Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 66

Rīgā 2024. gada 23. janvārī (prot. Nr. 3 24. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2022. gada 14. jūlija noteikumos Nr. 459 "Noteikumi par atbalstu dzīvojamo īres māju būvniecībai Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.1.4.i. investīcijas "Finansēšanas fonda izveide zemas īres mājokļu būvniecībai" ietvaros"

Izdoti saskaņā ar Likuma par budžetu un
finanšu vadību 19.3 panta otro daļu un
Attīstības finanšu institūcijas likuma
12. panta ceturto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2022. gada 14. jūlija noteikumos Nr. 459 "Noteikumi par atbalstu dzīvojamo īres māju būvniecībai Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.1.4.i. investīcijas "Finansēšanas fonda izveide zemas īres mājokļu būvniecībai" ietvaros" (Latvijas Vēstnesis, 2022, 137. nr.; 2023, 121. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 1.14. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.14. sabiedrības "Altum" un sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor" (turpmāk - sabiedrība "Possessor") tiesības pieprasīt un saņemt tiešu pieeju datiem valsts informācijas sistēmās."

2. Izteikt 2.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.2. kapitāla atlaide - sabiedrības "Altum" aizdevuma vai paralēlā aizdevuma pamatsummas daļējs samazinājums;".

3. Izteikt 6. punktu šādā redakcijā:

"6. Projekta pievienotās vērtības nodokļa izmaksām un citām izmaksām, kas netiek finansētas no Atveseļošanas fonda finansējuma un kas nav atgūstamas vispārējā kārtībā, sabiedrība "Altum" var:
6.1. izmantot šo noteikumu 20. punktā minēto finansējumu un darbības programmas "Uzņēmējdarbība un inovācijas" 2.2.1.4.1. apakšaktivitātes "Atbalsts aizdevumu veidā komersantu konkurētspējas uzlabošanai" ietvaros atmaksāto publisko finansējumu kopā līdz 9 000 000 euro;
6.2. piesaistīt valsts aizdevumu līdz 10 000 000 euro kredītlīnijas veidā, kā arī piesaistīt nepieciešamo aizdevumu no starptautiskajām finanšu institūcijām vai emitēt obligācijas. Valsts aizdevuma atmaksas termiņš ir līdz 2058. gada 31. decembrim. Valsts aizdevumam nepiemēro riska likmi, bet nodrošina ar komercķīlu, sabiedrībai "Altum" ieķīlājot prasījuma tiesības un to nākamās sastāvdaļas kā lietu kopību, kas izrietēs no sabiedrības "Altum" izsniegtajiem aizdevumiem."

4. Izteikt 10. punktu šādā redakcijā:

"10. Sabiedrība "Possessor" nodrošina to mājsaimniecību uzskaiti, kas saskaņā ar šiem noteikumiem ir izīrējušas dzīvojamās īres mājas dzīvokļus."

5. Papildināt ar 20.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"20.4. līgumsodi, kas iekasēti par pārkāpumiem saskaņā ar šo noteikumu 48.2. apakšpunktā minēto uzraudzības līgumu."

6. Izteikt 22.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"22.2. īres maksu var paaugstināt reizi gadā, un tā var pārsniegt šo noteikumu 22.1. apakšpunktā minēto maksimālo īres maksas apmēru, bet nedrīkst pārsniegt saskaņā ar šo noteikumu 22.1 punktu noteikto un publicēto ikgadējo īres maksu."

7. Papildināt ar 22.1 punktu šādā redakcijā:

"22.1 Šo noteikumu 22.1. apakšpunktā minēto īres maksu katru gadu koriģē ministrija saskaņā ar valsts inflācijas līmeni, kas noteikts atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem. Informācija par aktuālo īres maksu tiek publicēta ministrijas, sabiedrības "Altum" un sabiedrības "Possessor" tīmekļvietnēs."

