Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Finansu un kapitāla tirgus komisijas padomes lēmums Nr. 19/8

Rīgā 2001. gada 16. novembrī

Par "Juridisko izdevumu apdrošināšanas noteikumu" apstiprināšanu

Pamatojoties uz Finansu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6., 7., 8. un 17. pantu un Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likuma 103. pantu, Finansu un kapitāla tirgus komisijas padome n o l e m j:

1. Apstiprināt "Juridisko izdevumu apdrošināšanas noteikumus" (pielikumā).

2. Noteikt, ka ar šī lēmuma 1. punktā minēto noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Apdrošināšanas uzraudzības inspekcijas 2000. gada 19. jūlija noteikumi Nr. 83 "Par juridisko izdevumu apdrošināšanu".

Finansu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja vietnieks J. Brazovskis

Juridisko izdevumu apdrošināšanas noteikumi

1. "Juridisko izdevumu apdrošināšanas noteikumi" (tālāk tekstā - noteikumi) ir saistoši apdrošinātājiem, kuri saskaņā ar Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumu saņēmuši licenci juridisko izdevumu apdrošināšanai.

2. Juridisko izdevumu apdrošināšana ir apdrošināšana, kas paredz segt tiesvedības izdevumus un nodrošina juridiska rakstura pakalpojumus, aizstāvot un pārstāvot apdrošināto civilprocesā, kriminālprocesā vai administratīvajā procesā, kā arī panākot nodarīto zaudējumu un bojājumu atlīdzināšanu apdrošinātajam, neiesaistoties šajos procesos.

3. Apdrošinātājs, kurš veic juridisko izdevumu apdrošināšanu, ir tiesīgs uzticēt kompetentai personai ar juridisko izdevumu apdrošināšanu saistīto prasību noregulēšanu. Ja ar juridisko izdevumu apdrošināšanu saistīto prasību noregulēšanu veic apdrošinātāja darbinieks, tad viņš darbojas tikai šajā apdrošināšanas veidā.

4. Apdrošinot juridiskos izdevumus, apdrošināšanas līgumā jāparedz:

4.1. atsevišķu apdrošinātā riska un apdrošināšanas prēmijas atspoguļošana, ja apdrošinātājs juridisko izdevumu apdrošināšanas risku apdrošina kopā ar kādu citu apdrošināšanas risku;

4.2. apdrošinātā tiesības izvēlēties advokātu vai citu atbilstošas kvalifikācijas personu, kura var aizstāvēt un pārstāvēt apdrošinātā intereses civilprocesā, kriminālprocesā vai administratīvajā procesā vai neiesaistoties šajos procesos;

4.3. apdrošinātā tiesības, ja veidojas interešu konflikts starp apdrošināto un apdrošinātāju, veicot juridisko izdevumu prasību noregulēšanu:

4.3.1. izvēlēties advokātu vai citu atbilstošas kvalifikācijas personu,

4.3.2. pārsūdzēt apdrošinātāja pieņemtos lēmumus saskaņā ar Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

5. Apdrošinātājam jāinformē apdrošinātais par noteikumu 4.3. punktā minētajām apdrošinātā tiesībām, ja rodas interešu konflikts starp apdrošinātāju un apdrošināto.

6. Juridiska rakstura pakalpojumus un pušu pārstāvību jānodrošina neatkarīgiem advokātiem vai citām atbilstošas kvalifikācijas personām, ja vienā strīdā iesaistīto pušu juridiskos izdevumus ir apdrošinājis viens un tas pats apdrošinātājs.

7. Noteikumu 4.2. punkts netiek piemērots, ja:

7.1. apdrošināšana tiek attiecināta tikai uz gadījumiem, kas saistīti ar autotransporta izmantošanu Latvijas Republikas teritorijā;

7.2. apdrošināšana tiek attiecināta uz palīdzības sniegšanu nelaimes vai bojājumu gadījumā, kurā iesaistīts autotransports.

8. Šie noteikumi neattiecas uz juridisko izdevumu apdrošināšanu, kas saistīta ar:

8.1. kuģu apdrošināšanu;

8.2. palīdzības apdrošināšanu;

8.3. civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu, aizstāvot un pārstāvot apdrošināto, ja aizstāvēšana un pārstāvēšana vienlaikus tiek veikta apdrošinātāja interesēs.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par "Juridisko izdevumu apdrošināšanas noteikumu" apstiprināšanu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija Veids: lēmums Numurs: 19/8Pieņemts: 16.11.2001.Stājas spēkā: 16.11.2001.Zaudē spēku: 14.05.2019.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 171, 27.11.2001.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Citi saistītie dokumenti
55922
16.11.2001
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"