Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Saulkrastu novada domes saistošie noteikumi Nr. SN 36/2022

Saulkrastos 2022. gada 31. augustā
Par braukšanas maksas atvieglojumiem Saulkrastu novadā
Apstiprināti Saulkrastu novada domes
2022. gada 31. augusta sēdē (prot. Nr. 20/2022 § 45)


Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu
un Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 14. panta trešo daļu
I. Vispārīgais jautājums

1. Saistošie noteikumi nosaka pasažieru kategorijas, kuras ir tiesīgas izmantot braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā Saulkrastu novada administratīvajā teritorijā, kā arī nosaka kārtību, kādā Saulkrastu novada pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) sedz transporta izdevumus vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības iestāžu izglītojamajiem (turpmāk tekstā – izglītojamie), kuri iegūst izglītību Saulkrastu novada izglītības iestādēs, kā arī Saulkrastu novadā deklarētām personām, kuras ir sasniegušas 70 gadu vecumu vai vecākas (turpmāk – Seniori), un savu dzīvesvietu ir deklarējušas Saulkrastu novada administratīvajā teritorijā.

II. Personu kategorijas, kurām ir tiesības uz braukšanas maksas atvieglojumiem

2. Mācību gada laikā tiesības uz braukšanas maksas atvieglojumiem 100 % apmērā sabiedriskajos transportlīdzekļos, kas pārvadā pasažierus pilsētas nozīmes un reģionālās nozīmes maršrutos Saulkrastu novada administratīvajā teritorijā, ja braucieni saistīti ar nokļūšanu no dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un atpakaļ, ir izglītojamiem, kas izglītību iegūst kādā no Saulkrastu novadā esošajām vispārējās un/vai profesionālās ievirzes izglītības iestādēm. Ja Izglītības iestādes audzēkņa dzīvesvieta ir ārpus Saulkrastu novada administratīvās teritorijas, braukšanas maksas atvieglojumus piemēro braukšanas maršrutā, kas ietver Saulkrastu novada teritoriju līdz bērna dzīvesvietai tuvākajai sabiedriskā transporta pieturai (ārpus Saulkrastu novada administratīvās teritorijas).

3. Tiesības uz braukšanas maksas atvieglojumiem 100 % apmērā sabiedriskajos transportlīdzekļos pilsētas nozīmes un reģionālās nozīmes maršrutu tīklu maršrutos Saulkrastu novada teritorijā, nepārsniedzot 8 (astoņus) braucienus mēnesī, ir Saulkrastu novadā deklarētiem Senioriem.

4. Saulkrastu novada pašvaldības organizētajos skolēnu pārvadājumos saistošo noteikumu 2.punktā minēto kategoriju personas tiek pārvadātas bez maksas.

5. Visiem saistošajos noteikumos nosauktajiem izglītojamiem ir tiesības saņemt kompensāciju par braukšanas izdevumiem 100 % apmērā arī par braucieniem Saulkrastu novada administratīvajā teritorijā no dzīvesvietas līdz pasākuma norises vietai un atpakaļ, lai piedalītos Saulkrastu novada pašvaldības apstiprinātos papildizglītības pasākumos vai ar izglītības apguvi saistītos pasākumos.

6. Izglītojamiem ir tiesības uz šajos saistošajos noteikumos noteiktajiem braukšanas atvieglojumiem arī vasaras brīvlaikā, ja braucieni saistīti ar izglītojamo iesaistīšanos valsts un pašvaldības organizētajos pasākumos un projektos (piem., gatavošanās Dziesmu un deju svētkiem, piedalīšanās izglītojamo nodarbinātības projektos u.c.) un no izglītojamā vai viņa vecākiem vai citām personām, kas viņus aizstāj (turpmāk tekstā – vecāki) saņemts attiecīgs iesniegums.

7. Gadījumos, kad attālums no dzīvesvietas līdz tuvākajai sabiedriskā transporta pieturai ir lielāks par 5 kilometriem, pašvaldība kompensē izglītojamo vecākiem izdevumus izglītojamā nogādāšanai līdz tuvākajai sabiedriskā transporta pieturai vai tuvākajai izglītības iestādei, kā arī atpakaļ uz dzīvesvietu ar personīgo transportlīdzekli.

