Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 1999. gada 2. februāra noteikumus Nr. 34 "Naturalizācijas iesniegumu pieņemšanas un izskatīšanas kārtība".

Ministru kabineta noteikumi Nr. 105

Rīgā 1997.gada 25.martā (prot. nr.15 7.§)

Naturalizācijas iesniegumu pieņemšanas un izskatīšanas kārtība

Izdoti saskaņā ar Pilsonības likuma 17.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek pieņemti un izskatīti naturalizācijas iesniegumi, kā arī to personu tiesības un pienākumus, kas vēlas naturalizēties (iegūt Latvijas pilsonību), un valsts institūciju tiesības un pienākumus naturalizācijas procesā.

2. Naturalizācijas iesniegumus pieņem un izskata, kā arī kontroli un uzraudzību naturalizācijas jautājumos veic Naturalizācijas pārvalde.

3. Ja persona, kura iesniegusi naturalizācijas iesniegumu (turpmāk - iesniegums), tiek saukta pie kriminālatbildības vai par viņu ierosināta pārbaudes lieta par sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu, tās iesnieguma izskatīšana tiek apturēta līdz tiesas sprieduma spēkā stāšanās brīdim vai līdz krimināllietas izbeigšanai.

II. Naturalizācijas iesniegumu pieņemšana

4. Persona, kas vēlas naturalizēties, var griezties Naturalizācijas pārvaldes nodaļā (turpmāk - nodaļa), ja saskaņā ar Pilsonības likumu ir pienākusi kārta attiecīgās kategorijas personu naturalizācijai.

5. Personai jāgriežas tajā nodaļā, kuras darbības teritorijā minētā persona dzīvo.

6. Ja persona naturalizācijas iesnieguma izskatīšanas laikā maina dzīvesvietu, personai par to rakstiski jāpaziņo nodaļai, kurā persona iesniegusi iesniegumu.

7. Nodaļā persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu (pasi), aizpilda iesnieguma veidlapu N-1 (1.pielikums) un iesniedz to kopā ar dokumentiem, kas apliecina attiecīgās personas piederību konkrētajai naturalizējamo personu kategorijai.

8. Ja persona, kura naturalizējas, lūdz vienlaikus piešķirt pilsonību saviem nepilngadīgajiem bērniem līdz 16 gadu vecumam, tā aizpilda arī veidlapu N-2 (1.pielikums).

9. Persona, kura saskaņā ar Pilsonības likuma 13.panta pirmās daļas 2.punktu vai 13.panta pirmās daļas 7.punktu naturalizējas kā laulātais, uzrāda abu laulībā esošo personu pases.

10. Persona, kura paraksta iesniegumu, tiek brīdināta par kriminālatbildību par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu.

11. Ja ar likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu personas darbībās tiek konstatēts apzināti nepatiesu ziņu sniegšanas fakts, Naturalizācijas pārvalde pieņem lēmumu par naturalizācijas atteikumu.

12. Ja personai naturalizācija atteikta saskaņā ar šo noteikumu 11.punktu, jautājumu par Latvijas pilsonības piešķiršanu naturalizācijas kārtībā var izskatīt ne agrāk kā pēc pieciem Latvijā pastāvīgi nodzīvotiem gadiem, skaitot no naturalizācijas atteikuma dienas.

13. Ja pēc iesnieguma iesniegšanas personai zūd likumīgais pamats naturalizācijai, Naturalizācijas pārvalde pieņem lēmumu par naturalizācijas atteikumu.

14. Ja nepilngadīgais, kurš naturalizējas saskaņā ar Pilsonības likuma 15.pantu, sasniedz 16 gadu vecumu, pirms Ministru kabinets ir apstiprinājis rīkojuma projektu par pilsonības piešķiršanu naturalizācijas kārtībā, viņam tiek atteikta naturalizācija.

