Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 730

Rīgā 2022. gada 22. novembrī (prot. Nr. 59 6. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumos Nr. 380 "Noteikumi par kompleksa un saistīta tūrisma pakalpojuma sagatavošanas un sniegšanas kārtību un kompleksu un saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēju un ceļotāju tiesībām un pienākumiem"

Izdoti saskaņā ar Tūrisma likuma
8.1 panta otro daļu un 16. panta sesto un devīto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumos Nr. 380 "Noteikumi par kompleksa un saistīta tūrisma pakalpojuma sagatavošanas un sniegšanas kārtību un kompleksu un saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēju un ceļotāju tiesībām un pienākumiem" (Latvijas Vēstnesis, 2018, 129. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 2.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.5. tūrisma aģents, tūrisma operators un saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs (ja attiecīgā persona ir fiziska persona) vai tā padomes vai valdes loceklis vai pārstāvēttiesīgais biedrs (ja tūrisma aģents, tūrisma operators un saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs ir juridiska persona) pēdējo piecu gadu laikā pirms šo noteikumu 4. punktā minētā iesnieguma iesniegšanas nav bijis tādas juridiskās personas pārvaldes institūcijas loceklis, kurai pasludināts juridiskās personas maksātnespējas process, tam nav piemērota šo noteikumu 40. punktā minētā procedūra vai centrs nav pieņēmis lēmumu par tūrisma pakalpojuma sniedzēja speciālās atļaujas (licences) anulēšanu (izņemot šo noteikumu 26.1. vai 28.1. apakšpunktā paredzētos gadījumus, ja vienlaikus nav bijis citu apstākļu, kas ir par pamatu speciālās atļaujas (licences) apturēšanai vai anulēšanai);".

2. Izteikt 2.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.6. tūrisma operatoram ir nodrošinājums visu to maksājumu atmaksāšanai, kurus veikuši ceļotāji vai kuri veikti ceļotāju vārdā par kompleksiem un saistītiem tūrisma pakalpojumiem, ciktāl tūrisma operators nespēj pilnībā vai daļēji pildīt savas saistības un sniegt attiecīgos pakalpojumus likviditātes problēmu dēļ;".

3. Izteikt 2.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.9. pēdējā gada laikā nav pieņemts lēmums izslēgt tūrisma aģentu vai tūrisma operatoru no datubāzes un anulēt speciālo atļauju (licenci) vai lēmums izslēgt saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēju no datubāzes, izņemot šo noteikumu 26.1. vai 28.1. apakšpunktā paredzētos gadījumus, ja vienlaikus nav bijis citu apstākļu, kas ir par pamatu speciālās atļaujas (licences) apturēšanai vai anulēšanai."

4. Izteikt 6. punktu šādā redakcijā:

"6. Tūrisma operators un saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs šo noteikumu 4. punktā minētajam iesniegumam pievieno apdrošināšanas līgumu vai kredītiestādes garantiju, kas apliecina, ka ir saņemts šo noteikumu 32., 34. vai 35. punktā minētais nodrošinājums, un informāciju par plānoto darbību komplekso vai saistīto tūrisma pakalpojumu jomā turpmākajos sešos mēnešos - par plānotajiem galamērķiem, komplekso vai saistīto tūrisma pakalpojumu biežumu, ceļojumu izcenojumiem, avansa maksājumu prasībām. Tūrisma operators šo noteikumu 4. punktā minētajam iesniegumam pievieno arī sagatavoto standartinformācijas veidlapu, pirmslīguma informāciju un līguma paraugu ceļotājiem."

5. Izteikt 12. punktu šādā redakcijā:

"12. Ja tūrisma aģents, tūrisma operators vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs neatbilst šo noteikumu 2. punktā minētajām prasībām vai ja tūrisma aģents vai tūrisma operators nav samaksājis ikgadējo valsts nodevu par speciālo atļauju (licenci), centrs ir tiesīgs pieņemt lēmumu par atteikumu reģistrēt tūrisma aģentu, tūrisma operatoru vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēju datubāzē un izsniegt tūrisma aģentam vai tūrisma operatoram speciālo atļauju (licenci)."

6. Izteikt 13. punktu šādā redakcijā:

"13. Centrs ir tiesīgs pieņemt lēmumu par tūrisma aģenta, tūrisma operatora vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēja reģistrēšanu datubāzē un reģistrācijas numura piešķiršanu tūrisma aģentam, tūrisma operatoram vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam, kas nav reģistrēts Eiropas Savienības teritorijā, bet pārdod vai piedāvā pārdošanai kompleksus vai saistītus tūrisma pakalpojumus Latvijas Republikā vai kas jebkādā veidā šādu darbību vērš uz Latvijas Republiku, ja tas atbilst šo noteikumu 2. punktā minētajām prasībām, ir iesniedzis centrā šo noteikumu 4. punktā minēto iesniegumu un iesniegumam pievienojis šo noteikumu 5., 6. vai 7. punktā minētos dokumentus (atkarībā no darbības veida), kā arī ja tam kārtējā vai pēdējā pārskata gada likviditātes koeficients ir lielāks par 1."

