Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Krāslavas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2023/11

Krāslavā 2023. gada 22. jūnijā

Grozījumi Krāslavas novada pašvaldības 2021. gada 28. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 2021/16 "Par maznodrošinātas personas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Krāslavas novada pašvaldībā"

Apstiprināti ar Krāslavas novada pašvaldības domes
2023. gada 22. jūnija sēdes lēmumu Nr. 691 (prot. Nr. 7, 1. § 1.4. p.)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
3. panta otro daļu, 33. panta ceturto daļu, 36. panta piekto un sesto daļu,
Ministru kabineta 2014. gada 25. novembra noteikumu Nr. 727
"Darbības programmas "Pārtikas un pamata materiālās palīdzības
sniegšana vistrūcīgākajām personām 2014.-2020. gada
plānošanas periodā" īstenošanas noteikumi" 4.1.3.2. apakšpunktu

1. Izdarīt Krāslavas novada pašvaldības 2021. gada 28. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 2021/16 "Par maznodrošinātas personas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Krāslavas novada pašvaldībā" (turpmāk - Noteikumi) šādus grozījumus:

1.1. Izteikt Noteikumu izdošanas tiesisko pamatojumu šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 14. panta sesto daļu. Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta ceturto daļu un Ministru kabineta 2014. gada 25. novembra noteikumu Nr. 727 "Darbības programmas "Pārtikas un pamata materiālās palīdzības sniegšana vistrūcīgākajām personām 2014.-2020. gada plānošanas periodā" īstenošanas noteikumi" 4.1.3.2. apakšpunktu."

1.2. Izteikt Noteikumu 3. punktu šādā redakcijā:

"3. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 51 % no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī pirmajai vai vienīgajai mājsaimniecībā - piemērojot koeficientu 1 un pārējām personām mājsaimniecībā - piemērojot koeficientu 0,7.";

2. Noteikumi stājas spēkā Pašvaldību likuma noteiktajā kārtībā.

Krāslavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Upenieks

 

Krāslavas novada pašvaldības saistošo noteikumi Nr. 2023/11 "Grozījumi Krāslavas novada pašvaldības 2021. gada 28. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 2021/16 "Par maznodrošinātas personas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Krāslavas novada pašvaldībā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Krāslavas novada pašvaldības dome 2021. gada 28. oktobrī apstiprināja Krāslavas novada pašvaldības saistošos noteikumus Nr. 2021/16 "Par maznodrošinātas personas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Krāslavas novada pašvaldībā".

Ņemot vērā to, ka no 2023. gada 1. jūlija spēkā stāsies grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kuri paredz 33. panta grozījumus. Līdz ar to ir nepieciešams veikt Krāslavas novada pašvaldības saistošos noteikumus Nr. 2021/16 "Par maznodrošinātas personas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Krāslavas novada pašvaldībā" grozījumus, lai tie atbilstu normatīvo aktu prasībām.

Saeima 08.03.2023. pieņēma Grozījumus likumā "Par sociālo drošību", kas stājās spēkā 01.07.2023., kas paredz, ka minimālais ienākumu slieksnis nav zemāks par 20 procentiem (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī (turpmāk - ienākumu mediāna), likuma pārejas noteikums paredz, ka minimālo ienākumu sliekšņus 2023. gadā pārskata 01.07.2023., ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicēto ienākumu mediānu par 2020. gadu.

Ar 01.07.2023. Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta ceturtā daļa paredz, ka pašvaldība ir tiesīga noteikt maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni ne augstāku par 80 procentiem no ienākumu mediānas, bet ne zemāku par trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni un piektā daļa paredz minimālo ienākumu sliekšņu apmērus mājsaimniecībai aprēķina, piemērojot attiecīgajam ienākumu slieksnim šādus koeficientus:

1) pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā - koeficientu 1;

2) pārējām personām mājsaimniecībā - koeficientu 0,7.

Līdz ar to tiek izdoti jauni saistoši noteikumi, nosakot maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni ar 01.07.2023.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Lai īstenotu saistošos noteikumus, nav nepieciešams papildus finansējums, jo maznodrošinātas mājsaimniecības statusu turpinās piešķirt Sociālais dienests. Jaunu institūciju un darba vietu veidošana, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi, nav nepieciešama.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Maznodrošinātas mājsaimniecības līmeņa celšana labvēlīgi ietekmēs iedzīvotājus, jo lielāks iedzīvotāju skaits saņems pašvaldības sociālās palīdzības pabalstus un atvieglojumus.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām. Saistošo noteikumu piemērošanas procesā persona vēršas Sociālajā dienestā, iesniedzot attiecīgu iesniegumu. Sociālais dienests, atvieglojot administratīvo slogu, ir izstrādājis iesniegumu formas, kas ir pieejams Sociālajā dienestā klientu apkalpošanas telpās.

Iedzīvotājiem nodrošināts konsultatīvais atbalsts. Esošās administratīvās procedūras netiek mainītas, procedūras ir bezmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem. Saistošie noteikumi nodrošina likuma izpildi, kas noteikta Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta ceturtajā daļā un paredz, ka pašvaldība ir tiesīga noteikt maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni 51 procentu apmērā no ienākumu mediānas, bet ne zemāku par trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni.

Sociālais dienests nodrošinās maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu izvērtēšanu un statusa piešķiršanu. Jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem netiek noteikti.

6. Izpildes nodrošināšana Saistošajos noteikumos paredzēto mājsaimniecības ienākumu līmeni izvērtēs Sociālais dienests.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošo noteikumu izdošanu paredz likums - Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta ceturtā daļa. Saistošie noteikumi piemēroti likumā noteikto mērķu sasniegšanai un paredz to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai Noteikumu projekts tika publicēts Krāslavas novada pašvaldības tīmekļvietnē https://www.kraslava.lv/lv/jaunums/sabiedribas-viedokla-noskaidrosana-par-saistoso-noteikumu-projektu-grozijumi-kraslavas-novada-pasvaldiba-saistosajos-noteikumos-par-maznodrosinatas-personas-majsaimniecibas-ienakumu-slieksni-un-socialas-palidzibas-pabalstiem-kraslavas-novada-pasvaldiba sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, taču neviens lūgums no sabiedrības puses netika izteikts.

Krāslavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Upenieks

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Krāslavas novada pašvaldības 2021. gada 28. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 2021/16 .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Krāslavas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2023/11Pieņemts: 22.06.2023.Stājas spēkā: 28.07.2023.Tēma: Covid-19 pašvaldībāsPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 143, 27.07.2023. OP numurs: 2023/143.7
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
344031
28.07.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"