15. Nodaļas darbiniekam, kurš pārbauda personas iesniegumu un iesniegtos dokumentus, jāpārliecinās, ka:

15.1. ir iesniegti visi nepieciešamie dokumenti, kas pierāda personas piederību iesnieguma iesniegšanas laikā naturalizēties tiesīgo personu kategorijai;

15.2. iesniegumā un iesniegtajos dokumentos sniegtā informācija apstiprina attiecīgās personas piederību naturalizēties tiesīgo personu kategorijai.

16. Ja nav iesniegti visi nepieciešamie dokumenti vai iesniegumā un dokumentos ietvertā informācija neatbilst Pilsonības likuma nosacījumiem, nodaļas darbinieks nepieņem dokumentus un nekavējoties izsniedz personai rakstisku motivētu atteikumu pieņemt iesniegumu. Šādu atteikumu mēneša laikā var pārsūdzēt Naturalizācijas pārvaldē, bet Naturalizācijas pārvaldes lēmumu - mēneša laikā tiesā. Nodaļas darbinieka pienākums ir iesniedzējam izskaidrot pārsūdzēšanas kārtību.

17. Šajos noteikumos ir sniegts iesniegumam pievienojamo dokumentu pilnīgs uzskaitījums katrai naturalizējamo personu kategorijai.

18. Personas iesniegums tiek pieņemts, ja persona iesniedz visus dokumentus saskaņā ar šo noteikumu III nodaļu, kā arī četras fotogrāfijas (3 x 4 cm). Ja bērns, kurš naturalizējas kopā ar vecākiem, ir sasniedzis 14 gadu vecumu, iesniedzamas divas bērna fotogrāfijas (3 x 4 cm).

19. Ja iesniegti visi dokumenti saskaņā ar šo noteikumu III nodaļu un sniegtā informācija atbilst Pilsonības likuma nosacījumiem, iesniegumu reģistrē reģistrācijas žurnālā un iekārto atsevišķu lietu.

III. Naturalizācijas iesniegumam pievienojamie dokumenti

20. Lai pierādītu piederību personu kategorijai, kurai ir tiesības naturalizēties saskaņā ar Pilsonības likuma 13.panta pirmās daļas 1.punktu, personai jāiesniedz šādi dokumenti vai to notariāli vai Naturalizācijas pārvaldes apliecinātas kopijas:

20.1. dzimšanas apliecība vai izraksts no pases, vai tiesas nolēmums, kurā norādīta personas tautība;

20.2. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Repatriācijas centra izdots dokuments, kas apliecina repatrianta statusu;

20.3. izziņa par pastāvīgu dzīvi Latvijā, ko izsniedz iestāde, kas veic pasu reģistrāciju personas dzīvesvietā;

20.4. viens no šādiem dokumentiem, kas apliecina naturalizējamās personas vai tās apgādnieka legālu iztikas avotu:

20.4.1. izziņa no darbavietas;

20.4.2. izziņa no pašvaldības par individuālā darba veikšanu;

20.4.3. pensionāra apliecība;

20.4.4. izziņa no Sociālās apdrošināšanas pārvaldes par pensijas vai pabalsta saņemšanu;

20.4.5. izziņa no kredītiestādes par noguldījumu;

20.4.6. izziņa no Nodarbinātības dienesta;

20.4.7. izziņa no mācību iestādes;

20.4.8. izziņa no Valsts ieņēmumu dienesta par nodokļu maksāšanu;

20.4.9. izziņa no Repatriācijas fonda par pabalsta saņemšanu;

20.4.10. tiesas nolēmums par legāla iztikas avota esamību;

20.5. kvīts par valsts nodevas samaksu vai Ministru kabineta noteiktajos gadījumos - dokumenti, kas pamato tiesības uz valsts nodevas samazināšanu vai atbrīvošanu no tās;

20.6. bērna dzimšanas apliecība, ja vienlaikus ar pilsonības pretendentu naturalizējas bērni;

20.7. dzimtsarakstu nodaļas izsniegts dokuments, kas sniedz ziņas par ārlaulības bērnu un apliecina vientuļās mātes statusu.

