Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā

Izdarīt Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2008, 16. nr.; 2009, 2. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2009, 196., 205. nr.; 2011, 60. nr.; 2012, 100. nr.; 2013, 187., 227. nr.; 2014, 172., 257. nr.; 2015, 124. nr.; 2016, 31., 115. nr.; 2017, 132., 222. nr.; 2018, 89., 220. nr.; 2019, 129. nr.; 2021, 121.B, 193. nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 5.1 panta otrajā daļā vārdus "Iedzīvotāju reģistra" ar vārdiem "Fizisko personu reģistra".

2. Izteikt 18. panta 3.1 daļas otro teikumu šādā redakcijā:

"Uzraudzības un kontroles institūcijas sniedz Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistram uzraudzības un kontroles institūcijas reģistrēto likuma subjektu un to darbinieku, kuri deleģēti paziņot par neatbilstošu informāciju un pieprasīt un saņemt šā likuma 5.1 panta otrajā daļā minēto informāciju, identificējošos datus, kontaktinformāciju un citu informāciju, kas Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistram nepieciešama paziņojumu sistēmas darbības nodrošināšanai un informācijas nodošanai Datu izplatīšanas un pārvaldības platformā."

3. Aizstāt 41. panta otrās daļas 7. punktā vārdus "Iedzīvotāju reģistrs" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Fizisko personu reģistrs" (attiecīgā locījumā).

4. Izteikt 43. panta otrās daļas pirmo un otro teikumu šādā redakcijā:

"Ja kredītiestāde vai finanšu iestāde šajā likumā noteiktajos gadījumos pēc savas iniciatīvas izbeidz darījuma attiecības ar klientu, slēdzot attiecīgos klienta kontus, kredītiestāde vai finanšu iestāde tajos esošos naudas līdzekļus saskaņā ar klienta norādījumu pārskaita uz šā paša klienta norēķinu kontu citā kredītiestādē vai finanšu iestādē vai uz norādīto norēķinu kontu citā kredītiestādē vai finanšu iestādē, ja šāda rīcība atbilst ar minēto līdzekļu pārskaitīšanu saistīto risku novērtējumam, vai uz kontu, no kura naudas līdzekļi iepriekš saņemti. Ja klientam nav norēķinu konta citā kredītiestādē vai finanšu iestādē vai nav iespējams veikt pārskaitījumu uz citu kontu vai kontu, no kura naudas līdzekļi iepriekš saņemti, naudas līdzekļus izmaksā skaidrā naudā, ja kopējā summa nepārsniedz 7200 euro."

5. Izteikt 47.1 panta trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Šā panta pirmā un otrā daļa neliedz kredītiestāžu un finanšu iestāžu uzraudzības un kontroles institūcijām atbilstoši tām šajā likumā noteiktajai kompetencei apmainīties ar ierobežotas pieejamības informāciju savstarpēji, ar citas dalībvalsts kredītiestāžu un finanšu iestāžu uzraudzības un kontroles institūcijām, Eiropas Uzraudzības iestādēm un Eiropas Centrālo banku, saglabājot sniegtajai informācijai ierobežotas pieejamības informācijas statusu."

6. Papildināt 47.2 panta ceturto daļu ar vārdiem "tai skaitā Eiropas Banku iestādes vienotajai noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas datubāzei nepieciešamo informāciju".

7. Papildināt likumu ar 55.1 pantu šādā redakcijā:

"55.1 pants. Finanšu izlūkošanas dienesta un Finanšu ministrijas sadarbība ar uzraudzības un kontroles institūcijām

(1) Lai sekmētu uzraudzības un kontroles institūciju savstarpējo sadarbību un informācijas apmaiņu, veicinātu vienotu praksi uzraudzības un kontroles pasākumu īstenošanā, normatīvajos aktos noteikto uzdevumu efektīvu izpildi un vienotu izpratni par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas riskiem un tendencēm, Finanšu ministrija koordinē uzraudzības un kontroles institūciju sadarbību, sasaucot šo institūciju sadarbības platformas sanāksmes. Uzraudzības un kontroles institūciju sadarbības platformas sanāksmi Finanšu ministrija sasauc pēc savas iniciatīvas vai tad, ja to ierosina Finanšu izlūkošanas dienests vai vismaz viena no uzraudzības un kontroles institūcijām.

(2) Finanšu izlūkošanas dienests piedalās uzraudzības un kontroles institūciju sadarbības platformas sanāksmēs un sniedz uzraudzības un kontroles institūcijām informāciju atbilstoši šā likuma 51. panta pirmās daļas 9. un 16. punktam.

(3) Finanšu ministrija, Finanšu izlūkošanas dienests un uzraudzības un kontroles institūcijas pēc savas iniciatīvas sadarbības platformas ietvaros ir tiesīgas apmainīties ar informāciju, kas attiecas uz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma un proliferācijas finansēšanu vai šo darbību mēģinājumu, identificētajiem nozares riskiem un veiktajiem uzraudzības un kontroles pasākumiem."

8. Aizstāt 68. panta pirmās daļas 4. punktā vārdus "ģenerālprokurora vai īpaši pilnvarota prokurora" ar vārdu "tiesneša".

9. Papildināt 78. pantu ar 1.2 daļu šādā redakcijā:

"(12) Ja normatīvajos aktos ir noteikts, ka saimnieciskās vai profesionālās darbības veikšanai nepieciešams saņemt speciālo atļauju, piemēram, licenci, vai reģistrēties reģistrā, bet likuma subjekts nav to izdarījis un normatīvajos aktos nav paredzēta administratīvā atbildība par šā pienākuma neizpildi, uzraudzības un kontroles institūcija ir tiesīga piemērot likuma subjektam šā panta pirmajā daļā noteiktās sankcijas."

10. Pārejas noteikumos:

izteikt 53. punktu šādā redakcijā:

"53. Ministru kabinets līdz 2023. gada 1. jūlijam iesniedz Saeimai likumprojektu, kas vienādo šā likuma 5.1 panta otrās daļas un 41. panta otrās daļas nosacījumus informācijas pieejamības nodrošināšanai šā likuma subjektiem no Latvijas Republikas informācijas sistēmām šā likuma prasību izpildei un paredz nosacījumus informācijas pieejamībai no Latvijas Republikas informācijas sistēmām vienuviet, izmantojot Datu izplatīšanas un pārvaldības platformu.";

papildināt pārejas noteikumus ar 65. punktu šādā redakcijā:

"65. Grozījums šā likuma 18. panta 3.1 daļā, kas paredz pienākumu uzraudzības un kontroles institūcijām sniegt informāciju Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistram par likuma subjekta darbiniekiem, kuri deleģēti pieprasīt un saņemt šā likuma 5.1 panta otrajā daļā minēto informāciju, kas Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistram nepieciešama informācijas nodošanai Datu izplatīšanas un pārvaldības platformā, stājas spēkā 2024. gada 1. februārī."

Likums Saeimā pieņemts 2022. gada 13. oktobrī.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2022. gada 25. oktobrī

 
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
336675
08.11.2022
84
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"