Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Bauskas novada domes saistošie noteikumi Nr. 23

Bauskā 2022. gada 28. jūlijā (prot. Nr. 13, 10. p.)
Par vīna, raudzēto un pārējo alkoholisko dzērienu ražošanas atļaujām
Izdoti saskaņā ar Alkoholisko dzērienu aprites likuma
 8. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Bauskas novada pašvaldība izsniedz atļaujas mazajām alkoholisko dzērienu darītavām (turpmāk – komersanti), kas pašvaldības administratīvajā teritorijā ražo vīnu, raudzētos dzērienus un starpproduktus, kuru sastāvā esošais spirts ir tikai raudzētas izcelsmes, vai pārējos alkoholiskos dzērienus no sava īpašuma vai valdījuma dārzos un dravās iegūtajiem produktiem, vai savvaļā augošiem augiem, neizmantojot spirtu vai citus saražotos alkoholiskos dzērienus.

2. Atļauju (1. pielikums) izsniedz bez maksas uz komersanta pieprasīto laiku, bet ne ilgāk kā uz pieciem kalendāra gadiem.

II. Atļaujas izsniegšanas un anulēšanas kārtība

3. Lai saņemtu atļauju vīna, raudzēto dzērienu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai (turpmāk – atļauja) komersants kādā no pašvaldības iestādēm: Bauskas, Iecavas, Vecumnieku vai Rundāles apvienību pārvaldē vai tās nodaļās, iesniedz iesniegumu kuru parakstījusi persona, kura pilnvarota komersanta vārdā veikt tiesiskās darbības. Iesniegumā norāda:

3.1. komersanta nosaukumu, reģistrācijas numuru, juridisko adresi;

3.2. ražošanas vietu (adresi);

3.3. ražošanas vietas lietošanas tiesību pamatojumu (īpašumtiesības, nomas tiesības u.c.);

3.4. saražojamo alkoholisko dzērienu sortimentu un apjomu (litros) un/vai absolūtā alkohola daudzumu (litros);

3.5. laika periodu, uz kādu izsniedzama atļauja;

3.6. komersanta pārstāvēttiesīgās personas vārdu, uzvārdu, tālruņa numuru un e-pasta adresi.

4. Iesniegumam pievieno:

4.1. ražošanas vietas lietošanas tiesību apliecinoša dokumenta kopiju, ja telpas nav komersanta īpašums;

4.2. telpu plānu un aprakstu, kas raksturo ražošanas vietu (ūdensapgādes, ventilācijas, kanalizācijas, u.tml. nodrošināšanu);

4.3. informāciju par termiņu, kādā telpas tiks pielāgotas ražošanai (atbilstoša ventilācija, atkritumu savākšana, kanalizācijas novadīšana u.tml.).

5. Bauskas novada pašvaldības iestādes "Bauskas novada administrācija" Bauskas novada Būvvalde 3 (trīs) darba dienu laikā izvērtē 3.2. apakšpunktā noteiktās informācijas atbilstību izmantošanas mērķim un teritorijas plānojumam, un sniedz atzinumu Bauskas novada pašvaldības Atļauju izsniegšanas komisijai (turpmāk – komisija). Nepieciešamības gadījumā Bauskas novada Būvvalde pieprasa ēkas tehnisko apsekošanu.

6. Atļauju vai lēmumu par tās izsniegšanas atteikumu pieņem komisija ne vēlāk kā desmit darba dienu laikā pēc 3. un 4. punktā noteikto dokumentu saņemšanas.

7. Komisija pieņem lēmumu atteikt izsniegt atļauju, ja:

7.1. nav iesniegti visi 3. un 4. punktā minētie dokumenti;

7.2. konstatēts, ka komersants atļaujas saņemšanai ir sniedzis nepatiesas ziņas;

7.3. ražošanu plānots veikt vietā, kas nav pielāgota (nav nodrošināta atbilstoša ventilācija, atkritumu savākšana, kanalizācijas novadīšana u.tml.) un neatbilst tās izmantošanas mērķim;

7.4. ražošanu plānots veikt vietā, kas atrodas:

7.4.1. izglītības un kultūras iestāžu, ārstniecības iestāžu, policijas, karaspēka daļu vai citu militāro formējumu ēkās;

7.4.2. ēkā, kurā atrodas valsts vai pašvaldības iestāde;

7.4.3. daudzdzīvokļu mājā.

8. Komisija ir tiesīga anulēt izsniegto atļauju šādos gadījumos:

8.1. komersants atļaujas saņemšanai sniedzis nepatiesas ziņas;

8.2. ražošana tiek veikta telpās, kas nav pielāgotas un neatbilst to izmantošanas mērķim;

8.3. beigušās ražošanas telpu lietošanas tiesības;

8.4. izbeigta attiecīgā ražošana atļaujā norādītajā vietā;

8.5. saņemts kompetentu institūciju atzinums par komersanta pārkāpumiem ražošanas vietā.

