Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 53

Rīgā 2024. gada 16. janvārī (prot. Nr. 2 48. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 14. oktobra noteikumos Nr. 628 "Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem"

Izdoti saskaņā ar Teritorijas attīstības plānošanas likuma
7. panta pirmās daļas 4., 4.1 un 5. punktu

Izdarīt Ministru kabineta 2014. gada 14. oktobra noteikumos Nr. 628 "Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem" (Latvijas Vēstnesis, 2014, 215. nr.; 2018, 217. nr.; 2021, 105. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt tiesību akta izdošanas pamatojuma norādi šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Teritorijas attīstības plānošanas likuma 7. panta pirmās daļas 4., 4.1 un 5. punktu".

2. Izteikt 1.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.1. novada vai valstspilsētas pašvaldības (turpmāk - pašvaldība) teritorijas attīstības plānošanas dokumentu - ilgtspējīgas attīstības stratēģijas, attīstības programmas, teritorijas plānojuma, lokālplānojuma un to grozījumu, detālplānojuma un tā pārskatīšanas kritēriju, kā arī tematiskā plānojuma (turpmāk - plānošanas dokumenti) - saturu un izstrādes kārtību;".

3. Izteikt 2. punktu šādā redakcijā:

"2. Plānošanas dokumentu izstrādi organizē un vada ar pašvaldības lēmumu apstiprināts izstrādes vadītājs - pašvaldības amatpersona vai darbinieks. Izstrādes vadītāja pienākums ir:

2.1. nodrošināt sadarbību ar plānošanas dokumentu izstrādē iesaistītajām valsts un pašvaldību institūcijām nepieciešamās informācijas, nosacījumu un atzinumu saņemšanai;

2.2. nodrošināt sabiedrības informēšanu un līdzdalību plānošanas dokumentu izstrādē;

2.3. sagatavot plānošanas dokumentu izstrādes materiālus, ietverot ziņojumu par publiskās apspriešanas laikā saņemto priekšlikumu vērā ņemšanu vai noraidīšanu;

2.4. līdz šo noteikumu 2.3. apakšpunktā minēto dokumentu iesniegšanai pašvaldībā sniegt privātpersonai atbildi par tās iesniegtā priekšlikuma ņemšanu vērā vai noraidīšanu, ietverot atbildē noraidīšanas pamatojumu."

4. Izteikt 5. punktu šādā redakcijā:

"5. Pašvaldība nodrošina iespēju iepazīties ar plānošanas dokumentiem."

5. Papildināt ar 5.1 punktu šādā redakcijā:

"5.1 Publisko apspriešanu var organizēt:

5.11. attālināti vai hibrīdrežīmā - ilgtspējīgas attīstības stratēģijai, attīstības programmai, lokālplānojumam, detālplānojumam un tematiskajam plānojumam;

5.12. klātienē vai hibrīdrežīmā - teritorijas plānojumam."

6. Izteikt 6. punktu šādā redakcijā:

"6. Teritorijas plānojuma, lokālplānojuma un detālplānojuma grafisko daļu noformē, norādot koordinātu sistēmu, koordinātu tīklu, kartes nosaukumu, kartes pamatnes mēroga un izdrukas mēroga noteiktību (ja tas atšķiras no kartes pamatnes mēroga), lietotos apzīmējumus ar skaidrojumiem un grafiskās daļas izstrādātāju."

7. Izteikt 15. punktu šādā redakcijā:

"15. Spēkā esošie plānošanas dokumenti un publiskajai apspriešanai nodotās plānošanas dokumentu redakcijas pēc publicēšanas sistēmā ir pieejamas valsts vienotajā ģeotelpiskās informācijas portālā (turpmāk - ģeoportāls), savukārt pašvaldības tīmekļvietnē publicējama hipersaite ar unikālo identifikatoru uz ģeoportālā pieejamo plānošanas dokumenta redakciju un informācija par izstrādes procesā esošajiem plānošanas dokumentiem."