21. Lai pierādītu piederību personu kategorijai, kurai ir tiesības naturalizēties saskaņā ar Pilsonības likuma 13.panta pirmās daļas 2.punktu, personai jāiesniedz šādi dokumenti vai to notariāli vai Naturalizācijas pārvaldes apliecinātas kopijas:

21.1. tiesas nolēmums par to, ka persona saskaņā ar 1919.gada 23.augusta Likuma par pavalstniecību 1.pantu varēja pretendēt uz Latvijas pilsonību;

21.2. izziņa par pastāvīgu dzīvi Latvijā, ko izsniedz iestāde, kas veic pasu reģistrāciju personas dzīvesvietā;

21.3. viens no šādiem dokumentiem, kas apliecina naturalizējamās personas vai tās apgādnieka legālu iztikas avotu:

21.3.1. izziņa no darbavietas;

21.3.2. izziņa no pašvaldības par individuālā darba veikšanu;

21.3.3. pensionāra apliecība;

21.3.4. izziņa no Sociālās apdrošināšanas pārvaldes par pensijas vai pabalsta saņemšanu;

21.3.5. izziņa no kredītiestādes par noguldījumu;

21.3.6. izziņa no Nodarbinātības dienesta;

21.3.7. izziņa no mācību iestādes;

21.3.8. izziņa no Valsts ieņēmumu dienesta par nodokļu maksāšanu;

21.3.9. tiesas nolēmums par legāla iztikas avota esamību;

21.4. kvīts par valsts nodevas samaksu vai Ministru kabineta noteiktajos gadījumos - dokumenti, kas pamato tiesības uz valsts nodevas samazināšanu vai atbrīvošanu no tās;

21.5. bērna dzimšanas apliecība, ja vienlaikus ar pilsonības pretendentu naturalizējas bērni;

21.6. dzimtsarakstu nodaļas izsniegts dokuments, kas sniedz ziņas par ārlaulības bērnu un apliecina vientuļās mātes statusu.

22. Ja saskaņā ar Pilsonības likuma 13.panta pirmās daļas 2.punktu naturalizēties vēlas laulātais, viņam šo noteikumu 21.1.apakšpunktā minētie dokumenti jāiesniedz par laulāto un jāpievieno laulības apliecība vai tās notariāli vai Naturalizācijas pārvaldes apliecināta kopija.

23. Ja saskaņā ar Pilsonības likuma 13.panta pirmās daļas 2.punktu naturalizēties vēlas pēcnācējs, viņam šo noteikumu 21.1.apakšpunktā minētie dokumenti jāiesniedz par vecākiem, bet sava radniecība jāpierāda, iesniedzot dzimšanas apliecību vai tās notariāli vai Naturalizācijas pārvaldes apliecinātu kopiju vai tiesas nolēmumu par radniecības fakta konstatēšanu.

24. Lai pierādītu piederību personu kategorijai, kurai ir tiesības naturalizēties saskaņā ar Pilsonības likuma 13.panta pirmās daļas 3.punktu, personai jāiesniedz šādi dokumenti vai to notariāli vai Naturalizācijas pārvaldes apliecinātas kopijas:

24.1. izziņa no arhīva vai tiesas nolēmums par pastāvīgu dzīvi Latvijā 1940.gada 17.jūnijā;

24.2. izziņa par pastāvīgu dzīvi Latvijā, ko izsniedz iestāde, kas veic pasu reģistrāciju personas dzīvesvietā;

24.3. viens no šādiem dokumentiem, kas apliecina naturalizējamās personas vai tās apgādnieka legālu iztikas avotu:

24.3.1. izziņa no darbavietas;

24.3.2. pensionāra apliecība;

24.3.3. izziņa no Sociālās apdrošināšanas pārvaldes par pensijas vai pabalsta saņemšanu;

24.3.4. izziņa no kredītiestādes par noguldījumu;