9. Lēmumu par atļaujas anulēšanu komisija nekavējoties paziņo komersantam.

III. Noslēguma jautājumi

10. Komisijas lēmumu un faktisko rīcību var apstrīdēt Bauskas novada domē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas brīža. Bauskas novada domes lēmumu var apstrīdēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

11. Atļaujas, kas izsniegtas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās brīdim, ir derīgas līdz 2025. gada 1. jūnijam.

12. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē:

12.1. Iecavas novada domes 2013. gada 27. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 6 "Kārtība, kādā tiek izsniegta atļauja vīna, raudzēto dzērienu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai Iecavas novadā";

12.2. Vecumnieku novada domes 2010. gada 27. oktobra saistošie noteikumi Nr. 15 "Kārtība, kādā tiek izsniegta atļauja vīna, raudzēto dzērienu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai Vecumnieku novadā";

12.3. Bauskas novada domes 2012. gada 4. jūnija saistošie noteikumi Nr. 9 " Kārtība, kādā tiek izsniegta atļauja vīna, raudzēto dzērienu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai Bauskas novadā".

Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks A. Mačeks
1. pielikums
Bauskas novada domes
28.07.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 23
"Par vīna, raudzēto un pārējo alkoholisko
dzērienu ražošanas atļaujām"

PARAUGS

ATĻAUJA
vīna, raudzēto dzērienu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai
Nr._________________

20__. gada ___._____________

Komersants 
  
  
Juridiskā adrese 
  
Komersanta vienotais reģistrācijas Nr. 
  
Ražošanas vietas adrese 
  

Saražojamo alkoholisko dzērienu sortiments un apjoms (litros) kalendārajā gadā un /vai absolūtā alkohola daudzums (litros) kalendārajā gadā, un, ja paredzēta starpproduktu ražošana, saražoto starpproduktu kopējais apjoms (litros) kalendārajā gadā:

 

Atļauja derīga no 20__. gada __.________ līdz 20__. gada __._______________

Bauskas novada domes Atļaujas izsniegšanas un licencēšanas komisijas priekšsēdētājs(personiskais paraksts)(paraksta atšifrējums)
2. pielikums
Bauskas novada pašvaldības
28.07.2022. saistošajiem noteikumiem Nr.23
"Par vīna, raudzēto un pārējo alkoholisko
dzērienu ražošanas atļaujām"

PARAUGS

Bauskas novada pašvaldībai

IESNIEGUMS

Lūdzu izsniegt atļauju vīna, raudzēto dzērienu un citu alkoholisko dzērienu, kas nesatur spirtu vai citus saražotos alkoholiskos dzērienus, ražošanai.

Komersanta nosaukums 
  
Reģistrācijas numurs           
  
Juridiskā adrese 
  
Ražošanas vieta (adrese) 
  
Ražošanas vietas lietošanas tiesību pamatojumu 
  
Ražošanas veids 
  
Saražotā vīna vai raudzēto dzērienu kopējais apjoms un/vai
 

(litri kalendāra gadā)

 
   
absolūtā alkohola daudzums saražotajos pārējos dzērienos 
 

(litri kalendāra gadā)

  
Vēlamais atļaujas derīguma termiņš 
  
Komersanta amatpersonas vārds, uzvārds, tālruņa numurs, e-pasta adrese 
  

Pielikumā:

1. ___________________________________________________________________________

2. ___________________________________________________________________________

3. ___________________________________________________________________________

 Apliecinu, ka iesniegumā sniegtās ziņas ir patiesas un neiebilstu, ka tās tiks pārbaudītas nepieciešamajās datu bāzēs, iestādēs un pašvaldības rīcībā esošajos reģistros.

_____. gada ___._______________   
  

(paraksts, atšifrējums, amats)

 

*Pašrocīgs datums un paraksts nav nepieciešams, ja dokuments parakstīts ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu.

Bauskas novada domes 2022. gada 28. jūlija saistošo noteikumu Nr. 23 "Par vīna, raudzēto un pārējo alkoholisko dzērienu ražošanas atļaujām"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsAlkoholisko dzērienu aprites likuma 8. panta otrā daļa paredz, ka ievērojot Alkoholisko aprites likuma un citu normatīvo aktu prasības, vietējā pašvaldība izdod saistošos noteikumus, kuros nosaka kārtību, kādā mazā alkoholisko dzērienu darītava ir tiesīga saņemt vietējās pašvaldības atļauju vīna, raudzēto dzērienu, starpproduktu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai attiecīgās pašvaldības teritorijā.