7. Izteikt 14.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.5. tūrisma operatoram vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam šo noteikumu 32., 34. vai 35. punktā minētā nodrošinājuma apmērs nav pietiekams, lai izpildītu Tūrisma likuma 16. panta otrajā vai trešajā daļā minētās prasības;".

8. Papildināt ar 14.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.6. šo noteikumu 4. punktā minētajam iesniegumam nav pievienoti šo noteikumu 5., 6. un 7. punktā minētie dokumenti, kā arī tad, ja tūrisma pakalpojumu sniedzējs nesniedz centram tā pieprasīto papildu informāciju vai dokumentus, kas ir nepieciešami, lai izvērtētu tūrisma pakalpojumu sniedzēja atbilstību normatīvo aktu prasībām un pieņemtu lēmumu par reģistrēšanu datubāzē un speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu;".

9. Papildināt ar 14.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.7. tūrisma aģenta, tūrisma operatora vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēja (ja attiecīgā persona ir juridiska persona) kārtējā vai pēdējā pārskata gada likviditātes koeficients ir mazāks par 1."

10. Izteikt 15. punktu šādā redakcijā:

"15. Triju darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par tūrisma aģenta vai tūrisma operatora reģistrāciju datubāzē un speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu centrs izsniedz tūrisma aģentam vai tūrisma operatoram noteikta parauga speciālo atļauju (licenci) (2. pielikums). Centrs speciālo atļauju (licenci) izsniedz elektroniska dokumenta formā."

11. Izteikt 17.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"17.2. no ceļotājiem saņemto avansa maksājumu summa par kompleksiem un saistītiem tūrisma pakalpojumiem;".

12. Papildināt ar 17.1 punktu šādā redakcijā:

"17.1 Centrs ir tiesīgs pieprasīt tūrisma aģentam, tūrisma operatoram vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam sniegt informāciju un finanšu datus, lai pārliecinātos par tā darbības atbilstību normatīvajiem aktiem, izskatot iesniegumu par speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu, speciālās atļaujas (licences) darbības laikā, kā arī ja speciālā atļauja (licence) tikusi apturēta vai anulēta. Centrs ir tiesīgs noteikt termiņu informācijas sniegšanai."

13. Papildināt ar 17.2 punktu šādā redakcijā:

"17.2 Tūrisma operatora vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēja likviditātes problēmu gadījumā centrs ir tiesīgs pieprasīt tūrisma aģentam viena mēneša laikā atmaksāt visus tos ceļotāja vai ceļotāja vārdā samaksātos avansa maksājumus par neveiktiem kompleksiem vai saistītiem tūrisma pakalpojumiem, ko tūrisma aģents nav pārskaitījis tūrisma operatoram vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam."

14. Izteikt 18.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"18.3. kredītiestādes garantijas izsniedzējs vai apdrošinātājs, kurš ar apdrošināšanas ņēmēju noslēdzis apdrošināšanas līgumu (turpmāk - nodrošinājums), garantijas izsniegšanas vai apdrošināšanas līguma noslēgšanas datums, termiņš un summa;".

15. Izteikt 22.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"22.2. tūrisma operators mēnesi pirms spēkā esošā apdrošināšanas līguma vai kredītiestādes garantijas darbības termiņa beigām nav nodrošinājis jaunu nodrošinājumu un nav informējis par to centru, kā arī nav sniedzis centram informāciju par izmaiņām, kas ietekmē attiecīgā tūrisma operatora darbību;".

16. Izteikt 22.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"22.6. tūrisma aģents vai tūrisma operators nav samaksājis ikgadējo valsts nodevu par tūrisma aģenta vai tūrisma operatora speciālo atļauju (licenci) šajos noteikumos minētajā termiņā un apmērā;".

17. Papildināt ar 22.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"22.7. tūrisma aģents organizē kompleksus tūrisma pakalpojumus bez atbilstošas tūrisma operatora speciālās atļaujas (licences), par to nepaziņojot centram, un bez attiecīga nodrošinājuma;".

18. Papildināt ar 22.8. apakšpunktu šādā redakcijā:

"22.8. tūrisma aģenta vai tūrisma operatora kārtējā vai pēdējā pārskata gada likviditātes koeficients ir mazāks par 1."

19. Izteikt 26. punktu šādā redakcijā:

"26. Centrs ir tiesīgs pieņemt lēmumu izslēgt tūrisma aģentu vai tūrisma operatoru no datubāzes un anulēt speciālo atļauju (licenci):

26.1. ja saņemts tūrisma aģenta vai tūrisma operatora iesniegums ar lūgumu anulēt speciālo atļauju (licenci) un izslēgt no datubāzes;

26.2. ja tūrisma aģents vai tūrisma operators neatbilst šo noteikumu 2. punktā minētajām prasībām;

26.3. pamatojoties uz Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra datubāzē vai oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" publikācijā pieejamo informāciju par tūrisma aģenta vai tūrisma operatora saimnieciskās darbības apturēšanu vai likvidāciju;

26.4. ja tūrisma aģents viena gada laikā pēc lēmuma pieņemšanas par tūrisma aģenta reģistrāciju datubāzē un speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu nav iesniedzis centrā apstiprinātu līguma kopiju vai rakstisku tūrisma operatora apliecinājumu, kas apliecina tūrisma aģenta tiesības tūrisma operatora vārdā piedāvāt un pārdot tūrisma operatora sagatavotos kompleksos tūrisma pakalpojumus;

