Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā"

Izdarīt likumā "Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2003, 22. nr.; 2004, 2. nr.; 2006, 5. nr.; 2007, 3. nr.; 2008, 3. nr.; 2009, 15. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2009, 107. nr.; 2011, 92., 204. nr.; 2012, 100. nr.; 2013, 191. nr.; 2017, 242. nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā likumā vārdus "Maksātnespējas administrācija" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Maksātnespējas kontroles dienests" (attiecīgā locījumā).

2. Aizstāt visā likumā vārdus un skaitli "Padomes regula Nr. 1346/2000" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem un skaitli "Eiropas Parlamenta un Padomes regula Nr. 2015/848" (attiecīgā locījumā).

3. Aizstāt visā likumā vārdu "likvidators" (attiecīgā locījumā) ar vārdu "administrators" (attiecīgā locījumā).

4. Izteikt 2. pantu šādā redakcijā:

"2. pants

(1) Šā likuma izpratnē darba devēja maksātnespējas gadījums iestājas dienā, kad tiesa darba devējam pasludinājusi fiziskās personas maksātnespējas procesu, juridiskās personas maksātnespējas procesu vai pasludinājusi kredītiestādes maksātnespēju.

(2) Šā likuma izpratnē pārrobežu maksātnespējas process ir maksātnespējas procedūra, kas uzsākta saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2015. gada 20. maija regulu (ES) 2015/848 par maksātnespējas procedūrām (turpmāk - Eiropas Parlamenta un Padomes regula Nr. 2015/848).

(3) Šā likuma noteikumus piemēro arī tad, ja uz darba devēju attiecināms fiziskās personas maksātnespējas process. Šādos gadījumos citos normatīvajos aktos noteikto fiziskās personas maksātnespējas procesa regulējumu piemēro pēc analoģijas ar šajā likumā un Maksātnespējas likumā ietverto juridiskās personas maksātnespējas procesa regulējumu, ciktāl tas attiecināms un ja šajā likumā nav noteikts citādi."

5. 5. pantā:

izteikt pirmās daļas 4. punktu šādā redakcijā:

"4) atlaišanas pabalstu, uz kuru tiesības iegūtas ne agrāk kā 12 mēnešu periodā pirms darba devēja maksātnespējas gadījuma iestāšanās, atbilstoši Darba likuma 112. pantā noteiktajiem gadījumiem;";

papildināt pantu ar 1.1 daļu šādā redakcijā:

"(11) Ja darbiniekam 12 mēnešu periodā pirms darba devēja maksātnespējas gadījuma iestāšanās pie šā darba devēja ir bijuši noslēgti vairāki darba līgumi, tad no darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem darbinieka prasījumus apmierina attiecībā uz pēdējām darba tiesiskajām attiecībām, ievērojot šā panta pirmās daļas ierobežojumus.";

izteikt 2.1 daļu šādā redakcijā:

"(21) Ja darbinieks cēlis tiesā prasību pret darba devēju par tādu maksājumu piedziņu, kuri izriet no darba tiesiskajām attiecībām, tad šā panta pirmās daļas 1., 2., 3. un 4. punktā minētais 12 mēnešu periods aizstājams ar 12 mēnešu periodu pirms darba tiesisko attiecību izbeigšanas, ja vienlaikus pastāv šādi priekšnosacījumi:

1) tiesas nolēmums, ar kuru darbinieka prasība ir apmierināta, stājies spēkā pēc maksātnespējas gadījuma iestāšanās vai ne agrāk kā trīs gadus pirms darba devēja maksātnespējas gadījuma iestāšanās vai tiesvedība lietā pēc maksātnespējas gadījuma iestāšanās apturēta vai izbeigta;

2) darba tiesiskās attiecības ar darbinieku izbeigtas agrāk nekā 12 mēnešu periodā pirms darba devēja maksātnespējas gadījuma iestāšanās.";

papildināt pantu ar 2.2 un 2.3 daļu šādā redakcijā:

"(22) Ja darbinieks ir iesniedzis tiesā darba devēja (juridiskās personas) maksātnespējas procesa pieteikumu un iestājies darba devēja maksātnespējas gadījums, un darbinieka prasījums neiekļaujas šā panta pirmajā daļā noteiktajā 12 mēnešu periodā, tad šā panta pirmās daļas 1., 2., 3. un 4. punktā minētais 12 mēnešu periods aizstājams ar 12 mēnešu periodu pirms darba tiesisko attiecību izbeigšanas.

