Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 158

Rīgā 1998.gada 28.aprīlī (prot. nr. 22, 25.§)

Grozījumi Ministru kabineta 1993.gada 30.decembra noteikumos nr.40 "Par kārtību, kādā izsniedzama algas nodokļa grāmatiņa un algas nodokļa gada karte"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 6.pantu

Izdarīt Ministru kabineta 1993.gada 30.decembra noteikumos nr.40 "Par kārtību, kādā izsniedzama algas nodokļa grāmatiņa un algas nodokļa gada karte" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 2.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt noteikumu nosaukumā, tekstā un 1. un 5.pielikumā vārdus "algas nodokļa gada karte" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "algas nodokļa karte" (attiecīgā locījumā).

2. Izteikt 1. un 2.punktu šādā redakcijā:

"1. Algas nodokļa grāmatiņas (turpmāk - grāmatiņa) izmantošanas mērķis ir fizisko personu - iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāju (turpmāk - nodokļa maksātājs) - uzskaite un nodokļa maksāšanas kontrole, kā arī neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojumu pareizas piemērošanas nodrošināšana. Algas nodokļa kartes (turpmāk - karte) izmantošanas mērķis ir nodokļa maksāšanas kontrole.

2. Nodokļa maksātājus reģistrē un grāmatiņas un kartes izsniedz nodokļu inspekcija pēc nodokļa maksātāju dzīvesvietas vai pilsētu (izņemot republikas pilsētas un rajonu pilsētas) un pagastu pašvaldību pārvaldes institūcijas."

3. Izteikt 5. un 6.punktu šādā redakcijā:

"5. Izsniegtās grāmatiņas un kartes reģistrē Algas nodokļa grāmatiņu un algas nodokļa karšu reģistrācijas grāmatā (turpmāk - reģistrācijas grāmata) (1.pielikums) un grāmatiņu un karšu saņēmēju alfabētiskajā reģistrā, kā arī elektroniskajos datu nesējos.

6. Ja nodokļa maksātājs maina dzīvesvietu, nodokļu inspekcija taksācijas gada beigās pēc iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas (rezumējošā kārtībā) nosūta nodokļa maksātāja lietu nodokļu inspekcijai pēc viņa jaunās dzīvesvietas. Minētā nodokļu inspekcija pēc nodokļa maksātāja lietas saņemšanas iereģistrē datus reģistrācijas grāmatā un nosūta paziņojumu par lietas saņemšanu tai nodokļu inspekcijai, kura atsūtījusi lietu. Par paziņojuma saņemšanu izdarāms attiecīgs ieraksts reģistrācijas grāmatā. Lietas saturu un nosūtīšanas kārtību nosaka Valsts ieņēmumu dienests."

4. Aizstāt 9.punktā vārdus "pastāvīgajam iedzīvotājam" ar vārdiem "iekšzemes nodokļa maksātājam (rezidentam)".

5. Papildināt 11.punktu aiz vārdiem "par invaliditāti" ar vārdiem "vai politiski represētās personas statusu, vai nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu".

6. Izteikt 12. un 13.punktu šādā redakcijā:

"12. Personai, kurai atbilstoši likumam "Par valsts pensijām" ir piešķirta pensija, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra personas grāmatiņā izdara atzīmi par pensijas piešķiršanu, norādot datumu, ar kuru pensija piešķirta, kā arī, ja persona ir zaudējusi tiesības uz pensiju, datumu, ar kuru persona ir zaudējusi tiesības uz pensiju. Attiecīgā atzīme grāmatiņā izdarāma piecpadsmit dienu laikā pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāles vadītāja attiecīga rīkojuma izdošanas.

13. Personai noteikto invaliditātes grupu apliecina saskaņā ar likumu "Par invalīdu medicīnisko un sociālo aizsardzību" izsniegta apliecība. Politiski represētās personas statusu apliecina saskaņā ar likumu "Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem" izsniegta politiski represētās personas apliecība, bet nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu apliecina saskaņā ar likumu "Par nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu" izsniegta nacionālās pretošanās kustības dalībnieka apliecība."

7. Izteikt 15.punktu šādā redakcijā:

"15. Nodokļa maksātājs grāmatiņu iesniedz pamatdarba vietā (uzņēmumā, uzņēmējsabiedrībā, iestādē, organizācijā vai fiziskajai personai - darba devējam), uzsākot darba attiecības, vai vietā, kuru tas uzskata par galveno ienākuma gūšanas vietu, pirms ienākuma gūšanas. Persona, kurai atbilstoši likumam "Par valsts pensijām" pensija piešķirta pēc 1996.gada 1.janvāra un kura pēc pensijas piešķiršanas turpina strādāt, algas nodokļa grāmatiņu pēc savas izvēles iesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā vai darba devējam. Persona, kura ir reģistrējusies kā individuālā darba veicēja un kura nav darba attiecībās ar kādu darba devēju, grāmatiņu iesniedz nodokļu inspekcijā pēc savas dzīvesvietas."