Līdz ar Administratīvi teritoriālās reformas spēkā stāšanos 2021. gada 1. jūlijā, saskaņā Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma 4. panta otro daļu tika izveidota Bauskas novada pašvaldība, apvienojot līdzšinējās Bauskas, Iecavas, Rundāles un Vecumnieku novadu pašvaldības.

Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktu 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Novada veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtie saistošie noteikumi ir spēkā esoši līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. decembrim.

Pašlaik Bauskas novadā kārtību, kādā Bauskas novada pašvaldība izsniedz atļaujas mazajām alkoholisko dzērienu darītavām, kas pašvaldības administratīvajā teritorijā ražo vīnu, raudzētos dzērienus un starpproduktus, kuru sastāvā esošais spirts ir tikai raudzētas izcelsmes, vai pārējos alkoholiskos dzērienus no sava īpašuma vai valdījuma dārzos un dravās iegūtajiem produktiem, vai savvaļā augošiem augiem, neizmantojot spirtu vai citus saražotos alkoholiskos dzērienus regulē:

Iecavas novada domes 2013. gada 27. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 6 "Kārtība, kādā tiek izsniegta atļauja vīna, raudzēto dzērienu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai Iecavas novadā";

Vecumnieku novada domes 2010. gada 27. oktobra saistošie noteikumi Nr. 15 "Kārtība, kādā tiek izsniegta atļauja vīna, raudzēto dzērienu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai Vecumnieku novadā".

Bauskas novada domes 2012. gada 4. jūnija saistošie noteikumi Nr. 9 "Kārtība, kādā tiek izsniegta atļauja vīna, raudzēto dzērienu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai Bauskas novadā".

Savukārt līdzšinējai Rundāles novadu pašvaldībai nav bijušas reglamentētas prasības, kādā izsniedz atļaujas mazajām alkoholisko dzērienu darītavām.

Ņemot vērā iepriekš minēto normatīvo regulējumu, ir nepieciešams izdot saistošos noteikumus, kas nosaka vienotu kārtību, kādā izsniedz atļaujas mazajām alkoholisko dzērienu darītavām, kas pašvaldības administratīvajā teritorijā ražo vīnu, raudzētos dzērienus un starpproduktus, kuru sastāvā esošais spirts ir tikai raudzētas izcelsmes, vai pārējos alkoholiskos dzērienus no sava īpašuma vai valdījuma dārzos un dravās iegūtajiem produktiem, vai savvaļā augošiem augiem, neizmantojot spirtu vai citus saražotos alkoholiskos dzērienus, lai nodrošinātu konsekventu rīcību atļaujas saņemšanai mazajām alkoholisko dzērienu darītavām.

2. Īss projekta satura izklāstsŠie saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā izsniedz atļaujas mazajām alkoholisko dzērienu darītavām, kas pašvaldības administratīvajā teritorijā ražo vīnu, raudzētos dzērienus un starpproduktus, kuru sastāvā esošais spirts ir tikai raudzētas izcelsmes, vai pārējos alkoholiskos dzērienus no sava īpašuma vai valdījuma dārzos un dravās iegūtajiem produktiem, vai savvaļā augošiem augiem, neizmantojot spirtu vai citus saražotos alkoholiskos dzērienus
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuNoteikumu īstenošanai nav būtiskas ietekmes uz pašvaldības budžetu.

Noteikumu izpildei nav nepieciešama jaunu institūciju izveide vai esošo institūciju paplašināšana.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNoteikumu tiesiskais regulējums attiecas uz komersantiem, kuri vēlas saņemt atļauju vīna, raudzēto dzērienu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai Bauskas novadā.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmKontrolēt noteikumu izpildi ir tiesības Bauskas novada pašvaldības Atļauju izsniegšanas komisija un Bauskas novada pašvaldības policija.

Personu iesniegumu pieņem Vienotajā valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā Bauskā (Uzvaras iela 1, Bauska, Bauskas novads), Bauskas novada pašvaldības iestādēs: Bauskas, Iecavas, Rundāles vai Vecumnieku apvienības pārvaldē vai tās nodaļās, valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv, izmantojot pašvaldības oficiālo e-adresi, vai ar drošu e-parakstu parakstītu iesniegumu, nosūtot uz elektronisko pasta adresi pasts@bauska.lv.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmKonsultācijas ar privātpersonām nav veiktas.
Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks A. Mačeks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par vīna, raudzēto un pārējo alkoholisko dzērienu ražošanas atļaujām Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Bauskas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 23Pieņemts: 28.07.2022.Stājas spēkā: 13.08.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 155, 12.08.2022. OP numurs: 2022/155.24
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
334725
13.08.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"