26.5. ja tūrisma aģentam vai tūrisma operatoram šo noteikumu 22. punktā minētajā kārtībā ir apturēta speciālā atļauja (licence) un tūrisma aģents vai tūrisma operators nav novērsis apturēšanas iemeslus;

26.6. ja tūrisma aģents vai tūrisma operators centram apzināti sniedzis nepatiesu informāciju, kas bija par pamatu lēmuma pieņemšanai;

26.7. ja tūrisma aģents šo noteikumu 17.2 punktā paredzētajā gadījumā pēc centra pieprasījuma viena mēneša laikā nav atmaksājis visus tos ceļotāja vai ceļotāja vārdā samaksātos avansa maksājumus par neveiktiem kompleksiem vai saistītiem tūrisma pakalpojumiem, kas nav pārskaitīti tūrisma operatoram vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam."

20. Izteikt 28. punktu šādā redakcijā:

"28. Centrs ir tiesīgs pieņemt lēmumu izslēgt saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēju no datubāzes:

28.1. ja saņemts saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēja iesniegums ar lūgumu izslēgt no datubāzes;

28.2. ja saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs neatbilst šo noteikumu 2. punktā minētajām prasībām vai tam kārtējā vai pēdējā pārskata gada likviditātes koeficients ir mazāks par 1;

28.3. pamatojoties uz Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra datubāzē vai oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" publikācijā pieejamo informāciju par saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēja saimnieciskās darbības apturēšanu vai likvidāciju;

28.4. ja saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs mēnesi pirms spēkā esošā apdrošināšanas līguma vai kredītiestādes garantijas darbības termiņa beigām nav nodrošinājis jaunu nodrošinājumu un nav informējis par to centru;

28.5. ja saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs šo noteikumu 36. punktā minētajā gadījumā nav palielinājis nodrošinājuma apmēru vai nav sniedzis centram tā pieprasītos dokumentus un informāciju, kā arī informāciju par izmaiņām, kas ietekmē tā darbību;

28.6. ja ir konstatēti būtiski normatīvo aktu pārkāpumi patērētāju tiesību aizsardzības jomā. Izvērtējot, vai attiecīgie pārkāpumi atzīstami par būtiskiem, centrs ņem vērā pārkāpuma raksturu un ilgumu, radīto ietekmi, kā arī citus apstākļus, kuriem ir nozīme lietā;

28.7. ja saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs centram apzināti sniedzis nepatiesu informāciju, kas bija par pamatu lēmuma pieņemšanai;

28.8. ja saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs nav iesniedzis šo noteikumu 17. un 17.1 punktā minēto informāciju centra noteiktajā termiņā."

21. Izteikt 30. punktu šādā redakcijā:

"30. Centrs ir tiesīgs pieņemt lēmumu izslēgt tūrisma aģentu, tūrisma operatoru vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēju, kas nav reģistrēts Eiropas Savienības teritorijā, bet pārdod vai piedāvā pārdošanai kompleksus vai saistītus tūrisma pakalpojumus Latvijas Republikā vai kas jebkādā veidā šādu darbību vērš uz Latvijas Republiku, no datubāzes:

30.1. ja saņemts tūrisma aģenta, tūrisma operatora vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēja iesniegums ar lūgumu izslēgt no datubāzes;

30.2. ja tūrisma aģents, tūrisma operators vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs neatbilst šo noteikumu 2. punktā minētajām prasībām vai tam kārtējā vai pēdējā pārskata gada likviditātes koeficients ir mazāks par 1;

30.3. ja tūrisma aģents, tūrisma operators vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs mēnesi pirms spēkā esošā apdrošināšanas līguma vai kredītiestādes garantijas darbības termiņa beigām nav nodrošinājis jaunu nodrošinājumu un nav informējis par to centru;

30.4. ja tūrisma aģents, tūrisma operators vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs šo noteikumu 36. punktā minētajā gadījumā nav palielinājis nodrošinājuma apmēru vai nav sniedzis centram tā pieprasītos dokumentus un informāciju, kā arī informāciju par izmaiņām, kas ietekmē tā darbību;

30.5. ja ir konstatēti būtiski normatīvo aktu pārkāpumi patērētāju tiesību aizsardzības jomā. Izvērtējot, vai attiecīgie pārkāpumi atzīstami par būtiskiem, centrs ņem vērā pārkāpuma raksturu un ilgumu, radīto ietekmi, kā arī citus apstākļus, kuriem ir nozīme lietā;

30.6. ja tūrisma aģents, tūrisma operators vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs apzināti centram sniedzis nepatiesu informāciju, kas bija par pamatu lēmuma pieņemšanai."

22. Izteikt 31. punktu šādā redakcijā:

"31. Nodrošinājuma izsniedzējs nodrošinājumu tūrisma operatoram vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam izsniedz par labu centram. Ja par nodrošinājumu tiek izmantots apdrošināšanas līgums, tajā nosaka, ka centrs apdrošināšanas līgumā ir labuma guvējs un ka apdrošināšanas līgums ir noslēgts un darbojas kā nodrošinājums šo noteikumu izpratnē. Centrs apmaksas pieprasījumu par izdevumu atmaksu ceļotājam iesniedz tam nodrošinājuma izsniedzējam, kura nodrošinājums tūrisma operatoram vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam ir spēkā dienā, kad iestājies nodrošinājuma maksājuma gadījums. Centrs apmaksas pieprasījumu var iesniegt četru mēnešu laikā pēc gadījuma iestāšanās datuma."

