Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts zaudēs spēku 2024. gada 1. jūlijā.
Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-22-156-sn

Rīgā 2022. gada 21. septembrī (prot. Nr. 70, 33. §)
Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Augsti kvalificētu speciālistu relokācija"
Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
 43. panta trešo daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" (turpmāk – Aģentūra) piešķir līdzfinansējumu Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmas "Augsti kvalificētu speciālistu relokācija" ietvaros (turpmāk – līdzfinansējums).

2. Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmas "Augsti kvalificētu speciālistu relokācija" mērķis ir ar līdzfinansējuma palīdzību veicināt tehnoloģiski attīstītu uzņēmumu izaugsmi Rīgā, atbalstot tādus uzņēmumus, kas vēlas piesaistīt un nodarbināt ārvalstu speciālistus, tādā veidā attīstot jaunu talantu ieplūšanu Rīgas darba tirgū, nodrošinot zināšanu apmaiņu jaunuzņēmumu ekosistēmā, konkurētspējīgu uzņēmumu rašanos un popularizējot Rīgas kā jaunuzņēmumiem draudzīgas lokācijas atpazīstamību.

3. Pieteikties līdzfinansējumam var komersanti – tehnoloģiju jomā strādājoši uzņēmumi, kuri savu darbību realizētu neatkarīgi no līdzfinansējuma pieejamības un kuri pieteikuma iesniegšanas dienā atbilst šādiem kritērijiem:

3.1. uzņēmumam nav nodokļu un citu valsts vai pašvaldību noteikto obligāto maksājumu parādu, kas pārsniedz 150 euro;

3.2. uzņēmumam nav pasludināts maksātnespējas process un nav uzsākta likvidācija.

4. Līdzfinansējums tiek piešķirts no Rīgas valstspilsētas pašvaldības attiecīgā saimnieciskā gada budžetā šim mērķim paredzētajiem finanšu līdzekļiem.

5. Līdzfinansējums attiecināms uz ārvalstu speciālistiem, kuri vismaz sešus mēnešus pirms pieteikuma par līdzfinansējuma saņemšanu nav bijuši darba attiecībās Latvijā.

6. Konkursu organizē Aģentūras izveidota konkursa komisija (turpmāk – komisija). Pirms konkursa izsludināšanas konkrētajā kalendārajā gadā Aģentūra informē Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteju par komisijas sastāvu, pieaicinātajiem ekspertiem un vērtēšanas kritērijiem.

7. Komisija:

7.1. izstrādā un apstiprina konkursa nolikumu;

7.2. vērtē konkursa pieteikumus un pieņem lēmumus par līdzfinansējuma piešķiršanu vai atteikumu piešķirt līdzfinansējumu.

8. Konkursa nolikumā tiek noteikti:

8.1. konkursa pieteikuma iesniegšanas kārtība;

8.2. konkursa pieteikuma izskatīšanas un vērtēšanas kārtība;

8.3. administratīvie vērtēšanas kritēriji;

8.4. kvalitatīvie vērtēšanas kritēriji;

8.5. lēmuma par līdzfinansējuma piešķiršanu pieņemšanas kārtība;

8.6. līdzfinansējuma piešķiršanas kārtība;

8.7. nosacījumi līdzfinansējuma saņēmēja pārskata saturam;

8.8. līdzfinansējuma saņēmēja pārskata iesniegšanas kārtība.

9. Vērtēšana notiek trīs kārtās:

9.1. pirmajā kārtā tiek vērtēta konkursa pieteikuma atbilstība administratīvajiem vērtēšanas kritērijiem;

9.2. otrajā kārtā tiek vērtēta konkursa pieteikuma atbilstība kvalitatīvajiem vērtēšanas kritērijiem;

9.3. trešajā kārtā tiek noteikts līdzfinansējuma apmērs.

10. Komisijas lēmumu var apstrīdēt pie Rīgas domes priekšsēdētāja.

11. Paziņojums par konkursu tiek publicēts tīmekļvietnē www.liveriga.com, norādot:

11.1. konkursa pieteikumu iesniegšanas vietu;

11.2. konkursa pieteikumu iesniegšanas termiņu;

11.3. konkursa nolikumu.