(23) Ja notikusi juridiskās personas maksātnespējas procesa pāreja uz tiesiskās aizsardzības procesu, bet tiesiskās aizsardzības process izbeigts, no jauna pasludinot maksātnespējas procesu, tad šā panta pirmās daļas 1., 2., 3. un 4. punktā minētais 12 mēnešu periods aizstājams ar 12 mēnešu periodu pirms iepriekšējā maksātnespējas gadījuma iestāšanās, ja vienlaikus pastāv šādi priekšnosacījumi:

1) maksātnespējas procesā pirms pārejas uz tiesiskās aizsardzības procesu nav iesniegts šā likuma 10. panta pirmajā daļā paredzētais administratora iesniegums par darbinieku prasījumu apmierināšanu;

2) darbinieku prasījumi nav dzēsti tiesiskās aizsardzības procesā."

6. Izteikt 6. panta otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Uzņēmējdarbības riska valsts nodevu par nodrošinājumu darbinieku prasījumu apmierināšanai no darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem, kā arī par maksātnespējas jomu regulējošā likumā noteiktiem mērķiem katru gadu maksā ikviens darba devējs, kuram var pasludināt fiziskās personas maksātnespējas procesu, juridiskās personas maksātnespējas procesu vai pasludināt kredītiestādes maksātnespēju."

7. Izteikt 7. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļi tiek izlietoti:

1) darbinieku prasījumu apmierināšanai darba devēja maksātnespējas gadījumā;

2) administratora atlīdzības samaksai par darbinieku prasījumu iesniegšanu;

3) Maksātnespējas likuma 62. panta 7.1 daļā noteiktā depozīta segšanai;

4) Maksātnespējas likuma 129. panta 2.1 daļā noteiktā depozīta segšanai."

8. 8. panta otrajā daļā:

izteikt 1. punktu šādā redakcijā:

"1) izmantojot Elektronisko maksātnespējas uzskaites sistēmu, izņemot kredītiestādes maksātnespējas procesu, pieņem un izskata maksātnespējīgo darba devēju administratoru iesniegumus par darbinieku prasījumu apmierināšanu un apstiprina no darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem izmaksājamās summas;";

aizstāt 6. punktā vārdu "atzīta" ar vārdu "atzīts".

9. Aizstāt 9. pantā vārdu "tai" ar vārdu "tam".

10. Izteikt 10. pantu šādā redakcijā:

"10. pants

(1) Darbinieku prasījumus pieņem, pārbauda un apkopo administrators, kas tos laikus iesniedz Maksātnespējas kontroles dienestam. Administrators iesniedz Maksātnespējas kontroles dienestam iesniegumu par to darbinieku prasījumu apmierināšanu:

1) kuru darba devējam pasludināts juridiskās personas maksātnespējas process un kuri pieteikuši administratoram kreditora prasījumu un administrators pieņēmis lēmumu par katra kreditora prasījuma atzīšanu un iekļāvis to kreditoru prasījumu reģistrā, izmantojot Elektronisko maksātnespējas uzskaites sistēmu;

2) kuru darba devējam pasludināta kredītiestādes maksātnespēja un kuri pieteikuši administratoram kreditora prasījumu un administrators iekļāvis tos nenodrošināto kreditoru prasījumu sarakstā.

(2) Administratoram ir tiesības iesniegt iesniegumu par darbinieku prasījumu apmierināšanu līdz brīdim, kad pieņemts lēmums par fiziskās personas bankrota procedūras pabeigšanu vai izbeigšanu vai juridiskās personas maksātnespējas procesa izbeigšanu. Kredītiestādes maksātnespējas pasludināšanas gadījumā administratoram ir tiesības iesniegt iesniegumu par darbinieku prasījumu apmierināšanu līdz brīdim, kad administrators vai kreditoru sapulce atbilstoši kredītiestāžu darbību regulējošā likumā noteiktajām pilnvarām pieņēmusi lēmumu par maksātnespējas procesa izbeigšanu.

(3) Ja administrators ir iesniedzis Maksātnespējas kontroles dienestam iesniegumu par darbinieku prasījumu apmierināšanu, tad juridiskās personas maksātnespējas procesa izmaksu sarakstu un kreditoru prasījumu segšanas plānu vai fiziskās personas maksātnespējas procesa galīgo bankrota procedūras izmaksu sarakstu viņš sastāda pēc tam, kad saņemta Maksātnespējas kontroles dienesta informācija par darbinieku prasījumu apmierināšanu. Administrators iesniedz tiesā pieteikumu par fiziskās personas vai juridiskās personas maksātnespējas procesa izbeigšanu ne agrāk kā pēc tam, kad saņemta Maksātnespējas kontroles dienesta informācija par darbinieku prasījumu apmierināšanu.