24.3.5. izziņa no Nodarbinātības dienesta;

24.3.6. izziņa no mācību iestādes;

24.3.7. izziņa no Valsts ieņēmumu dienesta par nodokļu maksāšanu;

24.3.8. tiesas nolēmums par legāla iztikas avota esamību;

24.4. kvīts par valsts nodevas samaksu vai Ministru kabineta noteiktajos gadījumos - dokumenti, kas pamato tiesības uz valsts nodevas samazināšanu vai atbrīvošanu no tās;

24.5. bērna dzimšanas apliecība, ja vienlaikus ar pilsonības pretendentu naturalizējas bērni;

24.6. dzimtsarakstu nodaļas izsniegts dokuments, kas sniedz ziņas par ārlaulības bērnu un apliecina vientuļās mātes statusu.

25. Ja saskaņā ar Pilsonības likuma 13.panta pirmās daļas 3.punktu naturalizēties vēlas pēcnācējs, viņam radniecība jāpierāda, iesniedzot dzimšanas apliecību vai tās notariāli vai Naturalizācijas pārvaldes apliecinātu kopiju vai tiesas nolēmumu par radniecības fakta konstatēšanu.

26. Lai pierādītu piederību personu kategorijai, kurai ir tiesības naturalizēties saskaņā ar Pilsonības likuma 13.panta pirmās daļas 4.punktu, personai jāiesniedz šādi dokumenti vai to notariāli vai Naturalizācijas pārvaldes apliecinātas kopijas:

26.1. arhīva izziņa vai tiesas nolēmums par piespiedu atvešanu uz Latviju;

26.2. izziņa par pastāvīgu dzīvi Latvijā, ko izsniedz iestādes, kas veic pasu reģistrāciju personas dzīvesvietā;

26.3. viens no šādiem dokumentiem, kas apliecina naturalizējamās personas vai tās apgādnieka legālu iztikas avotu:

26.3.1. izziņa no darbavietas;

26.3.2. izziņa no pašvaldības par individuālā darba veikšanu;

26.3.3. pensionāra apliecība;

26.3.4. izziņa no Sociālās apdrošināšanas pārvaldes par pensijas vai pabalsta saņemšanu;

26.3.5. izziņa no kredītiestādes par noguldījumu;

26.3.6. izziņa no Nodarbinātības dienesta;

26.3.7. izziņa no mācību iestādes;

26.3.8. izziņa no Valsts ieņēmumu dienesta par nodokļu maksāšanu;

26.3.9. tiesas nolēmums par legāla iztikas avota esamību;

26.4. kvīts par valsts nodevas samaksu vai Ministru kabineta noteiktajos gadījumos - dokumenti, kas pamato tiesības uz valsts nodevas samazināšanu vai atbrīvošanu no tās;

26.5. bērna dzimšanas apliecība, ja vienlaikus ar pilsonības pretendentu naturalizējas bērni;

26.6. dzimtsarakstu nodaļas izsniegts dokuments, kas sniedz ziņas par ārlaulības bērnu un apliecina vientuļās mātes statusu.

27. Ja saskaņā ar Pilsonības likuma 13.panta pirmās daļas 4.punktu naturalizēties vēlas pēcnācējs, viņam šo noteikumu 26.1.apakšpunktā minētais dokuments jāiesniedz par vecākiem, bet radniecība jāpierāda, iesniedzot dzimšanas apliecību vai tās notariāli vai Naturalizācijas pārvaldes apliecinātu kopiju vai tiesas nolēmumu par radniecības fakta konstatēšanu.

