Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 17

Cēsīs 2022. gada 19. maijā
Par Cēsu novada pašvaldības neapbūvētu zemesgabalu nomas maksu
APSTIPRINĀTI
ar Cēsu novada domes 19.05.2022. lēmumu Nr. 265

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija
noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un
apbūves tiesības noteikumi
" 31. punktu

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā tiek aprēķināts Cēsu novada pašvaldībai piederoša vai piekrītoša neapbūvēta zemesgabala vai tā daļas (turpmāk – Neapbūvēts zemesgabals), kas nav starpgabals, nomas maksas apmērs, ja zemesgabalu iznomā 2. punktā norādītajiem mērķiem.

2. Noteikumi attiecas uz fiziskām un juridiskām personām, kuras vēlas nomāt vai nomā neapbūvētus zemesgabalus ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts.

3. Neapbūvēta zemesgabala nomas maksu nosaka šādā apmērā:

3.1. Cēsu un Līgatnes pilsētu administratīvajā teritorijā, neapbūvēta zemesgabala, kas nodots pagaidu lietošanā sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai, nomas maksa ir 5 % apmērā no zemes kadastrālās vērtības gadā, bet ne mazāk kā 12 euro gadā;

3.2. Cēsu novada pagastu teritorijās, neapbūvēta zemesgabala, kas tiek izmantots personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam, nomas maksa ir:

3.2.1. 5 % apmērā no zemes kadastrālās vērtības gadā, bet ne mazāk kā 7 euro gadā, ja zemesgabala platība ir līdz 0,05 ha;

3.2.2. 5 % apmērā no zemes kadastrālās vērtības gadā, bet ne mazāk kā 14 euro gadā, ja zemesgabala platība ir no 0,051 ha līdz 1 ha.

4. Neapbūvētam zemesgabalam, kas atrodas Cēsu novada teritorijas plānojuma 2016.–2026. gadam, grafiskās daļas "Teritorijas ar īpašiem noteikumiem Cēsu pilsētā" apzīmējumā noteiktajās teritorijās "TIN1 (1020100) valsts nozīmes pilsētbūvniecības piemineklis "Cēsu pilsētas vēsturiskais centrs"" un "TIN11 (1020101) valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Cēsu pilsētas vēsturiskais centrs" aizsardzības zona", nomas maksa tiek noteikta 1 euro par 1 m2, bet ne mazāk kā 28 euro gadā.

5. Līdz noteikumu spēkā stāšanās dienai noslēgtajiem nomas līgumiem noteikumos noteikto nomas maksu piemēro ar 2024. gada 1. janvāri.

6. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē:

6.1. Vecpiebalgas novada pašvaldības domes 2019. gada 24. janvāra saistošie noteikumi Nr. 1/2019 "Par Vecpiebalgas novada pašvaldībai piekrītošo un piederošo neapbūvēto zemesgabalu nomas maksu";

6.2. Priekuļu novada domes 2019. gada 25. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 6/2019 "Par pašvaldības neapbūvētas zemes nomu";

6.3. Amatas novada domes 2014. gada 22. janvāra saistošie noteikumi Nr. 1 "Par neapbūvēta zemes gabala nomas maksas aprēķināšanas kārtību Amatas novadā";

6.4. Līgatnes novada domes 2019. gada 28. novembra saistošie noteikumi Nr. 19/20 "Par neapbūvētas zemes vienības vai tās daļas nomas maksas apmēru";

6.5. Pārgaujas novada 2019. gada 28. marta saistošie noteikumi Nr. 1 "Par neapbūvētu zemesgabalu nomas maksas aprēķināšanas kārtību Pārgaujas novadā".

Cēsu novada domes priekšsēdētājs J. Rozenbergs
Cēsu novada domes 2022. gada 19. maija saistošo noteikumu Nr. 17 "Par Cēsu novada pašvaldības neapbūvētu zemesgabalu nomas maksu"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojumsSaistošo noteikumu projekts nosaka pašvaldības neapbūvēta zemesgabala, kurā netiek veikta saimnieciskā darbība, nomas maksas aprēķināšanas kārtību Cēsu novadā.

2. Īss projekta satura izklāsts

MK 2018. gada 19. jūnija noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi" (turpmāk – noteikumi) 31. punkts nosaka tiesības pašvaldībai savos saistošajos noteikumos noteikt lielāku nomas maksu par pašvaldības neapbūvētajiem zemesgabaliem, nekā minēts šo noteikumu 30.2. un 30.3. apakšpunktā, it īpaši attiecībā uz zemi, kuras kadastrālā vērtība un iznomājamās platības ir nelielas, kā rezultātā nomas maksa nesedz administrēšanas izdevumus. Saistošajos noteikumos tiek noteikta lielāka maksa zemēm, kas tiek iznomāta noteikumu 29.2. un 29.3. apakšpunktā minētajos gadījumos.

Izvērtējot administratīvo slogu, kas rastos, ja noteikumos noteikto nomas maksu piemērotu un veiktu pārrēķinu nomas līgumiem, kas noslēgti pirms šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās, par lietderīgu atzīts noteikt pārejas periodu, un noteikt, ka līdz noteikumu spēkā stāšanās dienai noslēgtajiem nomas līgumiem noteikumos noteikto nomas maksu piemēro ar 2024. gada 1. janvāri.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu projekts paredz pašvaldības zemes nomas minimālo apmēru, lai segtu administrēšanai nepieciešamo līdzekļu apjomu. Līdz ar to saistošo noteikumu izpildei tiek prognozēta pozitīva ietekme uz pašvaldības budžeta ienākumu sadaļu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāSaistošie noteikumi attiecas uz visām fiziskām un juridiskām personām, izņemot valsts un pašvaldības iestādes, kas vēlas nomāt vai nomā bez apbūves tiesībām neapbūvētu pašvaldībai piederošu vai piekrītošu zemesgabalu sakņu dārzu vai personiskās palīgsaimniecības vajadzībām.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmPapildus administratīvās procedūras netiek paredzētas.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmKonsultācijas ar privātpersonām nav veiktas.
Cēsu novada domes priekšsēdētājs J. Rozenbergs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Cēsu novada pašvaldības neapbūvētu zemesgabalu nomas maksu Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Cēsu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 17Pieņemts: 19.05.2022.Stājas spēkā: 02.06.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 105, 01.06.2022. OP numurs: 2022/105.14
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
332852
02.06.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"