23. Papildināt ar 31.1 punktu šādā redakcijā:

"31.1 Nodrošinājuma nosacījumi, kas apdrošināšanas līguma vai kredītiestādes izsniegtās garantijas noteikumos ir pretrunā ar šo noteikumu prasībām, nav spēkā."

24. Papildināt ar 31.2 punktu šādā redakcijā:

"31.2 Nodrošinājuma izsniedzējs triju darbdienu laikā informē centru par tūrisma operatoram vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam izsniegtā nodrošinājuma summu un darbības laiku, kā arī kredītiestādes garantijas vai apdrošināšanas līguma noteikumiem un informāciju par kredītiestādes garantijas vai apdrošināšanas līguma apmaksu."

25. Papildināt ar 31.3 punktu šādā redakcijā:

"31.3 Ja iestājas kredītiestādes garantijā vai apdrošināšanas līgumā paredzētie apstākļi, kas ir par pamatu tā izbeigšanai, nodrošinājuma izsniedzējs par to nekavējoties informē centru. Spēkā esošu nodrošinājumu var izbeigt, saņemot centra rakstisku piekrišanu, izņemot gadījumu, ja nodrošinājums tiek izbeigts Latvijas Republikas normatīvajos aktos paredzētos gadījumos, kad nodrošinājuma izsniedzējam ir noteikts aizliegums uzturēt spēkā nodrošinājumu vai nodrošinājums normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos ir zaudējis spēku."

26. Izteikt 32. punktu šādā redakcijā:

"32. Nodrošinājuma apmērs saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam, kas nepiedāvā pasažieru pārvadājumus, vai tūrisma operatoram nav mazāks par ceļotāju vai ceļotāju vārdā veikto avansa maksājumu summu par kompleksiem un saistītiem tūrisma pakalpojumiem, ko tūrisma operators vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs saņēmis saskaņā ar visiem noslēgtajiem un vēl neizpildītajiem līgumiem. Papildus tiek nodrošināts, ka nodrošinājuma apmērs ir vismaz 5 % no komplekso vai saistīto tūrisma pakalpojumu apgrozījuma iepriekšējā pārskata gadā, bet ne mazāks kā:

32.1. 3 000 euro, ja tūrisma pakalpojumus sniedz tikai Latvijas Republikas teritorijā;

32.2. 5 000 euro, ja tūrisma pakalpojumus sniedz tikai Latvijas Republikas, Igaunijas Republikas un Lietuvas Republikas teritorijā;

32.3. 15 000 euro, ja tūrisma pakalpojumus sniedz ārpus Latvijas Republikas, Igaunijas Republikas un Lietuvas Republikas teritorijas;

32.4. 30 000 euro, ja tūrisma pakalpojumus sniedz valstī, kas nav Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts, Šveices Konfederācija vai Apvienotā Karaliste;

32.5. 200 000 euro, ja tūrisma operators organizē čartera lidojumus."

27. Svītrot 33. punktu.

28. Izteikt 34. punktu šādā redakcijā:

"34. Ja saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs piedāvā pasažieru pārvadājumus, tā nodrošinājuma apmērs nav mazāks par ceļotāju vai ceļotāju vārdā veikto avansa maksājumu summu par kompleksiem un saistītiem tūrisma pakalpojumiem, ko saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs saņēmis saskaņā ar visiem noslēgtajiem un vēl neizpildītajiem līgumiem. Papildus tiek nodrošināts, ka nodrošinājuma apmērs ir vismaz 10 % no saistīto tūrisma pakalpojumu apgrozījuma iepriekšējā pārskata gadā, bet ne mazāks kā:

34.1. 5 000 euro, ja tūrisma pakalpojumus sniedz tikai Latvijas Republikas teritorijā;

34.2. 10 000 euro, ja tūrisma pakalpojumus sniedz tikai Latvijas Republikas, Igaunijas Republikas un Lietuvas Republikas teritorijā;

34.3. 20 000 euro, ja tūrisma pakalpojumus sniedz ārpus Latvijas Republikas, Igaunijas Republikas un Lietuvas Republikas teritorijas;

34.4. 50 000 euro, ja tūrisma pakalpojumus sniedz valstī, kas nav Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts, Šveices Konfederācija vai Apvienotā Karaliste;

34.5. 200 000 euro, ja saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs organizē čartera lidojumus."

29. Izteikt 35. punktu šādā redakcijā:

"35. Tūrisma operatoram vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam, kas uzsāk saimniecisko darbību komplekso vai saistīto tūrisma pakalpojumu jomā, nodrošinājums ir:

35.1. 3 000 euro, ja tūrisma pakalpojumus sniedz tikai Latvijas Republikas teritorijā;

35.2. 5 000 euro, ja tūrisma pakalpojumus sniedz tikai Latvijas Republikas, Igaunijas Republikas un Lietuvas Republikas teritorijā;

35.3. 15 000 euro, ja tūrisma pakalpojumus sniedz ārpus Latvijas Republikas, Igaunijas Republikas un Lietuvas Republikas teritorijas;

35.4. 30 000 euro, ja tūrisma pakalpojumus sniedz valstī, kas nav Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts, Šveices Konfederācija vai Apvienotā Karaliste;

35.5. 200 000 euro, ja tūrisma operators vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs organizē čartera lidojumus."