8. Izteikt 26.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"26.5. dzīvojamās īres mājas dzīvokļi ir ar pilnu iekšējo apdari, vannas un tualetes telpas ir aprīkotas ar santehniku - izlietni, jaucējkrānu, podu un vannu vai dušas kabīni - un virtuve ir aprīkota ar santehniku - izlietni, jaucējkrānu un iebūvēto virtuves iekārtu (virtuves skapīšiem un plīti)."

9. Izteikt 37. punktu šādā redakcijā:

"37. Šo noteikumu 35.1. apakšpunktā minētie kopējie mēneša bruto vidējie ienākumi - ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamie ienākumi - tiek pārbaudīti vienu reizi, reģistrējot mājsaimniecību rindā atbilstoši šo noteikumu 35.4. un 35.5. apakšpunktam, un vienu reizi, slēdzot īres līgumu."

10. Izteikt 39. punktu šādā redakcijā:

"39. Pēc šo noteikumu ietvaros izsniegtā sabiedrības "Altum" aizdevuma saistību izpildes nekustamā īpašuma attīstītājs vai saistību pārņēmējs reizi ceturksnī līdz attiecīgā ceturkšņa pēdējai darbdienai saskaņā ar šo noteikumu 48.2. apakšpunktā minēto līgumu veic maksājumu sabiedrībai "Possessor" 50 % apmērā no ieņēmumiem no īres maksas. Sabiedrība "Possessor" maksājumu pārskaita Mājokļu pieejamības fondā."

11. Izteikt 42. punktu šādā redakcijā:

"42. Nekustamā īpašuma attīstītājs šo noteikumu 72. punktā minēto attiecināmo izmaksu pozīciju līdzfinansēšanu papildus sabiedrības "Altum" aizdevumam vai paralēlajam aizdevumam, kas tiek finansēts no šo noteikumu 4. punktā minētā finansējuma, nodrošina no saviem finanšu resursiem, kas ir brīvi no komercdarbības atbalsta, vismaz 5 % apmērā."

12. Izteikt 44.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"44.4. informāciju par plānoto un piešķirto atbalstu tā paša projekta ietvaros, norādot atbalsta piešķiršanas datumu, atbalsta sniedzēju, atbalsta pasākumu, plānoto un piešķirto atbalsta summu."

13. Papildināt ar 45.1 punktu šādā redakcijā:

"45.1 Sabiedrība "Altum" var izskatīt un pieņemt lēmumu par vēlāk iesniegtu projekta atbalsta pieteikumu, kam pievienoti visi šo noteikumu 44. punktā minētie dokumenti, pirms agrāk iesniegta projekta atbalsta pieteikuma, kam nav pievienoti šo noteikumu 44. punktā minētie dokumenti vai tie nav pievienoti visi."

14. Papildināt ar 45.2 punktu šādā redakcijā:

"45.2 Ja nekustamā īpašuma attīstītājs divu mēnešu laikā pēc projekta atbalsta pieteikuma iesniegšanas nav iesniedzis sabiedrībai "Altum" pilnīgu un korektu šo noteikumu 44. punktā minēto dokumentāciju projekta izvērtēšanai, sabiedrība "Altum" pieņem lēmumu par projekta atbalsta pieteikuma noraidīšanu. Pēc lēmuma saņemšanas par projekta atbalsta pieteikuma noraidīšanu nekustamā īpašuma attīstītājam ir tiesības iesniegt projekta atbalsta pieteikumu atkārtoti."

15. Izteikt 46. punktu šādā redakcijā:

"46. Nekustamā īpašuma attīstītājam atbalstu piešķir brīdī, kad sabiedrība "Altum" pieņem lēmumu par aizdevuma vai paralēlā aizdevuma piešķiršanu, kurā ir noteikts atbalsta maksimālais apjoms un maksimālā pieejamā kapitāla atlaide."

16. Izteikt 47. punktu šādā redakcijā:

"47. Sabiedrībai "Altum" un sabiedrībai "Possessor" ir tiesības bez maksas pieprasīt un saņemt tiešu pieeju datiem valsts informācijas sistēmās, datubāzēs un reģistros tādā apjomā, kāds nepieciešams 3.1.1.4.i. investīcijas īstenošanai un atbalsta sniegšanai nekustamā īpašuma attīstītājiem šo noteikumu ietvaros. Lai nodrošinātu pieeju datiem, sabiedrība "Altum" un sabiedrība "Possessor", ja nepieciešams, slēdz vienošanos ar attiecīgo valsts informācijas sistēmas, datubāzes un reģistra turētāju."

