Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 63

Tukumā 2022. gada 26. oktobrī (prot. Nr. 18, 3. §)
Par Tukuma novada pašvaldības dalību pašvaldības nozīmes ceļu un ielu būvniecībā un uzturēšanā
APSTIPRINĀTI
ar Tukuma novada domes
26.10.2022. lēmumu (prot. Nr. 18, 3. §)

Izdoti saskaņā ar Zemes pārvaldības likuma 8.1 panta ceturto daļu,
likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 13. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi noteic kārtību, kādā Tukuma novada pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) piedalās pašvaldības nozīmes ceļu un ielu būvniecībā un uzturēšanā.

2. Pašvaldības nozīmes ceļš vai iela ir nekustamais īpašums vai tā daļa Tukuma novada administratīvajā teritorijā, kuram ir noteikts pašvaldības nozīmes ceļa statuss.

II. Pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas uzturēšanas finansēšana

3. Pašvaldība uztur pašvaldības nozīmes ceļu vai ielu tādā pašā kārtībā kā pašvaldībai piederošu ceļu vai ielu vai koplietošanas ceļu vai ielu. Ministru kabineta noteikumos par valsts un pašvaldību autoceļu ikdienas uzturēšanas prasībām un to izpildes kontroli noteiktajā kārtībā pašvaldība piešķir pašvaldības nozīmes ceļam vai ielai autoceļa uzturēšanas klasi un iekļauj pašvaldības apstiprināmajos pašvaldības ielu un ceļu sarakstos, kuros norādītas pašvaldības ceļu un ielu uzturēšanas klases ziemas sezonai un vasaras sezonai.

4. Ja pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas statuss piešķirts ar administratīvo aktu, pašvaldība uzsāk uzturēšanas darbus pēc tam, kad beidzies administratīvā akta apstrīdēšanas termiņš vai ir stājies spēkā galīgais nolēmums, ar kuru pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas statuss ir saglabāts spēkā. Ja pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas statuss noteikts pašvaldības teritorijas plānojumā vai lokālplānojumā, pašvaldība uzsāk uzturēšanas darbus viena mēneša laikā no dienas, kurā var uzsākt attiecīgo saistošo noteikumu īstenošanu un kuru noteikusi par teritorijas attīstības plānošanu atbildīgā ministrija.

5. Pašvaldība pirms pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas uzturēšanas darbu uzsākšanas apseko ceļu vai ielu un pārbauda, vai:

5.1. dabā ir izbūvēts ceļš vai iela;

5.2. ceļš vai iela tiek ekspluatēts, nodrošinot piekļuvi vismaz vienam apbūvētam nekustamajam īpašumam, kurā atrodas ekspluatācijā nodota vai faktiski izmantojama ēka;

5.3. ceļa vai ielas tehniskais stāvoklis pieļauj ceļa vai ielas drošu ekspluatāciju;

5.4. ceļš vai iela piekļaujas valsts vai pašvaldības ceļam vai ielai vai veido vienotu ceļu tīklu ar citiem koplietošanas vai pašvaldības nozīmes ceļiem vai ielām.

6. Tukuma novada dome nepiešķir pašvaldības nozīmes ceļam vai ielai uzturēšanas klasi un pašvaldības dome neiekļauj pašvaldības nozīmes ceļu vai ielu attiecīgā uzturēšanas saraksta, kā arī izņem iepriekš iekļauto pašvaldības nozīmes ceļu vai ielu no attiecīgā uzturēšanas sarakstā, tādējādi pārtraucot tā uzturēšanu, šādos gadījumos:

6.1. ja tiek konstatēti būtiski šķēršļi pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas uzturēšanai;

6.2. ja pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas statuss noteikts, pamatojoties uz spēkā esošā detālplānojumā un administratīvajā līgumā par tā īstenošanas kārtību noteikto, un šajā līgumā ielas vai ceļa īpašniekam (īpašniekiem) ir pielīgts tā uzturēšanas pienākums;

6.3. sakarā ar pašvaldības budžeta līdzekļu nepietiekamību.

7. Pašvaldība nodrošina pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas uzturēšanas darbu veikšanu, ievērojot attiecīgā ceļa vai ielas uzturēšanas klasei noteiktās prasības ziemas sezonai un vasaras sezonai un atbilstoši pašvaldības budžetā paredzētajiem līdzekļiem.

III. Pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas būvniecības finansēšana

8. Pašvaldība apstiprinātā budžeta ietvaros var piedalīties pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas būvniecības izmaksu segšanā, patstāvīgi izvēloties būvdarbu veicēju un apmaksājot būvdarbus Publisko iepirkumu likumā noteiktā kārtībā šādos gadījumos:

8.1. ja pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas pārbūve vai atjaunošana ir plānota pašvaldības Attīstības programmā, lai nodrošinātu novada vienota ceļu un ielu tīkla izveidošanu vai uzturēšanu;

8.2. ja ir nepieciešams ierīkot jaunas inženierkomunikācijas – iekārtas, ierīces, ietaises, tīklus, līnijas un to piederumus.

9. Pašvaldības dalību ceļa vai ielas būvniecības finansēšanā 8. punktā noteiktajos gadījumos nosaka Tukuma novada dome ar atsevišķu lēmumu par dotācijas piešķiršanu.

10. Tukuma novada domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktā kārtībā.

11. Lēmums par pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas statusa piešķiršanu ar administratīvo aktu ir spēkā līdz tā atcelšanai.

IV. Noslēguma jautājums

12. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē Kandavas novada domes 2020. gada 27. augusta saistošie noteikumi Nr. 19 "Par Kandavas novada pašvaldības piedalīšanos pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas būvniecībā un uzturēšanā".

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa
Saistošo noteikumu Nr. 63 "Par Tukuma novada pašvaldības dalību pašvaldības nozīmes ceļu un ielu būvniecībā un uzturēšanā"
paskaidrojuma raksts
1. Projekta nepieciešamības pamatojumsAdministratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punkts noteic, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

Pēc administratīvi teritoriālās reformas Tukuma novadā spēkā ir Kandavas novada domes 2020. gada 27. augusta saistošie noteikumi Nr. 19 "Par Kandavas novada pašvaldības piedalīšanos pašvaldības nozīmes ceļa un ielas būvniecībā un uzturēšanā", kas ir saistoši tikai bijušajā Kandavas novada teritorijā. Ņemot vērā minēto, ir izstrādāti jauni saistošie noteikumi, kas regulē pašvaldības piedalīšanos pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas būvniecībā un uzturēšanā.

Saistošie noteikumi nepieciešami, lai:

– nosakot pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas statusu (privātā īpašuma lietošanas tiesības) nekustamajam īpašumam vai tā daļai, tiktu noteikta kārtība, kādā pašvaldība sedz izmaksas par pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas būvniecību un uzturēšanu;

– veicinātu Tukuma novada pašvaldības attīstību, nodrošinot vienotu ceļu un ielu tīklu pašvaldībā un sabiedrības iespējas un tiesības to izmantot.

2. Īss projekta satura izklāstsZemes pārvaldības likuma 8.1 panta ceturtā daļa noteic, ka pašvaldība saistošajos noteikumos paredzētajā kārtībā piedalās pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas būvniecībā un uzturēšanā. Pašvaldības saistošajos noteikumos paredz kārtību, kādā pašvaldība sedz izmaksas par pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas būvniecību un uzturēšanu.

Zemes pārvaldības likuma 8.1 panta pirmā daļa noteic, ka pašvaldības nozīmes ceļš vai iela ir privātā īpašuma lietošanas tiesību aprobežojums nekustamajam īpašumam, kas noteikts sabiedrības interesēs, lai nodrošinātu vienotu ceļu un ielu tīklu pašvaldībā un sabiedrības iespējas un tiesības ikvienam to izmantot.

Saistošo noteikumu mērķis ir noteikt kārtību, kādā pašvaldība sedz izmaksas pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas būvniecībā un uzturēšanā.

3. Informācija par plānotā projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuPašvaldība katru gadu budžetā plāno līdzekļus pašvaldības nozīmes ceļu un ielu būvniecībai un uzturēšanai.
4. Informācija par plānotā projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāAr saistošajiem noteikumiem tiks uzlabots iedzīvotāju sociāli ekonomiskais stāvoklis. Saistošo noteikumu mērķgrupa ir sabiedrība kopumā, kā arī uzņēmēji Tukuma novada administratīvajā teritorijā.
5. Informācija par plānotā projekta administratīvajām procedūrāmSaistošo noteikumu izpildi nodrošina Tukuma novada pašvaldības administrācijas Komunālā nodaļa.

Tukuma novada pašvaldība ir institūcija, kurā fiziska vai juridiska persona var vērsties saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmNav notikušas.
Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Tukuma novada pašvaldības dalību pašvaldības nozīmes ceļu un ielu būvniecībā un uzturēšanā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Tukuma novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 63Pieņemts: 26.10.2022.Stājas spēkā: 05.11.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 215, 04.11.2022. OP numurs: 2022/215.20
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
336948
05.11.2022
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"