30. Papildināt ar 35.1 punktu šādā redakcijā:

"35.1 Ja kāda no šo noteikumu 32., 34. vai 35. punktā minētajām pazīmēm sakrīt, nosakāms attiecīgi lielākais nodrošinājuma apmērs."

31. Izteikt 36. punktu šādā redakcijā:

"36. Ja centrs konstatē, ka nodrošinājums tūrisma operatoram vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam nav pietiekams, lai izpildītu Tūrisma likuma 16. panta otrajā vai trešajā daļā vai šo noteikumu 32., 34. vai 35. punktā minētās prasības, centrs par to 10 darbdienu laikā informē attiecīgo tūrisma operatoru vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēju. Centrs var pieprasīt tūrisma operatoram vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam palielināt nodrošinājuma apmēru. Tūrisma operators vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs nekavējoties palielina nodrošinājuma apmēru atbilstoši centra pieprasījumam."

32. Papildināt ar 36.1 punktu šādā redakcijā:

"36.1 Pirms tūrisma operators vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs pēc speciālās atļaujas (licences) izsniegšanas vai reģistrācijas datubāzē veic izmaiņas piedāvāto tūrisma pakalpojumu galamērķos, tūrisma operatora vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēja pienākums ir informēt centru par izmaiņām un, ja nepieciešams, palielināt nodrošinājumu atbilstoši šo noteikumu 32., 34. vai 35. punktam."

33. Izteikt 37. punktu šādā redakcijā:

"37. Tūrisma operators un saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs apdrošināšanas līgumu vai kredītiestādes garantiju nodrošina par laikposmu, kas nav mazāks par gadu. Ņemot vērā darbības sezonalitāti, tūrisma operators un saistīto tūrisma pakalpojumu sniedzējs nodrošina papildu apdrošināšanas līgumu vai kredītiestādes garantiju par īsāku periodu, bet ne īsāku par trim mēnešiem, ja pakalpojuma sezonalitātes dēļ saņemto avansu apmērs ir lielāks, nekā to nodrošina pamata apdrošināšanas līgums vai kredītiestādes garantija noteiktā laikposmā."

34. Papildināt ar 37.1 punktu šādā redakcijā:

"37.1 Tūrisma operatoram un saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam ir tiesības prasīt saviem sadarbības tūrisma aģentiem nodrošinājumu vai citas garantijas par labu tūrisma operatoram vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam, to atrunājot savstarpējā sadarbības līgumā. Tūrisma aģentam nav tiesību pārdot kompleksus vai saistītus tūrisma pakalpojumus, un tūrisma operatoram vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam nav tiesību pieņemt attiecīgas pakalpojumu rezervācijas no tūrisma aģenta, ar kuru nav noslēgts līgums un kas nav saņēmis speciālo atļauju (licenci)."

35. Izteikt 38. punktu šādā redakcijā:

"38. Divus mēnešus pirms spēkā esošā apdrošināšanas līguma vai kredītiestādes garantijas darbības termiņa beigām tūrisma operators un saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs iesniedz centrā dokumentu, kas apliecina spēkā esošā nodrošinājuma termiņa pagarinājumu, vai jaunu apdrošināšanas līgumu vai kredītiestādes garantiju nākamajam periodam. Ja tūrisma operators vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs vienu mēnesi pirms nodrošinājuma termiņa beigām nav saņēmis jaunu nodrošinājumu, tam ir pienākums atmaksāt visu ceļotāju iemaksāto naudu par kompleksiem un saistītiem tūrisma pakalpojumiem vai arī, ja iespējams, piedāvāt ceļotājiem iegādāto tūrisma pakalpojumu izpildi līdz spēkā esošā nodrošinājuma termiņa beigām. Stājoties spēkā jaunajam apdrošināšanas līgumam vai kredītiestādes garantijai, tūrisma operators un saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs iesniedz centram informāciju par aktuālajiem ceļotāju vai to vārdā veiktajiem avansa maksājumu apmēriem par kompleksiem un saistītiem tūrisma pakalpojumiem."

36. Izteikt 39. punktu šādā redakcijā:

"39. Ceļotājs var saņemt nodrošinājuma sniegto aizsardzību, ja attiecīgais tūrisma operators vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs nespēj pilnībā vai daļēji pildīt savas saistības un sniegt tūrisma pakalpojumus likviditātes problēmu dēļ un centrs publicējis savā tīmekļvietnē šo noteikumu 40. vai 40.1 punktā minēto paziņojumu."

