Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:
Kultūras centru likums

1. pants. Likuma mērķis un darbības joma

(1) Likuma mērķis ir ar kultūras centru starpniecību veicināt kvalitatīvu kultūras pakalpojumu pieejamību visai Latvijas sabiedrībai, Latvijas kultūrvēsturiskās vides, kultūrtelpu un nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un ilgtspējīgu attīstību, nacionālās identitātes stiprināšanu, mūžizglītības pieejamību, jaunu kultūras pakalpojumu un produktu veidošanos, kā arī kvalitatīvu kultūras procesu, kurā nodrošināta iespēja līdzdarboties visai sabiedrībai.

(2) Likums nosaka pašvaldību dibināto kultūras centru juridisko statusu, funkcijas, darbību un citus ar kultūras centru darbību saistītus jautājumus.

2. pants. Kultūras centra darbības mērķis un tiesiskais pamats

(1) Kultūras centrs ir sabiedrībai pieejama pašvaldības dibināta iestāde vai tās struktūrvienība, kuras uzdevums ir īstenot likumā noteiktās funkcijas kultūras jomā. Pašvaldība var deleģēt no kultūras centra funkcijām izrietošu pārvaldes uzdevumu privātpersonai vai citai publiskai personai.

(2) Pašvaldība tās administratīvajā teritorijā nodrošina kultūras centra funkciju īstenošanu un vismaz viena metodiskā kultūras centra darbību atbilstoši šā likuma 3. pantam, tai skaitā nodrošinot nepieciešamos finanšu, materiāltehniskos un personāla resursus.

(3) Kultūras centru dibina, reorganizē un likvidē pašvaldība. Pirms pašvaldība pieņem lēmumu par kultūras centra likvidāciju vai tādu reorganizāciju, kuras rezultātā kultūras centrs beigs pastāvēt, tā informē Latvijas Nacionālo kultūras centru par plānoto rīcību un to, kā attiecīgajā administratīvajā teritorijā turpmāk tiks nodrošināta kultūras centra funkciju izpilde.

(4) Kultūras centra darbības tiesiskais pamats ir šis likums, Kultūras institūciju likums, Nemateriālā kultūras mantojuma likums, Dziesmu un deju svētku likums, Latviešu vēsturisko zemju likums, Izglītības likums un citi normatīvie akti, kā arī kultūras centra dibinātāja apstiprināts nolikums.

(5) Kultūras centra nosaukums var ietvert vārdus "kultūras centrs", "kultūras nams", "saieta nams", "tautas nams" vai citus vārdus, kuri norāda uz kultūras centra darbību. Kultūras centrs var lietot tā vēsturisko nosaukumu.

3. pants. Kultūras centra funkcijas un tiesības

(1) Kultūras centrs veic vienu vai vairākas šādas funkcijas:

1) veido un organizē satura un formas ziņā daudzveidīgus kultūras, mūžizglītības un tālākizglītības pasākumus un iniciatīvas;

2) atbalsta Dziesmu un deju svētku procesa nepārtrauktību, tai skaitā amatiermākslas un tautas mākslas kolektīvu darbību, atbalsta amatiermākslas un tautas mākslas kolektīvu dalību nacionāla un starptautiska līmeņa pasākumos;

3) nodrošina žanriski daudzveidīgas profesionālās mākslas un kultūras pieejamību, jaunrades un vietējo radošo industriju attīstību;

4) nodrošina vietējās kultūrvēsturiskās vides, identitātes un nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un attīstību;

5) veicina vēstures izzināšanu un novadpētniecību, iesaistās kultūras tūrisma pakalpojumu veidošanā;

6) apzina un apkopo attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju vajadzības kultūras jomā un īsteno tām atbilstošas aktivitātes.