8. Gadījumā, ja sabiedriskais transports nekursē atbilstošajā laikā (t.i., ja laiks starp nodarbību sākumu un autobusa pienākšanas laiku brauciena galapunktā pārsniedz vienu stundu no rītiem un laiks no konkrētā izglītojamā aktivitāšu/izglītības iestādes piedāvāto aktivitāšu (nodarbības, konsultācijas, pulciņi, pasākumi u.c.) beigām līdz autobusa atiešanas laikam pārsniedz divas ar pusi stundas) un, ja attiecīgajos maršrutos un laikā netiek nodrošināts pašvaldības transports izglītojamo pārvadājumiem, pašvaldība kompensē izglītojamo vecākiem izdevumus izglītojamā nogādāšanai izglītības iestādē, un/vai atpakaļ uz dzīvesvietu ar personīgo transportlīdzekli.

9. Izņēmuma gadījumos ar Domes lēmumu var atļaut kompensēt vecākiem izdevumus par pirmskolas vecuma bērnu un vispārizglītojošo un profesionālo izglītības iestāžu izglītojamo ar īpašām vajadzībām nokļūšanai izglītības iestādēs un atpakaļ, ja viņu veselības stāvokļa dēļ nav iespējams izmantot sabiedrisko transportu vai pašvaldības transportu, kas paredzēts izglītojamo pārvadāšanai.

III. Transporta izdevumu segšanas kārtība izglītojamajiem

10. Izglītojamie atvieglojumus sabiedriskajā transportā izmanto kādā no šādiem veidiem:

10.1. Autobusos, kur norēķinus iespējams veikt ar elektronisko braukšanas karti (turpmāk – abonementa karte) – uzrādot abonementa karti, ko izsniegusi pašvaldība;

10.2. pārējo sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēju autobusos – iegādājoties biļeti par pilnu cenu, ko pašvaldība kompensē, biļetes saglabājot un iesniedzot izglītības iestādē.

11. Šo saistošo noteikumu 7. un 8. punktā noteiktajos gadījumos kompensācijas apmērs tiek aprēķināts, 0,10 EUR (10 centus) reizinot ar izglītojamā nogādāšanai no dzīvesvietas izglītības iestādē vai līdz tuvākajai pieturai un atpakaļ nobraukto kilometru skaitu dienā un reizinot ar izglītības iestādes apmeklējumu skaitu mēnesī.

12. Uzsākot mācību gadu vai mācību gada laikā iestājoties izglītības iestādē, izglītojamo vecāki izglītības iestādē iesniedz aizpildītu iesnieguma veidlapu par attiecīgā braukšanas atvieglojuma veida saņemšanu:

12.1. sabiedriskā transporta izmaksu kompensācijas saņemšanai, ja nokļūšanai izglītības iestādē un atpakaļ tiek izmantoti sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēju autobusi (1. pielikums);

12.2. personīgā transporta izmaksu kompensācijas saņemšanai, ja nokļūšanai izglītības iestādē un atpakaļ tiek izmantots personīgais transports (2. pielikums);

12.3. Izglītojamo, kuri nokļūšanai izglītības iestādē un atpakaļ izmanto autobusus, kuros iespējami norēķini ar abonementa karti, vecāki vai pilngadīgi izglītojamie izglītības iestādē iesniedz pieteikumu abonementa kartes saņemšanai (turpmāk tekstā – pieteikums) (3. pielikums).

13. Izglītības iestāde apkopo un pārbauda abonementa kartes saņemšanai iesniegtos pieteikumus un tajos norādīto informācijas patiesumu un iesniedz pašvaldībai, kas 2 (divu) nedēļu laikā no Pieteikuma saņemšanas nodrošina abonementa kartes pasūtīšanu, saņemšanu un nodošanu izglītības iestādei, kura, savukārt, nodrošina abonementa kartes izsniegšanu izglītojamajiem.

14. Ja abonementa karte nozaudēta, nolaupīta vai citu iemeslu dēļ nav izglītojamā rīcībā, vai tā ir bloķēta tā derīguma termiņa laikā, vai nav tehniskā vai lietošanas kārtībā izglītojamā vainas dēļ, jaunas abonementa kartes saņemšanai izglītojamā vecāki vai pilngadīgi izglītojamie maksā jauna abonementa kartes saņemšanas maksu 4,00 euro apmērā, tai skaitā pievienotās vērtības nodokli. Ja maksa par jaunas abonementa kartes izgatavošanu netiek samaksāta, Izglītojamajam jaunu abonementa karti neizsniedz.