8. Svītrot 17. punktu.

9. Izteikt 20.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"20.3. galvenos transporta koridorus un infrastruktūru (valsts autoceļus, dzelzceļus, ostas, lidostas, maģistrālos inženiertīklus un līdzīgus objektus);".

10. Izteikt 27. punktu šādā redakcijā:

"27. Ja likumā nav noteikts citādi, teritorijas plānojumu izstrādā visai pašvaldības administratīvajai teritorijai, bet grozījumus izstrādā visai teritorijai vai tās daļai - teritoriālā iedalījuma vienībai. Grafiskajā daļā, ja nepieciešams, lieto atšķirīgus mērogus ar atbilstošu detalizācijas pakāpi."

11. Izteikt 29. punktu šādā redakcijā:

"29. Teritorijas plānojuma paskaidrojuma rakstā ietver informāciju par tā atbilstību ilgtspējīgas attīstības stratēģijai, plānoto risinājumu aprakstu un spēkā esošo teritorijas plānojumu, lokālplānojumu un detālplānojumu īstenošanas izvērtējumu."

12. Izteikt 31.2.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"31.2.2. publiskās infrastruktūras objektus (izņemot sociālās infrastruktūras objektus);".

13. Izteikt 36.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"36.5. nosaka vai precizē transporta infrastruktūru;".

14. Izteikt 36.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"36.7. ja nepieciešams, nosaka vai precizē pašvaldības kompetencē esošās apgrūtinātās teritorijas un tās pārziņā esošos objektus, kuriem nosaka aizsargjoslas;".

15. Izteikt 37.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"37.4. citas prasības, aprobežojumus un nosacījumus atkarībā no katras plānojamās teritorijas īpatnības un specifikas, kā arī prasības īstenošanai."

16. Izteikt 39.4.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"39.4.1. nepieciešama esošās transporta organizācijas pārkārtošana vai jaunas satiksmes infrastruktūras plānošana;".

17. Izteikt 46.2.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"46.2.3. plānotās apbūves, satiksmes infrastruktūras un ārējo inženiertīklu izvietojuma shēmu;".

18. Papildināt ar 75.1 punktu šādā redakcijā:

"75.1 Teritorijas plānojuma vai lokālplānojuma izstrādes procesa starplēmumu pieņemšanu pašvaldības dome normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā var deleģēt pašvaldības institūcijai."

19. Izteikt 78. punktu šādā redakcijā:

"78. Lokālplānojuma teritoriju nosaka pašvaldība."

20. Papildināt ar 79.1 punktu šādā redakcijā:

"79.1 Pēc nosacījumu saņemšanas no institūcijām pašvaldība izvērtē un, ja nepieciešams, precizē teritorijas plānojuma vai lokālplānojuma darba uzdevumu."

21. Izteikt 80. punktu šādā redakcijā:

"80. Izstrādes vadītājs sagatavo ziņojumu par teritorijas plānojuma vai lokālplānojuma izstrādi un kopā ar attiecīgā plānošanas dokumenta izstrādātāja sagatavoto redakciju iesniedz to izskatīšanai pašvaldībā."

22. Izteikt 82. punktu šādā redakcijā:

"82. Pašvaldība pieņem lēmumu par teritorijas plānojuma vai lokālplānojuma redakcijas nodošanu publiskajai apspriešanai un institūciju atzinumu saņemšanai. Publiskās apspriešanas termiņu nosaka ne īsāku par četrām nedēļām."

23. Izteikt 83.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"83.1. pašvaldības lēmumu par teritorijas plānojuma vai lokālplānojuma redakcijas nodošanu publiskajai apspriešanai;".

24. Izteikt 83.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"83.4. sabiedrības līdzdalības pasākumu norises veidu un laiku;".

25. Papildināt ar 86.1 punktu šādā redakcijā:

"86.1 Teritorijas plānojuma vai lokālplānojuma apspriestajā redakcijā var veikt precizējumus, norādot to pamatojumu šo noteikumu 86. punktā minētajā ziņojumā, ja izstrādes vadītājs konstatē vai šo noteikumu 51., 54. un 62.1 punktā minētās institūcijas norādījušas uz teritorijas plānojuma vai lokālplānojuma normām, kas neatbilst augstāka juridiskā spēka normatīvajiem aktiem vai faktiskajai situācijai."