37. Izteikt 40. punktu šādā redakcijā:

"40. Centrs nekavējoties publicē savā tīmekļvietnē paziņojumu par likviditātes problēmām, ja tūrisma operators vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs, kuram ir spēkā esošs nodrošinājums, nespēj pilnībā vai daļēji pildīt savas saistības un sniegt tūrisma pakalpojumus likviditātes problēmu dēļ un centrs, ņemot vērā šo noteikumu 40.3 punktā minētās pazīmes, ir konstatējis, ka tūrisma operatoram vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam ir likviditātes problēmas. Paziņojuma publicēšanas diena ir uzskatāma par nodrošinājuma maksājuma gadījuma iestāšanās dienu. Ceļotājs, kura saistības attiecīgais tūrisma operators vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs nespēj pilnībā vai daļēji pildīt, viena mēneša laikā, ja centrs paziņojumā nav noteicis garāku termiņu, pēc minētā paziņojuma publicēšanas iesniedz centrā iesniegumu par visu to maksājumu atmaksāšanu, ko ceļotājs veicis vai kas veikti ceļotāja vārdā par kompleksiem un saistītiem tūrisma pakalpojumiem, ciktāl attiecīgie tūrisma pakalpojumi nav sniegti tūrisma operatora vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēja likviditātes problēmu dēļ."

38. Papildināt ar 40.1 punktu šādā redakcijā:

"40.1 Centrs nekavējoties publicē paziņojumu un rakstiski informē nodrošinājuma izsniedzējus, kā arī sadarbojas ar iecelto maksātnespējas procesa administratoru patērētāju prasījumu izskatīšanā, ja pasludināta tūrisma operatora vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēja maksātnespēja un tūrisma operatoram vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam ir spēkā esošs nodrošinājums."

39. Papildināt ar 40.2 punktu šādā redakcijā:

"40.2 Pēc centra paziņojuma publicēšanas tūrisma operatora vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēja pienākums ir sniegt centram visu tā rīcībā esošo informāciju, kas nepieciešama ceļotāju prasījumu izskatīšanai."

40. Papildināt ar 40.3 punktu šādā redakcijā:

"40.3 Par tūrisma operatora vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēja likviditātes problēmām liecina vismaz viena no šīm pazīmēm:

40.31. tūrisma operators vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs nespēj nodrošināt ceļotāju pilnībā apmaksātos kompleksos vai saistītos tūrisma pakalpojumus;

40.32. tūrisma operators vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs nav iesniedzis šo noteikumu 38. punktā noteiktajā termiņā spēkā esošu nodrošinājumu un nav atmaksājis ceļotājiem visus samaksātos maksājumus."

41. Izteikt 41. punktu šādā redakcijā:

"41. Šo noteikumu 40. punktā minētajā iesniegumā ceļotājs norāda tūrisma operatoru vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēju (vārds, uzvārds vai nosaukums (firma), reģistrācijas numurs) un konkrētās saistību neizpildes apmēru. Iesniegumam ceļotājs pievieno uzņemtās saistības apliecinošus dokumentus (noslēgtā līguma kopiju, veikto maksājumu apliecinošus dokumentus). Centrs ir tiesīgs ceļotājam pieprasīt iesniegt papildu informāciju, kas nepieciešama iesnieguma izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai."

42. Izteikt 42. punktu šādā redakcijā:

"42. Centrs trīs mēnešu laikā pēc šo noteikumu 40. punktā minētajā paziņojumā norādītā termiņa beigām apkopo visus ceļotāju prasījumus, pieņem lēmumu par tūrisma operatoram vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam veikto maksājumu atmaksu un paziņo to ceļotājiem. Pēc lēmuma pieņemšanas centrs iesniedz attiecīgā tūrisma operatora vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēja nodrošinājuma izsniedzējam apmaksas pieprasījumu par ceļotāja vai ceļotāja vārdā tūrisma operatoram vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam veikto maksājumu atmaksāšanu. Apmaksas pieprasījumā centrs norāda ceļotāja vārdu, uzvārdu, norēķinu konta numuru un apmēru, kādā konkrētajam ceļotājam ir atlīdzināmi visi maksājumi, ko ceļotājs veicis vai kas veikti ceļotāja vārdā par kompleksiem un saistītiem tūrisma pakalpojumiem, ciktāl attiecīgie tūrisma pakalpojumi nav sniegti tūrisma operatora vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēja likviditātes problēmu dēļ."

43. Izteikt 44. punktu šādā redakcijā:

"44. Ja pēc šo noteikumu 40. vai 40.1 punktā minētā paziņojuma publicēšanas centrs konstatē, ka tūrisma operatoram, kuram ir spēkā esoša speciālā atļauja (licence) un nodrošinājums, vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam, kuram ir spēkā esošs nodrošinājums, minētais nodrošinājums nav pietiekams, lai pilnībā segtu visus ceļotāja maksājumus, ko ceļotājs veicis vai kas veikti ceļotāja vārdā par nenotikušu komplekso tūrisma pakalpojumu vai tā daļu, centram ir tiesības atlikušo nodrošinājuma daļu lūgt segt no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem."