28. Lai pierādītu piederību personu kategorijai, kurai ir tiesības naturalizēties saskaņā ar Pilsonības likuma 13.panta pirmās daļas 5.punktu, personai jāiesniedz šādi dokumenti vai to notariāli vai Naturalizācijas pārvaldes apliecinātas kopijas:

28.1. atestāts, apliecība vai izziņa par mācību iestādes beigšanu un izglītības iegūšanu latviešu mācību valodā;

28.2. izziņa par pastāvīgu dzīvi Latvijā, ko izsniedz iestāde, kas veic pasu reģistrāciju personas dzīvesvietā;

28.3. viens no šādiem dokumentiem, kas apliecina naturalizējamās personas vai tās apgādnieka legālu iztikas avotu:

28.3.1. izziņa no darbavietas;

28.3.2. izziņa no pašvaldības par individuālā darba veikšanu;

28.3.3. pensionāra apliecība;

28.3.4. izziņa no Sociālās apdrošināšanas pārvaldes par pensijas vai pabalsta saņemšanu;

28.3.5. izziņa no kredītiestādes par noguldījumu;

28.3.6. izziņa no Nodarbinātības dienesta;

28.3.7. izziņa no mācību iestādes;

28.3.8. izziņa no Valsts ieņēmumu dienesta par nodokļu maksāšanu;

28.3.9. tiesas nolēmums par legāla iztikas avota esamību;

28.4. kvīts par valsts nodevas samaksu vai Ministru kabineta noteiktajos gadījumos - dokumenti, kas pamato tiesības uz valsts nodevas samazināšanu vai atbrīvošanu no tās;

28.5. bērna dzimšanas apliecība, ja vienlaikus ar pilsonības pretendentu naturalizējas bērni;

28.6. dzimtsarakstu nodaļas izsniegts dokuments, kas sniedz ziņas par ārlaulības bērnu un apliecina vientuļās mātes statusu.

29. Lai pierādītu piederību personu kategorijai, kurai ir tiesības naturalizēties saskaņā ar Pilsonības likuma 13.panta pirmās daļas 6.punktu, personai jāiesniedz šādi dokumenti vai to notariāli vai Naturalizācijas pārvaldes apliecinātas kopijas:

29.1. viens no šādiem Lietuvas pilsonību apstiprinošiem dokumentiem:

29.1.1. izziņa no arhīva vai dzimtsarakstu nodaļas;

29.1.2. izziņa no Lietuvas vēstniecības Latvijā;

29.1.3. dzimšanas apliecība;

29.1.4. vecāku miršanas apliecība;

29.1.5. izziņa par dienestu Lietuvas armijā vai īpašumu Lietuvā līdz 1940.gada 17.jūnijam;

29.1.6. tiesas nolēmums par Lietuvas pilsonības fakta konstatēšanu vai citi Lietuvas pilsonību apliecinoši dokumenti;

29.2. viens no šādiem Igaunijas pilsonību apstiprinošiem dokumentiem:

29.2.1. izziņa no arhīva vai dzimtsarakstu nodaļas;

29.2.2. pase;

29.2.3. tiesas nolēmums par Igaunijas pilsonības fakta konstatēšanu;

29.3. izziņa par pastāvīgu dzīvi Latvijā, ko izsniedz iestāde, kas veic pasu reģistrāciju personas dzīvesvietā;

29.4. viens no šādiem dokumentiem, kas apliecina naturalizējamās personas vai tās apgādnieka legālu iztikas avotu:

29.4.1. izziņa no darbavietas;

29.4.2. izziņa no pašvaldības par individuālā darba veikšanu;

29.4.3. pensionāra apliecība;

29.4.4. izziņa no Sociālās apdrošināšanas pārvaldes par pensijas vai pabalsta saņemšanu;

29.4.5. izziņa no kredītiestādes par noguldījumu;

29.4.6. izziņa no Nodarbinātības dienesta;

29.4.7. izziņa no mācību iestādes;

29.4.8. izziņa no Valsts ieņēmumu dienesta par nodokļu maksāšanu;

29.4.9. tiesas nolēmums par legāla iztikas avota esamību;

29.5. kvīts par valsts nodevas samaksu vai Ministru kabineta noteiktajos gadījumos - dokumenti, kas pamato tiesības uz valsts nodevas samazināšanu vai atbrīvošanu no tās;

29.6. bērna dzimšanas apliecība, ja vienlaikus ar pilsonības pretendentu naturalizējas bērni;

29.7. dzimtsarakstu nodaļas izsniegts dokuments, kas sniedz ziņas par ārlaulības bērnu un apliecina vientuļās mātes statusu.