17. Izteikt 53.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"53.4. kurš atbilst kādam no šiem izslēgšanas kritērijiem:
53.4.1. nekustamā īpašuma attīstītājs vai persona, kura ir nekustamā īpašuma attīstītāja valdes vai padomes loceklis vai prokūrists, vai persona, kura ir pilnvarota pārstāvēt nekustamā īpašuma attīstītāju ar filiāli saistītās darbībās, ar tādu prokurora priekšrakstu par sodu vai tiesas spriedumu, kas stājies spēkā un kļuvis neapstrīdams un nepārsūdzams, ir atzīta par vainīgu jebkurā no šādiem noziedzīgiem nodarījumiem:
53.4.1.1. noziedzīgas organizācijas izveidošana, vadīšana, iesaistīšanās tajā vai tās sastāvā ietilpstošā organizētā grupā vai citā noziedzīgā formējumā vai piedalīšanās šādas organizācijas izdarītos noziedzīgos nodarījumos;
53.4.1.2. kukuļņemšana, kukuļdošana, kukuļa piesavināšanās, starpniecība kukuļošanā, neatļauta labumu pieņemšana vai komerciāla uzpirkšana, prettiesiska labumu pieprasīšana, pieņemšana vai došana, tirgošanās ar ietekmi;
53.4.1.3. krāpšana, piesavināšanās vai noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana;
53.4.1.4. izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas;
53.4.1.5. terorisms, terorisma finansēšana, teroristu grupas izveide vai organizēšana, ceļošana terorisma nolūkā, terorisma attaisnošana, aicinājums uz terorismu, terorisma draudi vai personas vervēšana, apmācīšana un apmācīšanās terorismam;
53.4.1.6. cilvēku tirdzniecība;
53.4.1.7. preču un vielu, kuru aprite ir aizliegta vai speciāli reglamentēta, pārvietošana pāri Latvijas Republikas valsts robežai;
53.4.1.8. neatļauta piedalīšanās mantiskos darījumos;
53.4.2. nekustamā īpašuma attīstītājs vai persona, kura ir nekustamā īpašuma attīstītāja valdes vai padomes loceklis vai prokūrists, vai persona, kura ir pilnvarota pārstāvēt nekustamā īpašuma attīstītāju ar filiāli saistītās darbībās, ar tādu attiecīgā jomā kompetentas institūcijas lēmumu, prokurora priekšrakstu par sodu vai tiesas spriedumu, kas stājies spēkā un kļuvis neapstrīdams un nepārsūdzams, ir atzīta par vainīgu un sodīta par pārkāpumu, kas izpaužas kā:
53.4.2.1. vienas vai vairāku personu nodarbināšana, ja tām nav nepieciešamās darba atļaujas vai ja tās nav tiesīgas uzturēties Eiropas Savienības dalībvalstī;
53.4.2.2. personas nodarbināšana bez rakstveidā noslēgta darba līguma;
53.4.3. nekustamā īpašuma attīstītājs vai persona, kura ir nekustamā īpašuma attīstītāja valdes vai padomes loceklis vai prokūrists, vai persona, kura ir pilnvarota pārstāvēt nekustamā īpašuma attīstītāju ar filiāli saistītās darbībās, ar tādu attiecīgā jomā kompetentas institūcijas lēmumu vai tiesas spriedumu, kas stājies spēkā un kļuvis neapstrīdams un nepārsūdzams, ir atzīta par vainīgu konkurences tiesību pārkāpumā, kas izpaužas kā vertikālā vienošanās, kuras mērķis ir ierobežot pircēja iespēju noteikt tālākpārdošanas cenu, vai horizontālā karteļa vienošanās, izņemot gadījumu, ja attiecīgā institūcija, konstatējot konkurences tiesību pārkāpumu, par sadarbību iecietības programmas ietvaros nekustamā īpašuma attīstītāju ir atbrīvojusi no naudas soda vai naudas sodu samazinājusi;
53.4.4. tiek apturēta vai pārtraukta nekustamā īpašuma attīstītāja saimnieciskā darbība vai nekustamā īpašuma attīstītājs tiek likvidēts;
53.4.5. nekustamā īpašuma attīstītājs ar tādu attiecīgā jomā kompetentas institūcijas lēmumu par sodu vai tiesas spriedumu, kas stājies spēkā un kļuvis neapstrīdams un nepārsūdzams, ir atzīts par vainīgu un sodīts par pārkāpumu, kas izpaužas kā normatīvajos aktos noteiktajā termiņā neiesniegta informatīvā deklarācija par darbiniekiem, kas iesniedzama par personām, kuras uzsāk darbu."

