Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 1997. gada 7. oktobra noteikumus Nr. 351 "Tabakas un tabakas izstrādājumu aprites noteikumi".

Ministru kabineta noteikumi nr. 143

(prot. nr. 29, 26.§) Rīgā 1995. gada 30. maijā

 

Tabakas izstrādājumu marķēšanas, pārvadāšanas, uzglabāšanas un realizācijas noteikumi

Izdoti saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 5.pantu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Visiem tabakas izstrādājumu ražotājiem, importētājiem, vairum-tirgotājiem, mazumtirgotājiem un uzglabātājiem ir jāievēro likums "Par akcīzes nodokli" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 3.nr.), šie noteikumi un citi tiesību akti.

2. Visu veidu tabakas izstrādājumus izgatavot realizācijai un ievest realizācijai, kā arī pārdot vairumtirdzniecībā ir tiesīgi tikai tie uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kuri Ministru kabineta noteiktajā kārtībā saņēmuši Finansu ministrijas speciālu atļauju (licenci) (tālāk tekstā - "licence"), bet pārdot mazumtirdzniecībā - uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kuri saņēmuši attiecīgās pašvaldības licenci.

3. Latvijas teritorijā ir atļauts realizēt tikai ar noteikta parauga akcīzes nodokļa marku marķētos tabakas izstrādājumus, izņemot tos tabakas izstrādājumus (cigārus, cigarillas un pīpju tabaku), kuru marķēšanai ir noteikta īpaša kārtība.

4. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) savstarpējos norēķinus par tabakas izstrādājumu realizāciju vairumtirdzniecībā ir tiesīgi kārtot tikai ar banku iestāžu starpniecību.

5. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kuri saņēmuši licences tabakas izstrādājumu realizācijai vairumtirdzniecībā, paziņo Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgā rajona (pilsētas) nodokļu inspekcijai, kādi norēķinu konti (konta numurs, banka, tās adrese un kods) tiks izmantoti bezskaidras naudas norēķiniem par darījumiem ar tabakas izstrādājumiem. Citus norēķinu kontus izmantot ir aizliegts.

6. Vairumtirdzniecības licencēs norādītajās vietās ir aizliegts tabakas izstrādājumus realizēt mazumtirdzniecībā.

Vairumtirgotājiem ir atļauts nodarboties ar mazumtirdzniecību, ja tiem ir mazumtirdzniecības licence (katrai tirdzniecības vietai) un šim nolūkam ir paredzētas atsevišķas telpas, kases aparāts un attiecīga uzskaite.

7. Tabakas izstrādājumus ir atļauts ievest Latvijas teritorijā un izvest no tās tikai caur Valsts ieņēmumu dienesta noteiktiem muitas kontrolpunktiem - galvenajos ģeogrāfiskajos eksporta un importa virzienos, Rīgas lidostā un Rīgas tirdzniecības ostā.

Vienai fiziskai personai ir atļauts ievest Latvijas teritorijā un izvest no tās ne vairāk par 200 cigaretēm vai papirosiem.

8. Nemarķētus un ar realizācijai Latvijas teritorijā nederīgām markām marķētus tabakas izstrādājumus Latvijas teritorijā ir atļauts pārvietot tikai tranzītā ar muitas konvoju.

Tabakas izstrādājumu tranzītpārvadājumi cauri Latvijas teritorijai veicami 24 stundu laikā.

9. Tabakas izstrādājumi uzglabājami un realizējami tikai licencēs norādītajās vietās, kurās ir nodrošināta tiesību aktos noteiktā preču uzskaite.

10. Latvijas tabakas izstrādājumu ražotāji eksportam paredzētos tabakas izstrādājumus var uzglabāt savās noliktavās.

Eksportam paredzētos tabakas izstrādājumus pārvietošanai komplektē muitas uzraudzībā un Latvijas teritorijā (arī starp ražotāju noliktavām) pārvieto ar muitas konvoju.

 

II. Tabakas izstrādājumu marķēšana

11. Tabakas izstrādājumu marķēšana ar akcīzes nodokļa markām ap-liecina, ka ir samaksāts akcīzes nodoklis, kuru valsts budžetā iemaksā Valsts ieņēmumu dienests saskaņā ar likumu "Par akcīzes nodokli".

12. Tabakas izstrādājumu akcīzes nodokļa marku paraugus apstiprina, kā arī attiecīgās markas izgatavo un realizē Valsts ieņēmumu dienests.

Uz akcīzes nodokļa markas ir jābūt uzrakstam valsts valodā: "Smēķēšana izraisa nāvējošas sirds un plaušu slimības, bet tabakas dūmi ir bīstami apkārtējo cilvēku veselībai."

13. Ražošanas procesā akcīzes nodokļa markas katrai tabakas izstrādājumu vienībai (paciņai) piestiprina šādi:

13.1. cietā iepakojuma cigarešu paciņām - uz paciņas aizmugurējā paneļa locījuma vietas zem slēgtā celofāna iepakojuma;

13.2. mīkstā iepakojuma cigarešu paciņām - šķērsām pāri paciņas augšējās plaknes atvēruma vietai zem slēgtā celofāna iepakojuma;

13.3. bezfiltra cigarešu un papirosu paciņām - pāri paciņas atvēruma vietai.