15. Abonementa kartes izgatavošanas laikā izglītojamie sabiedriskajā transportā iegādājas biļetes un rīkojas šo noteikumu 10.2. apakšpunktā noteiktajā kārtībā.

16. Sabiedriskā transporta izdevumu kompensācijas saņemšanai izglītojamo vecāki līdz katra mēneša 5. datumam izglītības iestādē iesniedz iesniegumu un braukšanas biļetes (hronoloģiskā secībā), norādot maršrutu un transporta izmaksu kopējo summu.

17. Izglītības iestādes līdz katra mēneša 15. datumam pārbauda biļešu atbilstību izglītojamā skolas apmeklējumam, izglītojamā vai vecāka iesniegumam un biļetēm, pievieno izziņu par izglītības iestādes apmeklējumu iepriekšējā mēnesī un nodod pašvaldības Finanšu un grāmatvedības nodaļai apmaksai.

18. Aprēķinus par kompensācijas apmēru un kompensācijas izmaksu iesnieguma veidlapā norādītai personai līdz katra mēneša pēdējai darba dienai veic pašvaldības Finanšu un grāmatvedības nodaļa.

19. Abonementa kartes lietošanas pamatotību pārbauda pašvaldības norīkots darbinieks, salīdzinot veiktos braucienus ar izglītības iestāžu iesniegto informāciju par izglītības iestādes apmeklējumiem.

IV. Transporta izdevumu segšana Senioriem

20. Senioriem sabiedriskā transporta izdevumu kompensēšana tiek nodrošināta autobusos, kur norēķinus iespējams veikt ar abonementa karti. Braukšanas maksas atvieglojumus Senioriem piemēro visu gadu, 3. punktā noteiktajā apjomā.

21. Lai saņemtu abonementa karti vai veiktu izmaiņas pieteiktajā sabiedriskā transporta maršrutā, Seniori, iesniedz Valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā pieteikumu abonementa kartes saņemšanai (4. pielikums).

22. Seniori zaudē tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumus, ja Seniora deklarētā dzīvesvieta nav Saulkrastu novadā.

V. Personu, kam piemēroti braukšanas maksas atvieglojumi, pienākumi un atbildība

23. Personas, kurām piešķirti braukšanas maksas atvieglojumi saskaņā ar šiem saistošajiem noteikumiem, nedrīkst šos braukšanas maksas atvieglojumus nodot citām personām (piemēram, nododot citu personu rīcībā savu abonementa karti vai iesniedzot apmaksai biļetes par citu personu braucieniem sabiedriskajos transporta līdzekļos).

24. Ja tiek konstatēts, ka abonementa karti izmanto cita persona, abonementa karte tiek bloķēta.

25. Senioram vienlaicīgi ar elektronisko abonementa karti jāuzrāda pensionāra apliecība.

VI. Noslēguma jautājums

26. Abonementa kartes Senioriem, kas izsniegtas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās brīdim, turpina darboties, ja Seniors saistošo noteikumu noteiktajā kārtībā nav zaudējis tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumus.

27. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē Saulkrastu novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. SN 7/2019 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā Saulkrastu novadā".

Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs N. Līcis
1. pielikums
Saulkrastu novada domes saistošajiem noteikumiem Nr. SN36/2022
"Par braukšanas maksas atvieglojumiem Saulkrastu novadā"
 

(Izglītības iestādes nosaukums, kam adresēts iesniegums)

 

Izglītojamā likumiskā pārstāvja:
vārds, uzvārds

 

Personas kods

 

Dzīvesvietas adrese

 

tālrunis

 

e-pasts

 

IESNIEGUMS
sabiedriskā transporta izmaksu kompensācijas saņemšanai

Lūdzu kompensēt transporta izdevumus par

meitas 
dēla
 

(vārds, uzvārds, personas kods)

braucieniem no dzīvesvietas

 

(adrese)

uz izglītības iestādi

 

(izglītības iestādes nosaukums)

un atpakaļ pēc iesniegtajām braukšanas biļetēm.