30. Ja saskaņā ar Pilsonības likuma 13.panta pirmās daļas 6.punktu naturalizēties vēlas pēcnācējs, viņam šo noteikumu 29.1. vai 29.2.apakšpunktā minētie dokumenti jāiesniedz par vecākiem, bet sava radniecība jāpierāda, iesniedzot dzimšanas apliecību vai tās notariāli vai Naturalizācijas pārvaldes apliecinātu kopiju vai tiesas nolēmumu par radniecības fakta konstatēšanu.

31. Lai pierādītu piederību personu kategorijai, kurai ir tiesības naturalizēties saskaņā ar Pilsonības likuma 13.panta pirmās daļas 7.punktu, personai jāiesniedz šādi dokumenti vai to notariāli vai Naturalizācijas pārvaldes apliecinātas kopijas:

31.1. laulības apliecība, bet laulātā nāves gadījumā - arī miršanas apliecība;

31.2. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes attiecīgās nodaļas izsniegta izziņa vai citi dokumenti par laulātā pilsonību;

31.3. izziņa par pastāvīgu dzīvi Latvijā, ko izsniedz iestāde, kas veic pasu reģistrāciju personas dzīvesvietā;

31.4. viens no šādiem dokumentiem par naturalizējamās personas vai tās apgādnieka legālu iztikas avotu:

31.4.1. izziņa no darbavietas;

31.4.2. izziņa no pašvaldības par individuālā darba veikšanu;

31.4.3. pensionāra apliecība;

31.4.4. izziņa no Sociālās apdrošināšanas pārvaldes par pensijas vai pabalsta saņemšanu;

31.4.5. izziņa no kredītiestādes par noguldījumu;

31.4.6. izziņa no Nodarbinātības dienesta;

31.4.7. izziņa no mācību iestādes;

31.4.8. izziņa no Valsts ieņēmumu dienesta par nodokļu maksāšanu;

31.4.9. tiesas nolēmums par legāla iztikas avota esamību;

31.5. kvīts par valsts nodevas samaksu vai Ministru kabineta noteiktajos gadījumos - dokumenti, kas pamato tiesības uz valsts nodevas samazināšanu vai atbrīvošanu no tās;

31.6. bērna dzimšanas apliecība, ja vienlaikus ar pilsonības pretendentu naturalizējas bērni;

31.7. dzimtsarakstu nodaļas izsniegts dokuments, kas sniedz ziņas par ārlaulības bērnu un apliecina vientuļās mātes statusu.

32. Lai pierādītu piederību personu kategorijai, kurai ir tiesības naturalizēties saskaņā ar Pilsonības likuma 14.panta pirmo daļu, personai jāiesniedz šādi dokumenti vai to notariāli vai Naturalizācijas pārvaldes apliecinātas kopijas:

32.1. izziņa par pastāvīgu dzīvi Latvijā, ko izsniedz iestāde, kas veic pasu reģistrāciju personas dzīvesvietā;

32.2. viens no šādiem dokumentiem, kas apliecina naturalizējamās personas vai tās apgādnieka legālu iztikas avotu:

32.2.1. izziņa no darbavietas;

32.2.2. izziņa no pašvaldības par individuālā darba veikšanu;

32.2.3. pensionāra apliecība;

32.2.4. izziņa no Sociālās apdrošināšanas pārvaldes par pensijas vai pabalsta saņemšanu;

32.2.5. izziņa no kredītiestādes par noguldījumu;

32.2.6. izziņa no Nodarbinātības dienesta;

32.2.7. izziņa no mācību iestādes;

32.2.8. izziņa no Valsts ieņēmumu dienesta par nodokļu maksāšanu;

32.3. dzimšanas apliecība;

32.4. kvīts par valsts nodevas samaksu vai Ministru kabineta noteiktajos gadījumos - dokumenti, kas pamato tiesības uz valsts nodevas samazināšanu vai atbrīvošanu no tās;

32.5. bērna dzimšanas apliecība, ja vienlaikus ar pilsonības pretendentu naturalizējas bērni;

32.6. dzimtsarakstu nodaļas izsniegts dokuments, kas sniedz ziņas par ārlaulības bērnu un apliecina vientuļās mātes statusu.