(2) Kultūras centram ir tiesības:

1) sniegt maksas pakalpojumus un izmantot iegūtos līdzekļus šajā likumā noteikto funkciju pildīšanai, kultūras centra attīstībai, kā arī tā darbinieku profesionālo zināšanu pilnveidošanai;

2) saņemt Latvijas Nacionālā kultūras centra metodisko atbalstu;

3) iesaistīties, tai skaitā sniedzot priekšlikumus, attīstības plānošanas dokumentu izstrādē un īstenošanā;

4) lai sasniegtu tā nolikumā noteiktos mērķus, iesaistīties asociāciju, apvienību, biedrību un citu sabiedrisko organizāciju darbībā;

5) normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā pretendēt uz Valsts kultūrkapitāla vai citu vispārpieejamu valsts atbalsta mehānismu finansējumu tādu kultūras projektu īstenošanai, kuri sekmē šajā likumā noteikto funkciju izpildi;

6) veikt citas tā nolikumā noteiktās darbības.

(3) Pašvaldība vienam vai vairākiem tās administratīvajā teritorijā esošiem kultūras centriem nosaka metodiskā kultūras centra statusu šā panta ceturtajā daļā noteikto funkciju pildīšanai.

(4) Metodiskais kultūras centrs papildus šā panta pirmajā daļā noteiktajām kultūras centra funkcijām:

1) nodrošina informācijas un pieredzes apmaiņu starp kultūras centriem;

2) sniedz konsultatīvu un metodisku palīdzību visiem attiecīgā novada kultūras centriem, koordinē un popularizē to darbu;

3) nodrošina pašvaldības attīstības plānošanas dokumentos paredzēto uzdevumu pildīšanu savas kompetences ietvaros;

4) organizē pasākumus, festivālus, izstādes, kā arī citas publiskas novada, valstspilsētas, nacionāla vai starptautiska līmeņa aktivitātes.

(5) Pašvaldības, savstarpēji vienojoties, var veidot kopīgu kultūras centru vai metodisko kultūras centru šajā likumā noteiktu funkciju pildīšanai vai kopīgu pasākumu īstenošanai.

4. pants. Latvijas Nacionālais kultūras centrs

(1) Latvijas Nacionālais kultūras centrs atbilstoši savai kompetencei:

1) sniedz kultūras centriem informatīvu, metodisku un organizatorisku atbalstu;

2) īsteno tālākizglītības un profesionālās pilnveides pasākumus — seminārus, kursus, konferences, kā arī citus informatīvus un izglītojošus pasākumus;

3) koordinē nemateriālā kultūras mantojuma, tai skaitā Dziesmu un deju svētku tradīcijas, saglabāšanā un attīstīšanā iesaistīto pušu sadarbību;

4) ne retāk kā reizi divos gados, ņemot vērā Latvijas kultūras datu portālā sniegto informāciju, izvērtē kultūras centru un metodisko kultūras centru darbības atbilstību likumā noteiktajam statusam un funkcijām un neatbilstības gadījumā par to informē attiecīgā centra dibinātāju.

(2) Latvijas Nacionālajam kultūras centram ir tiesības pieprasīt un saņemt informāciju par kultūras centru darbību, lai noteiktu kultūras centru darbībai nepieciešamo atbalstu.

5. pants. Informācija par kultūras centriem

(1) Kultūras centrs un metodiskais kultūras centrs sniedz informāciju Latvijas kultūras datu portālā par šā likuma 3. panta pirmajā un ceturtajā daļā noteikto funkciju izpildi, ievērojot Ministru kabineta noteikto kārtību, kādā tiek apkopota oficiālā statistika kultūras jomā.

(2) Informācija par kultūras centriem un to sniegtajiem pakalpojumiem ir pieejama ikvienam bez maksas tiešsaistē Latvijas kultūras datu portālā, ja tās pieejamība netiek ierobežota atbilstoši šā likuma un citu normatīvo aktu noteikumiem.

(3) Latvijas kultūras datu portāla pārzinis ir Kultūras informācijas sistēmu centrs, kas nodrošina datu uzturēšanu, saglabāšanu, atjaunināšanu, izmantošanu un pieejamību sabiedrībai.

