Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Madonas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 9

Madonā 2022. gada 31. martā
Par paaugstinātas nekustamā īpašuma nodokļa likmes piemērošanu Madonas novada pašvaldībā
APSTIPRINĀTI
ar Madonas novada pašvaldības domes
2022. gada 31. marta lēmumu Nr. 204 (prot. Nr. 8, 21. p.)

Precizēti
ar Madonas novada pašvaldības domes
2022. gada 20. septembra lēmumu Nr. 568 (prot. Nr. 20, 5. p.)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
3. panta (1.4) daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – "Saistošie noteikumi") nosaka kārtību, kādā Madonas novada pašvaldība (turpmāk – "Pašvaldības") piemēro paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi.

2. Saistošajos noteikumos lietotie termini:

2.1. Būvei piekritīga zeme – zemes platība, kas tiek noteikta saskaņā ar Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā pieejamajiem datiem šādā veidā:

2.1.1. ja uz zemes vienības ir viena būve, tad par būvei piekritīgo zemi nosaka šo zemes vienība. Ja uz vienas zemes vienības ir vairākas būves, tad katrai būvei piekritīgo zemes platību nosaka proporcionāli katras būves kopējai platībai;

2.1.2. ja lauku apvidū uz zemes vienības ir viena būve, tad būvei piekritīgo zemi nosaka pēc lietošanas mērķa eksplikācijas – zeme zem ēkām un pagalmiem;

2.1.3. ja uz zemes vienības ir daudzdzīvokļu dzīvojamā ēka, tad par dzīvoklim piekritīgo zemi nosaka dzīvokļa īpašuma sastāvā ietilpstošo zemes kopīpašuma domājamo daļu.

3. Būvei piekritīgās zemes kadastrālo vērtību nosaka, ņemot vērā Saistošo noteikumu 2. punktā noteikto, proporcionāli kopējai Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā pieejamajai konkrētās zemes vienības kadastrālajai vērtībai.

II. Paaugstinātas nekustamā īpašuma nodokļa likmes piemērošana vidi degradējošām, sagruvušām un cilvēku drošību apdraudošām būvēm

4. Vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvju klasificēšanu, pieņemot attiecīgos lēmumus, nodrošina Pašvaldības Vidi degradējošo būvju komisija (turpmāk – "Komisija"), kas darbojas saskaņā ar tās nolikumu un Latvijas Republikā spēkā esošajiem tiesību aktiem.

5. Būvei, kas klasificēta kā vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša, ar nākamo mēnesi pēc būves klasificēšanas attiecīgajā būvju kategorijā (Komisijas lēmuma pieņemšanas) piemēro nekustamā īpašuma nodokļu likmi 3 procentu apmērā no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērības:

5.1. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

5.2. būves kadastrālās vērtības.

6. Madonas novada Centrālās administrācijas Nekustamā īpašuma pārvaldības un teritoriālās plānošanas nodaļa piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā sākot ar nākamo mēnesi pēc Komisijas lēmuma, ar kuru būve klasificēta kā vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša, pieņemšanas un ievieto informāciju Madonas novada pašvaldības mājas lapā, publicējot attiecīgā nekustamā īpašuma adresi un kadastra apzīmējumu.

7. Maksāšanas paziņojumu par paaugstinātas nekustamā īpašuma nodokļa likmes piemērošanu Madonas novada Centrālās administrācijas Nekustamā īpašuma pārvaldības un teritoriālās plānošanas nodaļa nosūta nodokļu maksātājam viena mēneša laikā pēc tam, kad pieņemts Komisijas lēmums, ar kuru būve klasificēta kā vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša.

8. Madonas novada Centrālās administrācijas Nekustamā īpašuma pārvaldības un teritoriālās plānošanas nodaļa veic nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķinu likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktajā kārtībā, sākot ar nākamo mēnesi pēc Komisijas lēmumu par vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves statusa atcelšanu pieņemšanas.

III. Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojuma apstrīdēšanas kārtība

9. Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu var apstrīdēt likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktajā kārtībā.

IV. Noslēguma jautājums

10. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē Madonas novada pašvaldības 2020. gada 30. jūnija saistošie noteikumi Nr. 9 "Par nekustamā īpašuma objektiem, kuri tiek aplikti ar paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļu likmi Madonas novadā".

Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Lungevičs
Paskaidrojuma raksts
Madonas novada pašvaldības 2022. gada 31. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 9 "Par paaugstinātas nekustamā īpašuma nodokļa likmes piemērošanu Madonas novada pašvaldībā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3. panta (1.4) daļu.

Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Madonas novada pašvaldībā piemēro paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi.

2. Saistošo noteikumu projekta nepieciešamības pamatojumsSaskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punktu šobrīd Madonas novada pašvaldībā paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa likme tiek piemērota būvēm kas klasificētas kā vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas, kā arī būvēm, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu ilgums saskaņā ar Madonas novada pašvaldības 2020. gada 30. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. 9 "Par nekustamā īpašuma objektiem, kuri tiek aplikti ar paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļu likmi Madonas novadā". Minētie saistošie noteikumi regulē arī nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu. Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punkts nosaka, ka "2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus."

Lai arī turpmāk Madonas novada pašvaldības teritorijā veicinātu vizuāli pievilcīgas un sakārtotas vides, kas neapdraud pašvaldības iedzīvotāju drošību, uzturēšanu un veidošanu, ir nepieciešama sistēma, kas mudinātu būvju īpašniekus (valdītājus) to būves uzturēt tādā kārtībā, kas neapdraud cilvēku drošību un nedegradē vidi. Viens no pasākumiem minētā mērķa sasniegšanai ir paaugstinātas nekustamā īpašuma nodokļa likmes piemērošanu būvēm kas klasificētas kā vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas.

Līdz ar to ir nepieciešams izdot jaunus saistošie noteikumus, kas reglamentē paaugstinātas nekustamā īpašuma nodokļa likmes piemērošanu Madonas novada pašvaldībā.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuPiemērojot paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi, paredzama Madonas novada pašvaldības nodokļu ieņēmumu palielināšanās, kuru šobrīd nevar aprēķināt.
4. Informācija par plānoto saistošo noteikumu projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNav tiešas ietekmes.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmSaistošajos noteikumos noteikto prasību izpildi nodrošina Madonas novada pašvaldības Vidi degradējošo būvju komisija un Madonas novada Centrālās administrācijas Nekustamā īpašuma pārvaldības un teritoriālās plānošanas nodaļa.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmNav notikušas.
Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Lungevičs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par paaugstinātas nekustamā īpašuma nodokļa likmes piemērošanu Madonas novada pašvaldībā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Madonas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 9Pieņemts: 31.03.2022.Stājas spēkā: 23.09.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 184, 22.09.2022. OP numurs: 2022/184.10
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
335742
23.09.2022
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"