Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Preiļu novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 2022/8

2022. gada 24. februārī
Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Preiļu novadā
APSTIPRINĀTI
ar Preiļu novada domes
2022. gada 24. februāra lēmumu (prot. Nr. 6, 30. §)


Precizēti ar Preiļu novada domes
28.04.2022. lēmumu (prot. Nr. 11, 28. §)


Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 10. punktu, Dzīvnieku aizsardzības likuma
8. panta trešo daļu, Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa
noteikumu Nr. 266 "Labturības prasības mājas (istabas)
dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai
publiskās izstādēs, kā arī suņu apmācībai" 13. punktu,
Ministru kabineta 2012. gada 2. oktobra noteikumu Nr. 678
"Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas prasības16. punktu,
Veterinārmedicīnas likuma 21.3. pantu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk tekstā – noteikumi) nosaka mājas (istabas) dzīvnieku – suņu un kaķu (turpmāk tekstā kopā – Mājdzīvnieki) īpašnieku (turētāju) tiesības (turpmāk tekstā – īpašnieku) un pienākumus, atbildību par noteikumu neievērošanu, Mājdzīvnieku reģistrācijas kārtību un klaiņojošu Mājdzīvnieku izķeršanas kārtību Preiļu novadā.

2. Noteikumu mērķis ir panākt Preiļu novada administratīvajā teritorijā vienotu dzīvnieku reģistrāciju (uzskaiti) un to identifikāciju, samazināt dzīvnieku radīto traumu skaitu un iespēju inficēties ar trakumsērgu un citām infekcijas slimībām, novērst vides piesārņošanu un dzīvnieku klaiņošanu, veicināt veselīgu un tīru vidi, lai Mājdzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, panākt, lai Mājdzīvnieka īpašnieks rūpētos par labvēlīgu attieksmi pret viņa īpašumā vai turējumā esošo dzīvnieku.

II. Mājdzīvnieku turēšanas kārtība

3. Mājdzīvnieku īpašnieks nodrošina Mājdzīvnieku turēšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

4. Mājdzīvnieku īpašniekam ir pienākums:

4.1. nodrošināt suņu reģistrēšanu, turēšanu un vakcināciju atbilstoši spēkā esošo normatīvo aktu prasībām, turēt tikai reģistrētus suņus;

4.2. nepieļaut Mājdzīvnieku atrašanos iestādēs, sabiedriskajās ēkās, sabiedriskos pasākumos, izņemot gadījumus, ja suns piesiets pavadā, kas nav garāka par metru, īslaicīgi, ne ilgāk par 10 minūtēm.

4.3. bez pavadas un bez īpašnieka uzraudzības nepieļaut mājdzīvnieku atrašanos publiskās pludmalēs, parkos, stadionos un sporta laukumos, bērnu spēļu laukumos, daudzdzīvokļu mājas pagalmos.

4.4. ievērot noteikumos minētos ierobežojumus un aizliegumus.

III. Klaiņojošo vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušu Mājdzīvnieku izķeršana

5. Klaiņojošo vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušo Mājdzīvnieku nogādāšanu dzīvnieku patversmē, kā arī informācijas pieejamību un informācijas aktualizāciju par dzīvnieku izķeršanu organizē un nodrošina SIA Preiļu saimnieks vai institūcija, komersants ar kuru pašvaldība noslēgusi līgumu par Mājdzīvnieku ķeršanu un izmitināšanu. Dzīvnieku ķērāju un tā kontaktinformācija ir pieejama Preiļu novada pašvaldības oficiālajā mājas lapā www.preili.lv, sadaļā – klaiņojošu dzīvnieku izķeršana.

6. Pēc dzīvnieka identifikācijas datiem (kakla siksna ar kontaktinformāciju, mikroshēma vai tetovējums), nosakot Mājdzīvnieka īpašnieku, dzīvnieku ķērājs:

6.1. nekavējoties paziņo dzīvnieka īpašniekam par dzīvnieka atrašanās vietu vai par dzīvnieku patversmi vai veterinārmedicīniskās aprūpes iestādi, uz kuru nogādās noķerto dzīvnieku;

6.2. informē dzīvnieku patversmi par identificēto dzīvnieku un par nepieciešamību sazināties ar dzīvnieka īpašnieku, ja dzīvnieku ķērājam tas nav bijis iespējams. Izmaksas, kas saistītas ar dzīvnieka noķeršanu, izmitināšanu un aprūpi sedz Mājdzīvnieka īpašnieks.

