Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta rīkojums Nr. 180

Rīgā 2023. gada 30. martā (prot. Nr. 16 44. §)
Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu

1. Lai novērstu katastrofas draudus, kas saistīta ar augiem kaitīga organisma – egļu astoņzobu mizgrauža (Ips typographus) (turpmāk – mizgrauzis) – savairošanos, kā arī izvērtējot iespējamos turpmākos egļu mežaudžu bojājumus, pamatojoties uz Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likuma 4. panta pirmās daļas 1. punkta "e" apakšpunktu un otrās daļas 2. punktu, 6. panta pirmās daļas 8. punktu, likuma "Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli" 4. panta otro daļu, 5. panta pirmo daļu, 6. panta pirmās daļas 2. punktu, 7. panta 2. un 3. punktu un 8. pantu, izsludināt ārkārtējo situāciju no 2023. gada 1. aprīļa līdz 30. jūnijam šā rīkojuma pielikumā noteiktajās administratīvajās teritorijās.

2. Noteikt Zemkopības ministriju par atbildīgo institūciju darbību koordinācijai ārkārtējās situācijas laikā.

3. Ārkārtējās situācijas teritorijā ir noteikti saimnieciskās darbības ierobežojumi un aizsardzības pasākumi egļu mežaudzēs, kas atbilst visiem šādiem kritērijiem (turpmāk – vērtīgās egļu mežaudzes): 

3.1. egles sastāva koeficients mežaudzes formulā ir vismaz septiņi;

3.2. egles pirmā stāva koku vidējais caurmērs ir vismaz 20 centimetru;

3.3. mežaudzes krāja ir vismaz 240 kubikmetru uz hektāra;

3.4. mežaudzes platība ir vismaz 0,5 hektāri;

3.5. mežaudzē nav spēkā esošs apliecinājums koku ciršanai galvenajā cirtē;

3.6. mežaudzei nav izsniegts apliecinājums koku ciršanai sanitārajā cirtē (bojājuma cēlonis – mizgrauzis) no 2021. gada 1. janvāra.

4. Ārkārtējās situācijas teritorijā ir noteiktas šādas vērtīgo egļu mežaudžu aizsardzības zonas:

4.1. A aizsardzības zona, kurā ietilpst vērtīgā egļu mežaudze;

4.2. B aizsardzības zona, kurā ietilpst skujkoku mežaudzes (sastāva koeficients mežaudzes formulā "priede un egle", skaitot kopā, ir vismaz trīs, skujkoku pirmā stāva koku caurmērs ir vismaz 20 centimetru) 100 metru attālumā no vērtīgās egļu mežaudzes nogabala ārējās robežas;

4.3. C aizsardzības zona, kurā ietilpst egļu mežaudzes (egle ir valdošā koku suga, valdošās koku sugas caurmērs ir vismaz 20 centimetru) 101–500 metru attālumā no vērtīgās egļu mežaudzes nogabala ārējās robežas.

5. Vērtīgo egļu mežaudžu aizsardzības zonā ir noteikti šādi saimnieciskās darbības ierobežojumi:

5.1. A un B aizsardzības zonā ir aizliegta koku ciršana, izņemot šā rīkojuma 6.1. apakšpunktā noteikto gadījumu;

5.2. C aizsardzības zonā ir aizliegta koku ciršana:

5.2.1. kopšanas un izlases cirtē;

5.2.2. kailcirtē un rekonstruktīvajā cirtē platībā, kas mazāka par 0,8 hektāriem.

6. A, B un C aizsardzības zonā ir noteikti šādi aizsardzības pasākumi:

6.1. saņemot Valsts meža dienesta sanitāro atzinumu, atļauts cirst mizgrauža svaigi invadētus kokus (egles ar zaļām skujām un svaigiem vienu milimetru lieliem caurumiem – ieskrejām koka stumbrā, kur pie koka sakņu kakla ir sakrājušies brūni mizas milti vai egles ar zaļām skujām un daļēji nolobījušos mizu) sanitārajā vienlaidu cirtē, ja vienlaikus:

6.1.1. mizgraužu svaigi invadēto koku skaits ir vismaz 10 koki uz vienu hektāru vai nogabalā, kas ir mazāks par vienu hektāru;

6.1.2. cērtamā vienlaidu platība ir vismaz 0,8 hektāri vai mežaudzi cērt pa nogabala ārējām robežām, ja nogabals ir mazāks par 0,8 hektāriem;

