Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Alūksnes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 20/2023

Alūksnē 2023. gada 27. jūlijā (prot. Nr. 9, 10. p.)

Grozījumi Alūksnes novada pašvaldības domes 2023. gada 30. marta saistošajos noteikumos Nr. 3/2023 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa noteikšanu Alūksnes novadā"

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
14. panta sesto daļu un Sociālo pakalpojumu
un sociālās palīdzības likuma 33. panta trešo daļu

1. Izteikt saistošo noteikumu tiesisko pamatojumu šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta ceturto daļu".

2. Izteikt 4. punktu šādā redakcijā:

"4. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 60 procenti no ienākumu mediānas, piemērojot koeficientu 1 pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un koeficientu 0,7 pārējām personām mājsaimniecībā.".

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dz. Adlers

 

Paskaidrojuma raksts
Alūksnes novada pašvaldības domes saistošajiem noteikumiem "Grozījumi Alūksnes novada pašvaldības domes 2023. gada 30. marta saistošajos noteikumos Nr. 3/2023 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa noteikšanu Alūksnes novadā""

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Informācija

1. Projekta mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Saistošo noteikumu projekta izdošanas mērķis - grozīt maznodrošinātas mājsaimniecības minimālā ienākumu sliekšņa skaitlisko vērtību euro izteiksmē uz procentuālo vērtību no ienākumu mediānas. Ienākumu mediāna tiks noteikta saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta pirmo daļu.

1.2. Problēmu raksturojums, kuras risināšanai nepieciešami saistošie noteikumi - lai nodrošinātu, ka sociālie pabalsti pieaugtu vienlaikus, neveicot grozījumus normatīvajos aktos, ir sākta minimālo ienākumu līmeņu reforma, kura paredz, ka mainoties ienākumiem valstī, ko mēra ar ekvivalento mājsaimniecību rīcībā esošajiem ienākumiem, to mediāna pieaug līdz ar to palielinās arī minimālo ienākumu slieksnis un atbilstoši visi šim līmenim piesaistītie sociālie pabalsti.

1.3. 01.06.2023. stājās spēkā grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, ar kuriem Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums 33. pants izteikts jaunā redakcijā izsakot maznodrošinātas mājsaimniecības minimālā ienākuma slieksni procentuālā vērtībā no minimālās ienākumu mediānas, grozījumi 33. pantā stāsies spēkā 01.07.2023. Ņemot vērā minēto, nepieciešams Alūksnes novada pašvaldības domes 2023. gada 30. marta saistošo noteikumu Nr. 3/2023 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa noteikšanu Alūksnes novadā" 4. punktā noteikto ienākumu slieksni ar kādu mājsaimniecība ir atzīstama par maznodrošinātu, izteikt procentuālā vērtībā.

2. Projekta fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Ņemot vērā, ka ienākumu slieksnis, ar kuru mājsaimniecība tiek atzīta par maznodrošinātu netiek grozīts, bet tikai izteikts procentuālā vērtībā, tad projektam nav fiskālās ietekmes uz pašvaldības budžetu.
3. Projekta sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, ietekme uz konkurenci 3.1. sociālā ietekme - Projekts šo jomu neskar.

3.2. ietekme uz vidi - Projekts šo jomu neskar.

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību - projekts šo jomu neskar.

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi Alūksnes novada pašvaldības teritorijā - Projekts šo jomu neskar.

3.5. ietekme uz konkurenci - Projekts šo jomu neskar.

4. Projekta ietekme uz administratīvajām procedūrām 4.1. Visas personas, kuras skar šo noteikumu piemērošana, var vērsties Alūksnes novada Sociālo lietu pārvaldē, Uzvaras ielā 1, Alūksnē, Alūksnes novadā vai Alūksnes novada valsts un pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centros: Dārza ielā 11, Alūksnē vai Alūksnes novada bibliotēkas struktūrvienībās - pagastu bibliotēkās.

4.2. Alūksnes novada Sociālo lietu pārvaldes lēmumu var apstrīdēt Alūksnes novada pašvaldības domē viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas, savukārt Alūksnes novada pašvaldības domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā mēneša laikā no tā spēkā stāšanās. Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un ievietoti Alūksnes novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.aluksne.lv.

4.3. paredzētās administratīvo procedūru izmaksas - nav administratīvo procedūru izmaksu.

5. Projekta ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Pašvaldības autonomā funkcija ir nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus.

5.2. Papildus cilvēkresursi nav nepieciešami.

6. Informācija par projekta izpildes nodrošināšanu Projekta izpilde ir Alūksnes novada pašvaldības struktūrvienības - Alūksnes novada Sociālo lietu pārvalde - kompetencē.
7. Projekta prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana 7.1. Projekts ir piemērots šī paskaidrojuma raksta 1. punktā noteiktā mērķa sasniegšanai.

7.2. Pašvaldības rīcība ir atbilstoša normatīvo aktu prasībām.

8. Projekta izstrādes gaitā veiktās konsultācija par privātpersonām un institūcijām Ievērojot Pašvaldību likuma 46. panta trešās daļas nosacījumus, Projekts tika publicēts Alūksnes novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.aluksne.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Termiņš sabiedriskā viedokļa iesniegšanai bija līdz 20.06.2023. Noteiktajā termiņā par Projektu netika saņemts neviens viedoklis.

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dz. Adlers

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Alūksnes novada pašvaldības domes 2023. gada 30. marta saistošajos noteikumos Nr. 3/2023 .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Alūksnes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 20/2023Pieņemts: 27.07.2023.Stājas spēkā: 08.08.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 150, 07.08.2023. OP numurs: 2023/150.15
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
344244
08.08.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"