7. Dzīvnieku ķērājs nodrošina noķertā Mājdzīvnieka ievietošanu dzīvnieku patversmē, ar kuru noslēgts attiecīgs līgums. Izvērtējot situāciju, ir tiesības dzīvnieku patversmē ievietotiem suņiem implantēt mikroshēmu.

8. Dzīvnieku patversmē ievietotos Mājdzīvniekus Īpašnieks 14 (četrpadsmit) dienu laikā var saņemt, uzrādot konkrētā Mājdzīvnieka pasi un apmaksājot visus izdevumus, kas saistīti ar Mājdzīvnieka noķeršanu, izmitināšanu un aprūpi atbilstoši patversmes cenrādim.

9. Ja Īpašnieks nav pieteicies, tad pēc 14 (četrpadsmit) dienām patversme var piedāvāt Mājdzīvnieku jaunam īpašniekam vai veikt eitanāziju.

10. Preiļu novada administratīvajā teritorijā no sabiedriskām vietām bojā gājušo Mājdzīvnieku līķus savāc SIA Preiļu saimnieks divu stundu laikā no paziņošanas brīža.

11. No izdevumiem, kas saistīti ar Mājdzīvnieku noķeršanu, transportēšanu, izmitināšanu un aprūpi, var tikt atbrīvoti tie Mājdzīvnieku īpašnieki, kas pieļāvuši dzīvnieka klaiņošanu objektīvu iemeslu dēļ (īpašnieka ievietošana slimnīcas stacionārā un tml.), kas tiek pamatoti ar attaisnojošiem dokumentiem.

IV. Atbildība par noteikumu pārkāpumiem

12. Administratīvā atbildība par šajos noteikumos minētajiem pārkāpumiem iestājas, ja pēc pārkāpuma rakstura nav paredzēta administratīvā atbildība attiecīgo nozaru regulējošos likumos.

13. Par noteikumu 4.1.–4.3. apakšpunktu pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz piecdesmit naudas vienībām.

14. Šo noteikumu ievērošanas kontroli un administratīvā pārkāpuma procesu par pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Preiļu novada pašvaldības policija. Administratīvo pārkāpumu lietas izskata Preiļu novada pašvaldības Administratīvā komisija.

V. Noslēguma jautājumi

15. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē:

15.1. Preiļu novada domes 28.04.2016. saistošie noteikumi Nr. 2016/5 "Noteikumi par mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas, uzskaites, turēšanas un izķeršanas kārtību Preiļu novadā", precizēti ar Preiļu novada domes 2016. gada 30. jūnija sēdes lēmumu protokols Nr. 11. 20.§

15.2. Vārkavas novada domes 31.08.2011. saistošie noteikumi Nr. 30 Mājdzīvnieku uzturēšanas kārtība Vārkavas novadā, Vārkavas novada domes 2020. gada 28. jūlija saistošie noteikumi Nr. 164, grozījumi Vārkavas novada domes 2011. gada 31. augusta saistošajos noteikumos Nr. 30 Mājdzīvnieku uzturēšanas kārtība Vārkavas novadā.

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns
Saistošo noteikumu Nr. 2022/8 "Saistošie noteikumi par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Preiļu novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsLikuma "Par pašvaldībām43. panta pirmās daļas 10. punkts noteic kādos jautājumos dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus un paredzēt administratīvo atbildību par to neievērošanu.

Preiļu novada domes saistošo noteikumu Nr. 2022/__ "Saistošie noteikumi par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Preiļu novadā" mērķis ir to saskaņošana ar Administratīvās atbildības likumā ietvertajām normām, ņemot vērā, ka saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma 2. pantu pašvaldību saistošie noteikumi, kas paredz administratīvo atbildību, ir daļa no administratīvās atbildības sistēmas.

2. Īss projekta satura izklāstsNoteikumi nosaka prasības, kādas ir jāievēro mājas (istabas) dzīvnieku turēšanā, reģistrācijā, īpašnieku (turētāju) tiesības un pienākumus, kā arī dzīvnieku izķeršanas un atgūšanas no patversmes kārtību.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuNav ietekmes.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNav ietekmes.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmPašvaldības policijas amatpersonas ir pilnvarotas veikt administratīvā pārkāpuma procesu, savukārt izskatīt administratīvā pārkāpumu ir pilnvarota Preiļu novada Administratīvā komisija.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām 
Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Preiļu novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Preiļu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2022/8Pieņemts: 24.02.2022.Stājas spēkā: 09.06.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 110, 08.06.2022. OP numurs: 2022/110.22
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
333057
09.06.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"