26. Izteikt 92. punktu šādā redakcijā:

"92. Saistošo noteikumu par teritorijas plānojuma vai lokālplānojuma apstiprināšanu noslēguma jautājumos norāda tos saistošos noteikumus, kuri zaudē spēku, kā arī var norādīt nosacījumus izstrādes procesā esošo detālplānojumu pabeigšanai un termiņu to detālplānojumu īstenošanas uzsākšanai, kas apstiprināti ar saistošajiem noteikumiem."

27. Izteikt 92.1 punktu šādā redakcijā:

"92.1 Ja teritorijas plānojumā integrē iepriekš izstrādātā lokālplānojuma risinājumus, tad saistošie noteikumi, ar kuriem lokālplānojums apstiprināts, zaudē spēku ar teritorijas plānojuma spēkā stāšanās brīdi. Ja lokālplānojums izstrādāts šo noteikumu 41.1. apakšpunktā noteiktajā detalizācijas pakāpē, to pievieno kā pielikumu saistošajiem noteikumiem, ar kuriem apstiprina teritorijas plānojumu, un norāda hipersaiti ar unikālo identifikatoru uz ģeoportālā pieejamo lokālplānojumu."

28. Svītrot 95.5. apakšpunktu.

29. Papildināt ar 102.1 punktu šādā redakcijā:

"102.1 Pēc nosacījumu saņemšanas no institūcijām pašvaldība izvērtē un, ja nepieciešams, precizē detālplānojuma izstrādes darba uzdevumu."

30. Izteikt 105. punktu šādā redakcijā:

"105. Četru nedēļu laikā pēc šo noteikumu 98. punktā minētā lēmuma pieņemšanas paziņojumi par detālplānojuma izstrādi jānosūta tiem detālplānojuma teritorijā esošo nekustamo īpašumu īpašniekiem (tiesiskajiem valdītājiem), kas nav detālplānojuma ierosinātāji, un to nekustamo īpašumu īpašniekiem (tiesiskajiem valdītājiem), kuru īpašumā (valdījumā) esošie nekustamie īpašumi robežojas ar detālplānojuma teritoriju. Paziņojumu ievieto sistēmā, pašvaldības tīmekļvietnē, kā arī nodrošina informācijas pieejamību citos sabiedrībai pieejamos veidos. Paziņojumā norāda:

105.1. pašvaldības lēmumu par detālplānojuma izstrādes uzsākšanu;

105.2. detālplānojuma teritoriju un tās shematisku attēlu;

105.3. detālplānojuma izstrādes mērķi un attīstības priekšlikumu;

105.4. detālplānojuma izstrādes ierosinātāju."

31. Papildināt ar 105.1 punktu šādā redakcijā:

"105.1 Institūcijas nodrošina pašvaldībai piekļuvi informācijai par nekustamo īpašumu īpašniekiem (tiesiskajiem valdītājiem) šo noteikumu 105. un 110. punktā minēto prasību izpildei, ja šī informācija nav pieejama sistēmā."

32. Izteikt 111.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"111.4. sabiedrības līdzdalības pasākumu norises veidu un laiku;".

33. Izteikt 111.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"111.5. apmeklētāju pieņemšanas un rakstisko priekšlikumu iesniegšanas veidu un vietu."

34. Izteikt 113. punktu šādā redakcijā:

"113. Publisko apspriešanu organizē pašvaldības, tās iestādes vai institūcijas telpās vai attālināti, vai ārtelpā. Publiskās apspriešanas laikā izstrādes vadītājs interesentiem nodrošina iespēju iepazīties ar detālplānojuma projekta materiāliem."