18. Papildināt ar 53.1 punktu šādā redakcijā:

"53.1 Sabiedrība "Altum" nenoraida nekustamā īpašuma attīstītāja atbalsta pieteikumu, ja no dienas, kad kļuvis neapstrīdams un nepārsūdzams:
53.11. tiesas spriedums, prokurora priekšraksts par sodu vai citas kompetentas institūcijas pieņemtais lēmums saistībā ar šo noteikumu 53.4.1. vai 53.4.2.1. apakšpunktā minētajiem pārkāpumiem, līdz atbalsta pieteikuma iesniegšanas dienai ir pagājuši trīs gadi;
53.12. tiesas spriedums vai citas attiecīgā jomā kompetentas institūcijas pieņemtais lēmums saistībā ar šo noteikumu 53.4.2.2. vai 53.4.3. apakšpunktā minētajiem pārkāpumiem, līdz atbalsta pieteikuma iesniegšanas dienai ir pagājuši 12 mēneši."

19. Papildināt ar 53.2 punktu šādā redakcijā:

"53.2 Sabiedrība "Altum" par šo noteikumu 53.4.1., 53.4.2., 53.4.3. vai 53.4.5. apakšpunktā minētajiem gadījumiem ziņas iegūst no Iekšlietu ministrijas Informācijas centra pārziņā esošās valsts informācijas sistēmas "Sodu reģistrs". Informāciju par šo noteikumu 53.4.3. apakšpunktā noteikto izņēmuma gadījumu, kad attiecīgā institūcija, konstatējot konkurences tiesību pārkāpumu, par sadarbību iecietības programmas ietvaros komersantu ir atbrīvojusi no naudas soda vai naudas sodu samazinājusi, sabiedrība "Altum" iegūst no Konkurences padomes."

20. Izteikt 55.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"55.1. ja tiek nodrošināta dzīvojamās īres mājas nodošana ekspluatācijā līdz 2026. gada 31. augustam, tad kapitāla atlaide ir līdz 30 % no sabiedrības "Altum" aizdevuma vai paralēlā aizdevuma, kas tiek finansēts no šo noteikumu 4. punktā minētā finansējuma;".

21. Izteikt 55.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"55.2. ja tiek nodrošināta dzīvojamās īres mājas nodošana ekspluatācijā pēc 2026. gada 31. augusta, tad kapitāla atlaide ir līdz 25 % no sabiedrības "Altum" aizdevuma vai paralēlā aizdevuma, kas tiek finansēts no šo noteikumu 4. punktā minētā finansējuma;".

22. Svītrot 55.3. apakšpunktu.

23. Izteikt 55.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"55.6. ir izīrēti 100 % dzīvokļu, ja dzīvojamā īres mājā dzīvokļu skaits nepārsniedz deviņus dzīvokļus, un vismaz 90 % dzīvokļu, ja dzīvojamā īres mājā dzīvokļu skaits ir desmit dzīvokļi un vairāk. Šā nosacījuma izpildi apliecina sabiedrības "Possessor" sniegts apliecinājums."