(4) Darbinieku prasījumu iesniegšanas, izskatīšanas un apmierināšanas un administratora atlīdzības izmaksāšanas kārtību nosaka Ministru kabinets.

(5) Maksātnespējas kontroles dienests mēneša laikā pēc visu dokumentu saņemšanas lemj par naudas līdzekļu piešķiršanu darbinieku prasījumu apmierināšanai vai par atteikumu piešķirt šos līdzekļus."

11. 11. pantā:

aizstāt otrās daļas ievaddaļā vārdu "pieņēmusi" ar vārdu "pieņēmis";

aizstāt otrās daļas 2. punktā vārdu "piešķīrusi" ar vārdu "piešķīris";

aizstāt trešajā daļā vārdus "tā izmaksājusi" ar vārdiem "tas izmaksājis";

izslēgt 3.1 daļu.

12. Aizstāt 12. panta trešajā daļā vārdus "kreditora pretenzija" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "kreditora prasījums" (attiecīgā locījumā).

13. Izslēgt 13. panta pirmajā daļā vārdus "ar pasta maksājuma starpniecību vai".

14. 14. pantā:

aizstāt pirmās daļas ievaddaļā vārdu "tiesīga" ar vārdu "tiesīgs";

aizstāt otrajā daļā vārdu "tiesīga" ar vārdu "tiesīgs".

15. Aizstāt 15. panta otrajā daļā vārdu "Konstatējusi" ar vārdu "Konstatējis".

16. Papildināt pārejas noteikumus ar 13., 14., 15. un 16. punktu šādā redakcijā:

"13. Grozījumi šā likuma 5. panta 2.1 daļā par darba tiesisko attiecību izbeigšanas perioda sākuma noteikšanu un 5. panta papildināšanu ar 2.2 un 2.3 daļu piemērojami juridiskās personas maksātnespējas procesos, kas uzsākti pēc 2023. gada 14. septembra.

14. Grozījumi par šā likuma 2. panta izteikšanu jaunā redakcijā, grozījumi 6. pantā, 7. panta pirmajā daļā attiecībā uz 4. punktu un 10. panta otro un trešo daļu attiecībā uz fiziskās personas maksātnespējas procesiem stājas spēkā vienlaikus ar grozījumiem Maksātnespējas likumā, kas saistīti ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 20. jūnija direktīvas (ES) 2019/1023 par preventīvās pārstrukturēšanas regulējumu, parādsaistību dzēšanu un diskvalifikāciju un ar pārstrukturēšanu, maksātnespēju un parādsaistību dzēšanu saistīto procedūru efektivitātes palielināšanas pasākumiem un ar ko groza direktīvu (ES) 2017/1132 (Direktīva par pārstrukturēšanu un maksātnespēju) ieviešanu, un ir piemērojami fizisko personu maksātnespējas procesos, kas uzsākti pēc 2023. gada 14. septembra.

15. Darba devējs, kuram līdz šo pārejas noteikumu 14. punktā noteiktajam termiņam nav pienākuma maksāt uzņēmējdarbības riska valsts nodevu, to maksā, sākot ar 2023. gada 1. oktobri.

16. Grozījumi šā likuma 8. panta otrās daļas 1. punktā un attiecībā uz 10. panta pirmo daļu, kas noteic administratora pienākumu maksātnespējīgo darba devēju darbinieku prasījumus Maksātnespējas kontroles dienestam iesniegt, izmantojot Elektronisko maksātnespējas uzskaites sistēmu, piemērojami fiziskās personas maksātnespējas procesos un juridiskās personas maksātnespējas procesos, kas uzsākti pēc 2023. gada 31. decembra."

17. Izteikt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvu šādā redakcijā:

"Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Likumā iekļautas tiesību normas, kas izriet no:

1) Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 22. oktobra direktīvas 2008/94/EK par darba ņēmēju aizsardzību to darba devēja maksātnespējas gadījumā;

2) Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 20. jūnija direktīvas (ES) Nr. 2019/1023 par preventīvās pārstrukturēšanas regulējumu, parādsaistību dzēšanu un diskvalifikāciju un ar pārstrukturēšanu, maksātnespēju un parādsaistību dzēšanu saistīto procedūru efektivitātes palielināšanas pasākumiem un ar ko groza direktīvu (ES) 2017/1132 (Direktīva par pārstrukturēšanu un maksātnespēju)."

Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Likums Saeimā pieņemts 2023. gada 23. martā.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2023. gada 4. aprīlī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi likumā "Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā" Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 23.03.2023.Stājas spēkā: 05.04.2023.Tēma: Maksātnespēja; Darba tiesībasPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 67, 04.04.2023. OP numurs: 2023/67.3
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
340803
05.04.2023
84
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"