Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Finansu un kapitāla tirgus komisija

Padomes lēmums Nr. 20/4 Rīgā 2001. gada 23. novembrī

Par "Hipotekāro ķīlu zīmju seguma reģistra noteikumu" apstiprināšanu

Pamatojoties uz Finansu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6., 7., 8. un 17. pantu un Hipotekāro ķīlu zīmju likuma 11. un 21. pantu, Finansu un kapitāla tirgus komisijas padome nolemj:

1. Apstiprināt "Hipotekāro ķīlu zīmju seguma reģistra noteikumus" (pielikumā).

2. Noteikt, ka ar šī lēmuma 1. punktā minēto noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē ar Vērtspapīru tirgus komisijas 1998. gada 26. jūnija rīkojumu Nr. 144 apstiprinātie "Noteikumi par hipotekāro ķīlu zīmju seguma reģistru" un ar Vērtspapīru tirgus komisijas 1998. gada 4. decembra rīkojumu Nr. 289 apstiprinātie noteikumi "Par grozījumiem ar Vērtspapīru tirgus komisijas 1998. gada 26. jūnija rīkojumu Nr. 144 apstiprinātajos noteikumos "Noteikumi par hipotekāro ķīlu zīmju seguma reģistru"".

Finansu un kapitāla tirgus komisijas

priekšsēdētāja vietnieks J. Brazovskis

Hipotekāro ķīlu zīmju seguma reģistra noteikumi

1. Vispārīgie jautājumi

1.1. "Hipotekāro ķīlu zīmju seguma reģistra noteikumi" (tālāk tekstā - noteikumi) izstrādāti, pamatojoties uz Finansu un kapitāla tirgus komisijas likumu un Hipotekāro ķīlu zīmju likumu.

1.2. Noteikumi nosaka hipotekāro ķīlu zīmju (tālāk tekstā - ķīlu zīmes) seguma reģistra veidu, ierakstu saturu, šo ierakstu pamatojumu, kā arī seguma reģistra pārskata saturu un iesniegšanas kārtību Finansu un kapitāla tirgus komisijai (tālāk tekstā - Komisija).

1.3. Noteikumi ir saistoši visām tām bankām, kuras saskaņā ar Hipotekāro ķīlu zīmju likumu (tālāk tekstā - likums) emitē ķīlu zīmes.

1.4. Banka, kas emitē ķīlu zīmes, pirms ķīlu zīmju emisijas izveido ķīlu zīmju seguma reģistru (tālāk tekstā - reģistrs) atbilstoši šo noteikumu prasībām.

1.5. Banka kārto reģistru tā, lai tas nodrošina reģistra informācijas iesniegšanu Komisijai elektroniskā formā.

1.6. Hipotekāros prasījumus vai prasījumus, kas nodrošināti ar Latvijas valsts galvojumu, kas kalpo kā ķīlu zīmju segums, banka iekļauj reģistrā pirms ķīlu zīmju emisijas.

1.7. Ķīlu zīmju seguma iekļaušana reģistrā vai izslēgšana no tā tiek veikta, pamatojoties uz bankas padomes apstiprinātajiem hipotekāro darījumu noteikumiem.

1.8. Par katru ieķīlāto nekustamo īpašumu noteikumu 2. punktā noteikto informāciju (tālāk tekstā - informācija) iekļauj reģistrā tikai vienu reizi. Ja viens nekustamais īpašums ir ieķīlāts vairāku reģistrā iekļauto hipotekāro aizdevumu nodrošinājumam, reģistrā norāda informāciju par katru šādu aizdevuma līgumu.

1.9. Ja viena hipotekārā aizdevuma nodrošinājumam ieķīlāti vairāki nekustamie īpašumi, reģistrā norāda informāciju par katru ieķīlāto nekustamo īpašumu.

1.10. Ja uz ieķīlāto nekustamo īpašumu zemesgrāmatā ir nostiprināti agrāk ierakstīti parādi, reģistrā ir jānorāda šo parādu kopsumma.