35. Izteikt 114. punktu šādā redakcijā:

"114. Pēc publiskās apspriešanas beigām izstrādes vadītājs nodrošina publiskās apspriešanas laikā saņemto priekšlikumu un institūciju atzinumu izvērtēšanu un ziņojuma par detālplānojuma izstrādi. Ziņojumā ietver informāciju par saņemto priekšlikumu vērā ņemšanu vai noraidīšanu un norāda noraidījuma pamatojumu, kā arī informāciju par šo noteikumu 105. un 110. punktā minēto paziņojumu nosūtīšanu."

36. Svītrot 115. punktu.

37. Svītrot 117. punktu.

38. Izteikt 119. punktu šādā redakcijā:

"119. Pašvaldība četru nedēļu laikā no dienas, kad izstrādes vadītājs ir nodrošinājis pieejamību šo noteikumu 118. punktā minētajiem dokumentiem, pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

119.1. par detālplānojuma projekta apstiprināšanu un vispārīgā administratīvā akta izdošanu, kuram pievienots administratīvais līgums par detālplānojuma īstenošanu;

119.2. par detālplānojuma projekta pilnveidošanu vai jaunas redakcijas izstrādi, norādot lēmuma pamatojumu;

119.3. par atteikumu apstiprināt detālplānojumu, norādot lēmuma pamatojumu."

39. Papildināt ar 125.1 punktu šādā redakcijā:

"125.1 Par detālplānojuma īstenošanas uzsākšanas dienu ir uzskatāma diena, kad stājies spēkā tās institūcijas lēmums par būvniecības ieceres akceptu atbilstoši noteiktajiem detālplānojuma īstenošanas nosacījumiem, kas pilda būvvaldes funkciju."

40. Papildināt ar 5.5. apakšnodaļu šādā redakcijā:

"5.5. Detālplānojumu pārskatīšanas kritēriji un kārtība

131.1 Papildus teritorijas plānošanas procesam spēkā esošo detālplānojumu pārskatīšanu un izvērtēšanu pašvaldība var veikt detālplānojumu īstenošanas uzraudzības ietvaros.

131.2 Izvērtējot detālplānojumus, ņem vērā, vai:

131.21. ir uzsākta detālplānojuma īstenošana;

131.22. īstenošana notiek saskaņā ar detālplānojumu;

131.23. detālplānojums ir publiski pieejams sistēmā;

131.24. ir ievēroti detālplānojuma īstenošanas nosacījumi, kas ietverti spēkā esošo saistošo noteikumu par teritorijas plānojuma vai lokālplānojuma apstiprināšanu noslēguma jautājumos;

131.25. ir saņemts detālplānojuma izstrādes ierosinātāja vai tā saistību pārņēmēja, vai detālplānojuma teritorijas zemes īpašnieka vai tiesiskā valdītāja iesniegums par detālplānojuma atcelšanu.

131.3 Pēc detālplānojuma izvērtēšanas pašvaldības dome lemj par detālplānojuma atcelšanu vai tā risinājumu iekļaušanu teritorijas plānojumā vai lokālplānojumā."

41. Izteikt 132. punktu šādā redakcijā:

"132. Pašvaldība vienojas ar lokālplānojuma vai detālplānojuma ierosinātāju par tā izstrādi, noslēdzot attiecīgu līgumu. Līgumā nosaka pušu tiesības, pienākumus un atbildību un to pievieno pašvaldības lēmumam par lokālplānojuma vai detālplānojuma izstrādes uzsākšanu."

42. Papildināt ar 144.3 punktu šādā redakcijā:

"144.3 Šo noteikumu 27. punkts piemērojams tiem teritorijas plānojumiem, kuru izstrāde uzsākta pēc šajos noteikumos veikto grozījumu spēkā stāšanās."

Ministru prezidente E. Siliņa

Vides aizsardzības un
reģionālās attīstības ministre I. Bērziņa

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 14. oktobra noteikumos Nr. 628 "Noteikumi par pašvaldību teritorijas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Atbildīgā iestāde: Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija Veids: noteikumi Numurs: 53Pieņemts: 16.01.2024.Stājas spēkā: 19.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 13, 18.01.2024. OP numurs: 2024/13.20
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
349189
19.01.2024
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"