IV. Naturalizācijas iesniegumu izskatīšana

33. Ja iesniegums un visi nepieciešamie dokumenti pieņemti, personai izsniedzama rakstiska izziņa (2.pielikums), kā arī norīkojums uz latviešu valodas pārbaudi (3.pielikums) un norīkojums uz Latvijas Republikas Satversmes un konstitucionālā likuma "Cilvēka un pilsoņa tiesības un pienākumi" pamatnoteikumu, valsts himnas teksta un Latvijas vēstures zināšanu pārbaudi (4.pielikums), ja šādas pārbaudes nepieciešamas.

34. Pilsonības likumā noteiktajos gadījumos personas atbrīvojamas no pārbaudījumiem, ja tās iesniedz šādus dokumentus:

34.1. atestātu, apliecību, diplomu vai izziņu par vispārējās, vidējās speciālās vai augstākās izglītības vai arodizglītības iegūšanu, kā arī izziņu par izglītības iegūšanu latviešu mācību valodā, ja pabeigta vidējā speciālā, augstākā vai arodizglītības (arodvidusskola, arodģimnāzija, arodskola) mācību iestāde;

34.2. invaliditātes apliecību (ja nepieciešams, - Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisijas (DEĀK) izsniegtu invaliditātes izziņu), kuru iesniedz I grupas beztermiņa invalīdi, II un III grupas redzes, dzirdes un runas invalīdi;

34.3. dokumentu, kurš pierāda, ka persona sasniegusi likumā noteikto pensijas vecumu, ja minētā persona naturalizējas saskaņā ar Pilsonības likuma 13.panta pirmās daļas 3. un 6.punktu.

35. Lai pārbaudītu sniegtās informācijas patiesumu un personas atbilstību Pilsonības likuma prasībām, Naturalizācijas pārvalde pieprasa informāciju no šādām iestādēm:

35.1. Iekšlietu ministrijas Operatīvo uzskaišu un statistikas pārvaldes;

35.2. Totalitārisma seku dokumentēšanas centra;

35.3. valsts drošības iestādēm.

36. Naturalizācijas pārvalde ir tiesīga pēc sava ieskata pieprasīt informāciju no citām valsts un pašvaldību institūcijām.

37. Šo noteikumu 35. un 36.punktā minēto iestāžu pienākums ir sniegt atbildi mēneša laikā, bet sarežģītos gadījumos - trīs mēnešu laikā.

38. Ja persona likumā noteiktajā kārtībā ir atbrīvota no zināšanu pārbaužu kārtošanas, tās iesniegums izskatāms un atbilde sniedzama ne vēlāk kā gada laikā pēc visu dokumentu iesniegšanas.

39. Ja personai jākārto zināšanu pārbaudes, tās iesniegums izskatāms un atbilde sniedzama ne vēlāk kā gada laikā pēc visu pārbaužu nokārtošanas.

40. Nodaļa ir tiesīga bez maksas pieprasīt nepieciešamo informāciju no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes.

41. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes attiecīgā nodaļa mēneša laikā informē nodaļu par naturalizācijas pretendenta iesniegtās informācijas atbilstību Iedzīvotāju reģistrā esošajiem datiem un sniedz atbildi Naturalizācijas pārvaldei par personas atbilstību Pilsonības likuma nosacījumiem.