2. Reģistra ierakstu saturs

2.1. Atkarībā no izmantotā ķīlu zīmju segumu veida reģistrā jābūt vismaz šādiem ierakstiem:

2.1.1. hipotekārā aizdevuma līguma numuram un datumam, piešķirtā aizdevuma apmēram, procentu likmei. Šo ierakstu veic, pamatojoties uz hipotekārā aizdevuma līgumu un zemesgrāmatu aktu;

2.1.2. ieķīlātā nekustamā īpašuma tirgus vērtībai, nekustamā īpašuma vērtētāja vārdam, uzvārdam, personas kodam un profesionālās kvalifikācijas sertifikāta numuram vai nekustamā īpašuma vērtēšanas sabiedrības nosaukumam, reģistrācijas numuram un speciālās atļaujas (licences) nekustamā īpašuma vērtēšanai numuram. Šo ierakstu veic, pamatojoties uz nekustamā īpašuma novērtējuma dokumentu;

2.1.3. hipotekārā aizdevuma neatmaksātajai summai. Šo ierakstu veic, pamatojoties uz bankas grāmatvedības dokumentiem par aizņēmēja veiktajiem aizdevuma pamatsummas un procentu maksājumiem;

2.1.4. procentos izteiktai hipotekārā aizdevuma neatmaksātās summas attiecībai pret nodrošinājuma - nekustamā īpašuma - tirgus vērtību;

2.1.5. nekustamā īpašuma pārņemšanas datumam un vērtībai, tā aizdevuma līguma datumam un numuram, pamatojoties uz kuru tas pārņemts, un šī īpašuma seguma vērtībai, ja par segumu izmanto nekustamo īpašumu, ko banka pārņem savā īpašumā saskaņā ar likuma 10. panta pirmo daļu. Šo ierakstu veic, pamatojoties uz zemesgrāmatas aktu un nekustamā īpašuma novērtējuma dokumentu;

2.1.6. noteikumu 2.1.1.-2.1.4. punktā noteiktajiem ierakstiem un tā līguma datumam un numuram, pamatojoties uz kuru iegūta hipotēka, ja par segumu izmanto hipotēku, ko banka pārņēma saskaņā ar likuma 10. panta otro daļu;

2.1.7. bankas konta numuram Latvijas Bankā vai kases žurnāla ieraksta numuram, to naudas līdzekļu apmēram, kurš tiek izmantots kā segums, ja kā segums ir naudas līdzekļi. Šo ierakstu veic, pamatojoties uz konta izrakstu vai kases žurnāla izrakstu;

2.1.8. konta turētāja nosaukumam, konta numuram, vērtspapīru kodam, vērtspapīru daudzumam, tirgus cenai un segumā iekļaujamai summai, ja kā segums ir Latvijas valsts vērtspapīri vai vērtspapīri, par kuriem dots Latvijas valsts galvojums. Šo ierakstu veic, pamatojoties uz vērtspapīru konta izrakstu;

2.1.9. galvojuma izsniedzējas institūcijas nosaukumam, izsniegšanas datumam un summai, ja kā segums ir Latvijas valsts galvojums. Šo ierakstu veic, pamatojoties uz Latvijas valsts galvojumu apliecinošo dokumentu.

3. Seguma reģistra pārskata saturs

un tā iesniegšanas kārtība

3.1. Banka iesniedz Komisijai:

3.1.1. hipotekāro ķīlu zīmju seguma reģistra pietiekamības pārskatu (1. pielikums);

3.1.2. apgrozībā esošo ķīlu zīmju pārskatu (2. pielikums).

3.2. Noteikumu 3.1. punktā noteiktos pārskatus banka sagatavo par stāvokli pārskata gada 30. jūnijā un 31. decembrī un iesniedz Komisijai 15 dienu laikā pēc pārskata gada 30. jūnija un 31. decembra.

"Latvijas Vēstneša" redakcijā - 22.12.2001.

FIN2041 COPY.GIF (57188 bytes)

FIN2042 COPY.GIF (43983 bytes)

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par "Hipotekāro ķīlu zīmju seguma reģistra noteikumu" apstiprināšanu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija Veids: lēmums Numurs: 20/4Pieņemts: 23.11.2001.Stājas spēkā: 23.11.2001.Zaudē spēku: 04.05.2007.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 188, 28.12.2001.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Citi saistītie dokumenti
56916
23.11.2001
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"