44. Izteikt 50. punktu šādā redakcijā:

"50. Izdevumus, kas saistīti ar ceļotāja repatriācijas nodrošināšanu sakarā ar saistītā tūrisma pakalpojuma neizpildi saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēja likviditātes problēmu dēļ, šo noteikumu 47. punktā minētajam komersantam sedz no saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēja apdrošināšanas līguma vai kredītiestādes garantijas līdzekļiem. Centrs iesniedz nodrošinājuma izsniedzējam apmaksas pieprasījumu, kurā norāda šo noteikumu 47. punktā minētā komersanta firmu, reģistrācijas numuru un apmēru, kādā ir atlīdzināmi repatriācijas dēļ radušies izdevumi. Ja saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēja apdrošināšanas polises vai kredītiestādes garantijas apmērs nav pietiekams, lai pilnībā segtu izdevumus, kas saistīti ar ceļotāja repatriācijas nodrošināšanu sakarā ar saistītā tūrisma pakalpojuma neizpildi saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēja likviditātes problēmu dēļ, atlikušo daļu sedz no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem."

45. Izteikt 51. punktu šādā redakcijā:

"51. Ja saskaņā ar šo noteikumu 44. punktu nodrošinājuma daļa ir segta no valsts budžeta līdzekļiem, tūrisma operatoram un saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam ir pienākums atmaksāt valsts budžetā minētos izdevumus."

46. Izteikt 53. punktu šādā redakcijā:

"53. Ja saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēja apdrošināšanas līguma vai kredītiestādes garantijas apmērs nav pietiekams, lai pilnībā segtu izdevumus, kas saistīti ar ceļotāja repatriācijas nodrošināšanu sakarā ar saistītā tūrisma pakalpojuma neizpildi saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēja likviditātes problēmu dēļ, saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam ir pienākums atmaksāt valsts budžetā no tā segtos izdevumus."

47. Izteikt 55. punktu šādā redakcijā:

"55. Tūrisma operatoram vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējam ir pienākums šo noteikumu 54. punktā minēto lēmumu izpildīt mēneša laikā no tā paziņošanas dienas. Ja tūrisma operators vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs šo noteikumu 54. punktā minēto lēmumu neizpilda labprātīgi, centrs lēmumu par izdevumu atmaksu nodod piespiedu izpildei Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā."

48. Izteikt 62.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"62.2. tūrisma operatora un, ja attiecināms, tūrisma aģenta nosaukums (firma) un faktiskā adrese, kā arī tālruņa numurs un elektroniskā pasta adrese. Tūrisma aģents norāda to tūrisma operatoru, kurš ir konkrētā kompleksā tūrisma pakalpojuma organizators un kurš nodrošinās piedāvātā pakalpojuma izpildi, un ar kuru tiks slēgts līgums;".

49. Izteikt 62.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"62.4. maksāšanas kārtība, tostarp jebkāda summa vai cenas procentuālā daļa, kas jāmaksā kā pirmais maksājums, un atlikušās daļas samaksas grafiks vai finanšu garantijas, kas ceļotājam jāmaksā vai jānodrošina. Ceļotāja vai ceļotāja vārdā veiktais avansa maksājums par kompleksiem tūrisma pakalpojumiem var tikt pieprasīts ne agrāk kā gadu pirms plānotā kompleksā tūrisma pakalpojuma sākuma datuma;".

50. Izteikt 70.2.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"70.2.2. tūrisma operators saskaņā ar šo noteikumu 127. punktu sniedz palīdzību, ja ceļotājs ir nonācis grūtībās (tostarp apstākļos, kas minēti šo noteikumu 114. punktā);".

51. Izteikt 70.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"70.4. tūrisma operatora vietējā pārstāvja, kontaktpunkta vai citas atbildīgās institūcijas nosaukums (firma), adrese, tālruņa numurs un elektroniskā pasta adrese, kas ceļotājam ļauj ātri un efektīvi sazināties ar tūrisma operatoru, lai pieprasītu palīdzību, ja ceļotājs ir nonācis grūtībās, vai lai sūdzētos par jebkuru neatbilstību, ar ko ceļotājs saskāries kompleksā tūrisma pakalpojuma sniegšanas laikā;".

52. Izteikt 8. nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"8. Noslēguma jautājumi".

53. Papildināt ar 130.1 punktu šādā redakcijā:

"130.1 Šo noteikumu 31. punkta nosacījumus attiecībā uz apdrošināšanas līgumu, kā arī šo noteikumu 32., 34. un 35. punkta nosacījumus attiecībā uz nodrošinājuma apmēru tiem tūrisma operatoriem un saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējiem, kuri līdz 2023. gada 1. janvārim ir saņēmuši speciālo atļauju (licenci) vai ir reģistrēti datubāzē un kuriem ir spēkā esošs nodrošinājums, piemēro no 2023. gada 1. jūlija."

54. Papildināt ar 130.2 punktu šādā redakcijā:

"130.2 Tūrisma operatoriem, tūrisma aģentiem un saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējiem, kas līdz 2023. gada 1. janvārim ir saņēmuši speciālo atļauju (licenci) vai ir reģistrēti datubāzē, šo noteikumu 13. punkta un 14.7., 22.8., 28.2. un 30.2. apakšpunkta nosacījumus attiecībā uz likviditātes koeficientu piemēro no 2024. gada 1. janvāra."