24. Izteikt 59. punktu šādā redakcijā:

"59. Pēc šo noteikumu 58. punktā noteiktā īres dzīvokļu skaita sasniegšanas nākamie projekti pašvaldībā var tikt apstiprināti, kad vismaz 90 % īres dzīvokļu no tās administratīvajā teritorijā apstiprinātajiem, uzsāktajiem un īstenotajiem projektiem ir izīrēti, ievērojot, ka nākamie projekti vienlaikus var tikt apstiprināti un īstenoti, nepārsniedzot šo noteikumu 58. punktā noteikto īres dzīvokļu skaitu attiecīgajā administratīvajā teritorijā."

25. Izteikt 60.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"60.3. projekts paredz lielāku pašu ieguldījuma apmēru naudas izteiksmē (euro)."

26. Izteikt 69. punktu šādā redakcijā:

"69. Katru gadu līdz 1. maijam šo noteikumu 20.4. apakšpunktā, 39. un 68. punktā norādītos iepriekšējā gadā gūtos ienākumus sabiedrība "Possesor" pārskaita sabiedrībai "Altum" Mājokļu pieejamības fondā."

27. Izteikt 72. punktu šādā redakcijā:

"72. Šo noteikumu 4. punktā minēto finansējumu var izmantot šādām attiecināmo izmaksu pozīcijām:
72.1. projekta vadības izmaksām, kas nekustamā īpašuma attīstītājam radušās līdz dzīvojamās īres mājas nodošanai ekspluatācijā, tām nepārsniedzot 5 % no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām;
72.2. projekta dokumentācijas - būvniecības ieceres, darba uzdevuma projektētājam, projektēšanas - sagatavošanas izmaksām;
72.3. projekta īstenošanai nepieciešamās zemes iegādes izmaksām;
72.4. būvekspertīzes (ja nepieciešams), autoruzraudzības un būvuzraudzības izmaksām;
72.5. būvniecības izmaksām;
72.6. ar projekta īstenošanu saistītās infrastruktūras būvniecībai un nepieciešamo inženiertehnisko tīklu pieslēgumu izbūvei;
72.7. virszemes un pazemes komunikāciju infrastruktūras izbūvei vai pārbūvei;
72.8. iekārtu un ierīču nodrošināšanai virtuves un sanitāro telpu funkcionalitātei un iebūvējamo mēbeļu nodrošināšanai;
72.9. izmaksām, kas saistītas ar dzīvojamās īres mājas nodošanu ekspluatācijā;
72.10. dzīvojamās īres mājas teritorijas labiekārtošanai."

28. Izteikt 73. punktu šādā redakcijā:

"73. Šo noteikumu 72. punktā minēto attiecināmo izmaksu finansēšanai sabiedrības "Altum" aizdevums vai paralēlais aizdevums, kas finansēts no šo noteikumu 4. punktā minētā finansējuma, nepārsniedz 89 107 euro bez pievienotās vērtības nodokļa vidēji par vienu dzīvojamās īres mājas dzīvokli."

29. Izteikt 74. punktu šādā redakcijā:

"74. Šo noteikumu 72. punktā minētās izmaksas ir attiecināmas, ja tās radušās pēc tam, kad nekustamā īpašuma attīstītājs ir iesniedzis sabiedrībā "Altum" pieteikumu atbalsta saņemšanai un ir noslēdzis līgumu par būvdarbu, pakalpojumu vai preču piegādi."

30. Papildināt ar 86.1 punktu šādā redakcijā:

"86.1 Šo noteikumu 22.1 punktā noteikto pienākumu ministrija uzsāk ar 2024. gada 1. janvāri."

Ministru prezidente E. Siliņa

Ekonomikas ministrs V. Valainis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2022. gada 14. jūlija noteikumos Nr. 459 "Noteikumi par atbalstu dzīvojamo .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Atbildīgā iestāde: Ekonomikas ministrija Veids: noteikumi Numurs: 66Pieņemts: 23.01.2024.Stājas spēkā: 26.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 18, 25.01.2024. OP numurs: 2024/18.6
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
349323
26.01.2024
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"