6. pants. Kultūras centra vadītājs

(1) Kultūras centra — pašvaldības iestādes — darbu vada un par kultūras centra darbību atbild kultūras centra vadītājs.

(2) Persona ir tiesīga strādāt par metodiskā kultūras centra vadītāju, ja tā atbilst vienai no šādām prasībām:

1) ir ieguvusi augstāko izglītību (izņemot īsā cikla profesionālo augstāko izglītību) kultūras vadības jomā;

2) ir ieguvusi augstāko izglītību (izņemot īsā cikla profesionālo augstāko izglītību), un tai ir vismaz triju gadu darba pieredze kultūras vadībā.

(3) Persona ir tiesīga strādāt par kultūras centra vadītāju, ja tā atbilst vienai no šādām prasībām:

1) ir ieguvusi augstāko izglītību kultūras vadības jomā;

2) ir ieguvusi augstāko izglītību, un tai ir vismaz triju gadu darba pieredze kultūras vadībā;

3) ir ieguvusi augstāko izglītību un apguvusi licencētu profesionālās pilnveides izglītības programmu kultūras vadības jomā;

4) ir ieguvusi profesionālo vidējo izglītību kultūras jomā, un tai ir vismaz triju gadu darba pieredze kultūras vadībā;

5) ir ieguvusi profesionālo vidējo izglītību kultūras jomā un apguvusi licencētu profesionālās pilnveides izglītības programmu kultūras vadības jomā.

(4) Metodiskā kultūras centra vadītājs un kultūras centra vadītājs regulāri pilnveido savu profesionālo kompetenci, ne retāk kā reizi triju gadu laikā apgūstot profesionālās pilnveides kursus vismaz 36 stundu apjomā.

7. pants. Kultūras centru finansēšana

(1) Kultūras centru finansē tā dibinātājs.

(2) Kultūras centri var saņemt valsts budžeta līdzekļus, līdzekļus no citiem finanšu avotiem, tostarp finanšu līdzekļus no ziedojumiem, dāvinājumiem, ieņēmumiem no maksas pakalpojumiem un citiem pašu ieņēmumiem.

Pārejas noteikumi

1. Metodiskā kultūras centra vadītājs un kultūras centra vadītājs, kura izglītība vai darba pieredze neatbilst šā likuma 6. panta otrās un trešās daļas prasībām, ir tiesīgs turpināt darbu šajā amatā līdz 2026. gada 31. decembrim.

2. Metodiskā kultūras centra vadītājs un kultūras centra vadītājs, kura izglītība neatbilst šā likuma 6. panta otrās un trešās daļas prasībām, bet kuram 2026. gada 31. decembrī līdz valsts noteiktā pensijas vecuma sasniegšanai atlikuši pieci gadi vai mazāk, ir tiesīgs turpināt darbu šajā amatā līdz tā gada beigām, kurā sasniedz valsts noteikto pensijas vecumu.

3. Pašvaldība līdz 2023. gada 31. decembrim atbilstoši šā likuma 2. panta otrajā daļā noteiktajam nodrošina vismaz vienam savā administratīvajā teritorijā esošam kultūras centram metodiskā kultūras centra statusu.

4. Ministru kabinets ne vēlāk kā līdz 2023. gada 30. jūnijam izdara grozījumus Ministru kabineta 2017. gada 30. maija noteikumos Nr. 291 "Noteikumi par oficiālās statistikas apkopošanu kultūras jomā" atbilstoši šā likuma 5. pantam.

5. Šā likuma 5. pantā minētās informācijas publiska pieejamība nodrošināma ne vēlāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam.

Likums Saeimā pieņemts 2022. gada 15. septembrī.
Valsts prezidents E. Levits
Rīgā 2022. gada 27. septembrī
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kultūras centru likums Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 15.09.2022.Stājas spēkā: 11.10.2022.Tēma: Kultūra un mākslaPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 187, 27.09.2022. OP numurs: 2022/187.1
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
335863
11.10.2022
84
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"