Sabiedriskā transporta maršruts: 

Transporta izdevumu kompensāciju lūdzu pārskaitīt uz kompensācijas saņēmēja __________________________________ bankas kontu:

Banka: 
Kods: 
Konts: 

Esmu iepazinies/-usies ar Saulkrastu novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. SN __/2022 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Saulkrastu novadā" un informēts/-a, ka novada pašvaldība atmaksā tikai transporta biļetes, kas atbilst iesnieguma veidlapā norādītajam maršrutam un ir iesniegtas noteiktajā kārtībā.

   

(paraksts un atšifrējums)

 

(datums)

2. pielikums
Saulkrastu novada domes saistošajiem noteikumiem Nr. SN36/2022
"Par braukšanas maksas atvieglojumiem Saulkrastu novadā"
 

(Izglītības iestādes nosaukums, kam adresēts iesniegums)

 

Izglītojamā likumiskā pārstāvja:
vārds, uzvārds

 

Personas kods

 

Dzīvesvietas adrese

 

tālrunis

 

e-pasts

 

IESNIEGUMS
personīgā transporta izmaksu kompensācijas saņemšanai

Lūdzu kompensēt transporta izdevumus par

meitas 
dēla
 

(vārds, uzvārds, personas kods)

braucieniem no dzīvesvietas

 

(adrese)

uz izglītības iestādi

 

(izglītības iestādes nosaukums)

un atpakaļ pēc noteiktā aprēķina.

Izglītojamā deklarētā vai faktiskā dzīves vieta atrodas (atzīmēt atbilstošo):

vairāk kā 5 (pieci) km attālumā līdz tuvākai satiksmes autobusa pieturai;
minētā maršrutā nekursē sabiedriskais transports vai nekursē atbilstošajos laikos;
netiek nodrošināts pašvaldības transports izglītojamo pārvadājumiem.

Transporta izdevumu kompensāciju lūdzu pārskaitīt uz kompensācijas saņēmēja ________________________________________ bankas kontu:

Banka: 
Kods: 
Konts: 

Esmu iepazinies/-usies ar Saulkrastu novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. SN __/2022 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Saulkrastu novadā" un informēts/-a, ka novada pašvaldība atmaksā tikai transporta biļetes, kas atbilst iesnieguma veidlapā norādītajam maršrutam un ir iesniegtas noteiktajā kārtībā.

   

(paraksts un atšifrējums)

 

(datums)

3. pielikums
Saulkrastu novada domes saistošajiem noteikumiem Nr. SN36/2022
"Par braukšanas maksas atvieglojumiem Saulkrastu novadā"
  direktoram
 

(Izglītības iestādes nosaukums)

 
   

Izglītojamā likumiskā pārstāvja:
vārds, uzvārds

 

Dzīvesvietas adrese

 

PIETEIKUMS ABONEMENTA KARTES SAŅEMŠANAI (izglītojamajam)

Lūdzu izsniegt ____. klases izglītojamajam 

,

 

izglītojamā vārds, uzvārds

 
   
braukšanas abonementa karti maršrutā 
 

sabiedriskā transporta pieturas

  
 , lai dotos uz 
  

izglītojamā dzīvesvieta vai /un ārpus mācību procesa apmeklējamās

   
 

interešu izglītības, u.c. nodarbības/ pulciņa nosaukums un norises vieta

 
   

(paraksts un atšifrējums)

 

(datums)

 

4. pielikums
Saulkrastu novada domes saistošajiem noteikumiem Nr. SN36/2022
"Par braukšanas maksas atvieglojumiem Saulkrastu novadā"

Saulkrastu novada pašvaldībai

Vārds, uzvārds

 

Personas kods

 

Dzīvesvietas adrese

 

tālrunis

 

e-pasts

 

PIETEIKUMS ABONEMENTA KARTES SAŅEMŠANAI (Senioriem)

Lūdzu izsniegt braukšanas abonementa karti ,
 

vārds, uzvārds

 
   
deklarētās dzīvesvietas adrese 
 

Informāciju par braukšanas abonementa kartes izgatavošanu vēlos saņemt (atzīmēt vēlamo):