8. Aizstāt 16.punktā teikumu "Nodokļa maksātājs paziņojumu iesniedz pamatdarba vietā (galvenā ienākuma gūšanas vietā), un grāmatiņā tiek izdarīts attiecīgs ieraksts" ar teikumu "Nodokļa maksātājs paziņojumu iesniedz tajā ienākuma gūšanas vietā, kurā viņš ir iesniedzis grāmatiņu, un grāmatiņā, pamatojoties uz paziņojumu, tiek izdarīts attiecīgs ieraksts".

9. Aizstāt 17.punktā vārdu "uzņēmums" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "uzņēmums, uzņēmējsabiedrība" (attiecīgā locījumā).

10. Papildināt noteikumus ar 17.1 un 17.2 punktu šādā redakcijā:

"17.1 Izbeidzoties darba attiecībām sakarā ar darbinieka nāvi, darba devējs (uzņēmums, uzņēmējsabiedrība, iestāde, organizācija vai fiziskā persona - darba devējs) izdara ierakstu grāmatiņā, kā arī noformē paziņojumu par algas nodokli. Darba devējs paziņojumu nosūta nodokļu inspekcijai pēc savas atrašanās vietas (fiziskā persona - pēc savas dzīvesvietas), bet grāmatiņu:

17.11. darba devējs - uzņēmums, uzņēmējsabiedrība, iestāde vai organizācija - uzglabā savā arhīvā termiņu, kāds likuma "Par grāmatvedību" 10.pantā noteikts attaisnojuma dokumentu par darbiniekiem aprēķināto mēnešalgu (darba samaksu) uzglabāšanai;

17.12. darba devējs - fiziskā persona - nosūta nodokļu inspekcijai pēc savas dzīvesvietas kopā ar paziņojumu par algas nodokli.

17.2 Grāmatiņa, kas iesniegta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, pēc pensijas saņēmēja nāves uzglabājama personas pensijas lietā termiņu, kāds normatīvajos aktos noteikts pensijas lietu uzglabāšanai."

11. Aizstāt 18.punktā vārdus "pastāvīgais iedzīvotājs" ar vārdiem "iekšzemes nodokļa maksātājs (rezidents)".

12. Aizstāt 20.punkta otrajā rindkopā vārdu "grāmatiņa" ar vārdu "karte".

13. Aizstāt 23.punktā vārdu "uzņēmums" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "uzņēmums, uzņēmējsabiedrība" (attiecīgā locījumā).

14. Izteikt 25.punktu šādā redakcijā:

"25. Grāmatiņas un kartes ir stingrās uzskaites dokumenti, kurus izgatavo sērijās. Katrā sērijā ir 999999 grāmatiņu vai karšu formulāri (veidlapas) ar sešzīmju numerāciju no nr.000001 līdz nr.999999. Grāmatiņas sēriju apzīmē ar trijiem latviešu alfabēta burtiem, kartes sēriju - ar vienu latvieš u alfabēta burtu (izņemot burtus, kas apzīmē mīkstinātos līdzskaņus un garos patskaņus). Uzņēmumi, uzņēmējsabiedrības, iestādes, organizācijas un fiziskās personas - darba devēji nodrošina grāmatiņu un karšu uzskaiti un saglabāšanu."

15. Aizstāt 26. un 28.punktā vārdus "Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu kontroles departaments" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Valsts ieņēmumu dienests" (attiecīgā locījumā).

16. Papildināt noteikumus ar 29.punktu šādā redakcijā:

"29. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra līdz 1998.gada 1.jūlijam iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam informāciju par personām, kurām līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai ir piešķirta pensija, kā arī par personām, kurām laikposmā no 1997.gada 1.janvāra līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai pensi j as izmaksa ir pārtraukta. Pamatojoties uz šo informāciju un grāmatiņu un karšu saņēmēju alfabētiskā reģistra datiem, Valsts ieņēmumu dienests personām, kurām ir piešķirta pensija un kurām ir izsniegta grāmatiņa, nosūta uzaicinājumu ierasties Valsts ieņēmu m u dienestā, lai izdarītu atzīmi grāmatiņā."

17. Izteikt 4.pielikumu šādā redakcijā: 

"4. pielikums
Ministru kabineta
1993. gada 30. decembra
noteikumiem Nr.40

 

PIENOT~1.JPG (82024 BYTES)

Ministru prezidents G.Krasts

Finansu ministrs R.Zīle

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 1993.gada 30.decembra noteikumos nr.40 "Par kārtību, kādā izsniedzama .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 158Pieņemts: 28.04.1998.Stājas spēkā: 01.05.1998.Zaudē spēku: 09.06.2001.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 120/121, 30.04.1998.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
51286
01.05.1998
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"