42. Naturalizācijas pārvalde, pamatojoties uz saņemtajiem materiāliem, sagatavo Ministru kabineta rīkojuma projektu par pilsonības piešķiršanu naturalizācijas kārtībā.

43. Ja pirms rīkojuma par pilsonības piešķiršanu naturalizācijas kārtībā projekta sagatavošanas nepieciešams pārbaudīt faktu atbilstību Pilsonības likuma nosacījumiem, Naturalizācijas pārvalde dod rakstiskus norādījumus nodaļai vai pieprasa informāciju no citām iestādēm.

44. Ja saskaņā ar Ministru kabineta rīkojuma par pilsonības piešķiršanu naturalizācijas kārtībā projektu persona ir naturalizējama, nodaļa naturalizējamo personu uzaicina dot solījumu par uzticību Latvijas Republikai (turpmāk - solījums).

45. Ja vienīgais šķērslis naturalizācijai ir Pilsonības likuma 12.panta pirmās daļas 7.punkta nosacījums, tad personai tiek rakstiski paziņots, ka citu šķēršļu Latvijas pilsonības iegūšanai nav, un persona tiek uzaicināta iesniegt paziņojumu par atteikšanos no savas iepriekšējās pilsonības (pavalstniecības) un ekspatriācijas atļauju, ja tādu paredz attiecīgās valsts likumi, vai pilsonības zaudēšanu apliecinošu dokumentu. Ja persona iesniedz minētos dokumentus, to uzaicina dot solījumu.

46. Ja persona mēneša laikā bez attaisnojuma neiesniedz paziņojumu par atteikšanos no savas iepriekšējās pilsonības (pavalstniecības) un ekspatriācijas atļauju, ja tādu paredz attiecīgās valsts likumi, vai pilsonības zaudēšanu apliecinošu dokumentu vai neierodas parakstīt solījumu, tās iesnieguma izskatīšana tiek apturēta, bet pēc gada termiņa izbeigšanās no apturēšanas dienas - izbeigta.

47. Ja persona ir devusi solījumu, Naturalizācijas pārvalde rīkojuma projektu par pilsonības piešķiršanu naturalizācijas kārtībā iesniedz Ministru kabinetā.

48. Ministru kabineta rīkojumu par pilsonības piešķiršanu naturalizācijas kārtībā personai izsniedz nodaļa, kurā persona iesniegusi iesniegumu.

49. Lai saņemtu Ministru kabineta rīkojumu par pilsonības piešķiršanu naturalizācijas kārtībā, jāuzrāda personu apliecinoši dokumenti un rīkojuma saņemšana jāapstiprina ar parakstu.

50. Naturalizācijas pārvaldes lēmumam par naturalizācijas atteikumu jābūt motivētam ar Pilsonības likuma normām.

V. Noslēguma jautājumi

51. Naturalizācijas pārvalde un nodaļas darbinieki par savu darbību atbild saskaņā ar likumiem.

52. Naturalizācijas pārvaldes lēmumu par naturalizācijas atteikumu var pārsūdzēt tiesā.

VI. Pārejas jautājumi

53. Atzīt par spēku zaudējušiem:

53.1. Ministru kabineta 1994.gada 8.novembra noteikumus nr.217 "Par naturalizācijas iesniegumu pieņemšanas un izskatīšanas kārtību" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 141.nr.; 1995, 116.nr.);

53.2. Ministru kabineta 1995.gada 25.jūlija noteikumus nr.232 "Grozījumi Ministru kabineta 1994.gada 8.novembra noteikumos nr.217 "Par naturalizācijas iesniegumu pieņemšanas un izskatīšanas kārtību"" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 116.nr.).

Ministru prezidents A.Šķēle

Tieslietu ministrs Dz.Rasnačs

 

 

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Naturalizācijas iesniegumu pieņemšanas un izskatīšanas kārtība Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 105Pieņemts: 25.03.1997.Stājas spēkā: 30.03.1997.Zaudē spēku: 05.02.1999.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 85, 29.03.1997.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
51881
30.03.1997
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"