14. Iegādāties akcīzes nodokļa markas ir tiesīgi tikai tie uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kuri saņēmuši licenci tabakas izstrādājumu izgatavošanai realizācijai vai ievešanai realizācijai.

15. Uz Latvijā pārdodamo cigarešu vienības (paciņas) ir jābūt informācijai par nikotīna un darvas daudzumu attiecīgajās cigaretēs un brīdinājuma uzrakstam valsts valodā par smēķēšanas kaitīgumu, kā arī akcīzes nodokļa markai.

Tabakas izstrādājumus bez informācijas par nikotīna un darvas daudzumu un bez brīdinājuma uzraksta valsts valodā ievest un realizēt Latvijas teritorijā drīkst tikai ar īpašu Valsts ieņēmumu dienesta atļauju.

16. Īpašā kārtībā marķējamo tabakas izstrādājumu (cigāru, cigarillu un pīpju tabakas) marķēšanas kārtību nosaka Valsts ieņēmumu dienests.

17. Par nemarķētu vai ar viltotām akcīzes nodokļa markām marķētu tabakas izstrādājumu realizāciju un uzglabāšanu tiek anulēta tabakas izstrādājumu realizācijas licence. Tabakas izstrādājumu konfiskācija un vainīgo personu saukšana pie atbildības notiek likumos noteiktajā kārtībā.

Konfiscētie tabakas izstrādājumi ir iznīcināmi.  

III. Noslēguma jautājumi

18. Ar 1996.gada 1.janvāri Latvijas teritorijā drīkst realizēt tikai tās cigarešu vienības (paciņas), uz kurām ir informācija par nikotīna un darvas daudzumu attiecīgajās cigaretēs un brīdinājuma uzraksts valsts valodā par smēķēšanas kaitīgumu: "Smēķēšana nodara nopietnu ļaunumu veselībai."

Tabakas izstrādājumus bez informācijas par nikotīna un darvas daudzumu un bez brīdinājuma uzraksta valsts valodā ievest un realizēt Latvijas teritorijā drīkst tikai ar īpašu Valsts ieņēmumu dienesta atļauju.

19. Līdz attiecīgas kārtības noteikšanai akcīzes nodoklis par īpašā kārtībā marķējamiem tabakas izstrādājumiem (cigāriem, cigarillām, pīpju tabaku) maksājams saskaņā ar spēkā esošajiem tiesību aktiem.

20. Valsts ieņēmumu dienestam līdz 1995.gada 15.jūnijam noteikt muitas kontrolpunktus, caur kuriem tabakas izstrādājumus ieved Latvijas teritorijā un izved no tās.

Ar 1995.gada 1.jūliju tabakas izstrādājumus ievest Latvijas teritorijā un izvest no tās, kā arī pārvadāt tranzītā atļauts tikai caur Valsts ieņēmumu dienesta noteiktajiem muitas kontrolpunktiem. Tabakas izstrādājumi, kas ievesti caur citiem muitas kontrolpunktiem, uzskatāmi par kontrabandu.

21. Lai paredzētu atbildību par akcīzes nodokļa marku viltošanu vai viltotu marku realizāciju, Finansu ministrijai, Valsts ieņēmumu dienestam un Tieslietu ministrijai līdz 1995.gada 1.jūlijam kopīgi izstrādāt priekšlikumus par attiecīgiem grozījumiem Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā un Latvijas kriminālkodeksā.

22. Finansu ministrijai līdz 1995.gada 15.jūnijam izstrādāt kārtību, kādā tiek segti ar tabakas izstrādājumu konfiskāciju un iznīcināšanu saistītie izdevumi.

23. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Zemkopības ministrijai kopīgi ar Valsts ieņēmumu dienestu izstrādāt konfiscēto tabakas izstrādājumu iznīcināšanas kārtību.

24. Atzīt par spēku zaudējušiem šādus Ministru kabineta noteikumus:

24.1. 1994.gada 14.aprīļa noteikumus nr.86 "Par tabakas izstrādājumu realizācijas kārtību" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 49.nr.);

24.2. 1994.gada 19.jūlija noteikumus nr.136 "Par grozījumiem tabakas izstrādājumu realizācijas kārtībā" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 91.nr.);

24.3. 1994.gada 16.augusta noteikumus nr.159 "Par grozījumiem Ministru kabineta 1994.gada 14.aprīļa noteikumos nr.86" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 102.nr.).

25. Šo noteikumu izpildi kontrolē Valsts ieņēmumu dienests kopīgi ar Iekšlietu ministrijas struktūrvienībām un Tirdzniecības uzraudzības valsts komiteju.

Ministru prezidents M.Gailis

Finansu ministre I.Sāmīte

 

 

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Tabakas izstrādājumu marķēšanas, pārvadāšanas, uzglabāšanas un realizācijas noteikumi Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 143Pieņemts: 30.05.1995.Stājas spēkā: 09.06.1995.Zaudē spēku: 10.10.1997.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 88, 08.06.1995.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
35345
09.06.1995
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"