6.2. skujkoku izcirtumos, kuros koki cirsti no 2023. gada 1. janvāra un izcirtuma platība pārsniedz 0,8 hektārus, no 2023. gada 1. maija līdz 30. jūnijam izvieto feromonu slazdus. Feromonu slazdu ekspluatāciju nodrošina:

6.2.1. meža apsaimniekotājs – valsts īpašumā esošajos mežos un Rīgas pašvaldības īpašumā esošajos mežos;

6.2.2. Valsts meža dienests – mežos, kas nav minēti šā rīkojuma 6.2.1. apakšpunktā.

7. Valsts meža dienestam nodrošināt feromonu slazdu lietošanas uzraudzību.

8. Īpaši aizsargājamā dabas teritorijā vai tās funkcionālajā zonā, kura ietilpst A, B un C aizsardzības zonā un kurā ir atļauta sanitārā cirte saskaņā ar Valsts meža dienesta sanitāro atzinumu, mizgraužu svaigi invadētās egles atļauts cirst sanitārajā vienlaidu cirtē, saglabājot visas augtspējīgās citu koku sugas. Valsts meža dienests apliecinājumu koku ciršanai izsniedz pēc Dabas aizsardzības pārvaldes pozitīva atzinuma saņemšanas. Iesniedzot iesniegumu apliecinājuma saņemšanai koku ciršanai sanitārajā vienlaidu cirtē Gaujas nacionālajā parkā un Ķemeru nacionālajā parkā, nav jāiesniedz informācija par dabā iezīmētajiem izcērtamajiem kokiem.

9. Valsts meža dienests koku ciršanas apliecinājumu šā rīkojuma 6.1. apakšpunktā noteiktajai cirtei izsniedz piecu darbdienu laikā no iesnieguma saņemšanas. Koku ciršanas apliecinājuma derīguma termiņš ir divi mēneši no lēmuma pieņemšanas dienas.

10. Ja meža īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam ir spēkā esošs apliecinājums koku ciršanai A, B un C aizsardzības zonā un koku ciršana saskaņā ar šo rīkojumu ir aizliegta, Valsts meža dienests 10 dienu laikā pēc šā rīkojuma spēkā stāšanās izdod lēmumu par attiecīgā apliecinājuma darbības apturēšanu uz ārkārtējās situācijas laiku. 

11. Izdevumus, kas saistīti ar feromonu slazdu un dispenseru iegādi, izvietošanu, ekspluatāciju un lietošanas uzraudzību, primāri finansē no Zemkopības ministrijai (Valsts meža dienestam) piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Ja Zemkopības ministrijai (Valsts meža dienestam) šim mērķim nepieciešams papildu valsts budžeta finansējums, pēc Zemkopības ministrijas (Valsts meža dienesta) pamatota pieprasījuma papildu finansējumu atbilstoši faktiskajai nepieciešamībai var pieprasīt no valsts budžeta programmas 02.00.00 "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", sagatavojot attiecīgu tiesību aktu projektu izskatīšanai Ministru kabinetā.

12. Valsts kancelejai saskaņā ar likuma "Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli" 9. panta trešo daļu ​​​​​​​paziņot Saeimas Prezidijam par Ministru kabineta pieņemto lēmumu un atbilstoši minētā likuma ceturtajai daļai informēt sabiedriskos elektroniskos plašsaziņas līdzekļus par pieņemto lēmumu.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Zemkopības ministrs D. Šmits
Pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 30. marta
rīkojumam Nr. 180
Administratīvo teritoriju saraksts
Nr. p. k.NovadsPagasts
1.Aizkraukles nov.Aiviekstes, Aizkraukles, Bebru, Daudzeses, Iršu, Klintaines, Kokneses, Mazzalves, Vietalvas, Zalves pag.
2.Alūksnes nov.Alsviķu, Ilzenes, Jaunalūksnes, Jaunannas, Liepnas, Malienas, Mālupes pag.

3.

