un ceturto daļu.

19. 23. pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdus «Latvijas Republikas 1992. gada 17. marta likumā «Par valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas komisijām» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 13/14)» ar vārdiem «1994. gada 10. februāra likumā «Par valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas komisijām» (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 6)»;

aizstāt otrajā daļā vārdus «Latvijas Republikas Ekonomisko reformu ministriju» ar vārdiem «Ekonomikas ministriju» un vārdus «vai attiecīgā rajona, pilsētas, pilsētas rajona vai pagasta valdi» - ar vārdiem «Valsts īpašuma fondu, Privatizācijas aģentūru vai rajona, pilsētas vai pagasta pašvaldību»;

papildināt pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā:

«(4) Īpašnieki vai viņu mantinieki atbrīvojami no valsts nodevas maksāšanas, ja viņi šajā pantā paredzētajos gadījumos tiesas ceļā prasa savu tiesību aizskāruma novēršanu.»

Pārejas noteikums

Ar šā likuma spēkā stāšanos spēku zaudē Ministru kabineta noteikumi Nr. 12 «Par grozījumiem un papildinājumiem 1993. gada 30. marta likumā «Par īpašuma tiesību atjaunošanu uz uzņēmumiem un citiem īpašuma objektiem»» (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 3).

Likums Saeima pieņemts 1994. gada 6. oktobrī.

Valsts prezidents G.ULMANIS

Rīgā 1994. gada 20. oktobrī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi likumā "Par īpašuma tiesību atjaunošanu uz uzņēmumiem un citiem īpašuma objektiem" Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 06.10.1994.Stājas spēkā: 03.11.1994.Tēma: Nekustamais īpašums, būvniecībaPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 123, 20.10.1994.
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
57655
03.11.1994
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"