12. Komisijas paziņojums par konkursa rezultātiem tiek publicēts tīmekļvietnē www.liveriga.com.

13. Aģentūra, pamatojoties uz komisijas lēmumu, veic līdzfinansējuma izmaksu.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis
Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2022. gada 21. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-156-sn "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Augsti kvalificētu speciālistu relokācija""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saistošie noteikumi "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Augsti kvalificētu speciālistu relokācija"" nosaka kārtību, kādā Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" piešķir līdzfinansējumu Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmas "Augsti kvalificētu speciālistu relokācija" ietvaros.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 3. pantam pašvaldība savas funkcijas pilda, ievērojot attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses, savukārt uzņēmēji ir ieinteresēti attīstīt konkurētspējīgu, inovācijās balstītu biznesu. Tāpēc pašvaldībai ir nepieciešams sadarboties ar uzņēmējiem savu funkciju īstenošanā, lai, piemēram, realizētu likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 10. punktā noteiktās pašvaldības autonomās funkcijas – sekmēt saimniecisko darbību attiecīgajā administratīvajā teritorijā, rūpēties par bezdarba samazināšanu. Arī Rīgas pilsētas ilgtermiņa attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam ir noteikts, ka Rīgas ilgtermiņa attīstības mērķis ir "Rīga – starptautiski atpazīstama, nozīmīga un konkurētspējīga Ziemeļeiropas metropole". Viens no instrumentiem šo mērķu saniegšanai ir ar līdzfinansējuma palīdzību veicināt Rīgas kā uzņēmējdarbībai labvēlīgas vietas konkurētspēju reģionā un palielināt Rīgā strādājošo augsti kvalificēto speciālistu skaitu.

Saistošie noteikumi nepieciešami, lai reglamentētu minētā atbalsta sniegšanu, kas ir pašvaldības brīvprātīgā iniciatīva. Likuma "Par pašvaldībām" 12. pantā noteikts, ka pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot savas iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tas nav Saeimas, Ministru kabineta, ministriju, citu valsts pārvaldes iestāžu, tiesas vai citu pašvaldību kompetencē vai arī ja šāda darbība nav aizliegta ar likumu. Pašvaldība brīvprātīgās iniciatīvas var īstenot, tikai pamatojoties uz tiesību normu – pašvaldības saistošajiem noteikumiem, kā arī ievērojot likuma atrunas principu un likuma prioritātes principu (J. Briede, E. Danovskis, A. Kovaļevska, Administratīvās tiesības. Mācību grāmata. Otrais izdevums – Rīga: Tiesu namu aģentūra, 2021, 160.–161. lpp).

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Finansējums tiek piešķirts no Rīgas pašvaldības aģentūras "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" budžeta programmas 21.01.00. "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" līdzekļiem. 2022. gadā programmas īstenošanai paredzēti 150 000 euro.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Līdzfinansējums dos papildu stimulu piesaistīt augsti kvalificētu darbaspēku, kā arī potenciālos investorus prioritārajās nozarēs; ļaus aktīvāk dalīties ar pieredzi, tādā veidā sekmējot prioritāro nozaru attīstību, mudinot rasties jaunām idejām, risinājumiem un metodēm.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Saistošie noteikumi paredz, ka administratīvās procedūras tiek noteiktas pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanas konkursa nolikumā. Saistošie noteikumi paredz, ka konkursa komisijas lēmumu var apstrīdēt pie Rīgas domes priekšsēdētāja, bet Rīgas domes priekšsēdētāja lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā saskaņā ar Administratīvā procesa likumu. Atbilstoši Administratīvā procesa likuma 1. panta otrajai daļai, 81. panta pirmajai daļai, Valsts pārvaldes iekārtas likuma 7. panta piektajai un septītajai daļai Rīgas domes priekšsēdētājs var pildīt augstākās iestādes funkcijas. Juridiskajā literatūrā ir skaidrots, ka pašvaldības administratīvos aktus var apstrīdēt pašvaldības ietvaros. Iestāde vai amatpersona, kurai pašvaldības lēmumu var apstrīdēt, var būt noteikta likumā vai pašvaldības normatīvajos aktos. Pašvaldības nolikumā parasti ir noteikta konkrēta institūcija, kurā var apstrīdēt pašvaldības izdotos administratīvos aktus. Visbiežāk pašvaldības nolikumos noteikts, ka pašvaldības administratīvos aktus apstrīd domei vai īpaši izveidotai administratīvo strīdu komisijai, taču nolikumā var paredzēt arī citas institūcijas vai amatpersonas, kurām administratīvo aktu var apstrīdēt (J. Briede, E. Danovskis, A. Kovaļevska, Administratīvās tiesības. Mācību grāmata. Otrais izdevums – Rīga: Tiesu namu aģentūra, 2021, 172. lpp., 5.4.4. punkts).

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Ir veiktas konsultācijas ar prioritāro nozaru pārstāvjiem.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Augsti kvalificētu .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Rīgas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: RD-22-156-snPieņemts: 21.09.2022.Stājas spēkā: 01.10.2022.Zaudē spēku: 01.07.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 190, 30.09.2022. OP numurs: 2022/190.26
Saistītie dokumenti
  • Zaudēs spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
335991
01.10.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"