Augšdaugavas nov.Demenes, Dvietes, Kalupes, Līksnas, Salienas, Skrudalienas pag.
4.Balvu nov.Baltinavas, Bērzpils, Briežuciema, Krišjāņu, Lazdukalna, Lazdulejas, Medņevas, Rugāju, Susāju, Šķilbēnu, Tilžas, Vectilžas, Vecumu, Vīksnas, Žīguru pag.
5.Bauskas nov.Iecavas, Kurmenes, Skaistkalnes, Valles, Vecumnieku pag.
6.Cēsu nov.Amatas, Drabešu, Dzērbenes, Inešu, Jaunpiebalgas, Liepas, Līgatnes, Nītaures, Priekuļu, Raiskuma, Skujenes, Stalbes, Straupes, Vaives, Veselavas pag.
7.Dienvidkurzemes nov.Bārtas, Embūtes, Gaviezes, Grobiņas, Kalvenes, Nīcas, Otaņķu, Priekules pag.
8.Dobeles nov.Annenieku, Augstkalnes, Bēnes, Bikstu, Bukaišu, Īles, Jaunbērzes, Lielauces, Naudītes, Ukru, Vecauces, Vītiņu, Zebrenes pag.
9.Gulbenes nov.Daukstu, Druvienas, Galgauskas, Jaungulbenes, Lejasciema, Lizuma, Līgo, Rankas, Stradu, Tirzas pag.
10.Jelgavas nov.Cenu, Elejas, Glūdas, Lielplatones, Līvbērzes, Valgundes, Vilces, Zaļenieku pag.
11.Jēkabpils nov.Aknīstes, Asares, Atašienes, Ābeļu, Elkšņu, Gārsenes, Kalna, Krustpils, Kūku, Leimaņu, Mežāres, Rubenes, Salas, Saukas, Variešu, Viesītes, Vīpes pag.
12.Krāslavas nov.Kaplavas pag.
13.Kuldīgas nov.Nīkrāces, Rudbāržu, Rumbas, Skrundas pag.
14.Ķekavas nov.Baldones, Ķekavas pag.
15.Limbažu nov.Ainažu, Alojas, Braslavas, Brīvzemnieku, Katvaru, Limbažu, Pāles, Salacgrīvas, Staiceles, Umurgas, Viļķenes pag.
16.Ludzas nov.Malnavas, Mežvidu, Salnavas pag.
17.Madonas nov.Aronas, Barkavas, Cesvaines, Dzelzavas, Indrānu, Jumurdas, Kalsnavas, Lazdonas, Liezēres, Ļaudonas, Mārcienas, Mētrienas, Ošupes, Praulienas, Sarkaņu pag.
18.Mārupes nov.Babītes, Mārupes pag.
19.Ogres nov.Birzgales, Lielvārdes, Ogresgala, Rembates, Suntažu, Tīnūžu, Tomes pag.
20.Olaines nov.Olaines pag.
21.Preiļu nov.Sīļukalna pag.
22.Rēzeknes nov.Dekšāres, Gaigalavas, Nagļu, Nautrēnu, Rikavas pag.
23.Ropažu nov.Ropažu pag.
24.Salaspils nov.Salaspils pag.
25.Saldus nov.Blīdenes, Ezeres, Gaiķu, Nīgrandes, Šķēdes, Zaņas pag.
26.Saulkrastu nov.Sējas pag.
27.Siguldas nov.Allažu, Inčukalna, Krimuldas, Mālpils, Mores, Siguldas pag.
28.Smiltenes nov.Apes, Bilskas, Blomes, Brantu, Drustu, Gaujienas, Grundzāles, Launkalnes, Palsmanes, Raunas, Smiltenes, Trapenes, Variņu, Virešu pag.
29.Tukuma nov.Jaunpils, Vānes, Zantes pag.
30.Valkas nov.Ērģemes, Kārķu, Valkas, Vijciema, Zvārtavas pag.
31.Valmieras nov.Bērzaines, Brenguļu, Burtnieku, Dikļu, Ēveles, Ipiķu, Jeru, Jērcēnu, Kauguru, Kocēnu, Ķoņu, Lodes, Matīšu, Mazsalacas, Naukšēnu, Plāņu, Ramatas, Rencēnu, Sēļu, Skaņkalnes, Trikātas, Vaidavas, Valmieras, Vecates, Vilpulkas pag.
32.Varakļānu nov.Murmastienes, Varakļānu pag.

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: rīkojums Numurs: 180Pieņemts: 30.03.2023.Stājas spēkā: 30.03.2023.Zaudē spēku: 01.07.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 65, 31.03.2023. OP numurs: 2023/65.12
Saistītie dokumenti
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
340684
30.03.2023
85
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"