Tālr. nr  
   
elektroniski (norādīt e-pasta adresi) 
  
   

(paraksts)

 

(paraksta atšifrējums)

2022. gada 31. augusta saistošo noteikumu Nr. SN 36/2022 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Saulkrastu novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsAr Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma spēkā stāšanos Saulkrastu novada pašvaldības teritorijā ietilpst Saulkrastu pagasts, Saulkrastu pilsēta un Sējas pagasts.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punkts cita starpā noteic, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus

Saistošo noteikumu "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Saulkrastu novadā" projekts izstrādāts, pamatojoties uz Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 14. panta trešo daļu.

Saistošie noteikumi nosaka pasažieru kategorijas, kuras ir tiesīgas izmantot braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā Saulkrastu novada administratīvajā teritorijā, kā arī nosaka kārtību, kādā Saulkrastu novada pašvaldība sedz transporta izdevumus vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības iestāžu izglītojamajiem, kuri iegūst izglītību Saulkrastu novada izglītības iestādēs, kā arī Saulkrastu novadā deklarētām personām, kuras ir sasniegušas 70 gadu vecumu vai vecākas, un savu dzīvesvietu ir deklarējušas Saulkrastu novada administratīvajā teritorijā.

2. Īss projekta satura izklāstsProjekts paredz:

1) Senioriem tiesības uz braukšanas maksas atvieglojumiem 100 % apmērā sabiedriskajos transportlīdzekļos pilsētas nozīmes un reģionālās nozīmes maršrutu tīklu maršrutos Saulkrastu novada teritorijā, nepārsniedzot 8 (astoņus) braucienus mēnesī;

2) tiesības uz braukšanas maksas atvieglojumiem 100 % apmērā sabiedriskajos transportlīdzekļos, kas pārvadā pasažierus pilsētas nozīmes un reģionālās nozīmes maršrutos Saulkrastu novada administratīvajā teritorijā, ja braucieni saistīti ar nokļūšanu no dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un atpakaļ, ir izglītojamiem, kas izglītību iegūst kādā no Saulkrastu novadā esošajām vispārējās un/vai profesionālās ievirzes izglītības iestādēm. Ja Izglītības iestādes audzēkņa dzīvesvieta ir ārpus Saulkrastu novada administratīvās teritorijas, braukšanas maksas atvieglojumus piemēro braukšanas maršrutā, kas ietver Saulkrastu novada teritoriju līdz bērna dzīvesvietai tuvākajai sabiedriskā transporta pieturai (ārpus Saulkrastu novada administratīvās teritorijas). Izglītojamajiem braukšanas maksas atvieglojumi piemērojami izmantojot elektronisko braukšanas karti vai iegādājoties biļeti par pilnu cenu, ko pašvaldība kompensē.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu īstenošanai finansējums ik gadu tiek paredzēts pašvaldības budžetā.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sociāli ekonomisko stāvokli (uzņēmējdarbības vidi) pašvaldības teritorijāProjektam nav tiešas ietekmes uz sociāli ekonomisko stāvokli.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmSaistošo noteikumu izpildi un elektronisko braukšanas karšu izsniegšanu Senioriem nodrošina Valsts un pašvaldības vienotais klientu apkalpošanas centrs kas nodrošina Saulkrastu novada iedzīvotāju apkalpošanu sekojošos klientu apkalpošanas punktos:

– Saulkrastos, Raiņa ielā 8, Saulkrasti, Saulkrastu novads,

– Lojā, "Jēņi", Sējas pagasts, Saulkrastu novads.

Saistošo noteikumu izpildi un elektronisko braukšanas karšu izsniegšanu izglītojamajiem nodrošina pašvaldības izglītības iestādes.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmKonsultācijas ar privātpersonām nav notikušas. Izstrādājot Saistošos noteikumus ir ņemts vērā 16.10.2019.Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atzinums Nr. 1-18/9740.
Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs N. Līcis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par braukšanas maksas atvieglojumiem Saulkrastu novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saulkrastu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: SN 36/2022Pieņemts: 31.08.2022.Stājas spēkā: 01.10.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 190, 30.09.2022. OP numurs: 2022/190.27
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
335802
01.10.2022
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"