Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Revīzijas lieta nr.286

Latvijas Republikas Valsts kontroles
Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģijas lēmums

Rīgā 1996.gada 1.martā

Par pārbaudi valsts akciju sabiedrībā "Kosmoss"

Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģija šādā sastāvā: departamenta direktore E.Bernāne, kolēģijas locekļi: V.Vilciņš, J.Āboliņš, A.Svirido,

protokolēja: vecākā revidente Dz.Zolte,

piedaloties VK padomes loceklim V.Grasim un VK valsts revidentei H.Šneurei,

izskatīja darba grupas atzinumu par pārbaudi, kas veikta valsts a/s "Kosmoss" par tā dibināšanas, pamatkapitāla noteikšanas un denacionalizācijas atbilstību LR likumiem.

Iepazīstoties ar šīs pārbauides materiāliem, kā arī izvērtējot Valsts īpašuma fonda Revīzijas pārvaldes 1995.gada veiktās revīzijas akta materiālus un auditorfirmu SIA "Invest-Rīga" (direktors A.Deniņš) un "Privus KS" (direktore T.Krasohina) 1993.g. un 1994.g. pārskatu pārbaudes aktus, kolēģija

konstatēja:

1. Pārveidojot valsts uzņēmumu "Kosmoss" par valsts akciju sabiedrību (saskaņā ar LR Finansu ministrijas 07.02.94. rīkojumu nr.34), nav ievērots tajā laikā spēkā esošais LR Ministru padomes 20.11.92. lēmums nr.495 "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu (uzņēmumu) privatizāciju" 5.punkts. Tādēļ, savlaicīgi neaprēķinot un nerezervējot bijušo īpašnieku mantisko daļu uzņēmumā, netika ievērotas viņu intereses piedalīties jaunās sabiedrības uzņēmējdarbībā.

2. Pārkāptas LR likuma "Par īpašuma tiesību atjaunošanu uzņēmumiem un citiem īpašuma objektiem" prasības, jo nav ievēroti šo procesu izpildes termiņi un mantinieku intereses par atlikušās - nedenacionalizētās - valsts daļas izpirkšanu. Šo jautājumu neatrisināja arī LR Ministru kabineta 18.01.96. rīkojums nr.15 par valsts a/s "Kosmoss" privatizāciju.

3. Iepazīstoties ar Valsts īpašuma fonda Revīzijas pārvaldes materiāliem, jāsecina, ka nav nodrošināta valsts mantas efektīva apsaimniekošana. Valsts a/s "Kosmoss" vadības (direktors E.Beinarovičs) komerciālā darbība 1994. un 1995.gadā un LR likumu prasību neievērošana ir novedusi šo uzņēmumu pie saimnieciskās darbības ar zaudējumiem.

4. Uzņēmuma grāmatvedības uzskaite neatbilst LR likumiem "Par grāmatvedību" un "Par uzņēmuma gada pārskatiem", jo sastādītie un iesniegtie gada pārskati un bilances ir nereālas un sistemātiski dezinformē augstākās instances par patieso uzņēmuma finansiālo stāvokli. Par to liecina valsts a/s "Kosmoss" 1994.g. un 1995.g. pirmā pusgada bilancēs nepareizi uzrādītais pamatkapitāls Ls 109 603, kas neatbilst statūtos reģistrētajam pamatkapitālam Ls 1 908 000, kura izmaiņa nav pieļaujama bez pamatota pierādījuma - pilnas uzņēmuma inventarizācijas un kreditoru un debitoru saistību salīdzināšanas.

5. Valsts ieņēmumu dienesta Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas nodokļu inspekcija, pieņemot 1994.g. un 1995.g. I pusgada bilances, nav pamanījušas šo pamatkapitāla neatbilstību statūtiem, bet SIA "Invest-Rīga" auditi, izvērtējot gada pārskatus, nav to uzrādījuši un devuši pozitīvu novērtējumu.

Kolēģija nolēma:

1. Atzīt, ka pārbaudē atklātie trūkumi un pārkāpumi atspoguļoti pareizi un apstiprināt atskaites atzinumu.

2. Valsts a/s "Privatizācijas aģentūra" pie valsts a/s "Kosmoss" privatizācijas noteikumu izstrādāšanas ņemt vērā nedenacionalizētās valsts īpašuma daļas izpirkšanas jautājumu. Ieteikt šī objekta novērtēšanu pie privatizācijas neuzticēt auditorfirmai SIA "Invest-Rīga".

3. Nosūtīt kolēģijas lēmumu Ģenerālprokuratūrai, lai izvērtētu E.Beinaroviča rīcību ar valsts īpašumu.

4. Pārbaudes materālus informācijai nosūtīt LR Ministru kabinetam, VAS "Privatizācijas aģentūra" un Valsts īpašuma fondam.

Kolēģijas priekšsēdētāja E.Bernāne

Kolēģijas locekļi: V.Vilciņš, J.Āboliņš, A.Svirido

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pārbaudi valsts akciju sabiedrībā "Kosmoss" Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Valsts kontrole Veids: lēmums Pieņemts: 08.03.1996.Stājas spēkā: 08.03.1996.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 56, 29.03.1996.
52373
08.03.1996
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"