55. Izteikt 1. pielikumu jaunā redakcijā (pielikums).

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Ekonomikas ministre I. Indriksone

 

Pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 22. novembra
noteikumiem Nr. 730

"1. pielikums
Ministru kabineta
2018. gada 26. jūnija
noteikumiem Nr. 380

Iesniegums tūrisma aģenta un tūrisma operatora licencēšanai un saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēja reģistrācijai datubāzē

Iesniegums aizpildīts 20____. gada ____. _____________

1. Darbības veids (atzīmēt ar X atbilstošo)

Tūrisma aģents    
Tūrisma operators    
Saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs    

2. Informācija par tūrisma aģentu, tūrisma operatoru vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēju

2.1. Aizpilda tūrisma aģents, tūrisma operators vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs - juridiska persona

Nosaukums (firma)  
Filiāles nosaukums (firma)1  
Preču zīme  
Reģistrācijas kods nodokļu maksātāju reģistrā vai reģistrācijas numurs Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā (vai līdzvērtīgā kompetentā iestādē citā Eiropas Savienības dalībvalstī, kurā juridiskā persona ir reģistrēta)  
NACE 2. red. kods  
Juridiskā adrese  
Faktiskā adrese  
Kontaktinformācija:  
tālruņa numurs  
elektroniskā pasta adrese  
Dibināšanas gads  

2.2. Aizpilda tūrisma aģents, tūrisma operators vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs - fiziska persona

Vārds, uzvārds  
Personas kods  
Reģistrācijas kods nodokļu maksātāju reģistrā  
Deklarētās dzīvesvietas adrese  
Kontaktinformācija:  
tālruņa numurs  
elektroniskā pasta adrese  

3. Informācija par tūrisma pakalpojumu tirdzniecības vietu un tīmekļvietnes adresi

Nr.
p. k.

Tūrisma pakalpojumu tirdzniecības vietas(-u) adrese, kontaktinformācija (tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese)


Tirdzniecības tīmekļvietnes adrese  

4. Informācija par ceļojumu galamērķiem, kuros plānots sniegt kompleksos tūrisma pakalpojumus turpmākajos sešos mēnešos

Aizpilda tūrisma operators un saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs (atzīmēt ar X atbilstošo)

Tikai Latvijas Republikas teritorijā  
Tikai Latvijas Republikas, Igaunijas Republikas un Lietuvas Republikas teritorijā  
Ārpus Latvijas Republikas, Igaunijas Republikas un Lietuvas Republikas teritorijas  
Valstī, kas nav Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts, Šveices Konfederācija vai Apvienotā Karaliste  
Tūrisma operators vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs organizē čartera lidojumus  

5. Informācija par komplekso tūrisma pakalpojumu sniegšanu turpmākajos sešos mēnešos

Aizpilda tūrisma operators un saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzējs

Komplekso tūrisma pakalpojumu sniegšanas biežums  
Avansa maksājumu nosacījumi  

6. Informācija par tūrisma operatoriem, kuru vārdā vai uzdevumā tūrisma aģents piedāvā pārdošanai vai pārdod tūrisma operatora kompleksos tūrisma pakalpojumus

Aizpilda tūrisma aģents, ja ir noslēgti attiecīgie līgumi

Nr.
p. k.

Nosaukums (firma) vai vārds, uzvārds (ja tūrisma operators ir fiziska persona)

Reģistrācijas numurs vai personas kods (ja tūrisma operators ir fiziska persona)

Juridiskā adrese vai deklarētās dzīvesvietas adrese (ja tūrisma operators ir fiziska persona)

Pilnvarojuma termiņš

7. Informācija par pasažieru pārvadājumu piedāvāšanu

Aizpilda saistītu tūrisma pakalpojumu un tūrisma pakalpojumu sniedzējs, kas nav reģistrēts Eiropas Savienības teritorijā, bet pārdod vai piedāvā pārdošanai kompleksus vai saistītus tūrisma pakalpojumus Latvijas Republikā vai kas jebkādā veidā šādu darbību vērš uz Latvijas Republiku (atzīmēt ar X atbilstošo)

  Piedāvāju pasažieru pārvadājumus
  Nepiedāvāju pasažieru pārvadājumus

8. Apliecinu, ka tūrisma pakalpojuma sniedzējs atbilst Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumu Nr. 380 "Noteikumi par kompleksa un saistīta tūrisma pakalpojuma sagatavošanas un sniegšanas kārtību un kompleksu un saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēju un ceļotāju tiesībām un pienākumiem" 2. punktam.

9. Apstiprinu, ka iesniegumā norādītā informācija ir pilnīga un patiesa.

10. Pielikumā (atzīmēt ar X, ja attiecināms):

  izziņa par kriminālo sodāmību
  apdrošināšanas polises vai kredītiestādes garantijas kopija
  līguma ar tūrisma operatoru kopija vai tūrisma operatora apliecinājums
  standartinformācijas veidlapa
  pirmslīguma informācijas paraugs
  līguma paraugs ar ceļotājiem
  citi dokumenti (norādīt, kādi)  
  citi dokumenti (norādīt, kādi)  

Atbildīgā persona  
 

(amats)

 

(vārds, uzvārds)

 

(paraksts)


Piezīme.
1 Norāda, ja filiāles nosaukums (firma) atšķiras no komersanta nosaukuma (firmas)."

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumos Nr. 380 "Noteikumi par kompleksa un saistīta .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 730Pieņemts: 22.11.2022.Stājas spēkā: 29.11.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 230, 28.11.2022. OP numurs: 2022/230.4
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
337438
29.11.2022
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"